Цікаві відповіді на різні запитання "чомучок"

Про матеріал

У процесі навчання у дітей часто виникають різноманітні запитання. Саме тому цікаво у класній кімнаті організувати "зону відкриттів". Зробити це можна й у вигляді дошки з періодичною інформацією відповідно до віку та тем які вивчаються на різних предметах.

Перегляд файлу

 

                    Чому небо блакитне?

Земля наша оточена шаром повітря, утворюючим атмосферу. Повітря, яке ми вдихаємо, містить кисень, азот, вуглекислий газ, а також пари води і мікроскопічні пилинки, що знаходяться в постійному русі.
Коли сонячне світло проникає крізь атмосферу, гази, якими насичено повітря, розкладають білий світ на його складові частини - спектр: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Виходить, що серед цих кольорів смуга блакитного і синього кольору переважає, тому-то небо і здається блакитним. На Місяці атмосфери немає, і небо виглядає чорним. Коли космічний корабель виходить на орбіту за межі атмосфери космонавти бачать у чорному небі виблискуючі зірки і планети, що відображають їх світло.

 

                        Що таке веселка?

Веселка - одне з найкрасивіших явищ природи, і люди вже давно замислювалися над її природою. Навіть Аристотель, давньогрецький філософ, намагався пояснити причину веселки. Сонячний промінь чи звичайний промінь білого світла в дійсності є поєднанням всіх кольорів. Сонячний промінь чи звичайний промінь білого світла в дійсності є поєднанням всіх кольорів. Ви, напевно, помічали, що відбувається, коли промінь світла потрапляє на скошений краєчок дзеркала або на поверхню мильної бульбашки. Білий промінь розпадається на різні кольори. Ми побачимо червоний, оранжевий, жовтий, зелений, синій і фіолетовий кольори. Предмет, який може розкласти промінь світла на його складові, називається «призмою». Утворені кольори створюють смужку з кольорових поєднаних ліній, яка називається «спектр». Веселка і є великий зігнутий спектр, або смуга кольорових ліній, що утворилися в результаті розкладання променя світла, що проходить через крапельки дощу. У даному випадку краплі дощу виконують роль призми. Веселка з'являється тільки під час зливи, коли йде дощ і одночасно світить сонце. Перебувати необхідно суворо між сонцем (воно повинно бути ззаду) і дощем (він повинен бути перед тобою). Інакше веселки не побачити.

 

                   Чому дерева восени скидають листя?

     Взимку стає холодно і ріст дерев сповільнюється. І    тоді листя стає дереву не потрібні, навіть   ш   кідливі. У холоди у дерев не достатньо соку, щоб живити їх і листя може замерзнути, як і все дерево. Влітку, коли тепло, листя потрібні дереву для харчування. Але взимку світла і тепла недостатньо, тому листя в'януть і обпадають, а коли знову настають теплі дні, з'являються  нові листочки.

 

 

 

 

Чому у сосни і ялинки листя восени не опадає?

Листя дерев розраховані на декілька функцій: вони виробляють їжу для всього дерева і переробляють велику кількість води. Трохи води використовується для харчування, а більша частина випаровується через поверхню листя. З настанням холодів земля замерзає і надходження води в дерево обмежена. У сосен і ялин листя тонкі, вузькі і нагадують голки. Це допомагає їм запобігти випаровування води. І такі листи залишаються на дереві багато років. Коли листя, відпадають, на їх місці виростають нові і гілка ніколи не залишається голою. Тому такі дерева називаються вічно зеленими.

 

 

Чому ми плачемо, коли чистимо цибулю?

   Цибуля використовується в їжу з дуже давніх часів і всі, напевно, знають, що коли починають її різати , з очей починають текти сльози.

   Виявляється, в цибулі міститься масло, до складу якого входить сірка, що не тільки надає цибулі різкий запах, а й подразнює очі. Через це відбувається моргання і виділення сліз, щоб змити подразник.

    Родичами цибулі є дуже різкий часник і м'якший на смак і запах лук-порей.        

 

   Що нам потрібно для здоров'я й краси?

   Вітамін Е   дозволяє нам зберегти гарний і молодий зовнішній вигляд, поліпшує гнучкість і м'якість шкіри,   перешкоджає вільним радикалам, які шкідливі для нашого організму. Він є одним з важливих вітамінів для організму людини. У великій кількості його містять петрушка, червоний перець, шпинат, помідори, білокочанна капуста, брокколи, гарбуз, ягоди.

 

 

 

 

 

 

Який вітамін потрібен для нашого зору?

Вітамін А и бета-каротин дуже важлив для нашого зору. Він утримується в багатьох фруктах й овочах, у тому числі у моркві, петрушці, капусті, шпинаті, червоному перці, гарбузі. Так давайте пити більше морквяного соку для збереження зору.

 

 

 

 

 

 

 

Яким вітаміном багата капуста?

В капусті дуже багато вітаміну С. Він нам потрібен для гарного травлення та запобігає багатьом захворюванням.

 

 

 

 

 

 У які ігри грали діти чотири тисячі років           тому?

Про це можна дізнатися по наскальних малюнках, що збереглися до наших днів, на яких зображені різні дитячі забави. Цікаве те, що дитячі ігри в давнину небагато чим відрізнялися від тих, якими захоплюються сучасні діти. У ті далекі часи діти дуже любили, підійнявшися верхи на товариша, кататися на ньому, як на конячці. Або бувало так: четверо хлопчиків стоять один за одним, а п'ятий балансує на їх плечах, прагнучи утримати рівновагу.
       Діти бігали і стрибали так само, як і зараз, а ще дуже любили грати у війну. У багатьох саркофагах збереглися малюнки, що зображають цю гру, в яку до цих пір грають хлопчики у всіх країнах світу.
        На одному з малюнків зображена група дітей, що біжать, у центрі групи знаходиться хлопчик із зв'язаними за спиною руками і з маскою лева на обличчі. Це, очевидно, охота. Решта дітей розмахує зброєю із стебел папірусу. А ще була така гра, коли діти, вишикувавшись в ряд, на піднятих руках передавали один одному випрямлене тіло свого товариша. Або, розділившися на дві команди по троє, хлопчики прагнуть перетягнути канат.
        Багато часу приділяли хлопчики спортивним іграм, робили стійки на голові з схрещеними на грудях руками або метали загострені палиці в мішені, а то починали боротися парами, а поряд обов'язково стояли уболівальники і підбадьорювали товаришів. Зустрічаються на цих малюнках і зображення дівчаток. Вони більше всього любили грати в м'яч.

 

docx
Додано
4 липня 2018
Переглядів
1845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку