Година спілкування "Моральний ідеал та твоє місце в житті"

Про матеріал

Година спілкування спрямована на те, щоб формувати адекватну самооцінку, виховувати самоповагу і повагу до інших. формувати в учнів свідоме ставлення до вибору майбутньої професії, навчати аргу­ментовано відстоювати власну думку; розвивати мислення; виховувати в учнів впевненість, культуру спілкування, повагу до думки співбесідника. спонукати учнів замислитися над запитанням «Для чого людина живе?»; формувати у них ак­тивну життєву позицію; виховувати в учнів ба­жання знайти у житті своє місце, бути корисними суспільству. До розробки додається презентація.

Перегляд файлу

Морозова Алла Володимирівна

вчитель математики Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №12

Смілянської міської ради Черкаської області

 Година спілкування:

«Моральний ідеал та твоє місце в житті»

 

Мета: Формувати адекватну самооцінку, виховувати самоповагу і повагу до інших. формувати в учнів  свідоме ставлення до вибору майбутньої професії, навчати аргу­ментовано відстоювати власну думку; розвивати мислення; виховувати в учнів впевненість, культуру спілкування, повагу до думки співбесідника. спонукати учнів замислитися над запитанням «Для чого людина живе?»; формувати у них ак­тивну життєву позицію; виховувати в учнів ба­жання знайти у житті своє місце, бути корисними суспільству.

Обладнання: картки з афоризмами на тему «У чому сенс життя?», клубок ниток, аркуші паперу, ручки


Відомий французький письменник - гуманіст Антуан де Сент-Екзюпері вважав, що "Справжня розкіш - це  людське спілкування". Тому ми сьогодні будемо спілкуватися на тему "Моральний ідеал та твоє місце в житті". Давайте спробуємо відповісти на такі питання: які риси повинен мати громадянин незалежної України, щоб створити державу, а не колонію? Якою повинна бути людина, щоб життя стало кращим, щоб ми змогли самі себе поважати. В чому суть життя? Для чого ми живемо?


Друзі! Ось клубочок життя, зтканий з ниток буття, наших почуттів, думок. Давайте сьогодні почнемо його розмотувати, пильніше придивлятися до його ниточок. Розмотуючи клубок, скажімо:
,, Мій друг……………’’
(Клубочок переда ться з рук в руки, а інші тримаються за нитку).
Ось так у нас вийшло замкнуте коло всіх наших почуттів, емоцій, рис характеру. Так в житті все переплітається.
Та, власне, усе наше життя - то нескінченне пізнання одне одного, навколишнього світу.
Хто я? Навіщо я прийшов у цей світ? Де моє місце у світі? Здавалося, це прості запитання, але дати відповідь на них все важче. Як же дізнатися, ким ми станемо? Вибирати собі образ життя?
Телебачення, реклама, журнали наводять нас на думки про те, що ми повинні бути красивішими, багатими, успішними. Нам потрібно мати машину, дачу, роботу, фізичну досконалість.

(презентація «Життя прекрасне»)
Уже з перших кроків  свого життя ви чуєте від батьків, дорослих: " Не можна так робити. Це погано ". " А от тут, ти добре вчинив. Завжди будь таким! ". Вам доводиться чути, як люди оцінюють одне одного: " Ця людина добра, хороша! ". " А ця така неприємна! ". Батьки вас повчають: " Не роби людям зла ", " Будь добрим, принциповим, чесним ". Що ж це за поняття?
Ці поняття характеризують мораль. Мораль - це своєрідний узгоджувач дій людей у суспільстві. Не хочеться вам поступатися місцем літній людині - так приємно сидіти в автобусі біля вікна, але ваша совість не дозволить вам цього зробити. Захоплено граючи з товаришами у футбол, ви раптом пригадуєте, що не вивчили ще історію, ваш обов'язок учня примушу вас припинити гру. Все це мораль.
Виходить, що норми моралі- це так би мовити, неписані закони.
Саме так, тож приймайте, як належне, коли вам роблять зауваження не лише ваші близькі, а й незнайомі люди. Знайте, що коли б люди були байдужі до різних негативних проявів поведінки інших, ніколи б не було порядку в суспільстві.
Сухомлинський писав: "Ідеал людської краси - це водночас ідеал моральності. Любов до людей - це твоя моральна серцевина ".
Скажіть, а як Ви розумієе слово ідеальний, які синоніми ви могли б дібрати?
Отже, одним із значень слова "ідеал " - взірець досконалості, довершення, приклад.
Говорити про ідеал людини можна під різними кутами зору, у різних ракурсах.
Об' днаємось у 2 групи.
Кожна команда одержує питання, обговорює, представля свою думку.
1 - а група.
Якими ви бачите свій ідеал сучасної людини з погляду професії лікаря?
( Вести здоровий спосіб життя, турбуватися про власне здоров'я, відповідно ставитися до свого здоров'я, турбуватися про здоров'я своіх нащадків ).

2 - а група.
Яка ідеальна людина з погляду правоохоронця?
( Громадянин повинен передусім знати закони поважати їх. Незнання законів не виправданням за скоєння злочину. Кожна культурна людина повинна знати Конституцію своєї держави, Декларацію про права людини. Громадяни повинні допомагати правоохоронним органам у боротьбі з злочинністю ).
Зараз я пропоную Вам пограти у гру ,, Відгадай свої риси характеру’’. На дошці записано риси характеру, Вам потрібно віднайти свої позитивні та негативні риси, а також дати відповідь на запитання : ,, Що я хотів би змінити у собі?’’
1. Самолюбивий
2. Добрий
3. Доброзичливий
4. Стриманий
5. Грубий
6. Чуйний
7. Скромний
8. Уважний
9. Конфліктний
10. Щедрий
11. Організований
12. Товариський
13. Образливий
14. Співчутливий
15. Чесний
16. Жадібний
17. Жорстокий
18. Брехливий


Всі ми різні, та кожен з нас прагне досягти свого острова, знайти свій скарб - сенс життя. Хто ви: Капітан? Рульовий? Чи пасажир того корабля, на якому ви пливете до заповітного острова.
Незважаючи на те, ким ти будеш Капітаном, Рульовим чи просто Пасажиром, на твоєму шляху буде зустрічатися каміння, яке ти повинен прибрати, щоб ідучи за тобою, було легше. Якщо за своє життя ти не побачиш жодного камінця не прибереш його - ти не людина.
Яка, на вашу думку, одна з найважливіших рис громадянина, чи просто людини?
Почуття обов'язку, тобто коли людина відчуває три речі: можна, не можна і треба.
Перевіримо, яке ваше почуття обов'язку. Я зачитую твердження, а ви говорите, " можна ", " не можна " чи " треба ".
1. Керувати своїми емоціями, незалежно від того, яким темпераментом наділила тебе природа. ( Треба )
2. Спокійно й байдуже ставитися до товаришів, які глумляться над іншими.
( Не можна )
3. Проявляти свої найкращі людські якості, стати справжньою людиною, яку поважатимуть, яка сама поважатиме себе й своїх товаришів. ( Треба )
4. Не ображати іншого, без крику галасу довести, що його думка - хибна, а ваша - правильна. ( Можна )
5. Піклуватись про матір, батька, бабусю, молодших братів, сестер. Берегти рідних - найдорожче, що у вас . ( Треба )
6. Відмовитися від дорогих подарунків, які батьки готові вам зробити, відмовляючи собі в найнеобхіднішому. ( Можна або треба )
7. Переглядаючи фільми,телепередачі, брати для себе те, що наймодніше, навіть якщо воно суперечить нашим поглядам моралі. ( Не можна )
8. Намагаючись виховувати в собі найкращі риси людяності, не забувати про оточуючих тебе людей. ( Треба )

Відеоролик «Камінь і пісок»

Гра ,,Гарячий стілець’’
Продовжте речення
Моя бабуся захворіла і я….
Маленький братик не може заснути і я….
Мама втомлена прийшла з роботи і я…..
Наближається мамине свято і я….
Впала сестричка і я…
Друг робить мені зауваження і я….
Товариш просить дати списати і я….
Однокласник тебе підвів і ти….
Майбутнє України і світу вцілому залежить від кожного з вас. Без людей з високим інтелектуальним рівнем, без людей високоморальних не вдасться вирватися вперед. Тому дотримуйтесь норм моралі, будьте взірцем для інших, з повагою ставтеся до людей, які вас оточують.

Слово вчителя.

Кожна людина – це  багатогранний світ, це маленьке зоряне небо, хаос відчуттів думок, можливостей і вчинків.

Юність — пора мрій та сподівань. Добре, якщо ці чу­дові можливості залишаться із вами на усе життя. Але, як правило, у реальному житті нас спіткають розчарування, невдачі. Це може торкнутись і обраного життєвого шля­ху — професії, яка, на вашу думку, мала розкрити вашу особистість і ваші здібності. Справа, що спершу, у мріях, здавалась цікавою, приємною і тому простою, раптом пере­твориться на копіткий щоденний і подекуди тяжкий труд. Тож треба бути готовим, щоб прийняти труднощі і вдруге відчути, що обрана професія — дійсно ваша доля.

Відеоролик «Три кедра»

 

Ставши учнем дев'ятого класу, хлопець чи дівчина ро­зуміють, що до самостійного дорослого життя їм залишаєть­ся лише три кроки — останні шкільні роки. Наступає час, коли не школі, не вчителям і навіть не нашим батькам, а саме вам потрібно визначити свій подальший життєвий шлях, зробити вибір долі і нести відповідальність за цей вибір. Вам самим доведеться шукати відповіді на запитан­ня, які поставить нам життя.

Кілька днів тому вам було запропоновано відповісти на запитання: «Як ти плануєш побудувати своє життя?». Га­даю, вам буде цікаво дізнатись, як на нього відповіли друзі і однокласники.

Творче завдання «Твої плани на майбутнє» Усі учні класу по черзі зачитують свої відповіді на за­питання.

Слово вчителя.Давайте спробуємо узагальнити ваші думки. Кожен із вас мріє про цікаве, яскраве і благополучне майбутнє, ко­жен прагне визначити сенс свого життя.

Запитання до учнів.

Скажіть, будь-ласка, що вам потрібно для того, щоб ви вважали своє життя яскравим?

Слово вчителя. :

Узагальнюючи ваші висловлювання, можна зробити ви­сновок, що основними складовими яскравого, змістовного життя є: по-перше, трудова діяльність, що приносить ма­теріальне і моральне задоволення; по-друге, друзі, любов, родина і, по-третє, повноцінний відпочинок.

Отже, ці три фактори ви вважаєте найбільш важливими для себе. Сьогодні ми поговоримо із вами про ваші майбутні професії.

Бесіда.

Чарльз Дарвін свого часу сказав: «Якщо ви вдало оберете труд і докладете до нього душу, то щастя саме знайде вас».

  • Чи згодні ви із цим висловом? Які аргументи «за» або «проти» можете навести?
  • Якій справі збираєтесь присвятити себе після закінчен­ня школи?
  • Чим будете керуватися, обираючи фах (здібностями та зацікавленістю, матеріальними можливостями, престижем, родинною традицією)?

Слово вчителя.

Так чи інакше, але вам самим обирати справу, якій при­святите життя.

Як ви гадаєте, друзі, якими якостями має володіти лю­дина, щоб досягти успіху у роботі? (Учні висловлюють влас­ні думки щодо запитання, ведучі узагальнюють відповіді і записують на дошці:- «Талант», «Цілеспрямованість», « Працелюбність ».)

Ось які складові успіху ми із вами визначили (показує на дошку). А тепер цікаво дізнатись, що ці складові оз­начають для вас. (Учні класу по черзі дають визначення поняттям «талант», «цілеспрямованість» та «працелюб­ність».)

Зверніть, будь-ласка, увагу на ці слова: визначити власну долю, зрозуміти себе, свої зацікавленості, залишитися відда­ним своїй меті і праці — це найбільше щастя для людини.

Визначити мету усього життя — завдання не з легких. Для цього, напевне, спочатку потрібно відповісти на запи­тання: «Що я робитиму найближчим часом?» Відповідь на нього і буде першим кроком до цієї мети.

Запитання до учнів.

Скажіть, досягти якої мети ви прагнете нині?

Слово вчителя.

Юність — пора мрій та сподівань. Добре, якщо ці чу­дові можливості залишаться із вами на усе життя. Але, як правило, у реальному житті нас спіткають розчарування, невдачі. Це може торкнутись і обраного життєвого шля­ху — професії, яка, на вашу думку, мала розкрити вашу особистість і ваші здібності. Справа, що спершу, у мріях, здавалась цікавою, приємною і тому простою, раптом пере­твориться на копіткий щоденний і подекуди тяжкий труд. Тож треба бути готовим, щоб прийняти труднощі і вдруге відчути, що обрана професія — дійсно ваша доля.

Запитання до учнів.

Скажіть, будь-ласка, ким ви переважно відчуваєте себе у житті: оптимістами чи песимістами.

Відеоролик «Вікно»

Гра «Оптиміст і песиміст».

У грі беруть участь усі учні класу. Спочатку із числа учнів учитель обирає п'ятьох суддів (хлопців та дівчат, які протягом заходу показали себе найбільш розміркованими, практичними і незалежними особистостями).

Учитель пропонує для обговорення наступну ситуацію:

«Учень N дуже захоплюється культурою та історією Японії. Загалом йому цікаво усе, що пов'язане з цією краї­ною, він мріє поступити до престижного університету на факультет сходознавства. Але, по закінченню школи, учень не може, здійснити свою мрію: державний конкурс дуже великий, а на контрактне навчання у родини не вистачає коштів. Урешті-решт N вимушений поступити до техніч­ного вузу.»

Завдання гри —"обидві групи мають визначити позитив­ні (оптимісти) і негативні (песимісти) сторони цієї ситуації. Судді мають оцінити усі наведені доводи.

Перемагає група учнів, яка виявилась переконливішою. Можливе і зарахування нічиєї.

Слово вчителя.

У грі ми переконались, що у будь-якій ситуації можна віднайти і позитивні, і негативні моменти. Отже, важливо визначитись, який бік прийнятний саме для вас, зрозуміти, що поразка чи перемога залежить насамперед від того, як поставитись до даної ситуації. .

З цього приводу дуже корисно згадати слова російсь­кого мовознавця Дмитра Лихачова: «Нас цікавить, якими рисами має володіти випускник? Розміркованим оптиміз­мом. Він має уміти з готовністю і гідністю переносити усі життєві труднощі, без яких не прожити і без яких, у решті-решт, життя було б порожнє».

Тож знову ми повернулись до того, що справу нашого життя визначають наші особисті якості.

Творче завдання «Однодумці чи опоненти?»

Учитель розділяє учнів на дванадцять груп. Кожна гру­па отримує картку, на якій написано афоризм.

Завдання групам:

пояснити думку мудреця;

висловити згоду з нею, або ж заперечити.

Афоризми:

Для чого світу ти?

Ніщо ти перед ним.

Існуєш ти чи ні — примара все і дим.

Безодні з двох боків буття твого зіяють.

А поміж ними — ти, ніщо у світі цім.(Омар Хайям.)

  • «Життя — це позика, а не подарунок.» (Боденштедт.)
  • «Драбина життя повна колючок і найбільш боляче вони впиваються, коли ви сповзаєте по ній вниз». (Браунелл.)
  • Навчання в школі життя примусове, уникнути його не може жодна людина. (Вудберрі.)
  • «В кожному житті має бути трохи дощової погоди.» (Лонгфелло.)
  • «Істинне призначення людини — жити, а не існувати.» (Джек Лондон.)

Ми ляльки слухняні в долонях творця!

Це сказано мною не заради слівця.

Нас по сцені Всевишній за ниточки водить

И складає у скриню, як до краю життя нас підводить.(Омар Хайям.)

  • «Як байка, так і життя ціниться не за довжину, аза зміст.» (Сенека.)
  • «Без користі жити— передчасно вмерти». (Гете.)
  • «...Час припинити чекати на несподівані подарунки від життя, а самому робити його». (Л. Толстой.)

Красиво жити — це не звук порожній.

Лише отой, який красу примножив

Трудом та боротьбою — той життя красиво прожив,

Воістину, увінчаний красою!

(Бехер.)

  • «Найдорожче в людини — це життя. Воно дається один раз, і прожити його потрібно так, щоб не було нестерпно боляче за безцільно прожиті роки, щоб не палила ганьба за підленьке і дріб'язкове минуле.» (М. Островський.)

 

Людина — частинка природи, а у природи, як відомо, бувають день і ніч, ясні дні і похмурі, приливи і відпливи, весна, літо, осінь, зима.

 

Творче завдання «Пори року людського життя».

Учитель розділяє учнів на чотири групи: «Весна», «Літо», «Осінь» і «Зима».

Група «Весна» записує на папері п'ять позитивних і п'ять негативних асоціацій, пов'язаних із дитинством, група «Літо» — з юністю, група «Осінь» — із зрілістю, гру­па «Зима» — зі старістю.

Після виконання завдання учитель і учні обговорюють усі «пори року» людського життя, дають їм оцінку (визна­чають найпрекраснішу, найяскравішу, найважливішу для долі та ін.).

Слово вчителя.

Так як і кожна пора року прекрасна по-своєму, так і кож­ний етап людського життя — дитинство, юність, зрілість і навіть старість мають чудові моменти.

Дитинство — безтурботність, юність — окриленість, захоп­леність, закоханість, зрілість — прихід поміркованості, пора набуття життєвого досвіду. Найбільш непривабливою для кожного з нас здається старість. Але ж івойа по-своєму об­даровує людину мудрістю, розумінням справжніх людських цінностей: доброти, чесності, щирості, справедливості.

Павлу Загребельному належать слова: «І що таке старість? Може її й немає зовсім, а є тільки зношеність душі. В одних душі зношені вже замолоду, а в інших — не­займані до високих літ».

 (Увага учасників звернена на зміст плакату,який містить вислів українського філософа, письменника Г. Сковороди: «Життя – це безперервний пошук істини»)

Слово вчителя.

Шановні учасники, чи згодні ви з такою думкою Г. Сковороди?

(Аргументи учасників)

Слово вчителя.

До ваших слів я хотіла б долучити окремі крилаті вислови:

«Живи не як хочеться, а як можеться» (народна мудрість);

«Пора перестати чекати несподіваних подарунків від життя, а самому

робити життя (римський філософ Марк Аврелій);

«Найпрекрасніші і найщасливіші ті люди, хто прожив своє життя,

піклуючись про інших» (В. Сухомлинський).

читель звертає увагу учасників на стенд, де наклеєні три ілюстрації із зображенням дитини, будинку, дерева)

 Шановні хлопці й дівчата, чи вбачаєте ви зв’язок між цими зображеннями?

(Аргументи учасників)

Слово вчителя.

Чи приймаєте ви твердження, що за своє життя чоловік повинен збудувати будинок, посадити дерево і виростити дитину?

(Міркування учасників)

Слово вчителя.

Життя – складна річ. Як каже відоме прислів’я, «життя прожити – не поле перейти».

На жаль, від народження до смерті людину супроводжують не тільки білі, а й сірі, інколи й чорні смуги. Дай, Боже, тільки, щоб чорних і сірих смуг у нашому житті було якомога менше.

Зараз учасники спробують умовно зобразити схему життя. Для цього необхідно відповісти на запитання, використавши тільки білі й сірі смужки. Білі означатимуть життєвий позитив, сірі – негатив.

Запитання:

  • Як ви оцінюєте становище в українському суспільстві?
  • Чи комфортно живеться вашій сім’ї?
  • Із яким настроєм ви відвідуєте школу?
  • Якими є стосунки між вашою сім’єю і сусідами?
  • Чи маєте ви друзів?
  • У якому настрої ви перебуваєте останні кілька днів?
  • Оптимістичним чи песимістичним ви бачите власне майбутнє?
  • (Учасники коментують, які смужки переважають у їх графічних схемах)

(Відеоролик про Ніколаса Вуйчича)

Слово вчителя.

Шановні учасники, я пропоную побудувати символічний  будинок майбутнього, про яке ви мрієте.

  • (На прямокутниках із пінопласту написані слова: праця, щастя, любов, сім’я, гроші, розкіш, збагачення, капітал і т. д. Учасники вибирають прямокутники для стін будинку своєї мрії)

Слово вчителя.

Сьогодні, друзі, ми поставили перед собою важливі за­питання: як визначитись щодо майбутньої професії? Як не помилитись у цьому життєво важливому виборі? Що стане запорукою нашого успіху у професійній сфері?

 Дивлячись на чудові краєвиди, дивуєшся, як багато краси і любові вклав у них Творець. Невже можна бути нещасними серед такої казки? Чи гідні ми такого подарунку Господа? Чи не станемо ми рабами жорстокості й ненависті?

Я вірю в щасливе майбутнє нашого народу, бо він на це заслуговує.  Я вірю в прекрасну долю кожного з нас, бо ми всі цього гідні.

Прощаючись з усіма вами, хочу щиро подякувати і гостям, і учасникам . Бажаю вам, щоб ваше життя було сповнене тільки щасливих миттєвостей, щоб воно відкрило для нас свої найзаповітніші цінності.

Отже, друзі, загальний смисл існування всіх людей любити людей, життя і робити його кращим.

 

 

 

Література

1. Артеменко.О.С. Виховні години. – ТОВ « Видавнича група " Основа” », 2008. 
2. Біологія. – ТОВ « "Видавнича група Основа” », 2007. - № 4. 
3. Ситник Л.Г. – Технології виховної діяльності класних керівників 7 – 8 класів

4. hotom.at.ua

5. myrefs.org.ua/

6. http://klasnaocinka.com.ua

7. http://www.yrok.net.ua/

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Стежина життя … Це по ній кожен має пройти гідно. Але якою вона буде?

Номер слайду 4

Щоб цінувати життя - треба знати й розуміти своє місце в ньому Немовля Дитинство Студентство Похилий вік Зрілий вік Школярство

Номер слайду 5

Життя – це ваша таємниця, проте ви повинні реалізувати себе, свої можливості, свою суть, пройшовши всі етапи: людина повинна пройти молодість, зрілість, залишити спадщину, посадити дерево, збудувати дім, виростити дитину

Номер слайду 6

Підлітковий вік – особлива пора людського життя! Ти вже торкнувся притягальної сили землі, а легенькі крила дитинства ще піднімають тебе у небо, де живе казка, де панує мрія

Номер слайду 7

ЖИТТЯ НЕ БУДЕ СІРИМ, БУДЕННИМ ЯКЩО ТИ НЕ БУДЕШ СПОСТЕРІГАЧЕМ, А НАВПАКИ, ТВОРЦЕМ СВОГО ЖИТТЯ ЗАХОПЛЮЙСЯ ЧИМ – НЕБУДЬ, ПЛЕКАЙ МРІЮ, УМІЙ РАДІТИ!

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Змініть життя на краще Усміхайтеся, це надасть вам упевненості! Позбавтеся негативних думок! Життя – це бумеранг! Спокійно ставтеся до успіху та невдач! Ніколи не здавайтеся! Вірте у власні сили! Змініть свій внутрішній стан: “ у мене все вийде ” Не звертайте уваги на дрібні непорозуміння!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Коли здається, жити неспромога Коли здається, більше сил нема, Повір у себе, і твоя тривога Розвіється, як марево сама. Повір у себе, ти багато можеш, Не опускай безсилої руки. І сам собі найкраще допоможеш – Лиш тільки спробуй сам себе знайти...

zip
Додано
4 липня 2018
Переглядів
6117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку