Цікаві задачі на відсотки

Про матеріал

Цікаві задачі на відсотки з поєднанням математики та творів відомих письменників.У відомій книжці Я. І. Перельмана «Цікава алгебра. Цікава геометрія» наведено посилан­ня на роман М. Є. Салтикова-Щедріна «Господа Головлеві».

Перегляд файлу

 

Задача №1

   Дизайнеру потрібно придбати декілька метрів тюлю. Відомо, що ціна на тюль спо­чатку підвищилася на 20 %, а потім зни­зилася на 20 %. Як змінилася ціна тюлю після двох переоцінок?

 Задача №2

  Свіжі гриби містять 90 % води, а суше­ні — 12 %. Скільки вийде сушених грибів із 22 кг свіжих?

  Задача №3

 Два робітники за зміну разом отримували 1440 грн. Після того, як першому робітнику підвищили заробітну плату на 15 %, а дру­гому — на 25 %, разом за зміну вони стали одержувати 1720 грн. Яку зарплату одержує кожний робітник після підвищення?

   Задача №4  

 У відомій книжці Я. І. Перельмана «Цікава алгебра. Цікава геометрія» наведено посилан­ня на роман М. Є. Салтикова-Щедріна «Господа Головлеві».

 «Сьома година вечора. Порфирій Володимиро­вич устиг уже виспатися після обіду й сидить у себе в кабінеті, списуючи числовими виклад­ками аркуші паперу. Цього разу його цікавить питання, скільки було б у нього грошей, якби матуся Орина Петрівна подаровані йому при народженні дідусем Петром Івановичем на зубок сто карбованців асигнаціями не привласнила собі, а поклала в ломбард на ім'я малолітнього Порфирія? Виходить, однак, небагато: вісімсот карбованців».

 Допускаючи, що Порфирію на момент розра­хунку було 50 років, і зробивши припущення, що він виконав розрахунки правильно (припу­щення малоймовірне, бо навряд, що Головльов впорався зі складними відсотками), потрібно визначити, по скільки відсотків річних спла­чував того часу ломбард.

doc
Додано
16 вересня 2018
Переглядів
2773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку