Цікаві задачі з математики для 1-2 класів

Про матеріал
Збірка цікавих задач з математики для 1-2 класів, яка стане у пригоді вчителям під час проведення уроків та позакласних заходів
Перегляд файлу

Цікаві задачі з математики

1—2 класи

1. Олег вищий за Юрка, а Юрко вищий за Ігора. Хто вищий — Ігор чи Олег?

                                                                                                     Відповідь. Олег.

2. Стовбур дуба товстіший за стовбур клена, а стовбур клена товстіший за стовбур ялини. У якого дерева стовбур товстіший — у дуба чи ялини?

                                                                                                    Відповідь. У дуба.

3. Олена старша за Тетяну, а Тетяна старша за Наталю. Хто старший — Олена чи Наталя?

                                                                                                      Відповідь. Олена.

4. Із трьох братів Дмитро вищий, ніж Кирило, а Кирило вищий, ніж Петро. Хто вищий — Дмитро чи Петро?

                                                                                                   Відповідь. Дмитро.

5. Марина — рідна сестра Ірини. Тарас — брат Ірини. Михайло Панасович — дідусь Марини. Іринчиного тата звуть Павлом. Як ім’я та по батькові тата Марини? Як по батькові брата Ірини?

                                                          Відповідь. Тато Марини —ПавлоМихайлович,                    брат Ірини — Тарас Павлович.

6. Праворуч від прямокутника зображений трикутник, а ліворуч від прямокутника — квадрат. Де зображений прямокутник? Зробіть відповідний рисунок.

Відповідь. Фігури розміщені на площині в такому порядку — квадрат,                  прямокутник, трикутник. Отже, прямокутник зображений між квадратом і трикутником.

7. Три подруги — Марійка, Ганнуся та Софійка — розфарбували малюнки олівцями трьох кольорів : червоним,синім, зеленим. Марійка розфарбувала не червоним і не синім олівцем, Софійка — не синім. Яким олівцем розфарбувала свій малюнок кожна з дівчаток ?

Відповідь. Оскільки Марійка розфарбовувала малюнок не червоним і не синім, то, звісно, зеленим. Оскільки Софійка розфарбовувала не синім і Марійка не синім,то синім розфарбовувала Ганнуся. Тоді червоним розфарбовувала Софійка.

8. Сергій, Віталій і Михайло сховали м’яч, ракетку та воланчик. Сергій не ховав ракетку, Михайло не ховав ані ракетки, ані м’яча. Хто що заховав?

Відповідь. Михайло заховав воланчик, Віталій — ракетку, Сергій — м’яч.

9. Валя сумніша, ніж Наталя. Наталя сумніша, ніж Ольга. Хто з них найсумніший?

Відповідь. Валя.

10. Хто з хлопчаків найвищий, якщо Борис і Вадим однакові на зріст, Вадим вищий за Миколу, а Леонід вищий за Бориса?

Відповідь. Леонід.

11. Біля годівниці було 5 горобців і 2 синиці. Три пташки відлетіли. Чи був серед них хоча б один горобець?

Розв’язання. Неодмінно був, бо навіть якби відлетіли всі синиці (2), то мав би відлетіти й один горобець. У всіх інших випадках горобців серед пташок, що відлетіли, буде більше ніж 1.

Відповідь. Так, був.

12. На дитячому майданчику грали 6 дівчаток із косами,3 дівчинки в білих футболках, а всього дівчаток було 7. Поясніть, як таке може бути.

Відповідь. З-поміж семи дівчаток, що грали на майданчику, шість дівчаток мали коси, а одна не мала, у білих футболках були або три дівчинки з косами, або дві

з косами й одна без кіс.

13. Їхали ведмеді на велосипеді — Клишолапик , Медолюб і Сонько. До фінішу Клишолапик дістався не останнім, а Сонько був там раніше, ніж Клишолапик. У якому порядку фінішували ведмеді?

Відповідь. Першим фінішував Сонько, другим — Клишолапик, третім — Медолюб.

14. У цирковій виставі брали участь коник, ведмідь і лев. У якому порядку вони виступали, якщо лев був не останнім, а ведмідь виступав раніше, ніж лев?

Відповідь. Ведмідь, лев, коник.

15. У три чашки жовтого, зеленого та синього кольорів налили чай, молоко і сік. Який напій у яку чашку налили, якщо чай не в синій і не в жовтій чашці, а сік — не в синій?

Відповідь. Чай — у зеленій чашці, сік — у жовтій, молоко — у синій.

16. Троє хлопчиків — Іван, Назар і Артем — робили іграшки з паперу. Назар закінчив роботу не останнім, а Іван — раніше, ніж Назар. У якому порядку хлопчики закінчили роботу?

Відповідь. Іван, Назар, Артем.

17. Три подруги — Тамара, Віра і Ксенія — прийшли на свято в сукнях різного кольору: червоного, блакитного,рожевого. Тамара була не в червоній і не в блакитній, Ксенія — не в блакитній сукні. У якій сукні була кожна з дівчаток?

Відповідь. Тамара була в рожевій сукні, Ксенія — у червоній, Віра — у блакитній.

18. Катруся зліпила з глини стільки іграшок, скільки й Оленка. Катруся почала ліпити раніше за Оленку,а закінчили дівчатка одночасно. Хто ліпив швидше?

Відповідь. Оленка.

19. Братові 7 років, а сестрі — 3 роки. Скільки років буде братові, коли сестрі виповниться 6 років?

Відповідь. 10 років.

20. У Михайлика було 5 яблук, а в Олесі та Степана — менше. Михайлик віддав одне яблуко Олесі, і в усіх дітей яблук стало порівну. Скільки яблук було в Степана?

Розв’язання. Коли Михайлик віддав Олесі 1 яблуко,у нього залишилося 4 яблука і в Олесі стало 4 яблука (тобто спочатку було 3). Така сама кількість яблук і в Степана — 4.

Відповідь. 4 яблука.

21. У білки й ведмедя на двох 4 горіхи. У ведмедя горіхів більше, ніж у білки. Скільки горіхів у білки?

Розв’язання. Якби у тваринок горіхів було порівну, то вони мали б по 2 горіхи. А оскільки у ведмедя горіхів більше, ніж у білки (а разом — 4), то у ведмедя їх 3, а в білки 1.

Відповідь. 1 горіх.

22. Гена, Андрій і Сашко задумали 3 числа. Число Андрія складається з одного десятка і восьми одиниць. Сашко задумав наступне за цим число, а Гена — число, попереднє до числа, задуманого Андрієм. Які числа задумали хлопчики?

Відповідь. Андрій — 18, Сашко — 19, Гена — 17.

23. Ніна виліпила з пластиліну слоника, зайчика і пташку. Яку фігурку Ніна виліпила найпершою, якщо слоник був виліплений найпізніше, а пташка не раніше зайчика?

Відповідь. Найпершим був виліплений зайчик.

24. Вік трьох дівчаток відповідно 11, 12 і 14 років. Скільки років кожній з них, якщо Оксана молодша від Тамари, а Тамара молодша від Марини?

Відповідь. Оксані — 11 років, Тамарі — 12 років, Марині — 14 років.

25. У бабусі є 9 копійок п’ятьма монетами. Які це можуть бути монети?

Відповідь. 5 к., 1 к., 1 к., 1 к., 1 к. або 1 к., 2 к., 2 к.,2 к., 2 к.

26. Накресліть 5 відрізків так, щоб кожний наступний відрізок був на 3 см коротший, ніж попередній, а довжина останнього дорівнювала 1 см. Якої довжини буде перший відрізок? А решта?

Відповідь. Довжина найменшого відрізка — 1 см, довжина попереднього до нього, що на 3 см довший, становить 4 см; довжина відрізка, попереднього до знайденого, — 7 см, а попереднього до нього — 10 см. Довжина першого ж відрізка дорівнює відповідно 13 см.

27. Волосся у Дениса темніше, ніж у Стаса. Волосся у Стаса темніше, ніж в Антона. У кого з хлопчиків волосся найсвітліше?

Відповідь. В Антона.

28. У свої три роки Павло і Дарина отримали в подарунок по триколісному велосипеду. Зараз Павлові 5 років, а Дарині — 7. Хто з дітей отримав велосипед пізніше?

Відповідь. Павло.

29. Визначте, у якій за номером клітці мешкає кожен із звірів, якщо в другій клітці мешкає тигр, праворуч від нього — пума, а ліворуч — лев.

Відповідь. У першій клітці мешкає лев, у другій — тигр, у третій — пума.

30. В одному рядку учень поставив 6 точок на відстані 2 см одна від одної, а в другому — 11 точок на відстані 1 см одна від одної. Який рядок точок довший?

Розв’язання. Між шістьма точками є 5 відрізків по 2 см кожний (2 см · 5 = 10 см), а між одинадцятьма точками — 10 відрізків по 1 см кожний (1 см · 10 = 10 см).

Відповідь. Рядки однакової довжини.

31. Сума двох чисел дорівнює 7, а їх різниця 3. Знайдіть ці числа.

Розв’язання. Якби ці числа були однакові й дорівнювали меншому числу, то їх сума дорівнювала б 7 – 3 = 4.

Тоді кожне число дорівнювало б 4 : 2 = 2. Отже, таким (2) є менше з чисел, а більше дорівнює 2 + 3 = 5.

Відповідь. 2 і 5.

32. У Семена є декілька іграшкових автомобілів. На день народження йому подарували стільки автомобілів, скільки в нього й було. Тепер у Семена 12 іграшкових автомобілів. Скільки автомобілів отримав Семен на день народження?

Розв’язання. Слід пригадати, сума яких двох однакових доданків дорівнює 12. Це — числа 6 і 6. Отже, на день народження Семен отримав 6 іграшкових автомобілів.

Відповідь. 6 автомобілів.

33. Якщо необхідно розфарбувати сторони кубика в різні кольори, по скільки кольорів для цього знадобиться?

Відповідь. 6 (за кількістю граней куба).

34. Маринка розв’язувала задачі щодня впродовж тижня. У понеділок вона розв’язала одну задачу, у вівторок — дві задачі, у середу — три і так далі. Скільки задач вона розв’язала в неділю?

Відповідь. У неділю, сьомий день тижня, Маринка розв’язала сім задач.

35. У бабусі два онуки — Денис і маленький Петрик. Бабуся купила їм 16 цукерок і сказала Денисові, щоб він дав Петрикові на 2 цукерки більше, ніж узяв собі. Як Денис має поділити цукерки?

Відповідь. Денисові — 7 цукерок, Петрикові — 9.

36. Батька чоловіка звуть Микола Іванович, а сина — Олексій Володимирович. Як звуть цього чоловіка?

Відповідь. Володимир Миколайович.

37. Зошит дешевший, ніж ручка, але дорожчий, ніж олівець. Що найдешевше?

Відповідь. Олівець.

38. Які три числа, якщо їх додати або перемножити, дають один і той самий результат?

Відповідь. 1, 2 і 3, бо 1 + 2 + 3 = 6 і 1 · 2 · 3 = 6.

39. Василько мешкає вище, ніж Петрик, але нижче, ніж Сергійко, а Ромчик живе нижче, ніж Петрик. На якому поверсі чотириповерхового будинку мешкає кожен із хлопчиків?

Відповідь. Ромчик мешкає на першому поверсі, Петрик — на другому, Василько — на третьому, Сергійко — на четвертому.

40. Щохвилини від колоди відпилюють частину завдовжки 1 м. За скільки хвилин розпилять на такі частини колоду, довжина якої дорівнює 6 м?

Відповідь. За 5 хв.

41. За посібник заплатили 1 гривню і ще половину його вартості. Скільки коштує посібник?

Відповідь. Вартість посібника у гривнях дорівнює половині цього числа та ще 1 гривні. Тобто половина вартості посібника становить 1 грн, а весь посібник коштує 2 грн.

42. У кав’ярні Наталя, Яна й Олена купили тістечка — бісквітне з джемом, бісквітне з кремом і пісочне з джемом. Хто яке тістечко купив, якщо кожна з дівчат з’їла одне тістечко, при цьому Яна й Олена полюбляють тістечка з джемом, а Наталя й Олена купили собі бісквітні тістечка?

Відповідь. З умови випливає, що Олена полюбляє бісквітні тістечка, як Наталя, та тістечка з джемом,як Яна. Тож Олена купила бісквітне тістечко з джемом. Тоді бісквітне з кремом купила Наталя, а пісочне з джемом — Яна.

43. Володі, Павликові й Андрійкові подарували по диску з фільмами: перший з комедіями, другий — з веселими мультфільмами, а третій — з фантастичними фільмами. Хто який з дисків одержав у подарунок, коли відомо, що Павлик і Володя не люблять мультики, а Андрій і Павлик під час перегляду щиро сміялися?

Відповідь. Володя одержав диск із фантастичними фільмами, Павлик — із комедіями, Андрійко — з веселими мультиками.

44. Юрко, Славко та Настя вирішили допомогти бабусі збирати ягоди — смородину, аґрус і малину. Кожен з них збирав щось одне. Хто що збирав, якщо смородини було зібрано найбільше, Юрко не збирав аґрусу, а Юрко і Славко вдвох зібрали ягід менше, ніж Настя?

Відповідь. Юрко збирав малину, Славко — аґрус, Настя — смородину.

45. Троє друзів — Ігор, Андрій і Володимир — володарі собак: вівчарки, пуделя й добермана. Ігор мешкає в одному під’їзді з хазяїном пуделя. Доберман, виходячи ввечері на прогулянку зі своїм хазяїном, дуже радіє, зустрічаючи Володимира з його собакою, але його дратує пудель, і він завжди обгавкує його при зустрічі. У кого з хлопців який собака?

Відповідь. В Ігоря — доберман, у Володимира — вівчарка, а в Андрія — пудель.

46. У павука 4 пари ніг, а в козеняти — 2 пари ніг. На скільки більше ніг у павука, ніж у козеняти?

Відповідь. На 4 ноги.

47. У Маринки, Катрусі й Надійки було дві ручки й один олівець. Який предмет був у кожної з дівчаток, якщо у Катрусі й Надійки були різні предмети?

Відповідь. У Маринки — ручка, у Катрусі — ручка, у Надійки — олівець; або в Маринки — ручка, у Катрусі — олівець, у Надійки — ручка.

48. Є три учнівські лінійки: жовта, зелена і синя. Жовта лінійка довша, ніж зелена, на 2 см. Синя — коротша, ніж зелена, на 3 см. Яка довжина жовтої лінійки, якщо довжина синьої — 15 см?

Відповідь. 20 см.

49. У ряду 8 стільців. Марійка сіла на п’яте місце зліва, а Даринка — на п’яте місце справа. Чи на один і той самий стілець вони сіли?

Відповідь. Ні, вони сіли на сусідні стільці.

50. За календарем 9 лютого був вівторок. Який день тижня буде 25 лютого?

Відповідь. Через 14 днів (тобто через 2 тижні) знову буде вівторок 23 лютого. Отже, 25 лютого буде четвер.

51. Квадрат зі стороною 5 см розрізали на квадратики зі стороною 1 см кожний. Із одержаних квадратиків утворили стрічку. Яка довжина цієї стрічки?

Відповідь. 25 см.

52. У Левка, Гришка, Василька, Тимка та Мишка було три барабани і дві труби. Який музичний інструмент був у кожного з хлопчиків, якщо у Гришка і Василь-

ка, а також у Левка і Тимка були різні інструменти, а в Гришка і Левка — як у Мишка?

Відповідь. У Левка, Гришка й Мишка були барабани, у Василька й Тимка — труби.

53. Які чотири однакових числа при множенні дають одиницю?

Відповідь. Одиниця: 1 · 1 · 1 · 1 = 1.

54. Кіт Муркіт та Лисичка-Сестричка ловили рибу. До них підбіг голодний Вовчик Братик і запитав, чи багато риби вони наловили. Лисичка хитро відповіла:

«У нас обох разом на 7 рибин більше, ніж у мене однієї, а в одного з нас на 17 рибин менше, ніж в іншого».

Скільки рибин зловили разом Кіт Муркіт та Лисичка Сестричка?

Відповідь. Із першої частини Лисиччиної відповіді можна зробити висновок, що в Котика Муркотика 7 рибин, тоді в Лисички, як стверджується в другій частині відповіді Лисички, 7 + 17 = 24 рибини, а разом у Котика й Лисички: 7 + 24 = 31 рибина.

Логічні задачі

 

Скільки Оль?

В дзеркало Оля

Поглянула в школі,

Скільки дівчаток з’явилось?

 

Скільки курей?

Два півники, два півники

У саду в’язали віники.

Дві курочки, дві курочки

Підмітали ними вулички.

Ти назвеш мені число:

Скільки всіх курей було?

Яка сходинка?

Яка сходинка буде середньою на східцях з  8 сходинок?

Знайди число 7 у поданих словах

Осінь, зовсім, просинь, усім, посів, передовсім, сірий, сім я, кросівки, вісім.

Дятлові чобітки

Влітку дятел-швець  спішив –

Чобітки на зиму шив

Ще складав їх у мішок

Для звіряток і пташок:

Совам -10 чобітків,

Ще 12 – для вовків,

14- для синичок.

Підкажіть мені, щоб я повірив:

Скільки дятел взув пташок і звірів?

Зайві слова

Які слова в цьому ряду зайві?

Сіно, чотири, вода, трава, дев’ять, книжка, одинадцять, вісім, десять, халва, три, шість, один, літо, два, п’ять, сім.

Утвори слова 

 

Зі слова математика утвори 8 нових слів, переставляючи букви у будь-якому порядку.

Що їх об’єднує?

Яка цифра об’єднує райдугу, музику, дні тижня, чудеса світу?

Знайди число

Переставляючи між собою цифри 1,2,3, ми отримали трицифрові числа. Серед поданих варіантів бракує одного числа. Знайди його.

                             

                            123     312    132     321    213   

 

Знайди якомога більше «трійок» у поданих словах

 Трап, стригти, сестри, гострити, Петрик, постріл, хитрий, настрій, тривога, старт, Дмитрик, ватра, вітрина, майстри, стриже, тритон, люстра, гетри, Стрий, трикотаж, струмінь.

Розділи чобітки

Чотирьом котикам мама Киця купила чобітки, однак за розміром вони їм не підійшли. Тоді Киця запропонувала їх півникам. Скільки півників можуть взути ці чобітки?

Індики в черевиках

П’ятеро індиків

Бігло в черевиках.

Скільки черевиків

У п’ятьох індиків?

Скільки кінців?

 Склади удвічі мотузок і умовно переріж його упоперек. Скільки буде кінців у відрізаних мотузків?

 

                                                                    ***

У Юрка сьогодні день народження. Він молодший за свою сестру, якій виповнилось 7 років. Скільки років може бути Юркові?

 

Є два бідони місткістю 2л і 7л. Як, використовуючи ці бідони, набрати із річки 3л води?

 

Юрко, Дмитрик, Ярослав – близнята. Вони народилися в один рік і в один день. Разом їм вісімнадцять років. Скільки років кожному?

 

В Олесі було три ляльки: Ганнуся, Марійка та Оля. Кожна з них жила в одному з трьох будиночків.

Перша хатка була з високим дахом і маленьким вікном, друга хатка – з високим дахом і великим вікном, а третя – з низьким дахом і великим вікном. Ганнуся і Марійка жили в хатках з великим вікном, а Марійка і Оля – у хатках  з високим дахом.

Потрібно відгадати, в якій хатці живе кожна лялька.

 

Летіли гуси, а назустріч їм – гусак. «Добридень, десять гусей!» - мовив він. «Ні, нас не десять. Якби ти був з нами, та ще двоє гусей, тоді було б десять», - відповіли гуси. Скільки летіло гусей?

 

Білочка принесла шишки та горішки, всього чотири плоди. Горішків було більше, ніж шишко. Скільки шишок і скільки горішків принесла білочка?

 

Надворі гралося 5 дітей. Коли двоє хлопчиків пішло додому, то серед дітей, які залишилися, більше стало дівчаток. Скільки спочатку гралося дівчаток і скільки – хлопчиків?

 

Магічний квадрат

 

У порожні клітини магічного квадрата впиши такі числа, щоб сума трьох чисел у будь-якому напрямку дорівнювала 15.

 

 

 

6

 

5

 

4

 

2

 

 

Хитрі запитання

Хто більше важить: три зайці чи один слон?

 

На одній нозі півень важить 4 кілограми. Скільки важитиме півень на двох ногах?

 

Скільки днів на тиждень сова полює на мишей?

 

Що стоїть між числами 2 і 8?

 

Яке колесо під час руху не обертається?

 

На столі лежало 5 яблук. Одне Даринка розрізала на чотири частинки. Скільки яблук залишилось на столі?

 

Світланка і Василь прийшли вранці в клас, а там уже було 4 учениці. Скільки учениць стало у класі?

 

У бабусі Олени були: кіт Моряк, собака Дружок, онука Леся і онук Денис. Скільки всього онуків у бабусі?

 

Дідуся звати Григорій Васильович, його онука – Андрій Віталійович. Як звуть батька онука?

 

Одне яйце можна зварити за 4 хвилини. За скільки хвилин можна зварити три таких яйця?

 

У коробці було 2 червоних і 2 зелених олівці. Художник узяв 3 олівці. Скільки олівців кожного кольору могло бути у художника?

 

Чебурашка, крокодил Гена і Шапокляк чекали поїзда 3 години. Скільки годин чекав поїзда кожен з них?

 

Пара коней побігла 20 км. Скільки кілометрів пробіг кожен кінь?

 

Мама дала Сергію 4 сливи, 5 яблук і 2 цукерки. Скільки фруктів мама дала синові?

 

Як розділити три картоплини порівну між чотирма дітьми?

 

На столі стояло 3 кухлі з молоком. Кіт випив один кухоль молока. Скільки кухлів залишилось?

 

У школу йшло 7 дівчаток. Назустріч їм – 2 дівчинки. Скільки дітей ішло в школу?

 

Скільки кроків зробить горобець за сім років?

 

 

 

 

docx
Додано
27 січня 2022
Переглядів
8227
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку