Цікавинка "50 цікавих фактів про Африку"

Про матеріал
Використання на всіх етапах уроку географії цікавинок про природу різноманітних куточнів Землі дає можливість поглибити знання учнів про закономірності розвитку природи нашої планети, сформувати в учнів відповідальне ставлення до природних ресурсів Землі, виховати пізнавальну активність, ініціативність та інтерес до географічної науки.
Перегляд файлу

50 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО АФРИКУ

 

  1. Африканський континент – другий за величиною після Євразії (площа з островами – 30,32 млн. км²)

 

  1. Африка – єдиний материк, розташований відразу в чотирьох півкулях – Північній, Південній, Західній і Східній.

 

  1. Материк майже посередині перетинається екватором та розташований між двома тропіками в жаркому поясі.

 

  1. Середня висота над рівнем моря – 750 м (поступається тільки Антарктиді і Євразії).

 

  1. Найменша висота щодо рівня моря – тектонічна западина Афар (Ефіопія і Джибуті) – (– 153 м).

 

  1. Загальна довжина берегової лінії – 30,5 тис. км.

 

  1. Максимальна зареєстрована температура +57,8ºС (Ель-Азізія, Лівія).

 

  1. Мінімальна зареєстрована температура −23,9ºС (Іфран, Марокко).

 

  1. Максимальна кількість опадів на рік – 10 000 мм (Камерун).

 

  1. Мінімальна кількість опадів на рік – менше 50 мм (пустеля Сахара).

 

  1. На сході материка у води Індійського океану вдається найбільший півострів – Сомалі, який іноді називають «Африканським рогом».

 

  1. Поблизу східних берегів Африки розташований четвертий за площею острів світу – Мадагаскар, відділений  від материка Мозамбікською протокою.

 

  1. Від Європи континент відділений Гібралтарською протокою, ширина якої у найвужчому місці становить усього 14 км.

 

  1. В Африці розташована Східно-Африканська рифтова система – найбільша у світі зона розломів земної кори. Вони мають вигляд глибоких долин із плоским дном, обмежених уступами, що піднімаються на сотні метрів.

 

  1. В Атлаських горах, особливо вночі, лунають сильні вибухи. Це результат фізичного вивітрювання (скелі тріскаються через значні добові амплітуди температур).

 

  1. «Африкус» у перекладі з латини означає «той, хто не знає холоду». Африка – найжаркіший материк.
  2. Ніл народжується зі злиття двох річок – Білого й Голубого Нілу.

 

  1. Голландці-переселенці увічнили ім’я свого національного героя Вільгельма Оранського, назвавши річку Оранжеву на його честь.

 

  1. За площею басейну й річним стоком р. Конго посідає перше місце на «Чорному континенті». У середньому за рік Конго виносить в океан приблизно у 15 разів більше води, ніж Ніл. Це друга річка у світі після Амазонки за обсягом стоку.

 

  1. Буває, що географічні об’єкти (особливо прикордонні річки) на різних берегах мають різні назви. Так, відому африканську річку на правому її березі називають Конго, на лівому ж березі – Заїр.

 

  1. Водоспад Вікторія – найбільший в Африці. Це могутній потік завширшки 1 800 м, що падає з висоти 120 м. Гул і гуркіт водоспаду чутні на багато кілометрів, над ущелиною постійно висять хмари водяних бризок і численні веселки. Місцеві жителі називають цей водоспад «Дим, що гримить».

 

  1. Водоспад Бойома на річці Конго не належить до найвищих і наймальовничіших, зате щосекунди через нього протікає цілих 17 000 тонн води – більше, ніж через будь-який інший водоспад у світі.

 

  1. Озеро Вікторія – третє за площею у світі й перевищує за розмірами Азовське море, на ньому нерідко трапляються сильні шторми.

 

  1. Озеро Танганьїка – друге за розміром в Африці, а за глибиною (1 435 м) – друге у світі після Байкалу. В озері живе 250 видів риб, більшість із яких ніде більше не зустрічаються.

 

  1. У посушливі періоди кількість води в озері Чад знижується вдвічі, а під час найсильнішої посухи, яка сталася в Африці понад 40 років тому, скоротилася … у 6 разів!

 

  1. Озеро, заповнене «чорнилами», існує в Алжирі поблизу міста Сіді-бель-Аббес. Водою із цього озера можна писати. «Чорнила» не висихають, оскільки їхній запас постійно поповнюється. В природну «чорнильницю» впадають дві невеликі річки: води однієї з них багаті на солі заліза, а іншої – на гумінові речовини; саме вони й утворюють густо забарвлену рідину, подібну до справжнього чорнила.

 

  1. «Велика пустеля» − так звалися внутрішні області Північної Африки на середньовічних морехідних картах.

 

  1. У Сахарі щорічно спостерігається близько 160 тисяч міражів. Дослідниками пустелі складені карти, на яких відзначені місця, де постійно можна спостерігати це дивне явище.

 

  1. Пастух-зулус відпочиває в безлюдній савані на одній нозі тому, що там багато змій і скорпіонів.

 

  1. У Сахарі жителі зберігають дрова на кронах нечисельних дерев, щоб їх не занесло піском.

 

  1. Найбільші піщані дюни на Землі розташовані у східній частині центрального Алжиру. Довжина цих пагорбів із піску, що рухається, біля підніжжя сягає 5 км, а висота їхніх вершин – близько 430 м.

 

  1. У Сахарі тропічне континентальне повітря надзвичайно сухе. Його вологість така низька, що в людини можуть тріскатися губи, шкіра і навіть нігті.

 

  1. На Сейшельських островах, розташованих на північний схід від Мадагас-кару, росте віялова пальма – родичка кокосової. Плід цієї пальми нагадує за формою величезне серце, досягає 50 см у діаметрі, важить в середньому близько 5,5 кг.

 

  1. Унаслідок глобального потепління і вирубування лісів на схилах гірського масиву Кіліманджаро почала танути снігова шапка на його вершині. Вчені підрахували, якщо температура повітря не зміниться, то багаторічні сніги через 15 років розтануть повністю.

 

  1. Мадагаскар є унікальним природним заповідником: завдяки острівному положенню  тут збереглися флора й фауна, які не зустрічаються більше ніде у світі (близько тисячі видів орхідей, лемури – напівмавпи – священні тварини, у яких вселяються душі померлих, на думку місцевих жителів).

 

  1. Африка має найвищі у світі показники приросту населення – понад 2 % на рік. Тут лідирує Нігер (3,6 %).

 

  1. Африка тримає першість за дитячою смертністю, тут найнижча середня тривалість життя – 49 років, тоді як в усьому світі ця цифра сягає 65 років.

 

  1. Народ сара, що мешкає в Центральній Африці, дав озеру Чад у своїй країні назву «Велика вода», якою згодом було названо й саму державу – Чад.

 

  1. Африка – економічно найбільш відсталий континент. Із 25 країн із найнижчим у світі рівнем розвитку 20 розташовані в Африці. «Пояс бідності» розташований між 20º пн.ш і 10º пд.ш.

 

  1. Мадагаскар багатий на поклади слюди (друге місце у світі за запасами).

 

  1. За споживанням рису на душу населення малагасійці є світовими лідерами.

 

  1. За виробництвом ванілі Мадагаскар посідає перше місце у світі.

 

  1. Єгор Ковалевський, уродженець Харківщини, був дослідником далекої Африки. У ХІХ ст. його, гірського інженера, відрядили до Єгипту допомогти у пошуках родовищ  золота. Виконавши своє завдання, він багато подорожував. Дослідник описав рельєф мало відомого тоді Ефіопського нагір’я, першим припустив, що головним витоком Нілу є не Голубий Ніл, як вважали географи, а Білий Ніл.

 

  1. Піраміду Хеопса нерідко називали Біблією в камені. На світанку вона здається рожево-персиковою, а в ті рідкісні хвилини, коли обрій затягнутий хмарами, − сірувато-чорною.

 

  1. У столиці Кенії  Найробі є статуя, присвячена довгожителю Ахмеду, який прожив до 75 років. Здавалося – невелике досягнення, але одна обставина – довгожитель Ахмед – слон.

 

  1. В Південній Африці африканських страусів досить часто використовують для охорони овець. Вони надзвичайно пильні й кидаються на будь-яку незнайому людину, що з’являється на «довіреній їхній опіці території». Та й не кожен схоче мати справу з високим охоронцем вагою до 150 кг, який, до того ж, чудово бігає.

 

  1. Оратори одного з африканським племен з поваги до слухачів виголошують промови, стоячи на одній нозі. Функція піднятої ноги – обмежник часу (торкання ногою землі означає кінець промови.

 

  1. Зулуських дружин мандрівники-очевидці описують як дуже старанних і працьовитих. Але найстаранніше дружина бідняка зулуса трудиться тоді, коли сподівається полегшити свою долю, збираючи кошти на покупку другої дружини.

 

  1. У центральноафриканському племені кочовиків яга жінкам, які воювали подібно до чоловіків, заборонялося мати дітей. Усіх немовлят убивали. Плем’я ж поповнювало свою чисельність захопленими дітьми й підлітками.

 

  1. На думку південноафриканських демократів, зебра символізує міжрасову гармонію – те, що мають прагнути всі африканські країни.

 

 

 

 

docx
Додано
7 жовтня 2023
Переглядів
4361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку