Конспект уроку з географії у 7 класі - "Антарктида"

Про матеріал

Тема конспекту: Географічне положення Антарктиди. Українська дослідна станція «Академік Вернадський». Антарктида й Антарктика.

Мета:

Освітня: виявити особливості унікальності і своєрідності географічного положення, природи Антарктиди та Південного океану. Дати уявлення про відкриття, подорожі та сучасні дослідження на материку.

Розвиваюча: розвивати пізнавальний інтерес до географії, уміння працювати з картою, атласом, контурною картою; формулювати питання, самостійно мислити, робити висновки.

Виховна: виховувати патріотичні, екологічні та естетичні почуття.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Перегляд файлу

Тема: Географічне положення Антарктиди. Українська дослідна станція «Академік Вернадський». Антарктида й Антарктика.

 

Мета:

Освітня: виявити особливості унікальності і своєрідності географічного положення, природи Антарктиди та Південного океану. Дати уявлення про відкриття, подорожі та сучасні дослідження на материку.

Розвиваюча: розвивати пізнавальний інтерес до географії, уміння працювати з картою, атласом, контурною картою; формулювати питання, самостійно мислити, робити висновки.

Виховна: виховувати патріотичні, екологічні та естетичні почуття. Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

 

Обладнання: підручник, робочі зошити, атласи, настінна карта, відео про українську станцію «Академік Вернадський».

 

ХІД УРОКУ

 І. Організаційний етап

Девіз уроку:

Ти на Землі живеш,

То ж пізнавай її !

Ти, як Колумб,

Відкрий щодня нову країну,

Материк чи річку край села.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Перевірка домашнього завдання.

Робота з картою. Учитель ставить питання про розташування географічних об'єктів (материки: Південна Америка, Африка, Австралія; Карібське море; затока Ла- Плата; протоки: Маґелланова, Дрейка; острови:Вогняна Земля, Фолклендські).

 

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів

У 7 класі ми вивчаємо географію материків і океанів. Ми вже з вами багато подорожували і багато знаємо про особливості кожного з них.

Я загадаю загадки, а ви відгадаєте, про які саме материки йде мова.

На екватор на гарячий

Животом лягла і плаче,

Що у неї невеселі

Простягнулися пустелі.

А в лісах густих гілеї

Нишпорять малі пігмеї. (Африка)

 

 Цей маленький материк

До тепла, мов кішка, звик.

Океан навкруг синіє,

Жаркий тропік землю гріє.

І навкруг на сотні миль –

Безгоміння темних хвиль. (Австралія)

На екватор голову схилила,

Тропік оторочив тонкий стан.

Зливи теплі щічки її вмили,

Щоб любив красунчик океан. (Південна Америка)

 

Цей материк від горя посивів,

Під товстелезними льодами занімів.

Найхолоднішу шапку на Землі

На нього одягнули тіні злі. (Антарктида)

 

Вчитель. «Королева холоду», «безлюдний континент», «царство завірюх і вітрів», «світовий холодильник», «край землі»... так називають цей унікальний материк, що не схожий на жоден континент світу.

Це – велетенська льодова пустеля. –

Про який же материк сьогодні піде розмова? - І чому його так називають?

- А які особливості його географічного положення? –

 

VІ. Вивчення нового матеріалу.

Розповідь учителя. Походження назви материка пов’язане... з небом. Арктос – так називали стародавні греки сузір’я Великої Ведмедиці. А район земної поверхні довкола Північного полюса, що лежить під цим сузір’ям, дістав назву Арктика. А протилежний Арктиці район довкола Південного полюса Землі називають Антарктикою (анти означає навпроти). Звідси й назва Антарктида – навпроти Арктики.

Антарктида – незвичайний материк за своїм розташуванням. ЇЇ називають «материком на краю світу».

Вона майже цілком розташована за Південним полярним колом у полярних широтах. Майже в центрі материка розміщений Південний полюс, тому всі береги Антарктиди «дивляться» на північ.

Карта+Атлас.

Якими океанами омиваються береги Антарктида? (Вони омиваються водами Тихого, Атлантичного та Індійського океанів ... або водами Південного океану)

А моря? ( У материк вдаються великі моря Уедделла і Росса).

У океан дуже вдається Антарктичний півострів. Від найближчого материка – Південної Америки Антарктиду відокремлює протока Дрейка. Антарктида вкрита потужним крижаним покривом і завдяки цьому є найвищим материком планети.

Атлас.

Площа материка становить з островами становить 13,98 млн.кв.км.

Площа без островів – 12,40 млн. кв.км.

Довжина берегової лінії – 30 тис. км.

Середня висота -2040 м.

Без крижаного покриву -410 м.

Максимальна висота – масив Вінсон (5140 м).

 

 

 

Робота з картою. Берегова лінія Антарктиди.

 

Потужний льодовиковий покрив визначає форму та розміри материка. Часто буває нелегко провести межу, де закінчується суша під шаром криги.

Саме краї льодовика, що обриваються стіною вбік океану, утворюють берегову лінію.

Сповзаючи на шельф та спираючись на оканічне дно, вони утворюють шельфові льодовики.

Окремі ділянки вод океанів, що прилягають до материка, називаються морями. Більшість морів носить імена учасників експедицій, що відкривали і вивчали цей континент. Найбільшими з них є моря Уедделла, Росса та Беллінсгаузена. Карта - Виділяється один великий півострів – Антарктичний.

 

Робота з підручником.

За допомогою тексту підручника заповнити таблицю «Відкриття та дослідження Антарктиди»

Антарктида була відкрита останньою з материків Землі. Ще стародавні вчені здогадувались, що в Південній півкулі у високих широтах повинен існувати великий материк. Його пошуки в свій час призвели до відкриття Австралії, яку вважали частиною цього материка. У XVIII ст. знову на пошуки Південного материка вирушив англійський мореплавець Джеймс Кук. Але він не зміг досягнути материка через складні погодні умови. Шлях його кораблям перетнули плавуча крига й айсберги Антарктики. Кук змушений був повернути назад і стверджував, що далі на південь землі немає, тільки крига, що покриває океан.

Антарктида була відкрита тільки в XIX ст. На пошуки Південного материка в 1819 р. вирушила російська навколосвітня експедиція на кораблях «Мирний» та «Восток» під керівництвом військових — капітана 2-го рангу Фадея Белінсгаузена та лейтенанта Михайла Лазарєва. У 1820 р. російські кораблі підійшли до берегів Антарктиди. За час плавання вони тричі перетнули Південне полярне коло і 5 обігнули Антарктиду, кілька разів досягаючи її узбережжя, але не висаджуючись на ньому. Вже через рік англійські моряки здійснили першу висадку на материк в районі Антарктичного півострова. Згодом багато експедицій різних держав продовжили дослідження материка, але всі дослідження стосувалися тільки узбережжя. Внутрішні частини залишалися невідомими та здавалися недосяжними.

Першими проникли в глибину континенту норвежець Руаль Амундсен і англієць Роберт Скотт влітку Південної півкулі 1911 р.

Маршрут Амундсена був вибраний на 100 км коротшим, ніж у Скотта.

Амундсен на санях з собаками разом з чотирма товаришами досяг Південного полюса 14 грудня 1911 р.

Скотт досяг полюса на місяць пізніше — 18 січня 1912 р. На зворотному шляху Скотт та його товариші загинули, але до самого кінця не кидали свої геологічні колекції та інші матеріали досліджень.

Тільки 12 листопада 1912 р. пошуковий загін знайшов загиблих. У складі експедиції Роберта Скотта був і наш земляк — полтавчанин                          Антон Омельченко. Йому вдалося повернутися до узбережжя з іншою групою учасників експедиції, яких Скотт ще до досягнення полюса відправив назад.

 

Розповідь учителя. Сучасні дослідження Антарктиди.

У першій половині ХХ ст. дослідження Антарктиди були епізодичними й обмежувалися окремими експедиціями. Але з другої половини 50-х рр. почалися регулярні дослідження материка на полярний станціях, які проводять різноманітні наукові спостереження. Результатом їх роботи став перший Атлас Антарктиди, який вийшов в світ у 1966-69 рр. У складі вчених-полярників є метеорологи, фізики, біологи, гідрологи, гляціологи тощо.

За останні десятиліття було зроблено багато досліджень, що збагатили науки про природу Землі.

Аби уникнути дублювання досліджень, світова спільнота утворила Міжнародний комітет з координації антарктичних досліджень. До складу комітету входять кілька підрозділів, що координують роботу постійних та сезонних станцій за напрямами: морські дослідження, біологічні ресурси, верхні шари атмосфери, льодовий покрив, клімат тощо.

Антарктида не належить жодній державі.

Тут заборонено видобуток корисних копалин, полювання на тварин, випробування зброї тощо.

В останні роки Антарктида стала місцем відвідування туристів, але ніяких туристичних споруд (готелів, станцій) на материку не будується. Всі туристи живуть на туристичних кораблях, що підходять до берегів Антарктиди.

З активізацією досліджень в Антарктиці, організацією стаціонарних баз, розвитком міжнародного співробітництва в Антарктиці українські вчені почали долучатися до роботи у складі радянських експедицій. Після розпаду СРСР постало питання правонаступництва. У 1992 р. Росія оголосила себе правонаступницею всіх антарктичних станцій Радянського Союзу і відмовила Україні в передачі хоча б однієї із них.

Згідно з міжнародним законодавством про Антарктиду та Угодою між Великобританією та Україною, 7 лютого 1996 року у власність України передано антарктичну науково-дослідну станцію «Фарадей», яка отримала назву «Академік Вернадський».

 

Завдання.

За картосхемою стор. 176 визначте держави, які проводять наукові дослідження в Антарктиді.

З’ясуйте, в яких частинах материка й з яких причин знаходиться більшість полярних станцій.

 

НАУКОВІ ПОЛЯРНІ СТАНЦІЇЇ Антарктичні держави Частина світу Наукові полярні станції Україна Росія США Франція Японія Австралія Велика Британія Південна Африка (ПА) Аргентина Індія

 

Прийом «Кінозал». Перегляд відео про українську станцію «Академік Вернадський»

 

 

 

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу.

«Вірю-не вірю».

1. Материк Антарктида за своєю площею більший лише за Австралію. (Так)

2. Антарктида омивається водами 4 океанів. (Ні)

3. Антарктида майже повністю лежить за південним полярним колом. (Так)

4. Антарктиду відкрив Д.Кук. (Ні)

5. З поміж усіх континентів Антарктида була відкрита другою. (Ні)

6. Поверхня материка складається з 2х « поверхів». (Так)

7. Антарктида – найнижчий материк на Землі. (Ні)

8. Антарктида – найвологіший материк на Землі. (Ні)

9. Найнижча температура планети зафіксована саме в Антарктиді. (Так)

10. У внутрішніх районах материка переважає антициклональна без опадів погода. (Так)

11. На узбережжях материка тепліше, ніж у центрі. (Так)

12. В Антарктиді чітко виражені пори року. (Ні)

13. Антарктида – пустеля. (Так)

14. Життя більшості тварин пов`язане з центральною частиною материка. (Ні)

15. Постійне населення відсутнє. (Так)

16. Особливе місце у покриві Південного океану належить шельфовим льодовикам. (Так)

 

«Запитання з бочки»

  1. Прибережні океанічні води та прилеглі острова разом з Антарктидою утворюють географічну територію. Яка її назва? (Антарктика)
  2. Де можна побудувати дім, щоб усі його вікна дивились на північ? (на південному полюсі)
  3. Південні частини Тихого, Індійського, Атлантичного океану утворюють єдиний океан. Як його називають? (Південний)
  4. Експедиція під чиїм керівництвом вперше дійшла до Південного полюса. (норвежця Р. Амундсена)
  5. Хто із українців був учасником експедиції до Південного полюса? (Антон Омельченко)
  6. Яку назву має українська антарктична станція? (Академіка Вернадського)
  7. Як називаються «плаваючі гори». (Айсберги)
  8. Яка тварина є символом Антарктиди? (пінгвін)
  9. Переважну більшість тварин Антарктиди не зустрінеш ніде. Як називаються такі види? (ендеміки)

 

VІІ. Підсумок уроку. Учні за допомогою мікрофона продовжують тезу «Антарктиду називають «полюсом холоду планети» тому що…»

 

VІІІ. Домашне завдання.

Для всіх учнів - §32 опрацювати, робота з картою.

Для бажаючих - підготувати додатковий матеріал до теми «Рослинний та тваринний світ Антарктиди».

Творче завдання: намалювати представника рослинного або тваринного світу материка.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Куряченко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кірєєв Сергій Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Туровець Олександр Антонович
    Спасибі. Гарний змістовний конспект.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Туровець Олександр Антонович
    Спасибі. Гарний змістовний конспект.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
Додано
3 січня 2018
Переглядів
20108
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку