Цікавинка "50 цікавих фактів про Антарктиду"

Про матеріал
Використання на всіх етапах уроку географії цікавинок про природу різноманітних куточнів Землі дає можливість поглибити знання учнів про закономірності розвитку природи нашої планети, сформувати в учнів відповідальне ставлення до природних ресурсів Землі, виховати пізнавальну активність, ініціативність та інтерес до географічної науки.
Перегляд файлу

50 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО АНТАРКТИДУ

 

  1. Майже весь континент, площа якого мало не в 2 рази більша за Австралію, розташований у середині Південного полярного кола. Лише півострів Антарктичний видається на кілька градусів на північ.

 

  1. Антарктида займає центральне положення в Антарктиці – південній полярній області земної кулі, що включає материк з прилеглими островами та південні частини океанів.

 

  1. Довжина берегової лінії континенту становить 30 тис. км.

 

  1. Більшість морів біля берегів Антарктиди названо за іменами мандрівників і дослідників континенту: море Уедделла, море Беллінсгаузена, море Амундсена, море Росса.

 

  1. Найхолодніше море Антарктиди, яке весь рік вкрите кригою, є море Уедделла. Його максимальна глибина становить 4 830 м.

 

  1. Назва Південний океан вперше з’явилася в Атласі Антарктиди 1966 року (умовна площа 77 млн. км²).

 

  1. Постійні західні вітри у антарктичних водах спричиняють потужну течію Західних Вітрів, де потік води завширшки більш як 1 000 км рухається довкола Антарктиди із заходу на схід зі швидкістю 3,5 км/год.

 

  1. Майже в центрі материка розташований Південний полюс, тому всі береги Антарктиди – північні. Найпівнічнішою точкою є мис Сіфре на Антарктичному півострові.

 

  1. Антарктида значно віддалена від інших материків Південної півкулі. Найкоротша відстань через протоку Дрейка до Південної Америки – 820 км, Австралії – 3 100 км, Африки – 3 980 км.

 

  1. Уперше невідома Південна земля з’явилася на карті як плід уяви голландського географа Г. Меркатора в ХУІ столітті.

 

  1. Відділення Антарктиди від Гондвани та подальша «мандрівка» до Південного полюса спричинила утворення льодового покриву, який докорінно змінив природу материка.

 

  1. Англійський мореплавець Джеймс Кук під час навколосвітньої подорожі 1772-1775 рр. перетнув південне полярне коло та не знайшовши материка заявив, що його взагалі знайти не  можливо через льоди, які роблять землю недоступною.

 

  1. Першим, хто наважився підкорити Південний полюс був англієць Ернест Шелктон. 1907-1909 рр. очолив експедицію на санях до Південного полюса, відкрив на цьому шляху один із найбільших льодовиків на планеті – льодовик Бірдмора. Через брак провіанту та загибель їздових собак і поні був змушений повернути назад, не дійшовши до полюса 178 км.

 

  1. Відкриття Антарктиди відбулося 28 січня 1820 р. російською експедицією Т. Беллінсгаузена і М. Лазарєва (пройшли вздовж узбережжя материка, відкрили низку островів, довели можливість плавання в антарктичних водах.

 

  1. Першим досяг Південного полюса норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен 14 грудня 1911 року.

 

  1. Експедиція Р. Скотта в складі з 5 чоловік дісталася Південного полюса 18 січня 1912 р. На зворотному шляху на відстані 18 км від берегового табору Скотт і його супутники загинули. На місці загибелі експедиції Р. Скотта в пам'ять про відважних дослідників поставлений хрест зі словами: «Боротися й шукати, знайти і не здаватися».

 

  1. 1994 року Україна стала членом Міжнародного комітету антарктичних досліджень.

 

  1. 6 лютого 1996 року у власність України було передано науково-дослідну станцію «Фарадей», яка раніше належала Великій Британії. Українська  станція дістала назву «Академік Вернадський».

 

  1. Нині в Антарктиді на 40 станціях працюють науковці з 40 країн світу.

 

  1. В Антарктиді зосереджено понад 25-30 млн км³ льоду, або 90 % усіх льодів суходолу.

 

  1. Середня потужність льоду – 2 500-2 800 м, максимальна сягає 4 800 м.

 

  1. Тільки 1 % території материка вільний від льоду. Це або ділянки узбережжя або окремі гребені й вершини, які піднімаються над крижаною поверхнею.

 

  1. Крижаний панцир материка називають Крижаною Антарктидою, а суходіл, який лежить під ним, – Кам’яною Антарктидою.

 

  1. Завдяки льодовиковому покриву Антарктида є найвищим материком Землі.  За  рахунок  цієї  товщі середня висота материка складає 2 040 м, що майже в 3 рази перевищує середню висоту всіх інших континентів.

 

  1. Найбільший шельфовий льодовик континенту – льодовик Росса. Його площу можна порівняти з площею Іспанії – приблизно 500 тис. км², з товщею криги більш як 700 м, 50 м з яких здіймаються над поверхнею води.

 

  1. Льодовики Антарктиди безперервно рухаються та поступово сповзають в океан з швидкістю близько 1 км за рік.

 

  1. Гігантський гірський ланцюг – Трансантарктичні гори завдовжки майже 5 тис. км і заввишки понад 4 000 м – поділяє материк на дві нерівні частини – західну й східну.

 

  1. В Західній Антарктиді розташовується як найвищі вершини всього конти-ненту (масив Вінсон в горах Елсверта, 4 892 м), так і найглибша западина (- 255 м) нижче рівня моря.

 

  1. Найбільший діючий вулкан Еребус (3 794 м) розташований на одному з островів моря Росса. Його названо так само, як один із кораблів експедиції Джона Росса, яка в середині ХІХ ст. відкрила цей вулкан.

 

  1. Перший землетрус в Антарктиді було зафіксовано у 1985 році.

 

  1. 1990 року міжнародне співробітництво прийняло рішення про заборону розвідки і розробки корисних копалин в Антарктиді. Але був виняток. Брила білого мармуру, яку добули в Антарктиді, стала постаментом пам’ятника відомому полярному досліднику Роберту Скотту.

 

  1. У надрах континенту зосереджено близько 150т видів різноманітних корисних копалин.

 

  1. Антарктида протягом тривалого полярного дня одержує таку ж кількість сонячної радіації, що й екваторіальні широти, однак 90 % цієї радіації відбивається сніжною поверхнею та йде в космічний простір.

 

  1. Тільки в Антарктиді гас можна різати, як мармелад, і в ньому гасити полум’я.

 

  1. Середньорічні температури в центральних областях становлять – 56ºС, що на 30-35ºС нижче, ніж у прибережних областях Антарктиди.

 

  1. Новий всесвітній рекорд найнижчої температури на поверхні Землі − (мінус 91,2ºС) − зафіксували 2013 року в районі японської станції «Купол Фудзі». Заміри були зроблені із супутників фахівцями Американського національного центру снігових і льодових даних.

 

  1. Сталеві вироби на морозі стають крихкими, мов скло.

 

  1. Достатньо кілька хвилин подихати взимку без маски лютим антарктичним повітрям, і  людина дістає запалення легенів.

 

  1. Найсильніші вітри на планеті дмуть в Антарктиді. Їх швидкість досягає 77 м/с (або 277 км/год).

 

  1. У антарктичному «холодильнику» законсервовано 80 % усіх прісних вод земної кулі.

 

  1. Поблизу узбережжя Антарктиди одночасно плавають близько 100 тис. айсбергів. Вони не тануть упродовж 6-12 років, що втричі довше, ніж айсберги Гренландії.

 

  1. 2000 року від льодовика Росса відколовся гігант площею близько 11 тис. км² – найбільший серед теперішніх айсбергів. На ньому можна 13 разів умістити таке місто, як Київ.

 

  1. Найбільший серед айсбергів, що коли-небудь спостерігали, виявило американське торгове судно «Глейшер» 12 листопада 1956 року в південній частині Тихого океану – айсберг довжиною 335 км і шириною 97 км. На ньому з легкістю розмістилася б держава Бельгія.

 

  1. Температура антарктичних айсбергів усередині сягає від – 50 до – 60ºС, температура зовнішнього нижнього краю не піднімається вище за – 2ºС, тому вони й не тануть роками.

 

  1. Антарктичні айсберги можна побачити в районі бразильського міста Ріо-де-Жанейро; а це понад 5 000 км від узбережжя Антарктиди.

 

  1. Найбільша тварина Антарктиди й світового океану – синій кит. Його довжина – 33 м, а маса сягає 160 т. Живе до 80 років, щоденно поїдаючи до 4 тонн криля.

 

  1. З 17 видів пінгвінів, 6 різновидів мешкають в Антарктиді. Це єдине місце на Землі, де можна  знайти імператорських пінгвінів, які розмножуються під час антарктичної зими.

 

  1. В антарктичних оазисах селяться рослини – мохи і лишайники, в озерах – водорості, навіть зустрічаються три види квіткових рослин.

 

  1. Оскільки на континенті практично ніхто не живе, там немає часових поясів. На дослідницьких станціях користуються часом країни, якій станція належить або часовим поясом найближчої країни.

 

  1. У деяких районах Сухих долин Мак-Мердо (непокрита льодом частина Антарктиди) не було ні дощу, ні снігу останні 2 млн років.
docx
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку