«Цілющі властивості лікарських рослин мого краю»

Про матеріал
Вияснити лікувальні властивості; ознайомитись із технологією збирання та зберігання лікарських рослин; визначити заходи щодо охорони і збереження лікарських рослин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Цілющі властивості лікарських рослин мого краю»

Номер слайду 2

Мета роботи:досліджувати та вивчати лікарські рослин.

Номер слайду 3

Завдання роботивияснити лікувальні властивості;ознайомитись із технологією збирання та зберігання лікарських рослин;визначити заходи щодо охорони і збереження лікарських рослин;

Номер слайду 4

Багато лікарських рослин давно і успішно вирощують на домашніх присадибних ділянках та полях спеціалізованих сільськогосподарських підприємств.

Номер слайду 5

Правила Збору, лікарських рослин. Збирати лікарські рослини може тільки той, хто добре з ними знайомий. Потрібно безпомилково розпізнавати їх і вміти відрізняти від схожих на них близьких, але не лікарських видів. Для успішного пошуку рослин треба мати відомості про географічне поширення окремих видів лікарських рослин по території нашої країни і про їх середовища існування

Номер слайду 6

Правила сушки. При неправильному виконанні сушіння кількість лікувальних речовин в сировині може різко зменшитися, іноді вони втрачаються повністю. На сонці можна сушити кореневища, корені і плоди і не можна траву, листя і квітки, особливо ефіроолійних рослин. Рослини не можна розкладати на сонці, тому що під дією прямих сонячних променів розкладаються цінні хімічні речовини, і втрачається забарвлення. Також не можна довго залишати зібрані рослини і в сирому вигляді, так як це веде до їх розігрівання, до втрати ними лікарських речовин, до потемніння і псування.

Номер слайду 7

ЧЕБРЕЦЬ Препарати чебрецю виявляють відхаркувальну , антибактеріальну , спазмолітичну та знеболювальну дію, заспокійливо діють на центральну нервову систему, стимулюють виділення шлункового соку, підвищує апетит.

Номер слайду 8

КАЛИНА ЗВИЧАЙНА У науковій медицині застосовується кора калини як кровоспинний, заспокійливий засіб, знижує кров'яний тиск, а плоди використовують як сечогінний і вітамінний засіб, при шлункових і простудних хворобах.

Номер слайду 9

ШИПШИНА СОБАЧАУ медицині плоди застосовують при хворобах печінки, нирок, сечового міхура, серця, при підвищеній кислотності шлункового соку, туберкульозі легень. З них готують препарат холосас.

Номер слайду 10

ЗВІРОБІЙ ЗВИЧАЙНИЙУ медицині використовують квітучі верхівки пагонів як в'яжучий, протизапальний і тонізуючий засіб при кровохарканні, кашлі, проносах, колітах, хворобах печінки, для укріплення ясен.

Номер слайду 11

КРОПИВА ГЛУХА З лікувальною метою у медицині використовують віночки квіток глухої кропиви білої при катарі дихальних шляхів, малярії, хворобах селезінки, як кровоспинний засіб при легеневих кровотечах, при хворобах сечових шляхів, проти захворювань шкіри, екзем, золотухи, від грижі. Застосовують кропиву як тонізуючий засіб, при болях у грудях і шиї, для збудження апетиту.

Номер слайду 12

ЛИПА СЕРЦЕЛИСТА У медицині використовують висушені суцвіття лише як потогінний і бактерицидний засіб для полоскання рота, при захворюваннях шлунка, печінки, кишечника, нирок.

Номер слайду 13

висновок Поставлені мною завдання дослідження виконано. Мені вдалося вияснити лікувальні властивості лікарських рослин мого краю. Також ознайомилась із заходами охорони і збереження лікарських рослин, із технологією збирання, сушіння та зберігання лікарських рослин. Світ рослин – найбільше диво природи ,царство краси і наше багатство!!!

Номер слайду 14

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
14 березня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку