Презентація "Птахи Червоної книги України"

Про матеріал
Презентацію "Птахи Червоної книги України" можна використати при вивченні теми "Різноманітність птахів". Ознайомити учнів з видами, які потребують захисту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Птахи, що потребують охорони

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ряд Лелекоподібні (Ciconiiformes)Чапля жовта (Ardeola ralloides) Зникаючий. Гніздовий, перелітний. В Україні гніздиться у пониззі Дунаю, Дністра і Дніпра, в Криму (Лебедині острови, Східний Сиваш), на півдні Запорізької області(заплава р. Молочної) та в інших місцях півдня України. Під час міграцій трапляється майже на всіх водоймах півдня України. Найбільші колонії є уплавнях Дунаю, Дністра, Дніпра та на Східному Сиваші; в інших місцях Півдня України гніздяться окремі пари та групи з 5—12 пар.

Номер слайду 4

Косар (Platalea leucorodia) Вразливий. Гніздовий, перелітний. В Україні гніздиться уздовж Чорноморського узбережжя; залітний у Кіровоградській, Дніпропетровській, Черкаській, Львівській та інших областях. На території України гніздиться 200—250 пар. Основна частина популяції гніздиться в пониззях Дунаю, на Східному Сиваші, Лебединих островах.

Номер слайду 5

Лелека чорний (Ciconia nigra) Рідкісний. Гніздовий, перелітний. В Україні поширений переважно на Поліссі та в Карпатському регіоні, чисельність досягає 400—450 пар. У тому числі: у. Волинській області 50—60 пар, Рівненській — 60—70, Львівській — 30—40, Закарпатській — 30—40, Івано-Франківській — 30—40, Чернівецькій — 8—10, Київській — 25—30, Чернігівській — 40—50, Сумській — 10—12.

Номер слайду 6

Ряд Гусеподібні (Anseriformes)Казарка червоновола (Rufibrenta ruficollis)Вразливий. В Україні зустрічається лише під час міграцій і зимівлі. Головний пролітний шлях проходить уздовж Азово-Чорноморського узбережжя. Частина популяціїзимує в дельті Дунаю, Чорноморському біосферному заповіднику, на Молочному і Утлюцькому лиманах, у Криму. У кінці 1980-х рр. на міграції в Україні реєстрували біля 40 тис.осіб, на початку XXI ст. — до 100 тис. ос. На зимівлю у 1980-ті рр. залишалося 60—300, зрідка 1,2 тис. ос. Загальна чисельність зараз становить понад 15 тис. ос.

Номер слайду 7

Чернь червонодзьоба (Netta rufina)Рідкісний. Гніздовий, перелітний, зимуючий. Рідкісний гніздовий птах степової смуги приморських районів Азово-Чорноморського регіону. Найстабільніші гніздові осередки знаходяться в нижній течії Дунаю, на Сиваші, озерах Нижнього Дністра. Українська гніздова популяція коливається в межах 150—550 пар і на сьогодні має тенденцію до зниження.

Номер слайду 8

Гоголь (Bucephala clangula)Рідкісний. Гніздовий, перелітний, зимуючий. В Україні гніздиться групами на півночі Рівненської області і, можливо, на Шацьких озерах, а також на Дніпрі. Зимує на Дніпрі (сотні птахів) і Азово-Чорноморському узбережжі. На зимівлі звичайний (за рахунок прилітних птахів з Росії та Білорусі) переважно на Чорноморському узбережжі, але чисельність не перевищує 5 тис.осіб і продовжує зменшуватись.

Номер слайду 9

Ряд Соколоподібні (Falconiformes)Змієїд (Circaetus gallicus)Рідкісний. Гніздовий, перелітний. Гніздиться переважно на Поліссі та в лісостеповій зоні; зустрічається в Українських Карпатах і Кримських горах (до верхньої межі лісового поясу). У більшості областей рідкісний (подекуди дуже рідкісний) вид. Чисельність української популяції стала поступово зменшуватися ще у середині ХХ ст. Станом на 2000 р. вона була оцінена в 30—40 пар, але вже в 2004 р. — в 250—300 пар. Це пов'язано з проведенням детальніших наукових досліджень.

Номер слайду 10

Могильник (Aquila heliaca)Рідкісний. Гніздовий, перелітний, зимуючий. В Україні поширений в межах лісостепової, окремих лісових масивах та лісосмугах степової зони, в Кримських горах. Гніздиться не менше 100 пар, головним чином на сході країни (басейн Сіверського Дінця) та в Криму. В останні роки намітилась тенденція до збільшення чисельності в степовій смузі.

Номер слайду 11

Сапсан (Falco peregrinus)Рідкісний. Гніздовий, перелітний, зимуючий. В Україні в Карпатах гніздиться номінативний підвид, у Кримських горах і на берегових урвищах Кримського півострова — кавказький підвид, під час міграції і взимку на всій території трапляється тундровий підвид. Гніздиться біля 120—130 пар, з яких 100—110 пар в Криму.

Номер слайду 12

Тетерук (Lyrurus tetrix)Ряд Куроподібні (Galliformes)Зникаючий. Осілий. В Україні поширений на Поліссі, у Карпатах та напівночі лісостепової смуги. На початку 1970 рр. нараховували близько 66,6 тис., у 2007 р. — 13,3 тис.осіб. Найбільша чисельність виду у Житомирській області (бл. 3400 ос. у 2007 р.).

Номер слайду 13

Ряд Журавлеподібні (Gruiformes)Журавель степовий(Anthropoides virgo)Зникаючий. Гніздовий, перелітний. Гніздиться у Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій областях та Степовому Криму. Чисельність в Україні у гніздовий період 600—700 ос. (200—250 гніздових пар), у передміграційний період до 1000 ос.

Номер слайду 14

Дрохва (Otis tarda)Зникаючий. Осілий, кочовий, перелітний. Гніздиться у степовій частині Лівобережжя, включаючи Крим; зимує у Лівобережжі сухостепової зони. Зимові скупчення — у. Херсонській та Запорізькій областях, Керченському півострові. Чисельність у гніздовий період до 850 ос. (150—200 гніздових самок), взимку до 12,4 тис.́ ос.

Номер слайду 15

Сич волохатий (Aegolius funereus)Рідкісний. Осілий, кочовий птах. На гніздуванні у Карпатах (Львівська область), на Поліссі (Житомирська, Чернігівська, Сумська області), ймовірно гніздиться всоснових лісах Криму та на Розточчі. Ряд Совоподібні (Strigiformes)

Номер слайду 16

Сипуха (Tyto alba)Зникаючий. Осілий птах. Зареєстрований на гніздуванні в західних і центральних областях України, а також на півночі Одещини. У негніздовий період може з'являтися в інших районах України. Орієнтовно гніздиться до 30 пар.

Номер слайду 17

Ряд Дятлоподібні (Piciformes)Жовна зелена (дятел зелений)(Picus viridis)*Вразливий. Осілий, кочовий птах. В Україні гніздиться на Поліссі, у західних районах та, спорадично, у пониззях рр. Дунай та Дністер. Чисельність становить біля 500—800 пар, спостерігається її скорочення.

Номер слайду 18

Синиця біла (Parus cyanus)*Рідкісний. Осілий. Гніздиться в середній течії Прип'яті та Стоходу. В Україні відомо не більше 10 пар.

Номер слайду 19

Вівсянка чорноголова (Emberiza melanocephala)Рідкісний. Гніздовий, перелітний. Сучасний ареал в Криму охоплює весь Керченський півострів. Окремі пари відмічені на узбережжі в Запорізькій, (Херсонській) областях та в Степовому Криму. Чисельність становить 150—200 пар.

Номер слайду 20

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
15 березня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку