Цитоплазма клітин . (Презентація)

Про матеріал
Цитопла́зма — основна за об'ємом частина клітини, її внутрішній вміст. За фізичними властивостями це напіврідка маса колоїдної структури гіалоплазма (цитозоль), в якій перебувають усі клітинні органели, крім ядра. Цитоплазма оточена клітинною мембраною (або цитоплазматичною мембраною для більшості прокаріотів) і оточує ядро та мембрани органел. Гіалоплазма може перебувати у рідкому (золь) стані і в'язкому (гель).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цитоплазма клітин. Долгачова о. А.

Номер слайду 2

Питання: Що таке цитоплазма. Будова цитоплазми. Функції цитоплазми. Рух цитоплазми. Поділ цитоплазми. Цитоплазма, відео

Номер слайду 3

Цитоплазма. Цитопла́зма — основна за об'ємом частина клітини, її внутрішній вміст. За фізичними властивостями це напіврідка маса колоїдної структури гіалоплазма (цитозоль), в якій перебувають усі клітинні органели, крім ядра. Цитоплазма оточена клітинною мембраною (або цитоплазматичною мембраною для більшості прокаріотів) і оточує ядро та мембрани органел. Гіалоплазма може перебувати у рідкому (золь) стані і в'язкому (гель).

Номер слайду 4

Цитозоль. Цитозоль складається з води, солей, органічних молекул і багатьох ферментів, що каталізують хімічні реакції у клітині. Цитоплазма відіграє важливу роль у клітині, слугуючи середовищем, у якому розташовані органели і яке забезпечує перебіг багатьох хімічних реакцій та постачання необхідних речовин до різних частин клітини.

Номер слайду 5

Термін «цитоплазма»Термін у 1863 році запропонував Рудольф фон Келлікер, спершу як синонім до протоплазми, однак згодом його значення змінилось на позначення внутрішньоклітинної речовини та позаядерних органел. Раніше існувала певна неузгодженість щодо визначення цитоплазми оскільки деякі автори не включали в неї деякі органели, зокрема вакуолі та часом — пластиди.

Номер слайду 6

Склад цитоплазми. До складу цитоплазми входять різні хімічні сполуки, які представляють собою не однорідну хімічну речовину, а складну фізико-хімічну систему, вона до того ж постійно змінюється і розвивається і має в собі великий вміст води. Важливим компонентом цитоплазми є білкова суміш в колоїдному стані в поєднанні з нуклеїновими кислотами, жирами та вуглеводами.

Номер слайду 7

Гіалоплазма. Склад цитоплазми. Органоїди. Включення. ОдномембранніДвомембранніНемембранніВакуоліКомплекс ГольджіЕндоплазматична сітка. Лізосоми. МітохондріїПластиди. Рибосоми. Клітинний центр

Номер слайду 8

Схематична будова клітини. Цитоплазма. Органели. Ядро

Номер слайду 9

Також цитоплазма розділяється на дві складові частини:ендоплазму,екзоплазму. Ендоплазма розташовується в центрі клітини і має більш текучу структуру. Саме в ній знаходяться всі найважливіші органели клітини. Екзоплазма розташовується по периметру клітини, де межує з її мембраною, вона більш в’язка і щільна по консистенції. Вона грає сполучну роль клітини з навколишнім середовищем.

Номер слайду 10

Функції цитоплазмив цитоплазмі проходять всі процеси клітинного метаболізму, за винятком синтезу нуклеїнових кислот (він здійснюється в ядрі клітини). заповнює клітинну порожнину,є сполучною ланкою для клітинних компонентів,визначає положення органоїдів,є провідником для фізичних і хімічних процесів на внутрішньоклітинному і міжклітинному рівнях,підтримує внутрішній тиск клітини, її об’єм, пружність, тощо.

Номер слайду 11

Рух цитоплазми. Здатність цитоплазми до руху є важливою її властивістю, завдяки цьому забезпечується зв’язок органоїдів клітини. У біології рух цитоплазми називається циклозом, воно є постійним процесом. Рух цитоплазми в клітині може мати струменистий, коливальний або кругової характер.

Номер слайду 12

Поділ цитоплазми. Ще однією властивістю цитоплазми є її поділ, без якого був би просто неможливий сам поділ клітини. Поділ цитоплазми здійснюється за допомогою мітозу і мейозу.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашне завдання. Балан, Вервес Біологія 10 клас. § 19 ст. 1121. Законспектувати лекційний матеріал.2. Замалювати схематично малюнки.3. Надіслати фото конспекта на пошту викладача

pptx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
8770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку