Цивілізації річкових долин

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків з громадянської та історичної освітньої галузі в 6 кл. Містить матеріали до уроку та проведення підсумків уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цивілізації річкових долин

Номер слайду 2

Мета Розповісти учням і показати на мапі де виникали цивілізації; пояснити  поняття  іригаційне землеробство; розповісти про природньо - кліматичні умови проживання і заняття давніх народів; виховати в учнів інтерес до історії давнього світу. 

Номер слайду 3

Очікувальні результати. Після уроку учні зможуть пояснити вплив природньо-кліматичних умов наособливості проживання і заняття давніх народів; пояснювати поняття " іригаційне землеробство"; розповідати про особливості створення давніми народами успішних країн в річкових долинах;

Номер слайду 4

План. Де виникли найдавніші цивілізації.2. Природа річкових долин.3. Як давні народи створили в річкових долинах успішні країни.

Номер слайду 5

Перші цивілізації виникли в долинах річок Тигр і Єфрат у Месопотамії, Інд в Індії, Хуанхе в Китаї

Номер слайду 6

Ніл( з єгипетської " Хапі" або " річка")виходив з берегів у пору розливів річок, зрошував навколишню долину і єгипетська землі оживала. У Єгипті переважав сухий і спекотний клімат, дощі випадали рідко, грунт від спеки покривався тріщинами.

Номер слайду 7

Річки Тигр і Єфрат у Месопотамії щороку розливалися і крім життєдайної вологи завдавали людям проблем. Береги річок часто змінювали русло і затоплювали території,які перетворювались на непридатні для життя болота.

Номер слайду 8

Хуанхе (" Жовта річка"). Прозвана " Горем Китаю" за свою норовистість: під час розливів рівень води піднімався на 5-20 м, загрожуючи повенями хліборобам.

Номер слайду 9

Найдавніші поселення в Індії виникли на берегах річок Інд та Ганг. Клімат в Індії спекотний і вологий, Гімалайський гірський хребет захищає Південну Індію від холодного повітря. Такі умови сприятливі для джунглів - непрохідні зарості дерев і чагарників.

Номер слайду 10

Налагодження господарювання потребувало великих зусиль. Щоб звільнити землю під посіви, давні народи осушували болота, вирубували чагарники. Такий спосіб ведення землеробства вчені називають іригаційним ( зрошувальним) землеробством

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Завдяки наполегливій праці вдалось досягти великих і стабільних врожаїв. Життя людей ставало заможнішим. Поступово поселення почали перетворюватись в міста, які стали осередками перших цивілізацій Стародавнього Сходу.

Номер слайду 13

Воду з криниці або каналу єгипетські землероби діставали за допомогою шадуфа - механізму для підняття води з колодязя, річки, каналу тощо.

Номер слайду 14

Оцініть свої успіхи в опануванні теми " Цивілізації річкових долин"Знаю... Хочу знати... Дізнався...

pptx
Додано
19 жовтня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку