Цивільний захист населення Стихійні лиха.

Про матеріал
Ознайомити учнів із методами цивільного захисту населення, стихійними лихами та правилами поведінки під час стихійних лих.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цивільний захист. Дії учнів під час надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

МЕТА: РОЗШИРИТИ УЯВЛЕННЯ УЧНІВ ПРО НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ ТА ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОГО ПОВОДЖЕННЯ; РОЗВИВАТИ ЛОГІЧНЕ МИСЛЕННЯ, ОБРАЗНУ УЯВУ; ВИХОВУВАТИ ДИСЦИПЛІНОВАНІСТЬ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СВОЇ ДІЇ. ЦЗ – державна система органів управління, що створюється для захисту населення від надзвичайних ситуацій та їх наслідків. НС – це порушення нормальних умов життя та діяльності людей, що призводить до людських жертв або матеріальних збитків. Стихійні лиха – це катастрофічні процеси і явища природи, що носять надзвичайний характер.

Номер слайду 4

ЗЕМЛЕТРУСЗемлетрус – сильні коливання земної поверхні, які призводять до руйнування споруд, пожеж та людських жертв.

Номер слайду 5

*Зберігай спокій.( При землетрусі відчутно коливається грунт недовгий час). *Перебуваючи в приміщенні, слід негайно зайняти безпечне місце. Це отвори капітальних внутрішніх стін (наприклад, відчинені двері з квартири), кути, утворені ними.*Триматися подалі від вікон та важких предметів, які можуть падати та пересуватися.*Перебуваючи всередині багатоповерхового будинку, не поспішай до ліфту чи сходів. Сходові прольоти та ліфт часто обвалюються.*Під час поштовхів не вибігати з будинку, оскільки уламки, які падають, можуть вас травмувати.*Після припинення поштовхів терміново вийти на вулицю.* На вулиці відійти від будівель на відкрите місце, щоб уникнути ударів уламків, які падають. *Опинившись у завалі: спокійно оцінити дану ситуацію; надай собі та іншим потерпілим першу допомогу, якщо вона потрібна; подбати про встановлення зв’язку з тими, хто є зовні завалу (голосом, стуком). Правила поведінки під час землетрусу:

Номер слайду 6

ПОВІНЬ – значне затоплення місцевості внаслідок підйому рівня води в річці, озері, водосховищі.

Номер слайду 7

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПІД ЧАС ПОВЕНІ:*Якщо вода застала вас у полі, лісі, треба вийти на підвищені місця або вилізти на дерево;*Якщо ви знаходитесь у будинку, треба перенести необхідне майно на вищі поверхи або в ті місця, які не затопляться водою.*Обов'язково вимкнути газ, електрику, взяти документи, теплі речі, їжу. НАСЛІДКИ ПОВЕНІ:*Затоплення водою суші;*Ушкодження та руйнування будівель;*Пошкодження доріг;*Загибель с/г тварин;*Знищення с/г рослин;*Порушення якості питної води;*Загибель людей.

Номер слайду 8

СЕЛЬ – це паводки з великим вмістом ґрунту.

Номер слайду 9

ЗСУВ – це ковзкі зміщення мас гірських порід вниз по схилу. ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПІД ЧАС ЗСУВІВ ТА СЕЛі:*Якомога швидше залишити приміщення і вийти у безпечне місце;*При можливості, надати допомогу людям, які потрапили у селевий потік, використавши дошки, палиці, мотузки.

Номер слайду 10

ПОЖЕЖІ – неконтрольований процес горіння, який викликає загибель людей та тварин, знищує довкілля та завдає матеріальних збитків.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Практична робота. Підготовлені учні демонструють класу, як правильно надівати протигаз.

Номер слайду 13

СНІГОВІ ЛАВИНИ – ослаблення сил зчеплення снігу. При захопленні сніговою лавиною:*Звільнитися від вантажу;*Закрити обличчя курткою, щоб створити повітряну подушку (коли сніговий пил потрапляє в ніс і рот – людина задихається)

Номер слайду 14

УРАГАН – швидкість вітру досягає 32 м/с. Завдає матеріальних збитків. СМЕРЧ – швидкість вітру досягає до 450 км/год. Знищує все на своєму шляху.

Номер слайду 15

Поведінка при сильних вітрах:*Щільно зачинити двері.*З дахів та балконів забрати предмети, які можуть падати і травмувати людей.*В будівлях триматися подалі від вікон, щоб не травмуватися .*Вимкнути світло, газ, водопостачання.*Найбезпечнішим місцем при сильних вітрах є підвали, сховища, метро. Коли сильний вітер застав вас на відкритій місцевості:*Сховатися у заглиблення, рів, яму і закрити голову руками.

Номер слайду 16

Сильний вітер може супроводжуватися грозою Під час грози є ймовірність ураження блискавкою*Не стояти під одиноким деревом. *Не знаходитися поблизу ліній електропередач.*Коли ви вдома, зачиніть вікна та двері; не користуйтесь електроприладами та телефоном.*Під час грози не купайтеся у водоймах.*Коли в лісі – ні в якому разі не біжіть.*Найменше проводить струмверба, клен та кущі.

Номер слайду 17

СНІГОВІ ЗАМЕТИПравила поведінки під час снігових заметів*Необхідно обмежити пересування.*Створити вдома запас продуктів (води, їжі).*Виконати герметизацію житла.*Під час руху на автомобілі: - зупинитися; - періодично виходити з автомобіля, розгрібати сніг, щоб не опинитися похованим під снігом.

Номер слайду 18

ПРОВІСНИКИ СТИХІЙНИХ ЛИХМУРАШКИ ховаються до мурашника – на грозу. ЗМІЇ ТА ЯЩІРКИ за кілька днів до землетрусу покидають свої нори. ЖАБИ – покидають водойми перед землетрусом

Номер слайду 19

pptx
Додано
27 березня 2022
Переглядів
1313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку