Де міститься вода на Землі. (Розподіл води на Землі. Колообіг води в природі.)

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ ІІІ. Пізнаємо природу Землі. Тема 4. Вода на Землі Презентація до уроку на тему Де міститься вода на Землі (Розподіл води на Землі. Колообіг води в природі.) Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Де міститься вода на Землі Підготувала Жанна Васильєва

Номер слайду 2

Вода Вода міститься в усіх оболонках Землі. Вода входить до складу клітин будь-якого організму. Гідросфера – водна оболонка Землі.

Номер слайду 3

море, океан Відгадай загадку! Кругом вода, а з питтям біда?

Номер слайду 4

На карті чи глобусі водойми (океани, моря, озера, річки, водосховища) позначають відтінками синього кольору: що темніше забарвлення, то глибші водойми. Пригадай! Яким кольором на карті чи глобусі позначають водойми?

Номер слайду 5

ОКЕАНИ: Тихий океан; Атлантичний океан; Індійський океан; Північний Льодовитий океан; Південний океан. Розподіл води на Землі Загальна кількість води на Землі – 2 млрд. км3 Побудуй діаграму «Прісна й морська вода»

Номер слайду 6

Плавлення – процес переходу речовини з твердого стану в рідкий. Тверднення (кристалізація) – процес переходу речовини з рідкого стану в твердий. Випаровування – пароутворення (процес переходу рідини з рідкого стану в газуватий), що відбувається з вільної поверхні рідини. Конденсація – перехід молекул з пари в рідину, що відбувається одночасно з випаровуванням. Зміна агрегатних станів води Назви умови, за яких вода змінює один агрегатний стан на інший. Тобі до снаги! Проаналізуй малюнок. Спробуй сформулювати означення, що таке: плавлення, тверднення, випаровування, конденсація.

Номер слайду 7

Світовий колообіг води в природі – безперервний процес переміщення води із Світового океану на суходіл через повітряну оболонку та із суходолу знову у Світовий океан конденсація утворення хмар випаровування випадання опадів стікання води у водойми просочування води в землю Малий колообіг води: “океан – повітряна оболонка – океан” Великий колообіг води: “океан – повітряна оболонка – суходіл – океан”

Номер слайду 8

Колообіг води відбувається завдяки здатності води змінювати агрегатний стан під впливом температури. Коливання температури забезпечують умови для переміщення води на великі відстані. Вода випаровується з поверхні водойм. Невидима водяна пара, піднімаючись угору, охолоджується і перетворюється на рідину, яка випадає на землю у вигляді дощу, граду, снігу. Одна частина опадів проникає в ґрунт і поповнює запаси підземних вод, а інша — стікає в річки, озера, або безпосередньо в моря, океани. Завдяки колообігу води на планеті підтримується вологість повітря, встановлюється клімат у тій чи іншій місцевості. Вода бере участь у формуванні рельєфу Землі. Найбільше вологи випаровує Світовий океан. Як відомо, вода в ньому солона. Однак випаровуєтья прісна вода: океанічні води є справжнісінькою «фабрикою» з виробництва прісної води, без якої життя на земній кулі було б неможливим. Наукова довідка 4 1 3 2

Номер слайду 9

Дослід Як відбувається процес випаровування у Світовому океані Тобі знадобиться: склянка, вода, чайна ложка, сіль, поліетиленовий пакет, гумка Наповни склянку наполовину водою РОЗЧИНИ У СКЛЯНЦІ ПІВ ЧАЙНОЇ ЛОЖКИ СОЛІ ВКРИЙ ПОЛІЕТИЛЕНОВИМ ПАКЕТОМ СКЛЯНКУ З РОЗЧИНОМ, ЗАКРІПИ ГУМКОЮ ПОСТАВ СКЛЯНКУ НА ПІДВІКОННЯ У СОНЯЧНУ ПОГОДУ СПОСТЕРІГАЙ ЗА ЗМІНАМИ, ЯКІ ВІДБУВАЮТЬСЯ У СКЛЯНЦІ СПРОБУЙ НА СМАК КРАПЕЛЬКИ, ЯКІ УТВОРИЛИСЯ НА СТІНКАХ СКЛЯНКИ ЗРОБИ ВИСНОВОК 1 5 4 3 6 2 7

Номер слайду 10

Джерела прісної води на Землі

Номер слайду 11

Тобі до снаги! Завдання: Доповни схему «Джерела прісної води на Землі»

Номер слайду 12

Світові запаси прісної води на Землі 1% 31% 68% Поміркуй! Чим загрожує людству зменшення запасів якісної прісної води?

Номер слайду 13

Антарктида. Льодовик Росса Озеро Синевир Озеро Байкал Болото Пантанал Болота Полісся Річка Дніпро Річка Амазонка

Номер слайду 14

1. Поясни, чому вода не вичерпується на Землі. 2. Які оболонки Землі беруть участь у колообігу води? 3. Чим відрізняється малий колообіг води в природі від великого? 4. Склади розповідь про великий колообіг води. 5. Поясни, які фізичні явища супроводжують колообіг води. 6. Чому, вирушаючи у море, моряки беруть запаси прісної води? Дай відповідь на питання.

Номер слайду 15

Робота в групах Завдання: Придумайте запитання для іншої групи з теми уроку, які розпочинаються зі слів: Як … Де … Назвіть … Поясніть, чому … Що буде, коли …

Номер слайду 16

Назви способи економного споживання води, які ти використовуєш у повсякденному житті. Встановіть лічильник води; Установлюйте економну побутову техніку; У селі, на дачі встановіть бочку для водостічної води; Слідкуйте, щоб кран не підтікав; При чищенні зубів користуйтеся водою в склянці; Замініть прийом ванни душем; Мийте посуд не під проточною водою, а в раковині; Прати білизну при повному завантаженні машини.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Опрацювати § 30. Дослідження:”Водойми своєї місцевості” З'ясуй, які водойми є у твоїй місцевості. Дізнайся, як використовується вода цих водойм. Склади інформаційну довідку про водойми своєї місцевості. Дізнайся більше про те, «Де живе вода».

Номер слайду 18

22 березня в усьому світі відзначається День Водних Ресурсів. Це свято було встановлено за рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, щоб нагадати людству про важливість водних ресурсів для довкілля та розвитку суспільства. Цікаві факти про воду

Номер слайду 19

Науковці виділяють понад 1 300 видів води. Вони розрізняються за походженням (дощова, ґрунтова, із талого снігу, льодовикова, джерельна тощо), за кількістю й характером розчинених у ній речовин. Всі знають, що у вода може перебувати одночасно у трьох агрегатних станах; рідкому, твердому і газуватому. Проте вчені виділяють 5 різних станів води в рідкому вигляді і 14 станів у замерзлому вигляді.  У дощовій воді міститься вітамін В12.

Номер слайду 20

В Антарктиді на Землі Вікторії є озеро, вода в якому у 11 разів солоніша, за морську, тому замерзає при температурі - 50 0С. Одним із найводянистіших продуктів є кавун, він складається на 93 % з води. Якщо говорити про найводянистіших тварин, то п’єдестал очолюватиме медуза, оскільки вона на 99 % складається з води.

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Коріненко Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Колесник Алла Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мартиненко Світлана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Володимирівна Шевчук Леся
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Баюрко Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Артеменко Галина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
8 грудня 2022
Переглядів
6410
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку