Як здійснити окомірну зйомку місцевості і скласти план місцевості

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ ІІІ. Пізнаємо природу Землі. Тема 2. Земля на глобусі і фізичній карті. План місцевості. Презентація до уроку на тему "Як здійснити окомірну зйомку місцевості і скласти план місцевості (Полярна і маршрутна зйомка місцевості.) Практична робота №6 Креслення простого плану місцевості" Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала. Жанна Васильєва. Як здійснити окомірну зйомку місцевості і скласти план місцевості

Номер слайду 2

Відгадай загадку!Під склом я знаходжусь,На північ і південь дивлюсь. Коли мене з собою ти береш,Назад дорогу враз знайдеш! Найважливіша складова компаса — намагнічена стрілка, яка вільно обертається на сталевій голці. Її кінці забарвлені у синій і червоний. ИСиній кінець указує на північ, а червоний — на південь. Для орієнтування за компасом, необхідно встановити його горизонтально. Як тільки стрілка компаса заспокоїться, слід обертати корпус компаса, поки темний кінець стрілки не співпаде з літерою С (північ). Тепер можна визначити всі інші сторони горизонту (вони зазначені на лімбі компаса). Пригадай!!!

Номер слайду 3

Окомірне маршрутне знімання – це складання плану місцевості, рухаючись за певним маршрутом. Окомірне полярне знімання – цескладання планумісцевості з однієїобраної точки, яку прийнятоназивати полюсом Види окомірного знімання Окомірне знімання місцевості – це найпростіша зйомка місцевості, під час якої відстані визначають приблизно, на око. Її проводять з однієї точки (полярна зйомка) або рухаючись вибраним маршрутом (маршрутна зйомка).

Номер слайду 4

Візирна лінійка – це тригранна лінійка.(Якщо візирної лінійки немає, можна використати звичайну лінійку, поставивши її на ребро). Пн. Пд. Масштаб в 1 см – 10 м1 : 1000 Зорієнтувати планшет: зорієнтувати компас, закріплений на планшеті; позначити стрілкою на плані напрямок «північ – південь». Планшет – це лист фанери або аркуш картону із закріпленим на ньому компасом і папером для креслення. Компас – прилад для визначення напрямків на сторони горизонту. Кріпиться до планшета.

Номер слайду 5

Практична робота №6 Креслення простого плану місцевості

Номер слайду 6

Завдання: Здійсніть зйомку місцевості (на вибір). Накресліть план. До планшетаприкріпіть аркуш паперу 1 У верхньому або нижньому кутку планшета прикріпіть компас 2 Алгоритм здійснення окомірної зйомки місцевості На папері проведіть лінію у вигляді стрілки “північ – південь”, її напрямок має збігатися з напрямком на компасіЗорієнтуйте планшет, повертайте його навколо осі,підводячи північний кінчик стрілки до цифри 034 Об’єднайтеся у групи по 4–5 осіб.12

Номер слайду 7

На аркуші паперу оберіть точку для позначення місця свого розташування (спостереження)Один кінець лінійки прикладіть до цієї точки, а інший – спрямуйте на об’єкт, який слід позначити на планіЗа допомогою лінійки олівцем проведіть лінію, після чого виміряйте відстань до предмета рулеткою або кроками. Відкладіть відстань на проведеній лінії в обраному масштабі5876(Більшість смартфонів оснащені функцією контролю за кроками. Також можна завантажити додаток для крокомірів.) Вам знадобиться: планшет (аркуш картону), компас, візирна лінійка, олівець, гумка, рулетка, канцелярська кнопка, аркуш для обчислень.

Номер слайду 8

Об’єкт позначте умовним знаком, лінію витріть гумкою. Потім так само зобразіть інші місцеві об’єкти.9

Номер слайду 9

Стань картографом!Завдання: Склади план своєї кімнати на аркуші формату А4, використовуючи умовні знаки.178235461 – комод;2 – ліжко;3 – шафа;4 – книжкова шафа;5 – письмовий стіл;6 – стілець;7 – двері;8 – вікно.

Номер слайду 10

Продовж речення. Мені знадобиться у житті …Я запам'ятав (запам'ятала)…Було цікаво …Тепер я можу …

Номер слайду 11

Домашнє завдання Опрацювати § 26, стор. 95-96 Скласти план своєї кімнати.

Номер слайду 12

Може зацікавити!ПНПН-СХСХПД-СХПДПД-ЗХЗХПН-ЗХ

Номер слайду 13

Магнітний компас було винайдено в Китаї. У китайських джерелах, вік яких 4 тис. років, є згадка про великий глиняний горщик який караванники бережуть «більше за всі свої дорогоцінні вантажі». В ньому «На дерев’яному поплавці лежить коричневий камінь, що полюбляє залізо. Він, обертаючись, весь час указує мандрівникам у бік півдня, а це, коли не видно зірок, рятує їх від багатьох лих, виводячи до колодязів та спрямовуючи на правдивий шлях». Уже на початку ери китайські вчені розпочали створювати штучні магніти, намагнічуючи залізну голку. У Середземномор’ї компас з’явився приблизно в ХІІ ст.. З ХІV ст.. компас має шкалу. Припускають, що італійський майстер Флавіо Жиойя скріпив магнітну стрілку з паперовим колом і по краю цього кола наніс градусні поділки, а до його центра провів промені, що відповідають 32-м напрямам – румбам, для більш зручного спостереження за показниками приладу під час визначення напрямку вітру . на паперове коло майстер також наніс рисунок, який отримав назву «роза вітрів» і став емблемою всього, що пов’язано з далекими подорожами. Традиційне зафарбування південного кінця стрілки компаса в червоний колір, а північного – в чорний є відгомоном давніх часів. Ще в ассирійському календарі північ називали Чорною країною, південь – Червоною, схід – Зеленою, захід – Білою. Відповідно фарбувалися і ворота в давньому Китаї.

Номер слайду 14

У китайському селищі Ваньань процвітає мистецтво виготовлення компасів з дуже твердої деревини, яку тут називають «дерево тигрової кістки». Процес виготовлення включає в себе обробку заготовки на верстаті, полірування, нанесення складної шкали поділок і написів, покриття лаком, монтування стрілки та інше. Розміри компасів різні – від десяти до шістдесяти сантиметрів. Крім практичного, компаси мають і велику художню цінність. Їх використовують не тільки для визначення напрямку чотирьох сторін світу, по них можна обчислити точну дату за китайським літочисленням, двадцять чотири сезони погоди, а за допомогою шістдесяти чотирьох знаків триграм передбачити долю. В давнину такі компаси використовувались не тільки для орієнтування в морі, але і при вимірюванні площ земельних ділянок. Дерев’яні компаси були відомі ще в епоху династії Цинь (221 – 207 роки до нової ери). У різний час вони користувалися великим попитом не тільки всередині країни, але і за кордоном. Їх вивозили в Корею, Японію,  Індію, в країни Європи і Латинської Америки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Миколаївна Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Брич Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
4127
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку