Декоративно-прикладне мистецтво.Новорічні свята.Витинанка

Про матеріал
Конспект уроку розроблений по темі уроку за підручником Образотворче мистецтво Рубля. В ньому є інформація про витинанку, про поетапне виконання витинанки.
Перегляд файлу

Конспект уроку з образотворчого мистецтва в 7 класі

Тема уроку: Декоративно-прикладне мистецтво. Новорічні свята. Витинанка.

Мета: Ознайомити учнів з історією розвитку мистецтва витинанки та її видів, розвивати інтерес до вивчення українського народного мистецтва, естетичний смак, виховувати повагу до культурної спадщини народу, традицій.

Матеріали для вчителя:ілюстративний матеріал, відеоряд ілюстрацій.

Матеріали для учнів: кольоровий папір, кольоровий картон, великі ножиці, манікюрні ножиці, простий олівець,гумка, клей-олівець,серветки.

Тип уроку:комбінований

Хід уроку

1.Організаційний момент

2.Актуалізація опорних знань

Гра «Відгадай». Визнач види  та жанри образотворчого мистецтва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

3.Мотивація навчальної діяльності

Напередодні таких чудових свят, як Новий Рік та Різдво, всі ми починаємо готуватися заздалегідь. Прибираємо ялинку, прикрашаємо кімнати кульками, гірляндами, красивими іграшками, святковими лампочками, свічками. Сьогодні не важко купити ялинкову іграшку на будь-який смак і стиль, але зроблене своїми руками святкова прикраса цінується більше, адже вона доводить твою оригінальність та креативність, створює у твоєму будинку по-справжньому домашній затишок та святковий настрій.

4.Повідомлення теми та мети уроку.

Про який вид декоративно-ужиткового мистецтва ми сьогодні поговоримо

Отже, ви можете дізнатися, коли відгадаєте загадку:

Блищать у ножицях кружальця,

Приваблюють до себе пальці,

Ті пальчики талановиті,

Рухливі, дружні, працьовиті,

Вони охочі до складанок,

Умільці гарних… (витинанок).

Звичайно, ми поговоримо з вами про один з найдавніших видів декоративно-ужиткового мистецтва – витинанки.

Легенда про появу витинанок в Україні.

Колись у давнину, в одному українському селі, ввечері: сиділа під хатою дівчина і мріяла про свого нареченого, який давно пішов у далеку країну і не повертався. Раптом затріпотів біля неї голуб і сів на коліна. Дівчина не сполохалася, бо то був їхній голуб. Він прилетів здалеку. Його брав із собою хлопець – коханий дівчини. Приніс голуб на клаптику паперу звісточку. Вона сповіщала, що хлопець живий-здоровий і незабаром повернеться в село. Дівчина довго думала: « Яку б це відповідь дати?». Потім зайшла до хати, взяла ножиці та папір і почала витинати узор. І як розгорнула папір, то побачила гарну-прегарну витинанку. Вона і незчулася, як це в неї просто вийшло. Прив’язала витинанку-звісточку до голуба, і він поніс в далекий край коханому. Коли ж наречений повертався додому, він мав цю витинанку із собою, і як заходив у село, то всім показував її. Люди дивувалися чарівному візерункові. І там, де хлопець проходив, всі почали витинати таку ж красу. Так в Україні з'явилися витинанки.

5.Вивчення нового матеріалу

Розповідь вчителя.

Наші пращури також прикрашали своє житло, використовували все те, чим послуговувались у побуті. Крім того, прикраси, вигадані ними, несли в собі функцію природних оберегів.

«Як у хаті витинанка, то й добро стоїть на ганку».Народна мудрість.

В Україні здавна  славились паперові орнаментальні вирізки – витинанки (від укр. «вирізати», «витинати»). Витинанки – орнаментальні й фігурні прикраси житла, які ажурно вирізані ножицями або ножем з білого або кольорового паперу. Витинанки використовують для прикрашання приміщень – стін, вікон (наприклад, дивовижні фіранки на квартирках сільських хат), а також полиць, коминів, печей.

В українській сільській хаті паперові прикраси з’явилися у ХІХст. Люди оздоблювали ними вікна, мисники, сволоки (балки, які підтримували стелю в будівлях), груби, комини, печі. Пов’язано це з поширенням на селі паперу та переходом від курної хати до чистої світлиці; зросли естетичні потреби селян, хати почали білити та оздоблювати мальованим та паперовим декором. В оздобленні хат паперові витинанки співіснували разом з декоративними розписами, інколи доповнювали їх. Іноді паперові прикраси повністю витісняли розписи, переймаючи на себе основну функцію декорування інтер'єру.

Витинанки, як декор хати, існували упродовж року, іноді-півроку.Їх виготовляли до Великодня, перед Новим Роком та Різдвом.

На свята виготовлялися витинанки у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, барвінка чи постатей ангелів. Витинанка-хрест булла оберегом – її чіпляли на сволок, де висіла дитяча колиска. Витинанками у вигляді ажурно вирізаних серветок при крашали полиці тумб і буфетів. У простінках між вікнами часто висіли витинанки із зображенням так званого дерева життя.

І сьогодні перед Новим Роком у школах, дошкільних закладах, вітринах крамниць можна побачити новорічні витинанки. Мов білі пухнасті сніжинки, мережать вони своїми вишуканими візерунками вікна, створюючи враження справжньої зимової заметілі.

Інший різновид паперових витинанок – так званий силует – виник у середині XVIII ст. у Франції і швидко поширився по всій  Європі. Силуетами називають своєрідні портретні зображення та фігурні композиції, зображення тварин, рослин та ін., вирізані з паперу, намальовані тушшю або вигравіювані на дереві. Існує думка, що назва «силует» походить від  призвіща І де Силуета, міністра Франції. Художник намалював на нього карикатуру у вигляді тіньового профілю – відтоді усі контурні зображення без деталей усередині контуру почали називати «силуетами».

Витинали їх з тонкого чорного глянцевого паперу і наклеювали на світлий, частіше білий фон. Мистецтвом чорного силуету займалися багато відомих художників Європи – Альбрехт Дюрер, Пітер Пауль Рубенс, Анрі Матісс. Мистецтво силуетів було поширене і в Україні. Силуетними витинанками захоплювалися М.Гоголь, Г.Нарбут, І.Рєпін.

Найдавніші українські витинанки, що збереглися до нашого часу, походять із Прикарпаття та Західного Поділля. Офційно термін «витинанка» з'явився у 1913 році. На Подніпров'ї це була паперова ажурна лиштва, яку розміщували на поличках, над віконцями хат. На Поділлі та Прикарпатті аналогічні паперові прикраси називали фіранками. Пізніше з’явилися витинанки – паперові рушники, рамочки, серветки та ін.

В умовах модерного міста ХХІ ст. успішно використовують в своєму первісному призначенні, тобто застосовуються як новорічні прикраси вітрин і вікон, і як елементи дизайну реклами найширшого призначення.

З’явився новий жанр витинанки -  сувеніри у формі листівок, буклетів, екслібрисів, настінних прикрас. Витинанка використовується і в поліграфічній промисловості: за її допомогою художники створюють ілюстрації до книг. За допомогою витинанки можна створювати пейзажі та сюжетні картинки, які прекрасно вписуються в сучасні інтер'єри.

За технологічними та художніми особливостями витинанки поділяються:    

ажурні ( зображення міститься в прорізах),

 

 

 

 

 

 

силуетні (зображення виступає силуетом),

                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

складні ( аплікаційні; з кількох аркушів паперу, а тому завжди поліхромні).

 Складні витинанки, залежно від прийомів виготовлення, бувають:

накладними (елементи накладають один на одного «гіркою»),

складеними ( різноманітні твори, орнаментальні предметні і безпредметні зображення формуються шляхом складання окремих елементів один для одного).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Витинанки застосовують як у побуті так і для підготовки релігійних або світських свят, вони широко використовуються для прикрашання житла на Новий Рік: паперові гірлянди, сніжинки, прикраси на ялинку, сюжетні панно, які можна наклеїти на вікно та інші речі побуту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

6.Творча практична робота «Витинанка «Перша зоря».

Виявляється, що звичайними ножицями, із звичайного паперу, можна вирізати не лише зірочки, а цілі картини. (Демонстрація наочного матеріалу). Від такої роботи душа отримує естетичну насолоду, позитивну енергію, хочеться творити.

Сьогодні витинанка залишається надзвичайно популярною. Це заняття захоплює. Створючи свої маленькі шедеври, ми вчимося твори і фантазувати, а значить осягаємо прекраснее. Тепер перейдемо до творчого і казкового дійства – власної  творчої практичної роботи по виговленню витинанки, виконувати будемо за такою схемою:

Схема послідовності виконання роботи над витинанкою:

1.Вибір композиції.

2.Починаємо роботу з розробки ескізу малюнка витинанки

3.Підбераємо кольорову  гаму паперу

4.Складаємо аркуш паперу згідно схеми витинанки. Виконуємо малюнок на зворотньому боці.

5.Вирізаємо всі елементи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Виміряти середину основи на яку будемо клеїти.

7.Наклеїти на картон.

Учні виконують самостійно, вчитель перевіряє правильність виконання роботи та допомагає індивідуально.

7.Узагальнення нових знань та вмінь.

Рефлексія

1.Коли з'явились паперові прикраси?

2.З якою метою створювали витинанки?

3.Як оздоблювали ними житло?

4.Як сьогодні відрожуться витинальне мистецтво?

5.Яку витинанку ми сьогодні робили?

8.Підсумок уроку.

Аналіз та колективне оцінювання робіт учнів. Демонстрація найкращих робіт.

 

 

 

 

doc
Додано
5 грудня 2022
Переглядів
1145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку