День Ляльки до 21 березня

Про матеріал
Історія винекнення ляльки.Та які бувають ляльки на світі та їх історія винекнення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародний день лялькаря 21 березня

Номер слайду 2

Міжнародний день Лялькаря Міжнародний союз діячів ляльок на черговому засіданні домігся визнання того, що лялькарі теж мають право на своє професійне свято. Дійсно яке ж свято без ляльок. Адже вони – наші супутники, перші іграшки, вірні товариші. В цей день всі театри світу, художники, реставратори, колекціонери і антиквари відзначають своє свято – світле радісне і довгоочікуване. Вперше міжнародний день лялькаря відзначили у 2003 році. З тих пір 21 березня стало дуже популярним не тільки серед винуватців торжества, але і серед дітей, у яких з’явився додатковий привід побувати там, де панують дива – в лялькових театрах, магазинах іграшок, майстернях художників та реставраторів.

Номер слайду 3

Лялька Мотанка Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет. І зовсім не має значення чи створилася лялька на швидкоруч для забавки дитині, чи як важливий оберіг чи подарунок до свята. Сама назва ляльки – «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликами. Кожна така лялька, була тай лишаються унікальним витвором майстра. звісно в давні часи лялька мотанка виконувала важливу функцію оберега та талісмана для родини. Інколи для позначення ляльки використовується поняття «кукла» проте використання цього поняття не є правильним не лише з точки зору правопису, ай базуючись на тому що «куклой» наші предки називали жмут колосся.

Номер слайду 4

Барбі Родинне коріння Барбі йде з Німеччини. Там на початку 1950-х років за мотивами популярного коміксу для дорослих була створена маленька лялька Лілі. Вона не призначалась для дітей і не продавалась в іграшкових магазинах. Рут Хандлер побачила ляльку в тютюновій лавці в Швейцарії. Іграшка справила на неї велике враження Рут Хандлер купила відразу трьох ляльок. Приїхавши додому в США, Рут Хандлер доручила дизайнерові Джеку Райану трохи змінити ляльку і зробити її більш приятною для дітей . ляльку назвали Барбі на честь доньки Рут Хандлер. Іграшка була запатентована в 1958 році. Лялька Барбі найпопулярніша в світі іграшка, що тижня у світі продається близько мільйона ляльок, що секунди дві ляльки.

Номер слайду 5

Солдатики Найдавніші фігурки солдатів (близько 2000 року до н. е.) були знайдені в Стародавньому Єгипті, у могилі сина фараона Емсаха. Вони зображували легкоозброєного воїна нумідійської піхоти і солдата-єгиптянина в важких обладунках. Схожі солдатики існували в Стародавній Греції і Стародавньому Римі, де в розкопках вчені знаходили солдатиків, зроблених з каменю, дерева, бронзи. У національному музеї Англії зберігаються фігурки римських легіонерів, що датуються третім століттям нашої ери.

Номер слайду 6

Олов’яний солдатик Олов'яний солдатик у сучасному вигляді з'явився близько 1730 року в Німеччині і був натхненний регулярною армією Фрідріха Великого. У 1819 році берлінський гравер Густав Зельке відкриває фабрику і виготовляє для короля плоскі фігурки солдатів всіх родів військ прусської армії. На початку XIX століття вже не тільки в Нюрнберзі, Фюрті та Аугсбурзі, але і в Берліні, Потсдамі, Лейпцизі, Фрайбурзі, Майсені, Дрездені та інших німецьких містах стали виникати «фабрики олов'яних фігур».

Номер слайду 7

Робот Ро́бот (від чеськ. robota) — автоматичний пристрій, що призначений для виконання виробничих та інших операцій, які зазвичай виконувались безпосередньо людиною. Для опису автоматичних пристроїв дія яких, не має зовнішньої схожості з діями людини, переважно використовується термін «автомат». Ідея штучних істот вперше згадується в старогрецькому міфі про Кадма, який, убивши дракона, розкидав його зуби по землі і заорав їх, із зубів виросли солдати. Перше креслення людиноподібного робота було зроблене Леонардо да Вінчі близько1495 року.

Номер слайду 8

Маріонетки Маріонетка (через посередництво франц. мови marionette запозичене з італійської marionette, яке утворене від пестливої форми marion до імені Maria – спочатку назва великих фігур євангельської діви Марії в середньовічній ляльковій містерії (виставі)). В театрі ляльок лялька, яку приводить у рух за допомогою ниток, шнурів актор – ляльковод схований від глядача. Інша назва такої ляльки – фантоші.

Номер слайду 9

Порцелянові лялька. Вважається, що перша порцелянова лялька вперше з`явилася у Франції в XVІІІ столітті. Саме тоді була розроблена технологія виготовлення порцеляни. Спочатку з порцеляни робили тільки кінцівки і голови, тулуб ляльок залишалося шкіряним або матерчеті. В середині XІX століття у Франції при виробництві ляльок стали застосовувати фарфор, покритий глазур`ю, який надавав ляльковим особам яскравість і легкий блиск. Серйозний крок до популяризації порцелянових ляльок зробило прагнення французів до закріплення своїх позицій у світовій моді. Сьогодні порцелянова лялька твердо зайняла своє місце в житті дітей, колекціонерів і просто цінителів краси.

Номер слайду 10

Матрьошка Вважається, що російська дерев’яна розписна лялька з’явилася в 1890 році. Перші ескізи розробив професійний художник Сергій Малютін, активно просуваючи «Російський стиль» в мистецтві. Ідею створення рознімної дерев’яної ляльки йому підказала японська іграшка, привезена дружиною мецената Сави Момонтова, – це були вкладені одна в одну лялечки, що зображали «Сім Богів щастя». Перша російська матрьошка, виточена за ескізами С. Малютіна зроблена найкращим ігрушочником з Сергєєва Посада В. Звездочкіним вона була восьмимістна. За дівчинкою з чорним півнем слідував хлопчих, потім знову дівчинка. Всі фігурки відрізнялися одна від одної остання восьма зображувала немовля.

Номер слайду 11

Неваляйка Неваляйка (іванець ківанець, невгамовка, неваляйка) дитяча іграшка, принцип діїї якої базується на тому, що всередині об’єму малої щільності прсутній масивний вантаж, в результаті чого іграшка прагне зайняти чітко визначене конструкцією положення. Лялька що демонструє закони фізики. В ХVI столітті в монастирі Шаоліня у Китаї монах Бодхідхарма заснував секту під назвою «Медитація», де на протязі дев’яти років просидів в одній позі. Таким чином руки і ноги ченця перестали рухатися. Японці в його вчинок побачили особливий сенс, наділили божою силою і почали робити ляльки без рук і без ніг – Даруми.

Номер слайду 12

Lol Surprise Lol Surprisel (англ. Lil Outrageous Littles укр. Трішки епатажні крихти ). Популярна іграшка – сюрприз у вигляді 3-х дюймової кулі з лялькою або вихованцем в середині. Компанія MGA Entertinment випустила першу колекцію цих іграшок в грудні 2016 року. Компанія запустила лінійку іграшок під маркою «Lol Surprise» в грудні 2016 року, відмовившись від традиційної реклами на користь самореклами за допомогою блогерів. Вони знімали «розпакування!» ляльок, чим більше і зацікавили тисячу користувачів. Це був вдалий маркетинговий хід.

pptx
Додав(-ла)
Бойко Марія
Пов’язані теми
Мистецтво, Інші матеріали
Інкл
Додано
19 серпня 2020
Переглядів
2859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку