День вишиванки 2020 року

Про матеріал

Всесвітній день Вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

21.05.2020щороку в третій четвер травня

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історія появи Дня вишиванки. Свято зародилося як студентська ініціатива. Ідею акції у 2006 році запропонувала на той момент студентка Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Її підтримали інші студенти та викладачі й одяглися відповідно.

Номер слайду 5

Що символізують основні кольори вишиванок?Червоний колір – символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість. Білий колір – символ невинності й оберіг від нещастя та лихого ока. Чорний колір – це багатство і достаток. Золотий або жовтий – справжній символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства і радості. Зелений – жіночий колір, колір усього живого. Синій колір – символ неба і води, звільнення від недуг і душевного спокою.

Номер слайду 6

Факти про вишиванку1. Вишиванка не була просто звичайним повсякденним одягом, і навіть не просто "одягом з нагоди". Українська вишита сорочка — це оберіг, який містить сакральні символи та енергетику вишивальника. У звичайні дні носили "буденки".

Номер слайду 7

У кожного регіону була своя власна вишивка, техніки могли вирізнятися навіть від села до села.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

На наших теренах це ремесло відоме ще за скіфів, а от першу школу вишивки в Київській Русі заснувала в ХІ столітті сестра Володимира Мономаха Анна. Вишиванка вважалася символом вірності. У багатьох чумацьких піснях зустрічаються тези про "невипрану сорочку" — адже випрати її мала право тільки дівчина, якій чумак зберігає вірність. Прання сорочки іншою жінкою підтверджувало факт зради.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
Додано
21 травня 2020
Переглядів
2163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку