Дії з десятковими дробами. Астрономічні знання наших предків. Урок математики. 5 клас

Про матеріал

Мета уроку: повторити та систе­матизувати знання учнів з теми «Десяткові дроби», формувати навички розв'язування вправ на всі дії з десятковими дробами; формувати вміння узагальнювати знання; розвивати логічне мис­лення учнів, математичне мов­лення, правильно застосовувати математичні терміни; розвивати вміння орієнтуватися в незвичайних ситуаціях; виховувати в учнів почуття патріотизму, лю­бові до рідної землі, поваги до минулого свого народу.

Перегляд файлу

Тема уроку: Дії з десятковими дробами. Астрономічні знання наших предків.

Мета уроку: повторити та систе­матизувати знання учнів з теми «Десяткові дроби», формувати навички розв'язування вправ на всі дії з десятковими дробами; формувати вміння узагальнювати знання; розвивати логічне мис­лення учнів, математичне мов­лення, правильно застосовувати математичні терміни; розвивати вміння орієнтуватися в незвичайних ситуаціях; виховувати в учнів почуття патріотизму, лю­бові до рідної землі, поваги до минулого свого народу.

Очікуванні результати:

Після цього уроку учні зможуть:

читати та записувати десяткові дроби;

порівнювати десяткові дроби;

проводити округлення десяткових дробів;

додавати і віднімати десяткові дроби;

розв'язувати завдання, використовуючи знання про дії над десятковими дробами.

Міжпредметні зв'язки: народо­знавство, астрономія.

Обладнання: оцінювальні листи, плакат з епіграфом уроку, розда­вальний матеріал для команд, комп’ютерна презентація до уроку ”Планети-охоронці”, підручник Математика 5 клас автор Мерзляк А.Г.

ХІД УРОКУ

Велика книга природи лежить відкритою перед нами, але її не можна зрозуміти, не вивчивши тієї мови, якою вона написана, а мова ця — математика.

Галілео Галілей

   Дорогі діти, налаштувалися на роботу.

I. Мотивація навчальної діяльності

У всіх народів з прадавніх часів календар вважався священним, адже він був пов'язаний з космо­сом: небом, Сонцем, Місяцем, зірками. (календар ацтеків, сучасний календар)

 Потреба вимірювати час виникла багато тисячоліть тому. Критеріями виміру часу служили небесні світила. (планети Сонячної системи)

З усієї складної історії календаря найточнішими є саме дні тижня, які залишилися незмінними з гли­бини віків, і тому вони є найцінні­шими знаннями наших предків про зв'язок небесних світил із життям людини.

Для того щоб дізнатися, що по­трібно знати про тиждень, вам доведеться згадати все, що знаєте про десяткові дроби.

II. Опитування теоретичного матеріалу

Запитання для кожної групи:

  1. Що таке десятковий дріб?
  2. З чого складається десятковий дріб?
  3. Як зміниться десятковий дріб, якщо до нього праворуч припи­сати нулі?
  4. Як порівняти десяткові дроби?
  5. Сформулюйте правило округлення десяткових дробів до розряду одиниць, десятих, сотих і т. д.
  6. Як поступити з десятковим дробом, якщо остання циф­ра, що залишилася в дробовій частині після округлення, —нуль?
  7. Сформулюйте правило додавання і віднімання десяткових дробів.

ІІІ. Для перевірки правил додавання та віднімання десяткових дробів вам пропонується розв’язати приклади не звичайні, а з ”секретом”.

Розшифруйте зачаровані пари слів:

463,543 – 47,0194 = рі??????? (рідна мова)

216,8891 + 257,6391 = ???????з (дід мороз)

Ключ:

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

ь

н

о

в

д

м

а

і

р

з

 

 

 

36,58 + 0,49057 = важли??????? (важлива папка)

4622,1 – 9,205 = мин??????? (минулий рік)

15,82 – 3,74655 = чорн??????? (чорний павук)

5,2501 + 52,4236 = вузь??????? (вузька лава)

Ключ:

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

п

и

й

в

у

к

л

а

р

і

 

 

 

25,095 + 717 = отру??????ра (отруйна кобра)

 Ключ:

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

к

у

а

и

н

б

т

й

р

о

 

 

 

Пригадаємо віршоване правило додавання, віднімання десяткових дробів.

Вірш Щоб дроби десяткові нам додати або відняти, як правильно їх треба підписати? Та відповідь є вам знайомою: ми кому пишемо під … (комою)

IV. Закріплення вмінь та навичок

Давній вавилонський переказ про створення світу був написаний на семи табличках, звідси і сім днів тижня.

У цілому світі все здійснюється по-математичному. Готфрід Вільгельм Лейбніц

Тиждень на стародавніх малюн­ках зображували у вигляді семи-променевої зірки. Число сім стало священним: це 7 кольорів весел­ки, 7 чудес світу, 7 нот, 7 струн на лірі Орфея.

Кожен день тижня отримав свого покровителя-охоронця. Розглянемо дні тижня з їхніми планетами-охоронцями, як їх уявляли наші предки.

Неділя. Неділя йде під знаком Сонця. Боги­ня Неділя користувалася великою пошаною в українців. Її уявляли в образі дівчини-красуні з довгим золотавим волоссям — це Соняч­на панна, донька Святої П'ятниці (або Богині Роду  Баби-Яги).

Неділя - вихідний день, а ми з вами будемо працювати з іменованими величинами, а  також взнаємо цікаві факти.

Завдання № 1:

  1. Найглибше місце на планеті Земля є Маріанська западина, яка розташована на заході Тихого Океану. Вона має глибину 11 кілометрів 22 метра. Запишіть глибину западини у кілометрах.
  2. Найглибше озеро на земному шарі – озеро Байкал (Росія).Його глибина 1620 м. Запишіть глибину у кілометрах.
  3. Середня висота Антарктиди, враховуючи товщу льодового покриву – 2 кілометра 40 метрів. Запишіть висоту у кілометрах.
  4. Кілька років тому австралійські вчені-екологи врятували молодого блакитного кита, який намагався викинутися на берег поблизу великого міста Брісбен, що на заході Австралії. Цей морський велетень важив 14 тон 7 кілограмів. Запишіть його масу в тонах.
  5. Найдовша тварина – стрічковий черв’як, якого знайшли в берегових водах Південно-Китайського моря, його довжина 54 метра 90 сантиметрів. Запишіть довжину у метрах.    

Понеділок. Присвячений Місяцю, який розпочинає цей день. Місяць уявляли світловолосим юнаком, струнким, блідолицим. Оскільки місяць час від часу змінює свій вигляд, він вва­жається непостійним, і тому по­чинати щось важливе у понеділок не наважувалися, бо буде невдача. Досі відомі приказки: «Понеділок — важкий день», «У понеділок роботи не починай і в дорогу не вирушай».

А зараз попрацюйте будь ласка в групах. Завдання подано на листочках.

Подайте дроби в порядку їх зростання і прочитайте слово.

 

 

                             (привіт)

 

 

 

 

 

 

Подайте дроби в порядку їх спадання і прочитайте слово.

2,5

2,15

2,7

2,05

2,62

2,001

2,54

о

д

м

ц

о

і

л

 

 

(молодці)

 

 

 

 

Вівторок. Планета-охоронець — Марс (Арес). Вівторок в українців завжди вважався легким днем, щасливим. Назву свою отримав від «вторий» — другий день тиж­ня. Це чоловічий день. Праукраїнська назва Арес або Арей — за­хисник воїнів.

Розв’яжіть чарівну задачу.

У лісовій хащі стоїть маленька незграбна хатинка, на її даху живуть кажани. Ти дізнаєшся, хто живе у ха­тинці, якщо випишеш букви, що стоять біля правильно розв'язаних прикладів (перед кожним правильним при­кладом постав знак «+», а перед неправильним — «-»):

 

1)

 

24,5624,6

 

Ч

 

6)

 

384,5390

О

2)

 

289,14290

 

Р

 

7)

 

73,89573,800

Е

3)

 

9,65559,656

 

К

 

8)

 

654,32654,3

А

4)

 

103,457103,5

 

Л

 

9)

 

999,91000

Н

5)

 

676,593676,59

У

 

10)

 

400,945401,0

И

 

 

 

 

 

 

 

Середа, або, як казали в давнину, «третійник», знаходиться в середині тижня. їй покровительствує Мер­курій (Єремис). Меркурій вважався посланцем богів, захисником манд­рівників, торгівлі, мистецтва тощо. За давньоукраїнськими звичаями, цей день присвячувався Богині Дані або Любаві. Цей день жіночий. Робили все на городі, в хаті, прали, ткали, шили.

Розв’яжи приклади

Незнайка придумав кілька прикладів на додавання і віднімання десяткових дробів, але по дорозі Незнайка потрапив під дощ і промок, і коми в прикладах стерлися. Допоможіть виправити помилки. Виправте помилки червоним кольором.

52 + 18 = 7

3 + 108 = 408

73 + 27 = 10

736 – 336 = 4

74 – 24 = 5

57 – 4 = 17

А зараз відпочинемо, до нас завітав Незнайко, будьте надзвичайно уважні в гостях у Незнайки, відповідаю­чи на його вірші-загадки.

Незнайко. Всі пам'ятають, як я був поетом? Я назбирав цілу ко­лекцію чудових математичних віршів! Слухайте і відповідайте!

  1. Десять яблук мав Данило, і рум'яних, і красивих. Якщо два із них він з'їсть. То залишиться їх... (Не 6, а 8)
  2. Думає вправно твоя голова: П'ять + один, ти отримуєш... (Не 2, а 6)
  3. Любить зайченя стрибать, бо у нього лап аж... (Не 5, а 4)
  4. Добре знає наша Іра, що два більше, ніж... (Не 4, а 1)
  5. Ось п'ять ягідок в траві. З'їж одну і буде... (Не 2, а 4)
  6. Два апельсини було у Юрка. Татко один ще купив для синка. Довго тепер син не вийде з квартири. Поки всі фрукти не з'їсть, всі... (Не 4, а 3)
  7. З аквалангом я пірнав, досвід цінний я придбав. Якщо всі години ті,  що провів я під водою, записати, то в воді, я п'ять діб був з головою. Мені позаздрив би Кусто. Бо всіх годин я плавав... (Не 100, а 120).

 Четвер розпочинається годиною Юпітера — найбільшої планети Со­нячної системи. У всіх слов'ян це був день Перуна і Дажбога. Саме в четвер їм приносили жертви біля священних дубів, мужчини-воїни просили охоронити в бою, дати силу, відвагу, чоловічу снагу. Назва дня від «четвертий». У цей день та­кож роблять усе, і навіть застеріга­ють від безділля або надмірних ве­селощів: «Хто в четвер скаче, той у п'ятницю плаче». Не можна в будь-який четвер виварювати білизну, виймати сажу з печі. Зате останній четвер місяця сприятли­вий для лікування дітей, особливо від переполоху. Добре допомагає в цей день і лікування дорослих.

Задача № 850

Вирушивши на ядрі в подорож на Місяць, ба­рон Мюнхгаузен за першу хвилину польоту пролетів 234,7 км, що на 18,6 км менше, ніж за другу хвилину. За третю хвилину він про­летів на 156,4 км менше, ніж за першу і другу хвилини разом. Скільки кілометрів пролетів Мюнхгаузен за перші три хвилини польоту?

П'ятниця названа від «п'ятий». їй покровительствує Венера (Афродіта). Це цілком жіночий день. У слов'ян він пов'язаний зі Святою П'ятницею, яку надзвичайно ша­нують українці, бо вона є покрови­телькою шлюбу, богинею Роду, хранителькою домашнього вогни­ща. Уявляють її літньою жінкою, зображують на іконах, які чіпляють біля криниці. Кожна п'ятниця є поминальним днем, коли згаду­ють своїх покійних родичів. Тому в п'ятницю не можна працювати голкою, ножицями, веретеном, щоб не проколоти душі померлих. Богині П'ятниці була тотожна в сиву давнину Баба-Яга, яку шанували українці.

Розв’яжи рівняння № 1105(2 або 6)    

Субота — жіночий день, її захис­ником є Сатурн (або Кронос), який вважається Богом Часу, охо­ронцем посівів, плодючості. Бага­то дослідників сходяться на тому, що назва цього дня походить від вавилонського «шаббат» — спо­кій. Вавілоняни в цей день не за­ймалися справами, а молилися.

Кожному дню тижня відповідає свій колір. Найбільш популярні в Україні: неділя — зо­лотий; понеді­лок — фіолетовий; вівторок — малино­вий; середа — синій; четвер — багряний; п'ят­ниця — жовтий; субота — зелений. Символіка кольорів несе відповідну енерге­тику до дня тижня.

Чи нагадує вам ця таблиця лото. Перевіримо домашнє завдання. №863, 864

Прізвище

32,9

так

33

недостача

48,803

49

25

25,32

4

33,923

4,132

5,868

ні

надлишок

 

1. Число а дорівнює.    2. Число х дорівнює.

3. а > х.                           4. Число а округліть до цілих.

5. число а округлено з …   6. відповідь в та у. 

7. В пустій клітинці намалюйте знак, який відповідає вашому настрою на кінець уроку.

V. Підбиття підсумків уроку

Використовується метод ділової гри «Мікрофон». Учитель про­водить загальну дискусію з кла­сом.

VІ.Домашнє завдання:  повторити п. 27 – 30, № 1105 (13), № 851.

1

 

doc
Додано
4 жовтня 2018
Переглядів
1727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку