Дидактична розробка (приклад реалізації науково-методичної проблемної теми)

Про матеріал
Цей дидактичний матеріал створений з метою надання допомоги заступникам директорів з навчально-виховної роботи з питання реалізації науково-методичної проблемної теми у закладах загальної середньої освіти.
Перегляд файлу

 

Опорний  заклад «Шпанівський ліцей Шпанівської сільської ради Рівненського району Рівненської області»

філія «Ходоська гімназія»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реалізація науково-методичної проблемної теми «Гуманізація навчально-виховного процесу як важлива умова гармонійного розвитку особистості»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

з/п

Зміст

 

І.

Актуальність теми.

1

ІІ.

План роботи над науково-методичною проблемною темою.

8

ІІІ.

Результати реалізації науково-методичної проблемної теми:

10

ІІІ.1.

Методична робота.

10

ІІІ.2.

Освітні досягнення.

14

ІІІ.3.

Виховна діяльність.

19

ІІІ.3.1.

Стан розвитку учнівського самоврядування.

21

IV.

Висновки.

22

V.

Література.

23

VІ.

Додатки.

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Науково-методичної проблемної теми «Гуманізація навчально-виховного процесу як важлива умова гармонійного розвитку особистості»

      

І. Актуальність теми

ГУМАНІЗАЦІЯ ОСВІТИ (НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО (ОСВІТНЬОГО) ПРОЦЕСУ) — один із нових соціально-педагогічних принципів, який відображає спрямованість розвитку освіти на гуманні стосунки в суспільстві як загальнолюдську цінність. Гуманізацію, тобто «олюднення» освіти, в найбільш загальному плані можна охарактеризувати як побудову стосунків учасників освітнього процесу на основі зміни стилю педагогічного спілкування — від авторитарного до демократичного, подолання жорсткого маніпулювання свідомістю вихованців, практики індоктринації учнів і студентів — нав’язування їм непорушних стереотипів мислення, догм, які не підлягають критиці. Гуманізація націлена на посилення тих положень вітчизняної й зарубіжної педагогіки, які орієнтують на повагу до особистості вихованця, формування в нього самостійності, встановлення гуманних, довірчих стосунків між ним і вихователем.

Визначальною рисою розвитку сучасної цивілізації, принципово важливою є невпинне зростання місця і ролі фундаментальних, прикладних, технологічних, інформаційних та особливо соціогуманітарних знань у різних сферах діяльності людини. З урахуванням тієї обставини, що людина, особистість є однією з реальних конкурентоспроможних ланок у цивілізаційному поступі сучасної України, то саме інтелект українських громадян, їх розум, освіченість європейського зразка можуть стати стратегічним курсом, який за умови належного ставлення та ефективного його використання державою здатний забезпечити трансформацію українського суспільства на справді демократичних і гуманістичних засадах.

З точки зору інноваційної педагогіки, новою якістю сучасної української освіти має бути  належна якість не лише у навчанні, а й виховання, ступінь розвиненості особистості людини, яка навчається, її підготовленість до продовження навчання, самостійного життя.

Суспільству майбутнього потрібні люди з актуальними знаннями, гнучкістю і критичністю мислення, творчою ініціативою, високим адаптаційним потенціалом. Не менш важливими будуть такі якості як висока моральність, особистісна відповідальність, внутрішня свобода, налаштованість на досягнення мети, раціональним шляхом коректними засобами.

Згідно з основопожними принципами та ідеями Болонської декларації, гуманітарні знання повинні бути вільними від застарілих міфів, дріб’язкового неактуального матеріалу. Поряд з цим, на наш погляд, потрібно відкидати позитивістські пошуки надісторичних, універсальних стандартів, норм та ідеалів при викладенні соціально-гуманітарних дисциплін, оскільки вони є методологічно безплідними.

Динамізм та суперечливий характер розвитку українського суспільства, актуальні проблеми формування активної, творчої особистості, забезпечення виконання нею соціально необхідних завдань в сучасних умовах вимагають також, радикальних змін у структурі, якості та змісті гуманізації освіти.

Одним з принципів реалізації Державної Національної програми «Освіта» ( Україна – ХХI ст.) є гуманізація освіти, що полягає в утвердженні людини як найвищої цінності, у найповнішому розкритті її здібностей та задоволенні різноманітних освітніх потреб.

В той же час попередня загальноосвітня програма не відповідає вимогам часу, вичерпала себе, свій потенціал і має бути здійснене радикальне переосмислення освітньої теорії і практики на базі нових теоретико-методологічних і світоглядних підходів з метою відновлення гуманістичної складової освітньої системи. Слід підкреслити, що мова йде не про відкидання всього чи навіть переважної більшості попереднього педагогічного досвіду, а про його переосмислення з нових позицій, соціальних і методологічних реалій, формування нової інтегративної цілісності, що об’єднує як попередній досвід, так і педагогічні новації на нових засадах.  Мова йдеться про характер інноваційного процесу в освіті. Коли мовиться про новації в суспільстві в цілому чи його окремих сферах, в першу чергу постає питання про суть цих новацій, про співвідношення змінних та стабільних компонентів у соціальних процесах та структурах, про шляхи трансформації традиційного, усталеного на нове та незвідане.

Для визначення «нової» (ХХІ ст.) освіти її прихильними частіше за все використовують слова «уніфікована», «інтегрована», «глобальна освіта». Насправді мова йде про формування так званого «інформаційного суспільства», яке розуміється не просто як етап технологічного розвитку, а як нова стадія духовного розвитку людства.  Інформаційне суспільство продукує в загальноосвітньому обсязі таки риси суспільного буття, які вимагають нових підходів до формування суспільно-функціональних та ціннісних компонентів суспільства. В першу чергу йдеться про надзвичайну ефективність використання інформації як основи технологічного процесу, що різко прискорює розвиток суспільства в цілому і дозволяє за короткий час задовольнити основні матеріальні потреби всіх його членів. Тим самим створюються засади для формування над матеріальної системи соціальних цінностей, де пріоритети належать не матеріальним інтересам та споживацьким орієнтаціям, а оволодінню знаннями і формування етичного підґрунтя взаємодії людей один з одним та з навколишнім світом – як природним, так і соціальним. В умовах інформаційного суспільства основним джерелом розвитку суспільства стає саме індивідуальна творчість кожної людини, що зовсім по-новому ставить саму проблему взаємодії інтересів соціального розвитку та всебічного розвитку людини.

Звичайно, такий рівень розвитку суспільства – це поки що тільки перспектива яка формується уже сьогодні. А тому принципи, що повністю реалізуються в соціальній системі інформаційного суспільства в майбутньому, повинні закладатись в освітній програмі вже зараз. Звідси і випливає одна з важливіших складових парадигми освіти – випереджаюча функція розвитку системи освіти в сучасному суспільстві. Пояснюється це в першу чергу якісно новим масштабом детермінуючого впливу системи освіти на формування реалій інформаційного суспільства, яке вперше визначається не стільки станом  матеріального, скільки характером духовного виробництва і може стати реальністю тільки через розвиток відповідних освітніх тенденцій в суспільстві.

З огляду на все це стає зрозумілим, що найбільш практичне значення для реформування системи освіти має стати аксіологічний аспект нової парадигми освіти – це нова система цінностей і етичних відносин між викладачем і студентом. Центральною цінністю виступає, зрозуміло, особа, особистість, оскільки розвиток саме її потенцій і можливостей, процес творчої само актуалізації є абсолютною метою і суспільного розвитку, і функціонування системи освіти. Більше того, це положення набуло нормативного характеру, оскільки вимога спрямованості освіти на всезагальний розвиток людини міститься в Загальній декларації прав людини. Зокрема в статті 26 п.2 вказується, що «освіта повинна бути спрямована на повний розвиток людської особи і збільшення поваги до прав людини і основних свобод. Освіта повинна сприяти взаєморозумінню, терпимості і дружби між усіма народами, расовими або релігійними групами ...». Звідси прямо і витікає пріоритетність гуманітарних цінностей системи освіти. Саме їх розвитком зумовлюється процес гуманізації та гуманітарізації освіти на сучасному етапі, як головний напрям змістовного реформування системи освіти. Зараз особливої уваги, поряд з іншими, набули два головних аспекти. Перший аспект передбачає не тільки формування певної системи знань, а й розвиток духовності в контексті гармонійної взаємодії всіх індивідуальних процесів світосприйняття. Особливого значення тут набуває формування етично обумовленої мотивації навчання, орієнтованої на само актуалізацію системи індивідуальних цінностей та гуманістичних характеристик системи взаємовідносин між викладачем і студентом. Другий аспект передбачає орієнтацію на подолання технократичної  природи сучасного навчання. Становлення особистості в тісному поєднанні оволодіння культурними, політичними, правовими знаннями та цінностями  є безпосереднім джерелом тієї багатогранності та гармонійності, що виступають вирішальними критеріями особистісного буття. Створення умов для само актуалізації особистості можливе тільки в рамках нової моделі освіти, інтегрованої з глобальними модернізацій ними процесами в суспільстві. А це означає, що втілення нової гуманістичної парадигми освіти буде здійснюватися в процесі подолання негативних наслідків авторитаризму: «гвинтикові» моделі освітнього процесу, коли учень розглядається тільки як об’єкт, монополізму держави в освітній політиці, тотальної заідеологізованості навчання і виховання, його уніфікація, що нівелює особистість.

На місце старих підходів мають прийти нові, що ґрунтуються на принципах демократії, гуманізації, гуманітарізації, безпервності навчально-виховного процесу і гармонійному поєднанні досягнень національної науки та світових досягнень. Нові підходи до освіти викликають до життя нові методи навчання дисциплін модульно-рейтингові системи, інтегративні курси, поліваріантність навчальних програм, альтернативність навчальних курсів і дисциплін, розробка і впровадження авторських спеціальних курсів.

Розвиток освіти та науки залежить від пріоритетних завдань суспільного розвитку будь-якої країни – від цього напрямку залежать і якість життя народу, суспільна безпека.

Програма реформування освіти передбачає державне замовлення відповідно до потреб суспільства, розширення автономії ЗЗСО і демократизацію їх внутрішнього життя, посилення державного контролю за якістю освітнього процесу. В той же час ставиться наголос на оновленні матеріально-технічної бази, поліпшення підручників для загальноосвітніх закладів, їх уніфікація.

До найбільш значимих та фундаментальних підходів концептуалізації освіти слід віднести розгляд проблем нових підходів до визначення сутності людини та гуманітарної системи освіти, соціокультурної переорієнтації системи освіти у контексті нових підходів до розгляду взаємовідношень людини і суспільства, глобально-екологічного виміру взаємовідносин між людиною та природою.

Але на сьогодні, перш за все мотиваційні чинники обумовлюють успішне становлення особистості, набуття фахових знань, умінь, навичок, розвиток ключових компетентностей. Відтак можна припустити, що провідними мотивами навчання значної частини молоді є не досягнення успіху в оволодінні знаннями, хоч би зі спеціальних, фахових предметів, а прагнення біль-менш благополучно здолати  етапи навчально-виховного  процесу. Якість фахівця за такої мотивації не буде високою і, навпаки, високою, коли учень виявляє щиру зацікавленість у навчанні, коли він усвідомлює важливість того, що вивчається для майбутньої діяльності. Тобто завданням ЗЗСО, який має учнів здебільш не мотивованих на успіх в опануванні знаннями,- організувати систему психолого-педагогічного забезпечення освітнього процесу, яка б відповідала сьогоднішнім реаліям.

Ще в середині 80-х років обговорювалась проблема «вузького техніцизму». Під техніцизмом освіти розуміється таке наповнення змісту освіти, яке породжує «противагу» гуманізації, що проявляється у формуванні «раціоналістичної» картини сучасного життя, де фахівець повинен вирішувати професійні проблеми, учений – виробляти знання про світ, інженер – розробляти нові технологічні пристрої, які б надійно працювали. За це вони несуть відповідальність перед суспільством і одержують заробітну плату. Такий же підхід панує у сфері освіти: учень, як майбутній фахівець, повинен отримати певні знання і опанувати навички, які б дозволили б йому у майбутньому вирішувати професійні проблеми.

Ці підстави усвідомлюються фахівцями, вони фігурують як зміст рефлексивних знань у змісті освіти. В межах технократичного мислення така рефлексія здебільшого лише сприяє їх закріпленню та догматизації. Ця іманентна практиці технічної діяльності рефлексія (не мається на увазі спеціальна  наукова методологічна рефлексія, здійснювана теоретиками відповідного профілю),  як правило, спрямована на раціоналізацію наявного стану речей, тобто прагне гранично удосконалити те, що переноситься безпосередньо на освітній процес у ЗЗСО. Такий підхід тільки загострює і без того складну ситуацію.

    Тому проблема навчання сучасних учнів лежить не в виключно технічній, а в психолого-педагогічній сфері. Система сучасної освіти повинна, перш з все, забезпечувати розвиток особистості, а вже особистість стає носієм певних знань. Це означає, що не нехтуючи підготовкою професійної праці, виховати сучасну особистість, яка буде здатна до самовдосконалення і саморозвитку.

Випускник ЗЗСО повинен бути різнобічно освіченим, оскільки нульові знання  в інших областях, крім його фахової, не дозволять йому стати сучасним професіоналом, досягнути успіху в певному виді діяльності.

Гуманізація життя визначає необхідність формування в учня не тільки потреби в освіті, але й потреби в альтруїзмі як життєвої філософії у сучасному непевному світі. Прийшов час коли теорія Людини стала ведучою, основоположною у сучасному знанні.

Ми розглядаємо гуманізацію освіти як крок до впровадження нової гуманістичної ідеології у суспільстві. Під терміном «гуманізація» розуміється залучення учнівської молоді до вироблених суспільством цінностей, насамперед – так званих загальнолюдських цінностей, які мають вирішальне значення для людини, його виживання і розвитку як суспільства. Це в кінці кінців – залучення до здорових моральних цінностей, етиці, яка панує зараз, в межах сучасного соціуму, в межах нашої цивілізації. Ми наголошуємо на гуманістичному підході – у противагу досить розповсюдженій довірі до гуманізації, рівно як до поглядів, які побудовані на містифікованому сприйнятті світу, в якому людині відводиться роль пасивна і залежна.

Дійсно, гуманізм пережив нелегкі часи, особливо у бурхливому, часто безжальному ХХ столітті, але у цілому гуманістична система підходів, дій – ця система «приречена» на історично довге і плідне існування, а можливо і на безсмертя. Сьогодні вже непотрібні докази для того, що саме існування нашого майбутнього залежить від визнання цінності людини як особистості, його гуманізму, утвердження права на його вільний розвиток та прояв своїх здібностей, опіки про його благо як критерію оцінки суспільних відносин та соціального прогресу.

        ГУМАНІЗАЦІЯ ОСВІТИ — один із нових соціально-педагогічних принципів, який відображає спрямованість розвитку освіти на гуманні стосунки в суспільстві як загальнолюдську цінність. Гуманізацію, тобто «олюднення» освіти, в найбільш загальному плані можна охарактеризувати як побудову стосунків учасників освітнього процесу на основі зміни стилю педагогічного спілкування — від авторитарного до демократичного, подолання жорсткого маніпулювання свідомістю вихованців, практики індоктринації учнів — нав’язування їм непорушних стереотипів мислення, догм, які не підлягають критиці. Гуманізація націлена на посилення тих положень вітчизняної й зарубіжної педагогіки, які орієнтують на повагу до особистості вихованця, формування в нього самостійності, встановлення гуманних, довірчих стосунків між ним і вихователем.

         Питання гуманізації і гуманітаризації освіти не нові у педагогічній науці й практиці і вимагають істотних змін характеру відносин між учнем і учителем, організації освітнього процесу. Дефіцит гуманності породжує бездуховність освіти зокрема та усього суспільства в цілому. Під тиском індустріального, технічного і ринкового розвитку суспільства освіта втрачає гуманістичний зміст (тобто орієнтацію на розвиток особистості) і перетворюється на вивчення вузького спектра професійних знань і вмінь. Але освіта в її гуманістичному розумінні – це не просто навчання. Завдання освіти простіше порівняно з проблемою виховання людини у всій повноті її життєдіяльності. Дегуманізація освіти є водночас і дегуманізацією суспільства, так як людина починає функціонувати у знедуховленому суспільстві.

         Освіта сьогодні – це не лише передавання молодій людині певної суми знань про суспільство, природу, людину та її погляди і мислення, а виховання інтелектуально розвиненої, творчої особистості, формування в неї загальнолюдських, моральних цінностей і переконань, ідеалів, звичок, прагнень і почуттів.

        З гуманізацією освітнього процесу пов’язана потреба учнівської молоді у зацікавленості в об’єктивному оцінюванні їхньої праці, подоланні вічного страху перед негативною оцінкою. В об’єктивності оцінювання слід вбачати його гуманізацію, яка передбачає повноцінну реалізацію його основних функцій – навчальної, коригуючої, стимулюючої, виховної, контролюючої.

        Гуманізація навчання і виховання поступово наближається до розв’язання проблем відродження духовності. Це складна і неоднозначна проблема. Навчання і виховання, побудовані на християнській моралі, можуть стати основою моральної стійкості молоді. Дорога до гуманізації – це пряма дорога до Бога. У християнстві закладений найвищий рівень людяності, який визнає найбільшою цінністю людську особистість.

       Духовний світ людини формується не лише за рахунок морального, естетичного чи релігійного пізнання світу, а й за рахунок науковості. Наука не може стояти осторонь у цій духовності. Духовність у сучасному світі – це наукові знання, вміння розібратися у світі, в якому ми живемо.

       Гуманізація освіти вимагає від учителя прийняття учня таким, яким він є. Учитель повинен пройнятися почуттями і переживаннями, виявити щирість і відвертість. Основним мірилом спілкування повинно бути: ні особисті амбіції, ні авторитет викладача, ні мета досягнення знань за будь-яку ціну не повинні підпорядковувати інтереси молодої людини, пригнічувати її особистість. Тільки віра і любов допоможуть впоратися із завданнями виховання.

         Духовні цінності повинні зайняти належне місце в усіх сферах людського життя,бо саме духовні начала є основою життєдіяльності людини. І тут велику роль повинна відігравати не тільки релігія, а й держава і насамперед освіта, яка закладає фундамент усіх сфер людського життя .

        Що ж таке гуманізація освіти?

1) центральна складова нового ідеологічного мислення, яка передбачає перегляд, переоцінку виховних компонентів педагогічного процесу у світлі їхньої людинотворчої думки;

2)    гуманістичний напрям в педагогіці, олюднення, утвердження особистості як найвищої соціальної цінності, прагнення виховувати людину з усіма атрибутами, що належать феномену людства.

        Гуманізація освіти спрямовує наукову діяльність на людину як вищу цінність, на подолання технократичних тенденцій, дотримання принципів екоцентризму.

       Утвердження людини як найвищої соціальної цінності, найповніше розкриття її здібностей, забезпечення пріоритетності загальнолюдських цінностей, гармонія стосунків людини і довкілля, суспільства і природи є основним змістом гуманізації освіти.

       Гуманізація освіти передбачає всебічний розвиток особистості, засвоєння і використання  гуманітарного знання як засобу гуманізації життя, активне застосування досягнень культури, історії, різних сторін суспільного буття та свідомості.

       Гуманізація освіти в цілому передбачає:

- визнання людської особистості основним багатством суспільства;

- значне підвищення рівня освіти, перетворення процесу набуття освіти в безперервний процес самовдосконалення людини;

- розвиток елементів нової етики, яка розглядає суспільство як гармонійне поєднання людини і колективу, суспільних і політичних інститутів;

- розвиток громадянського суспільства.

         Відповідно до цього гуманізм – це вчення про людину як визначальну мету і вищу цінність суспільства, вільну у своїй самореалізації особистість.

 

 

 

 

 

ІІ. План роботи над науково-методичною проблемною темою (2015-2020 роки)

Актуальні завдання

Способи розв’язання завдань

Прогнозовані результати

 

Підготовчий етап

 

Визначення науково-методичної проблемної теми, обґрунтування її актуальності

Складання плану роботи над науково-методичною темою.

Вибір науково-методичної проблемноїтеми.

План роботи, у якому передбачені основні заходи з реалізації науково-методичної проблемної теми.

 

І етап.

Діагностика. Теоретичне обґрунтування проблемної теми (2015 -2016 роки)

 

Науково-теоретичне обґрунтування науково-методичної проблемної теми та шляхів її реалізації

Вивчення літератури із проблеми.

Колективна та індивідуальна робота з учителями.

Моніторингове дослідження «Професійна компетентність учителів».

 

Вироблення рекомендацій, розкриття сутності основних ідей.

Вибір тем, над якими працюватимуть учителі і класні керівники.

Удосконалення знань і навичок педагогів із питань організації освітнього процесу.

Теоретичне вивчення педагогами науково-методичної проблемної теми.

Вивчення педагогічного досвіду.

Вивчення пріоритетних завдань.

 

 

ІІ етап.

Практичне дослідження проблеми (2016-2018 роки)

 

Науково-практичне оволодіння науково-методичною проблемною темою.

Створення банку інформації щодо впровадження проблемної теми в освітній процес.

Розробка алгоритмів, пам’яток, рекомендацій для учителів.

Удосконалення форм методичної роботи.

Удосконалення педагогічної майстерності.

Підвищення ефективності та результативності методичної діяльності.

 

ІІІ етап.

Дослідження результативності (2018-2019 роки)

 

Дослідження результатів роботи над науково-методичною проблемною темою.

Спрямування роботи всіх структурних підрозділів над науково-методичною проблемою.

Аналіз напрацьованого практичного досвіду.

Аналіз діагностування рівня вихованості учасників освітнього процесу.

Провести моніторингове дослідження щодо результативності трансформації педагогічної ідеї в практичну діяльність.

Удосконалення системи роботи координаторів освітнього процесу у контексті роботи над науково-методичною проблемною темою.

 

 

ІV етап.

Узагальнюючий, підсумковий 

(2019-2020 роки)

 

Узагальнення результатів упровадження досвіду у практику роботи.

Конференція з висвітлення досягнутих конкретних результатів.

Засідання методичної ради школи «Про підсумки роботи педагогів школи над реалізацією науково- методичної проблемної теми».

Упровадження позитивних результатів у практику роботи учителів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Результати реалізації науково-методичної проблемної теми.

ІІІ.1. Методична робота

     З метою підвищення ефективності освітнього процесу, його результативності, педагогічний колектив філії «Ходоська гімназія» впродовж 2015-2020 років працював над реалізацією науково-методичної проблемної теми «Гуманізація навчально-виховного процесу як важлива умова гармонійного розвитку особистості»

        Робота над науково-методичною проблемною темою була розподілена на чотири основних етапи: І етап: Діагностика. Теоретичне обґрунтування проблемної теми (2015 -2016 роки.), ІІ етап: Практичне дослідження проблеми (2016-2018 роки), ІІІ етап: Дослідження результативності (2018-2019 роки), ІV етап: Узагальнюючий, підсумковий  (2019-2020 роки) .

Кожний із цих етапів роботи має свій зміст і завершальну групу заходів, спрямованих на вирішення визначених завдань, які  передбачають запровадження нетрадиційних форм навчання, пошук оригінальних методів, конструювання нового досвіду на основі досягнень передового педагогічного досвіду, перевірки його ефективності.

Під час роботи над поетапною реалізацією науково-методичної проблемної теми учителі опанували інноваційні форми, методи, технології роботи із учнями, які допомогли значно покращити  якість освітнього процесу. В арсеналі педагогічних працівників – технологія особистісно-орієнтовоного навчання, проектні технології, ІКТ, інтерактивна освіта, технологія розвитку критичного мислення, технологія співпраці, комунікативні технології, навчально-ігрові технології.

  На етапах реалізації науково-методичної проблемної теми було організовано проведення тематично-методичних нарад, науково-теоретичного, психолого-педагогічних семінарів. Теоретичне вивчення даної проблеми висвітлено під час проведення педагогічних читань,  методичних тижнів. Формуванню теоретичних знань і навичок учителів, організації індивідуальної інноваційної діяльності сприяли проведені педагогічні ради.

         Для успішної реалізації  науково-методичної проблемної теми,            методична  робота  організована  згідно  з  структурою  внутрішкільної методичної роботи закладу освіти. Основними формами методичної роботи з педагогічними працівниками були: педагогічна рада, методична рада, методичні об’єднання, семінар - практикум «Школа співробітництва», робота в освітньому окрузі, інструктивно-методичні наради, районні МО і семінари-практикуми  вчителів- предметників, самоосвіта, проходження курсової перепідготовки. 

         Впродовж 2015-2020 років у закладі освіти  функціонували такі методичні  об’єднання вчителів:

- міжшкільне МО вчителів початкових класів;

- класних керівників.

 У системі методичної роботи   проводилися  інструктивно-методичні  наради,  консультації, індивідуальні заняття з педагогічними кадрами. З метою одолати розрив між здобутою  професійною підготовкою, практикою і новими вимогами, що ставляться суспільними умовами, для молодих та  малодосвідчених  спеціалістів  організовано роботу школи молодого вчителя, закріплено наставників, створено умови для забезпечення їх співпраці. Систематично проводилися  засідання школи молодого вчителя.

На розгляд всіх колективних, індивідуальних, групових форм  методичної роботи виносилися питання розвитку особистості учня та зростання професійної компетентності вчителів, практичного використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітній діяльності, застосування проблемно-пошукових напрямів організації освітньої діяльності, забезпечення компетентнісного підходу до організації освітнього процесу, створення умов для самореалізації та творчих пошуків вчителя та учня, досягнення результативності педагогічної діяльності.

Розширенню інформаційного поля вчителів сприяли експрес-інформації, епізодичні та постійні виставки методичної літератури, оформлення інформаційного стенду. Для формування інформаційної компетентності вчителів зібрано довідкові матеріали, науково-методичні бюлетені про інноваційні технології навчання, матеріали педагогічного досвіду, методичну періодику, встановлено комп’ютери з підключенням до мережі Інтернет, учителі філії «Ходоська гімназія» зареєстровано на освітніх веб-порталах «Освіта Рівненщини», «Всеосвіта», «На урок»,  що дозволяє використовувати всі можливі ресурси порталів для підвищення ефективності педагогічної діяльності.

Із метою  координації інноваційної діяльності створено банк даних педагогічного досвіду, банк досвіду роботи з обдарованими дітьми.

 На рівні закладу впроваджено систему моніторингу  освітнього процесу, результати якого є основою для подальшого планування розвитку гімназії.

      Впродовж реалізації науково-методичної теми (2015-2020 роки) освітній процес організовувався у відповідності до річних планів, режиму роботи школи,  навчальних  планів, розкладу занять.

       У 2015-2020 роках за індивідуальною формою навчалося двоє-троє учнів. Індивідуальне навчання здійснювалось за індивідуальними навчальними планами, розробленими  з урахуванням індивідуальних особливостей дітей, їх здібностей. На підставі цих планів учител-предметники розробили індивідуальні програми з кожного предмета, у яких визначався зміст і обсяг матеріалу, що підлягав вивченню. Розклад занять був погоджений з батьками і затверджений директором школи, погоджений із завідувачем філії. Кількість годин для організації навчання визначалась відповідно до Положення про  індивідуальну форму навчання в ЗНЗ.

  З метою кращої реалізації науково-методичної проблемної теми (201502020 роки)  налагоджена  система  атестації  педагогічних кадрів відповідно до  Типового  положення «Про  атестацію педагогічних  працівників  України» та  згідно з перспективним планом  атестації педагогічних кадрів. Кожного року видаються  накази про  створення  атестаційних комісій, про  організацію  та  проведення  атестації, про  вивчення  системи  роботи вчителів, які  атестуються, про  підсумки  атестації.  За  результатами  чергової  та  позачергової  атестації:

- кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» встановлено 4  педагогічним працівникам;

- кваліфікаційну категорію «спеціаліст І  категорії» встановлено 1 педагогічному працівнику;

- кваліфікаційну категорію «спеціаліст ІІ  категорії»  не встановлена жодному педагогічному працівнику;

- дев’ятий тарифний розряд присвоєно 1 педагогічному  працівнику.

Підвищення  кваліфікації педагогічні працівники проходять згідно плану 1 раз на п’ять років при Рівненському ОІППО.

         Під час реалізації науково-методичної проблемної теми (2015-2020 роки) допрофільна підготовка  реалізовувалась  шляхом  введення  додаткових  годин і факультативних занять:  

-2015-2016 н. р. - математика (ф) - 0.5 год., креслення (ф) - 1 год., українська мова (ф) - 1 год., інформатика (ф) - 1 год., музичне мистецтво (ф) - 2 год., додаткові години для навчання предмету основи здоров’я - 1 год.;

-2016-2017 н. р. -  математика (ф) - 0.5 год., українська мова і література (ф) -2.5 год., трудове навчання (ф) - 1 год., музичне мистецтво (ф) - 2 год., креслення (ф) - 1 год.;

-2017-2018 н. р. - українська мова (ф) - 2.5 год., креслення (ф) - 1 год., музичне мистецтво (ф) – 2 год., математика (ф) – 1,5 год.;

     -2018-2019 н. р. - українська мова (ф) -3 год., креслення (ф) -1 год., музичне мистецтво (ф)  - 2 год., математика (ф) – 1,5 год.;

-2019-2020 н. р. - українська мова (ф) - 3 год., креслення (ф) - 2 год., математика (ф) – 2,5 год.

              У закладі освіти на громадських засадах працювали гуртки : «Богема» (драмгурток, керівник -  Породюк Л.С.), «Чарівні візерунки» (декоративно – прикладний, керівник -  Журавель О.О., Породюк Л.С.), «До-мі-соль-ка» (музичний гурток, керівники - учителі музичного мистецтва), «Шкіряний м’яч» (спортивний гурток, керівники -  учителі фізичної культури),   предметні гуртки  «Віхи століть» (історичний гурток, керівник Гур’янов Д.Ю.), «Математичні лабіринти» (математичний гурток, керівник - Янчук Л.К.), «Знавці англійської пісні» (гурток англійської мови, керівник -  Федась Н.В.), «Юні картоплярі» (біологічний гурток, керівники - учителі біології ), «Юний хімік» (хімічний гурток, керівник - Южакова Л.М.). У 2018-2019 н. р.  і  2019-2020 н. р. працював оплачуваний спортивний гурток  (керівники - Безкубський О.В., Гур’янов Д.Ю.).

З метою реалізації науково-методичної проблемної теми  щорічно  видаються  організаційні  накази  «Про  підсумки реалізації науково-методичної теми».

Учителі  закладу освіти  у 2015-2020  роках постійно займались самоосвітою, підвищували свою педагогічну майстерність,  представили  для участі у районному  конкурсі-ярмарку педагогічної творчості  наступні творчі доробки:

- 2015 – 2016 н. р. – 4 роботи (вчителі: Янчук Л.К., Южакова Л.М., Безкубський О.В., Оксенюк М.С., ). Робота Янчук Л.К. «Народна мудрість про значення здорового способу життя» зайняла ІІІ місце в номінації «Основи здоров’я», робота Южакової Л.М. «Як розпочати урок…» зайняла ІІІ місце в номінації «Хімія».

- 2016 – 2017 н. р. – 4 роботи (вчителі: Янчук Л.К., Гур’янов Д.Ю.,Гадзицька  Н.В., Породюк Л.С., ). Робота Янчук Л.К. «Народна мудрість про значення здорового способу життя» зайняла ІІІ місце в номінації «Основи здоров’я», робота Породюк Л.С. «Як організувати літературну студію» зайняла ІІ місце в номінації «Робота з обдарованими дітьми».

- 2017 – 2018 н. р. – 5 робіт (вчителі: Янчук Л.К., Гур’янов Д.Ю., Безкубський  О.В., Южакова Л.М., Павлюк А.П. ). Робота Южакової Л.М. «Механізми терморегуляції людського організму» зайняла ІІ місце в номінації «Фізика», робота Павлюк А.П. «Тижні української мови в початкових класах» зайняла І місце в номінації «Початкова освіта».

- 2018 - 2019 н. р. – 1 робота (номінація «Основи здоров’я» ) - учитель Самчук В.В..

- 2019 – 2020 н. р. – 3 роботи ( номінація «Робота з обдарованими дітьми»: (робота «До скрижалей української літератури ) - учитель Породюк Л.С.; номінація «Англійська мова» (робота «English songs на уроках англійської мови) - учитель Федась Н.В.;  номінація «Історія» (робота «Хто ж вони такі: переселенці чи депортовані...?) - учитель Гур’янов Д.Ю.).

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ.2. Освітні досягнення

 Учні філії «Ходоська гімназія» брали участь в ІІ етапі Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів:

- 2015 - 2016 н. р.: фізика - ІІІ місце (учитель – Южакова Л.М.,  українська мова  - ІІІ місце (учитель Гадзицька Н.В.); математика - ІІІ місце (учитель  Янчук Л.К.) , інформаційні технології – ІІІ місце (учитель  Безкубський О.В.), біологія  - ІІІ місце (учитель  Волинець І.П.);

- 2016 - 2017 н. р.: географія  - ІІІ місце (учитель Гур’янов Д.Ю.), хімія  - ІІІ місце (учитель Южакова  Л.М.),  правознавство   - ІІІ місце (учитель  Кужель О.В.), біологія – ІІІ місце (учитель Захожа І.П.), олімпіада для учнів початкових класів «Юне обдарування» (українська мова) (учитель Павлюк А.П.);         

- 2017- 2018 н. р.: географія   - ІІІ місце (учитель Гур’янов Д.Ю.), математика – ІІІ місце (учитель  Янчук Л.К.), біологія – ІІ місце (учитель Самчук В.В.);

- 2018 - 2019 н. р.: англійська мова - ІІІ місце (учитель Федась Н.В.);

- 2019 - 2020 н. р.: історія - ІІІ місце (учитель  Гур’янов Д.Ю.), правознавство - ІІ місце (учитель  Кужель О.В.); українська мова - ІІІ місце (учитель Гадзицька Н.В.).

              Показали високі результати в таких конкурсах і акціях:

- 2015-2016 н. р.: конкурс з української літератури  «Перло многоцінне» - І місце в районі, ІІІ місце в області (учитель Гадзицька Н.В.);  конкурс естрадної пісні «Юна зірка» - ІІ місце (учитель Оксенюк М.С.); конкурс «Об’єднаємося ж , брати мої…» (номінація «Література») - І місце (учитель Гадзицька Н.В.), конкурс з української літератури  «Перло многоцінне» - І місце в районі, ІІІ місце в області (учитель Гадзицька Н.В.). 

 - 2016-2017 н. р.: Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка – ІІ місце (учитель Породюк Л.С.), Всеукраїнський конкурс з англійської мови «Гринвіч» - І, ІІ, і ІІІ місця (учитель Федась Н.В.;

- 2017-2018 н. р.: Всеукраїнська акція  «Годівничка» - І місце – (учитель Безкубський О.В.), природознавча гра «Геліантус» -диплом абсолютного переможця (учитель Южакова Л.М.); ІІ етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка –ІІІ місце (учитель Гадзицька Н.В.), VІ Всеукраїнський творчий конкурсу «Малюнок, вірш, лист до мами» - ІІ місце (учитель Породюк Л.С.), Статичний «Триатлон» (освітній проект «Міксіке» ) – VIII місце серед п'ятикласників  (учитель Янчук Л.К.); ІІ етап XVІІ Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика – ІІ місце (учитель Павлюк А.П.).

-2018-2019 н. р.: Міжнародний творчий конкурсу «Малюнок, вірш, лист до мами» - ІІІ місце  (учитель Породюк Л.С.), ІІ етап ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені П.Яцика – ІІІ місце (учитель Гадзицька Н.В.), районний етап ХVІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаємося ж, брати мої!» (номінація «Література»)  - І місце (учитель Породюк Л.С.),  ІІ місце (учитель Гадзицька Н.В.), районний етап ХVІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаємося ж, брати мої!» (номінація «Історія і державотворення») -  ІІІ місце (учитель Гур’янов Д.Ю.), Всеукраїнський новорічно-різдвяний конкурс «Новорічна композиція» (номінація «Новорічний вінок») -  ІІ місце  (учитель Породюк Л.С.), Районний огляд-конкурс естрадної пісні «Юна зірка» (номінація «Солісти» (ІІ категорія)) – ІІІ місце  (учитель Моторна О.С.);

-2019-2020 н. р.: ІІ етап ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені П.Яцика – ІІІ місце (учитель Гадзицька Н.В.), Районний огляд-конкурс естрадної пісні «Юна зірка» (номінація «Малі форми» (І категорія)) – ІІ місце  (учитель Оксенюк М.С.).

          Учні школи є активними учасниками районної Спартакіади:

- 2015-2016 н. р.: змагання легкої атлетики (  4 призових місця), ІІ місце у змаганнях з шахів серед учнів ЗНЗ І – ІІ ст., ІІ місце у змаганнях з настільного тенісу;

- 2016-2017 н. р.: І загальнокомандне місце у змаганнях з шашок серед учнів ЗНЗ І – ІІ ст., три ІІІ місце у змаганнях з шахів серед учнів ЗНЗ І – ІІ ст.;

- 2017-2018 н. р.: І загальнокомандне місце у змаганнях з шахів серед учнів ЗНЗ І – ІІ ст., три ІІ місця у змаганнях з шашок серед учнів ЗНЗ І – ІІ ст.; І місце у  метанні м’яча; ІІІ місце у стрибках в довжину;

- 2018-2019 н. р.: І місця у змаганнях з легкої атлетики (метання малого м’яча) серед учнів ЗЗЗСО І – ІІ ст., ІІІ місця у змаганнях з легкої атлетики (стрибки в довжину ) серед учнів ЗЗЗСО І – ІІ ст.;

- 2019-2020 н. р.: І командне  місця у змаганнях з шахів серед учнів ЗЗЗСО І – ІІ ст..

  У 2015-2020 роках учні філії «Ходоська гімназія» постійно беруть участь у районних, обласних, всеукраїнських конкурсах, акціях, предметних іграх, інтернет-олімпіадах, де показують хороші і відмінні результати:

       -2015-2016 н. р.:  Всеукраїнська акція  «Годівничка» (вчитель Безкубський О.В.); конкурсі День юного натураліста (учитель Волинець І.П.); Всеукраїнськи і Міжнародний математичний конкурс «Кенгуру» - 12 учасників (хороші і відмінні результати)  (учителі Янчук Л.К., Южакова Л.М.), конкурс «Об’єднажмося ж , брати мої…» (номінація «Історія і державотворення»)  – 1 робота (учитель Гурянов Д.Ю.), Міжнародна природознавча грі «Геліантус» (номінації «Біологія» і «Географія») (учителі Южакова Л.М.); Всеукраїнська гра з української мови – «Соняшник» (учитель Гадзицька Н.В.), Всеукраїнський фізичний конкурс «Левеня» (учитель Южакова Л.М.); ІІ етап XVІ Міжнародного конкурсу з української мови ім.. П. Яцика (учителі Гадицька Н.В., Породюк Л.С.);

 -2016-2017 н. р.: Всеукраїнська акція  «Годівничка» (вчитель Безкубський О.В.); Напиши листа солдату (вчитель Хильчук Н.В.), конкурс День юного натураліста (вчитель Захожа І.П.); Всеукраїнський і Міжнародний математичний конкурс «Кенгуру» - 18 учасників (показали хороші і відмінні результати) (учителі Янчук Л.К., Южакова Л.М.); Міжнародна природознавча гра «Геліантус» - 15 учасників (номінації «Фізика», «Хімія», «Біологія» і «Географія» (отримали сертифікати учасників,дипломи ІІІ ст..) (учитель Южакова Л.М.); Всеукраїнська гра з української мови – «Соняшник» (5 учасників отримали дипломи регіонального рівня ІІ і ІІІ ст..) (учителі Гадзицька Н.В., Породюк Л.С.); Всеукраїнська літературознавча гра «Sunflower» (5 учасників) (учитель Бандура Н.М.);

-2017-2018 н. р.: Напиши листа солдату (учитель Хильчук Н.В.); Всеукраїнський і Міжнародний математичний конкурс «Кенгуру»  (13 учасників і 16 учасників), показали хороші і відмінні результати) (учителі Янчук Л.К., Южакова Л.М.);   Міжнародна природознавча гра «Геліантус» - 16 учасників (номінації «Фізика», «Хімія», «Біологія» і «Географія» отримали сертифікати учасників,дипломи ІІ і ІІІ ст. (учитель Южакова Л.М.); Всеукраїнська українознавча гра  – «Соняшник» (8 учасників отримали дипломи регіонального рівня ІІ і ІІІ ст.)  (учителі Гадзицька Н.В., Породюк Л.С.); ІІ Міжнародна  гра зі світової літератури «Sunflower» ( 8  учасників)  (учитель Бандура Н.М.), Всеукраїнський фізичний конкурс «Левеня» - (4 учасники) (учитель Южакова Л.М.);

-2018-2019 н. р.: Всеукраїнський математичний конкурс «Кенгуру», Міжнародний математичний конкурс «Кенгуру» учасники якого показали хороші і відмінні результати (учителі Янчук Л.К., Южакова Л.М.); Міжнародна природознавча гра «Геліантус» (номінації «Фізика», «Хімія», «Біологія» і «Географія» (учитель Южакова Л.М.); Всеукраїнська українознавча гра   «Соняшник» (учителі Гадзицька Н.В., Породюк Л.С.); ІІ Міжнародна  гра зі світової літератури «Sunflower» (учителі Бандура Н.М., Кужель О.В.); ІІ етап ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка; Всеукраїнський конкурс з англійської мови «Гринвич» - (10 учасників) - (учитель Федась Н.В.); ХХІІІ Міжнародні громадські учнівські читання «Я голосую за мир» (учителі Гадзицька Н.В., Породюк Л.С.), Конкурс в рамках Всеукраїнських спортивних акцій «Спортивна зима» (номінації «Сніговик FEST», «Зимова фортеця») – учителі Павлюк А.П., Осмірко Г.Р., Гадзицька Н.В., Породюк Л.С.;  

-2019-2020 н. р.:Міжнародний конкурс зі інформатики та комп’ютерного мислення (координатор Бандура Н.М.), Всеукраїнський математичний конкурс «Кенгуру», Міжнародний математичний конкурс «Кенгуру» учасники якого показали хороші і відмінні результати (учителі Янчук Л.К., Южакова Л.М.);  Х Міжнародна природознавча гра «Геліантус» (номінації «Фізика», «Хімія», «Біологія» і «Географія» (учитель Южакова Л.М.); ХІ Всеукраїнська українознавча гра   «Соняшник» (учителі Гадзицька Н.В., Породюк Л.С., Кужель О.В.); ІV Міжнародна  гра зі світової літератури «Sunflower» (учителі Бандура Н.М., Кужель О.В.); ІІ етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка; VІІІ Міжнародний творчий конкурсу «Малюнок, вірш, лист до мами» (учитель Породюк Л.С.); районний етап ХVІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаємося ж, брати мої!»  (номінація «Література»,  учитель Породюк Л.С.), Міжнародний фотоконкурс «Ми - люди Землі»  (учитель Породюк Л.С.);  обласний заочний конкурс фоторобіт серед учнівської молоді «Моя Україно!» (учитель Гур’янов Д.Ю.); ІІ, ІІІ етап Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» з математики (5 учасників) (дипломи ІІ, ІІІ ступенів) (учителі Янчук Л.К., Южакова Л.М.).

              Результативність освітніх досягнень в учнів початкових класів.

Порівняльна  таблиця обліку навчальних досягнень учнів початкових класів (2015-2020 роки)

Навчальні роки

Середній бал

Відсоток  учнів які навчаються на високому та достатньому рівнях

Початковий рівень

Середній рівень

Достатній рівень

Високий рівень

2015 - 2016

8.7

8 (72.7%)

-

3 (27.3%)

5 (45.4%)

3 (27.3%)

2016 - 2017

7.6

5(45.5%)

-

6 (54.5%)

4(36.4%)

1(9.1%)

2017 - 2018

8.3

4(57.1%)

-

3(42.9%)

4(57.1%)

-

2018 - 2019

7.7

6(66.7%)

-

3(33.3%)

5(55.5%)

1(11.2%)

2019 - 2020

 

 

 

 

 

 

 

   Серед 12 учнів 2 – 4 класів 2 учнів  навчається на високому рівні, 5 – на достатньому. Відсоток учнів,  які навчаються на високому та достатньому рівнях, становить 58%.

                                                                   

Порівняльна  таблиця обліку навчальних досягнень учнів 5-9 класів (2015-2020 роки)

Навчальні роки

Середній бал

Відсоток  учнів які навчаються на високому та достатньому рівнях

Початковий рівень

Середній рівень

Достатній рівень

Високий рівень

2015 - 2016

7.8

14(41.2%)

7(20.5%)

13(38.3%)

14(41.2%)

-

2016 - 2017

7.6

12(37.4%)

11(34.4%)

9(28.2%)

11(34.4%)

1(3%)

2017 - 2018

7.3

16(40%)

14(35%)

10(25%)

15(37.6%)

1(2.4%)

2018 - 2019

7.9

17(41%)

10(24.3%)

14(32.7%)

14(32.7%)

3(8.3%)

2019 - 2020

7.5

29(54.7%)

9(17%)

15(28.3%)

22(41.5%)

7(13%)

          Відсутня дошкільна освіта. Щорічно проводяться для першокласників підготовчі заняття. Учителі працюють з обдарованими та невстигаючими учнями.

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ.3. Виховна діяльність

   З метою реалізації виховної частини науково-методичної проблемної теми педагогічним колективом філії «Ходоська гімназія» були вибрані  пріоритетні напрямки виховної діяльності, а саме : національно-патріотичне виховання, правове та превентивне виховання, протидія булінгу, робота з батьківською громадськістю, впровадження пластової методики у виховний процес закладу освіти, виховання учнівської молоді на основі ціннісних ставлень.             

            Учні  філії «Ходоська гімназія»  дотримуються  Положення про філії і опорні школи, Положення про філію «Ходоська гімназія»,  Правил  внутрішнього  розпорядку. Права і  обов’язки  учнів  визначені  Положенням про філію «Ходоська гімназія», Конвенцією ООН про права дитини». За  успіхи  у  навчанні  та  позакласній  діяльності учні  нагороджуються грамотами, похвальними  листами.

          Виховна  діяльність  у  закладі  освіти  проводилась   за  напрямками,  передбаченими  «Програмою національного виховання учнівської молоді на 2008-2020 роки», «Концепцію національно-патріотичного виховання дітей та молоді» (2008-2020 роки), з 2020 року - Програма «Нова українська школа» у поступі до цінностей.

           Педагогічний колектив продовжує працювати над впровадженням пластової методики (проведення тематичних заходів, організація перегляду відеофільмів про діяльність пластунів, ознайомлення із методичною літературою пластового руху). Інформація про скаутський рух висвітлюється у шкільній газеті «Школярик».

 

 Учні бережно відносяться  до  державного, громадського і особистого  майна. Шкільне  майно за станом  збереження  знаходиться  у задовільному  стані.  Рівень вихованості  учнів  становить:  високий рівень –25%, хороший  рівень –  19 % середній – 52 %; низький -  4%.

           Учні  філії «Ходоська гімназія» беруть  активну  участь  у  різних  видах  діяльності: благоустрої  школи,  озелененні  території, екологічних акціях.

  У філії «Ходоська гімназія» ведеться постійний  контроль  за  відвідуванням учнями  навчальних занять. Класні керівники 1-9 класів у класних журналах щодня заповнюють сторінку обліку відвідування учнями уроків підбивають підсумки відвідування  кожного місяця. Крім того, у філії «Ходоська гімназія» ведеться загальношкільний журнал контролю відвідування.  Кожного дня  до кінця першого уроку черговий учитель складає список учнів, які відсутні на заняттях, до кінця другого уроку класні керівники надають черговому вчителю інформацію про причину пропусків, а той в свою чергу інформує чергового адміністратора.

 Питання профілактики злочинності, запобігання безпритульності та бездоглядності виносяться на загальношкільні, класні батьківські збори. Проводяться засіданні Ради профілактики правопорушень, на яких розглядаються питання профілактики правопорушень серед учнівської молоді школи, порушення дисципліни, попередження шкідливих звичок.

        Щоквартально передаються звіти у відділ освіти Рівненської райдержадміністрації і кабінет ССД щодо заходів  з попередження злочинності та бездоглядності, акції «Відповідальність починається з мене».

              Належна увага приділяється профілактиці інфекційних захворювань (ГРВІ, грип, кір, короновірус covid-19) і дитячого травматизму. Проводяться Олімпійський тиждень, відеолекторії «СНІД – час бити тривогу»; випуск листівок «Молодь за здоровий спосіб життя», виставка малюнків «Я і шкідливі звички», «Наше здоров’я в наших руках» ФАПу), «Здоров’я – це найбільший скарб» (профілактичні бесіди), Тиждень здорового способу життя, Тиждень безпеки дитини.            

              З учнями і працівниками закладу освіти проводяться цільові та вступні інструктажі, які фіксуються в журналах реєстрації інструктажів з безпеки життєдіяльності та класних журналах. Вчителями-предметниками проводяться  інструктажі перед виконанням завдань лабораторної або практичної роботи, про що робилися записи у відповідних журналах. Класні керівники проводять профілактичні бесіди щодо запобігання дитячого травматизму, з охорони здоров’я та життя дітей. Функціонує змінний куточок здоров’я для учнів (санбюлетень).

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ.3.1. Стан розвитку  учнівського  самоврядування.

        З метою гуманізації освітнього процесу до активної діяльності залучались і учні: працюють підрозділи учнівського самоврядування, розроблено  структуру учнівського самоврядування. Був організований педагогічний супровід органів учнівського самоврядування, призначено вчителів-консультантів, створені учнівські комісії (засідання яких систематично проводились).

         Голова учнівського самоврядування у супроводі педагога-організатора бере активну участь у навчанні голів учнівського самоврядування, яке проводиться на  базі опорної школи Квасилівський НВК «школа-ліцей», смт. Клевань-2, Центру дитячої та юнацької творчості. Лідери учнівського самоврядування брали участь в заходах в межах діяльності районної дитячої спілки «Екіпаж»: «Квест професій», проєкт «Ми-патріоти України», проєкт «Цікаве поряд», привітання до Дня пам’яті і примирення тощо. Консультувала роботу учнівського самоврядування педагог-організатор.

        Учнівськими комісіями і органами учнівського самоврядування були проведені такі справи: рейд «Урок», організація благоустрою шкільної території, допомога літнім людям, поздоровлення пенсіонерів із святами, заходи з питань захисту прав дітей і учнів в Україні. Шкільний прес-центр висвітлює події, які відбуваються в закладі освіти і світі, у шкільній газеті «Школярик» (учитель-консультан Южакова Л.М.).

       Традиційними  заходами  є: День знань, Свято квітів, День працівника освіти,  День української писемності,  Андріївські вечорниці, Свято Миколая, Новорічні свята та Різдвяні віншування, День святого Валентина,  День рідної мови,  Свято Великоднього кошика, Чорнобильські дзвони,   родинне свято, Свято матері, Міжнародний  жіночий день, Останній дзвінок, День захисту дітей, випускний бал.

       Водночас, наявні і недоліки в організації виховного процесу у філії «Ходоська гімназія»: класні керівники не завжди використовують інноваційні методи і форми для організації вихованого процесу в класах; не належним чином проводиться робота по заохоченню батьків до відвідування класних та загальношкільних батьківських зборів; не завжди учні з неблагополучних сімей залучаються до участі в загальношкільних заходах; тематика батьківських лекторіїв є не досить різноманітною і цікавою для батьків; форми проведення батьківських лекторіїв не завжди відповідають завданням модернізації сучасної освіти; недостатній рівень впровадження пластової методики у виховний процес навчального закладу, педагогічний супровід органів учнівського самоврядування не завжди проводиться своєчасно та на належному рівні.

 

 

 

 

 

IV. Висновки

Таким чином можна сказати, що однією з важливих парадигм сучасної освітянської програми України є випереджаючий розвиток системи освіти, орієнтовані на нові потреби суспільства. Вироблення нової системи цінностей у молоді та нових етичних відносин між учнем і учителем.

Формування етичної обумовленої мотивації навчання, яка орієнтована на самоактуалізацію системи індивідуальних цінностей та гуманістичних відносин між учнем і учителем.

Подолання  технократичної природи сучасної освіти через становлення особистості в тісному поєднанні політичних, культурних правових знань та цінностей.

Забезпечення освітнього процесу новими психолого-педагогічними методиками, які б забезпечували гуманістичну орієнтацію професійної підготовки майбутніх професіоналів.

В концепції гуманізації освіти пропонується двоаспектне цілеполагання:  загальнопрофесійний розвиток та професійне самовиховання індивідуально-особистісних якостей. Ці процеси взаємопов’язані, оскільки метою освіти є самоактуалізація і самореалізація особистості. Ведучими компонентами гуманізації сучасної середньої освіти виступають орієнтації на ціннісно-розумовий та морально-естетичний зміст навчання, внесення в освітній процес елементів духовної самобутності та реальної самодіяльності.

       Вважати, що науково-методична проблемна тема «Гуманізація навчально-виховного процесу як важлива умова гармонійного розвитку особистості» (2015-2020 роки) педагогічним колективом філії «Ходоська гімназія» реалізована у повному обсязі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. Література

1.Буяльська Т. Гуманізація освіти – вичерпане гасло і (не) виконане завдання? // Освіта. – 21-28 червня. – 2006. – С.4-5.

2.Гірний. Аксіома навчального плану // Шлях освіти. – №3. – 2001. – С.8-13.

3.Гогомохин С.П., Литвинова Т.Е. Системный подход к формированию ориентации на общечеловеческие духовные ценности, социальное и гуманитарное мышление. – М., 1998.

4.Гриб В.І., Смоляр Л.Ю. Орієнтація на загальнолюдські цінності як умова виживання людства. – К., 1999.

5.Романенко М.І. Гуманізація освіти: концептуальні проблеми та практичний досвід: Наукова монографія. – Дніпропетровськ: Промінь, 2001.

6. Сидоренко В. Термінологічний словник «Основи педагогічної творчості і майстерності» // Відкритий урок. – №21-22. – 2005. – С.28-46.

7. Про концептуальні засади гуманітарної освіти в Україні: інформаційний збірник МО України. – 1996. — №6. — С. 4.
8. Гончаренко С. У., Мальований Ю. І. Педагогічна сутність гуманітаризації шкільної освіти. // Рідна школа. — 1994. — №10. — С- 31.
9. Шалишкіна І. В. Поняття духовності: Історико-філософський аспект // Український освітянський журнал. — 1994. — №1. — С. 44.
10. Помиткін Є.О. Духовний розвиток учнів у системі шкільної освіти. – К., 1996.

11. Державна Національна програма „Освіта (Україна – ХХІ століття).- К.: Райдуга, 1994.

12. Загальна декларація прав людини. Інфодиск Законодавство України. – К. , 2007.

13. Вакарчук І. Освіта – стратегічний резерв розвитку країни // Урядовий кур’єр. – 2008. — 5 березня. (№ 55).

14. Павко А. Курс політичної історії України у ВНЗ – вимога часу // Урядовий кур’єр. – 2008. –  28 березня (№58).

15. Беспалько В.П. Складові педагогічної технології М., Педагогіка, 1989р.

16. Лихачов Б. Т. В«ПедагогікаВ» - М.: В«ПрометейВ», 1993 р.

17. Полякова Т. С., Кондрашова З. І., Герасимова О. С. В«Гуманітаризація шкільної освіти використання літератури у навчанні математиці В», - видавництво РГПУ, 1997 р.

18. Рубенштейн М.М. Історія педагогічних ідей в її основних рисах Іркутськ, 1922. с. 30-31.

19. Ушинський К.Д. Избр. пед. соч. М., 1945, с.276-277.

20. Зінченко В.П., Моргунов Є.Б. Людина розвивається: Нариси російської психології. М., Тривола, 1994. с.270.

21. Вигодський Л.С. Педагогічна психологія. М.: Педагогіка, 1991 р с. 82.

22. Цит. по Соколов П. Історія педагогічних систем. Сиб. 1916, С.416.

23. Рубінштейн С.Л. Основи загальної психології. М.: Просвещение, 1946 с. 600.

24. Ананьєв Б.Г. Про проблеми сучасного людинознавства. М., 1977, с.48.

25. Гачев Г.Д. Книга здивувань, або Природознавство очима гуманітарія, або Образи в науці. М.: Педагогіка, 1991. с. 31.

26. Див Радянський енциклопедичний словник. М., 1981 р. з. 66.

27. Ушинський К.Д. Людина як предмет виховання. Ушинський К.Д. Хат-ранние твори. М.; Л.: АПН, 1946. с. 17.

28. Леві-Строс К. Структурна антропологія. М.: Наука, 1983. с. 319-320.

29. Дьюн Джон. Школа і суспільство. Педагогічна бібліотека. Серія 1 № 10. Держ. возд-во, б.г.

30. І.В. Бестужев-Лада, Російська академія освіти В«Гуманізація освітиВ», М.: 2003р.

31. Родигіна Ірина Вікторівна. Гуманізація і гуманітаризація природничо-наукової освіти школярів: Луганськ, 2000. - 232л.

32. А.С. Кравець В«Гуманізація і гуманітаризація вищої освіти В». М.: Просвещение, 2004г.

33. Балицька І. В., В«Гуманізація і гуманітаризація вищої освіти

в США і Росії як організаційно-педагогічна проблема В». М.: Владос, 2000р.

34. Буракова Г.Ю. В«Гуманітаризація процесу навчанняВ». М.: Просвещение, 1999г.

35. Л.Н. Антропянская В«РОЗВИТОК ПРОЦЕСІВ Гуманізація і гуманітаризація У СУЧАСНОМУ Освітнього простору В». Известия Томського політехнічного університету. 2006. Т. 309. № 4

36. Ванюріхін Г.І. Розвивальне навчання на сучасному етапі// Якість освіти: Праці III Міжнар. науково-метод. конф. - Новосибірськ, 2000. - C. 17-19.

37. Глухачов В.В. Інтелектуальне забезпечення та якість освіти// Якість освіти: Праці II Міжнар. науково-метод. конф. молодих вчених. - Новосибірськ, 1999. - С. 230-231.

38. Данілкова М.П. До питання про ціннісних аспектах сучасного гуманітарного освіти// Питання філософії. - 2003. - № 6. - С. 17-19.

39. Кузнєцова С.В. До питання про особистісно-орієнтованому освіту// Вісник ТГУ. Проблеми освіти. - 2003. - № 277. - С. 256-261.

40. Агранович Б.Л., Чучалін А.І., Соловйов М.А. Інженерне інноваційне освіта// Інженерна освіта. -2003. - № 1. - С. 11-14.

41. Поправко Н.В. Світ молоді: професійно - комунікативне середовище в поле освіти// Менталітет та комунікативне середовище в транзитивному суспільстві/Під ред. В.І. Кабріні і О.І. Муравйової. - Томськ: Томський держ. ун-т, Володимир Даль, 2002. - 473 с.

42. Ануфрієв Е.А. Соціальний статус і активність особистості// Особистість як об'єкт і суб'єкт соціальних відносин. - М., 1984.

43. Бескин Р.М., Чудновський В.Е. Спогад про майбутню школі. - М.: Просвещение, 1992.

44. Мінзаріпов Р.Г. Виховання в російських університетах: історичний досвід та перспективи (на прикладі Казанського університету). - Казань, 2006.

45. Мудрик А.В. Соціалізація людини: Учеб. сел. для ст-ів. Вища. учеб. Завідувач. - М., 2004.

46. Мудрик А.В. Соціальна педагогіка. - М., 2003.

47. Нігматов З.Г., Хузіахметов А.Н. Курс лекцій з педагогіки. - Казань, 2001.

48. Нікандров Н.Д. Росія: соціалізація і виховання на рубежі тисячоліть. - М., 2000.

49. Орєшников І.М. Що таке гуманітарна культура? - Саранськ, 1992.

50. Харчев А.Г. Соціологія виховання про деякі актуальні проблеми виховання особистості. - М., 1990.

51. Хузіахметов А. Н. Проблеми соціалізації школярів. - Казань, 1994.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VI. Додатки

 

Виховна година: Добре жити тому, хто вміє дружити (Павлюк А.П., класний керівник 1 класу).

Мета: навчити дітей знаходити спільну мову з однокласниками;

            розвивати бажання виховувати позитивні риси характеру;

            виховувати  любов, повагу та бережне ставлення до друзів.

Обладнання: план-конспект, слайди

Використана література:

1. http://www.schoollife.org.ua

2. http://www.yrok.net.ua

3. https://vseosvita.ua

Хід заняття

1. Вступна частина

1.1. Організаційний момент.

1.2. Повідомлення теми і мети заняття.

- Щоб дізнатись тему сьогоднішнього заняття послухаймо віршик.

Щоб могли ми гарно жити,

Треба вчитися дружити.

А не кидатись словами,

Щоб не стати ворогами.

І запам’ятай собі —

З другом легше у журбі.

Друг нас виручити може,

У біді він допоможе.

А як пісня, жарт чи сміх —

Радість ділиться на всіх.

Друг нас може захистити

Може з класом помирити.

Друг не стане кепкувати

І на людях нас повчати.

А як сварять всі навкруг —

Йде на захист справжній друг.

І ніколи не забудь!

Й ти для друга — вірним будь!

Й ще одне запам’ятай:

Друзів ти не забувай!

Знай, моя дитино мила,

Дружба — це велика сила!

Діти, тож яка тема сьогоднішнього заняття? (Дружба)

На вашу думку, що таке дружба?

А хто такий друг?

Так друг – це той з ким можна порадитись, поділитись секретом, людина, яка ніколи тебе не зрадить.

 

 

2. Основна частина

2.1. Гра «Яким повинен бути друг»

- А зараз ми з вами пограємо в гру «Яким повинен бути друг».

-Я буду вам говорити риси характеру якими має володіти друг. Якщо ви вважаєте,  що друг має володіти цими рисами то плескаєте в долоньки, якщо ні – просто нічого не робите. (Друг повинен бути: добрим, справедливим, злим, правдивим, ледачим, щирим, заздрісним, хорошим, жадібним, люблячим, привітним, агресивним, байдужим, чесним, чуйним)

- Молодці, ви всі чудово впорались з цим завданням!

 

2.2. Гра «Хто з ким дружить?»

- Діти, підніміть руку ті, в кого є найкращий друг чи подруга. От і в відомих героїв мультфільмів теж є кращі друзі. Давайте спробуємо відгадати, хто з ким дружить.

Крокодил Гена та …….(Чебурашка)

Дюймовочка та ………..(ластівка)

Карлсон та …….(Малюк)

Буратіно та ……(Мальвіна)

Вінні-Пух та ……(П’ятачок)

 

2.3. Робота з прислів’ями.

- Діти, перед вами початок і кінець прислів’я. Давайте спробуємо з’єднати їх так, щоб утворилось правильне прислів’я про дружбу.

Дружба – це найбільший скарб.

Річ краще нова, а друг – старий.

Друзі пізнаються в біді.

Людина без друга, як птах без крил.

 

2.4. Бесіда з проблемними ситуаціями.

- А зараз ми розглянемо ситуацію, де між друзями сталося непорозуміння.

У класі хтось розмалював парту. Коли класний керівник помітив це, почав вимагати від учня, який за нею закріплений, пояснень: хто і коли це зробив? Учень сказав: «Я знаю, хто розмалював парту, але не можу сказати тому, що не хочу зрадити друга. Я сам її вимию».

Скажіть, як би ви вчинили на місці учня, який розмалював парту?

Хіба справжній друг учинить так?

На вашу думку, хто має вимити парту?

 

2.5. Зачитування мирилочок.

- Досить часто таке буває, що ми сваримось з нашими друзями. Тому зараз ми з  вами вивчимо чарівну мирилочку.

Досить лаятись і злитись!

Ну, давай скоріш миритись.

Геть, образа, відійди

Жде нас дружба, назавжди!

А які мирилочки знаєте ви?

 

3. Заключна частина

3.1. Підсумок заняття.

- Діти, як звати вашого найкращого друга і чому ви з ним дружите?

Що вам запам’яталось з сьогоднішнього заняття?

На цьому все. Дякую за увагу, ви всі великі молодці! До побачення!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година: «Я вірю в силу добра» (Породюк Л.С., 2016-2017 н. р., класний керівник 6 класу)

Мета: Формувати моральні основи дитячої особистості, сприяти вихованню доброї, чуйної, лагідної людини. Виховувати потребу в самовдосконаленні та самовихованні. Формувати в учнів ціннісну орієнтацію, здатність формулюва­ти моральні судження, розвивати вміння відрізняти погане від доброго, виховувати позитивне гуманне світосприйняття. Шляхом створення психологічних ситуацій вибору підвести учнів до розуміння важливості взаємодопомоги в колективі, сприяти створенню дружнього колективу. Виховувати чемне ставлення учнів одне до одного.

На дошці написаний епіграф без останнього слова, яке учні повинні назвати в кінці заходу.

"У цьому світі є тільки одна річ, перед якою належить

схилятися, це - геній, і одна річ, перед якою

слід упасти на коліна, це – (доброта)".

 

Вчитель. Діти, сьогодні ми поговоримо про найважливішу цінність людської душі - про доброту. Кажуть, що весь світ стоїть добром людського серця. Злі та недобрі почуття-пригнічують та нівечать наші душі. А доброта творить,  відроджує, лікує… Що людині потрібно для щастя? Так,  здоров’я, хороші друзі, щоб рідні довго жили. А ще потрібно, щоб поруч з нами були завжди добрі чуйні люди.

Учень: Є поміж нас багаті й бідні.
Кому, що треба, доля не питає.
Та є дві речі всім нам необхідні:
У світі мир, а в душах доброта.

Учитель. Діти, сядьте, будь ласка, зручно, прислухайтесь до звуків, що лунають у нашому класі, до стану вашої душі та уявіть, що кожен із нас має у своєму внутрішньому світі струмок чистоти. Цей струмок дає нам духовну силу, вміння приймати правильні рішення. Адже кожна хвилина нашого життя — це вибір. Вибір поведінки, вибір вчинку, вибір життєвого шляху. І ця духовна сила буде необхідна нам сьогодні під час нашої бесіди, вона допоможе збагатити ваші душі новими відчуттями. Тож візьміться за руки, потиском долоні передайте краплинку своєї чистоти товаришам, щоб бути відкритими і відвертими один перед одним.

Учень: Ця історія трапилась дуже давно у старовинно­му місті, де мешкав один мудрець. Слава про його мудрість розійшлася далеко за межі міста. Та жив у тому місті один чо­ловік, який заздрив славі мудреця. І от вирішив він придумати таке запитання, щоб мудрець не зміг на нього відповісти. Пі­шов чоловік на узлісся, спіймав метелика, заховав його в до­лонях і подумав: «Спитаю я в мудреця: скажи, о наймудріший, який метелик у мене в руках — живий чи мертвий?». Якщо він скаже «живий», я стисну долоні, і метелик помре; а якщо скаже «мертвий», я розкрию долоні, і метелик полетить. Ось тоді всі зрозуміють, хто з нас розумніший.

Так усе і сталося. Спіймавши метелика, лихий чоловік попрямував до мудреця і запитав у нього: «Який метелик у мене, о наймудріший, живий чи мертвий?». І мудрець, який і на­справді був дуже розумною людиною, відповів: «Усе у твоїх руках, чоловіче».

 

Учитель: Отже, друзі, як ви гадаєте, що мав на увазі мудрець, коли так відповів чоловікові?

Учні відповідають: «Що від самої людини залежить, житиме метелик чи помре».

Учитель. Правильно. Але в цих мудрих словах є ще один зміст: від людини залежить, чого у світі стане більше — доб­ра чи зла.

Що ж таке доброта? Доброта - це уміння співчувати іншій людині, відгукуватися на її горе, яке може спіткати кожного з нас, це милосердя по відношенню до того, хто потребує допомоги, це добре ставлення до всіх людей. Все своє життя, починаючи з дитинства, людина пізнає, що таке «добре», а що таке «погано».

Діалог сина та матері

Син. Матусю рідна, я лише ступаю
На цей важкий, тернистий шлях життя,
В усьому тільки добре помічаю,
А кажуть, вистачає в світі й зла?
Мати. А світ  розпочинається з любові,
Як день із світанкової зорі.
Коли пречисті, рідні колискові
Співають невсипущі матері.
І долю вам хрещато вишивають
Піснями, що тепліших не знайти,
І денно й ночно в Господа благають

Вас від страждань і горя вберегти.

Син. А світ мережаний то цвітом, то снігами,
А в світонька такі шляхи круті!

Мати. І між його вітрами й віражами
Ви осягнете істини святі.
Не нарікай на труднощі даремно,
Не підкоряйся млявості імлі…

Син. Коли ж навколо раптом стане темно?

Мати. У грудях сонечко любові засвіти.
Для себе, для родини й України.
Пильнуй вогонь добра від зла і марноти,
Бо ти на світі білому - Людина,
Бо в світі трудному світильник Божий-ти.
У цій шаленій чорно-білій січі,
Крізь болісні і радісні літа
Несімо любові промені одвічні -
Хай торжествують світло й доброта!

Вчитель. Доброта людини - у її погляді, лагідних очах, щирій посмішці. А ще в доброму привітному слові. Часом, нам так не вистачає його. Кажуть, що словом можна і ранити боляче, якщо воно зле і безсердечне, і вилікувати, оживити, якщо воно чуйне та сповнене безмежної турботи. Бути добрими та чуйними, ставитися до людей з теплом вчить нас українська мудрість, прислів’я та приказки.

Робота з прислів’ями. (вчитель роздає учням роздруковані картки з частинами прислів’їв. Один учень читає першу частину, а інші підбирають закінчення.

Кожна пара отримує по три прислів'я.

  •                               Краще добро робити, ... (ніж гарно говорити).
  •                               Злий не вірить, ... (що є добрі люди).
  •                               Не одяг красить людину, ... (а добрі діла).
  •                               Добре діло твори ... (сміливо).
  •                               Добрі діла тихо ходять, а злі ... (як дзво¬ни дзвонять).
  •                               Від добра добра ... (не шукають).
  •                               Хто людям добра бажає, той ... (і собі має).
  •                               Добрі вісті ... (не лежать на місці).
  •                               Без доброго діла немає ... (доброго імені).
  •                               Роби добро скільки можеш - від цього ... (не занеможеш).
  •                               Добрий чоловік … (надійніше кам'яного мосту).
  •                               Все добре переймай…( а зла уникай).
  •                               До доброї криниці…(стежка утоптана).
  •                               3 добрим дружись…( а лихих стережись).
  •                               Про добро пишуть на піску…( а про зло на камені).

(учні зачитують прислів’я)


Учень. Не говори про доброту,
Коли ти нею сам не сяєш,
Коли у радощах витаєш,
Забувши про чужу біду.
Бо доброта - не тільки те,
Що обіймає тепле слово,
В цім почутті така основа,
Яка з глибин душі росте.
Коли її не маєш ти,

То раниш людяне в людині.
Немає вищої святині,
Ніж чисте сяйво доброти.
Учень. Нам би про душу хоч не забути,
Нам би хоч трохи добрішими бути,
Ми лише раз, так  уже повелося,
Живемо на цій грішній землі...
Хай прокинуться сплячі душі,
Що як квіти у квітнику,
Що потребують дощу і суші
На довгім життєвім шляху.

Хай романтика віри й любові,
Слова людського тепла й доброти
Нам порожнини в душах заповнить,
Куди вже війнули байдужі вітри.

Учень. Я вірю в силу доброти,
Добро завжди сильніше злого,
Дає наснагу, щоб цвісти
І світлу обирать дорогу.
Я вірю в силу доброти,
Що має долю роботящу.
Що хоче, щоб і я, і ти,
І все було у світі кращим.


Гра «Збери слово».
Вчитель. Поруч із добром по життю йдуть його друзі, щоб познайомитись з ними нам потрібно виконати завдання (із букв скласти слово).

(На дошці або набірному полотні виставлені картки з буквами. Треба переставити картки так, щоб вийшли слова, і пояснити їх значення).

Матеріал для гри:

н, ч, й, і, у, с, ь, т (чуйність)

м, у, а, н, і, м, г, з (гуманізм)

и, т, ь, щ, р, с, і (щирість)

д, о, і, з, и, ч, с, т, ь, л, и, б, р, в, о ( доброзичливість )

Пояснення складених слів та прикріплення їх на дошку:

Чуйність - турботливе, уважне ставлення до людей.

Гуманізм - чуйне, добре ставлення до людей.

Щирість - відкритість душі, чесне ставлення до людей.

Доброзичливість - побажання людям добра, радості, готовність прийти на допомогу.

Промінчик Доброти

Вправа на саморегуляцію «Врятуй пта­шеня»

Вчитель. Уяви, що в твоїх долонях безпо­радне пташня. Зігрій його. Повільно, по одному пальчику склади долонь­ки, сховай у них пташеня, подихай на нього, зігріваючи рівним спокій­ним диханням. Приклади долоні до своїх грудей, віддай пташеняті до­бро і ласку свого серця і дихання. А тепер розкрий долоні — і побачиш, що пташеня радісно злетіло. Посміх­нись йому і не сумуй,— воно ще по­вернеться до тебе.

Вчитель. Ставитися до  інших відкрито, по-товариськи, дружньо, з прихильністю може лише добра людина. Давайте дізнаємось на скільки товариськими є кожен з вас. Проведемо такий тест. При відповіді «так» зараховується один бал.
Тест

1.Чи звертаєш увагу, який настрій у однокласників, коли заходиш до класу?

2.Чи приємно тобі називати однокласників по імені?

3.Під час сварки ти намагаєшся образити однокласника?

4.Якщо кого-небудь із дітей звинуватив без причини вчитель, ти будеш його захищати?

5.Якщо однокласник попросив у чомусь допомогти йому, ти погодишся?

Ключ до тесту:

4-5 балів - ти хороший товариш.
3 бали - ще трішки придивись до себе, в тебе все вийде.
1-2 бали - все залежить тільки від тебе, хочеш бути краще-зміни себе сам.

Вчитель. Найкоротша відстань між людьми-це усмішка. Тож частіше усміхаймося. Будьте вищими від усяких пліток, образ. Умійте прощати.

Стежте за своїми думками - вони стають словами.
Стежте за своїми словами - вони стають учинками.
Стежте за своїми вчинками - вони стають звичками.
Стежте за своїми звичками - вони стають характером.
Стежте за своїм характером, бо він визначає вашу долю.

- А зараз пропоную вам відповісти на невеличку анкету. Відповідати на неї треба «так» або «ні».

1. Чи можна примусити людину бути доброю?

2. Чи згодні ви з думкою, що «добротою світ живе»?

3. Чи можна стати добрим лише на деякий час?

4. Чи потрібно виявляти доброту у став¬ленні до будь-кого?

5. Чи можна сказати, що доброта - найбільша окраса душі?

6. Чи легко бути добрим?

7. Чи можна доброту порівняти із сонцем?

8. Чи є у вас бажання чинити добрі справи?

- Порахуйте, яких відповідей у вас виявилося більше: «так» чи «ні». Якщо більше відповідей «так», то ви прагнете чинити добро. І це дуже правильно, адже воно приносить радість оточуючим. Доброта, як чарівні ліки, здатна вилікувати від суму, скрути, безпорадності. Я впевнена, що ви у своєму житті вже встигли зробити чимало добрих справ, про які ви зараз згадаєте.

Тепер наступне випробування. Не менш складне. А називається воно «Конституція дружби». Річ у тім, що в королівстві Добра діють злі закони, які заважають мешканцям королівства потоваришувати одне з одним. Повсюди тут сварки, негаразди, ворожнеча. Тож вам потрібно придумати такі закони, що об'єднають мешканців королівства і зроблять їх добри­ми і дружніми.

Проводиться гра «Конституція дружби»

Учасни­ків гри поділяють на команди. Кожній команді дають аркуш паперу й олівець. Завдання командам — за дві хвилини при­думати якнайбільше добрих законів дружби, за якими мають жити мешканці казкового королівства. Перемагає команда, яка придумає найбільше законів.

Потім ведучі разом з учнями вибирають найваж­ливіші закони із тих, що запропонували команди, записав­ши їх на одному аркуші.

Орієнтовний список законів:

1.завжди прислухатися одне до одного;

2. не брехати одне одному;

3. не кривдити та не обзивати одне одного;

4. завжди підтримувати одне одного;

5. не залишати одне одного в біді;

6. завжди чинити по справедливості;

7. завжди поступатися одне одному;

8. допомагати одне одному.

Ці та інші закони доброти, любові і дружби, записані в пам’ятці. Пам’ятайте їх, дотримуйтесь і тоді у вас буде багато друзів, які вас любитимуть і поважатимуть.

Ознайомлення iз пам’яткою

Пам’ятка добрих i корисних справ

Завжди дотримуйтесь свого слова.

Не будьте самовпевненим.

Не лiнуйтеся.

Нiколи не вимагайте винагороди.

Виконуйте все вчасно.

Допомагайте людям самі, не чекайте, доки вас проситимуть.

Завжди виконуйте тiльки добрi справи, за якi нiколи не червонiтимете.

Завжди прислухайтеся одне до одного;

Не брешіть одне одному;

Не кривдіть та не обзивайте одне одного;

Завжди підтримуйте одне одного;

Не залишайте одне одного в біді;

Завжди чиніть по справедливості;

Завжди поступайтеся одне одному;

Допомагайте одне одному.

Створення дерева доброти.

- Погляньте, у нас на дошці виросло чарівне дерево. Чого не вистачає на ньому? (Листочків )

- Дійсно, листочків. На столі у вас зелені листочки. Щоб наше дерево ожило, напишіть на листочку, яку добру справу ви зробили і листочок прикріпить до дерева. Ось і подивимось, оживе наше дерево, чи ні. Зробити це потрібно швидко та акуратно. (Робота дітей).

- Подобається вам наше дерево? Давайте прочитаємо, які добрі справи ви зробили. (Вчитель зачитує кілька записів).

Вчитель. Час невпинно біжить вперед. Збігають хвилини, години, пливуть роки. Хочеться вірити, щоб у вас все було гаразд, хочеться, щоб слова доброти почуті сьогодні, ви пронесли крізь усе  життя. Пам’ятайте, людина на цім світі не вічні, життя коротке і гріх розтринькувати  його на погані справи.

Будьте добрими, людяними, милосердними, терпеливими, нехай не черствіють ваші душі у щоденних клопотах, бережіть своє серце від усього злого. Всім нам не легко у сьогоднішній час, але пам’ятаймо, що поруч є люди, яким набагато  гірше. А ми можемо хоч на крихту покращити їхнє життя своїм відношенням, усмішкою, теплим поглядом…

А наостанок я хочу звернутися до епіграфа. Якого слова не вистачає у вислові?

Отож, творіть на землі добро, примножуйте кількість щасливих людей. Відкривайте свої серця і душі навстіж, поспішайте робити Добро, ставайте добродіями!

Мультфільм «Просто так!»

 

 

 

Виховна година: «Твори добро, бо ти Людина» (Гадзицька Н.В., 2019-2020 н. р., класний керівник 5 класу)

 

Мета:  продовжувати знайомити учнів із людськими чеснотами; довести до свідомості дітей, що добро й милосердя чиняться безкорисливо; викликати у  бажання творити добро, бути милосердними й уникати злих вчинків; виховувати у дітей людяність, гуманізм у стосунках.

                   

                                             Хід заняття

 Слово вчителя

  Благодійність і милосердя завжди були притаманні нашому народові. Цілком природним і закономірним вважалося допомогти знедоленому, нещасному, поділитися шматком хліба з голодним, дати притулок бездомному, захистити старого й немічного, порятувати хворого чи каліку, захистити скривдженого.

 

Творче завдання « Серце доброти».

  Учні розповідають, що вони відчувають, коли стикаються з проявами доброти, і назвати добрі вчинки, які вони можуть здійснити одне для одного, щоб усім жилося краще і цікавіше. Потім учитель малює на дошці «Серце доброти» і записує на ньому відповіді учнів.

 

Творче завдання «Добрий вчинок».

 Учитель поділяє учнів на групи і записує на дошці низку ситуацій:

-         Людина постійно запізнюється;

-         Людина не вміє готувати;

-         Людина не хоче вчитись;

-         Людина обманює близьких;

-         Людина не може знайти роботу;

-         Людина мріє мати домашню тварину.

  Кожна група обирає  ситуацію і пропонує два способи допомоги людині: перший – справжня допомога, що є дійсно добрим вчинком, другий – удавана допомога, що може спричинити людині шкоду.

 

Бесіда.

 Що сталося б зі світом, якби в ньому раптом не стало доброти?

 Чи траплялися у вашому житті випадки, коли вас не справедливо кривдили, хоча ви ставились до оточуючих по доброму й усім допомагали?

Розкажіть про випадки, коди чиясь допомога заподіяла вам шкоду?

 Як ви гадаєте, чи важко бути добрим?

 Як ви гадаєте, чи може доброта зцілити людину? Наведіть приклади.

 

Слово вчителя.

                               Не говори про доброту,

                               Коли ти нею сам не сяєш,

                               Коли у радощах витаєш,                   

                               Забувши про чужу біду.

                               Бо доброта, не тільки те,

                               Що обіймає тепле слово.

                               В цім почутті така основа,

                               Яка з глибин душі росте,

                               Коли її не маєш ти,

То раниш людяне в людині.

                               Немає вищої святині,

                               Ніж чисте сяйво доброти.

 Милосердя й доброта – як два крила, на яких тримається людство. Чи втратило сьогодні свою цінність милосердя? Чи є поряд із нами люди, які потребують допомоги?

        В Україні мешкає близько двох мільйонів самотніх людей. Майже двісті тисяч із них не здатні подбати про себе. 15000 самотніх живуть у будинках-інтернатах. Усіх цих людей поєднує одне -  немічність.

 Понад мільйон наших земляків живе нині у злиднях. Близько 30000 із них не мають гідного житла. 70000 громадян нашої держави змушені існувати на мізерну пенсію. Ці сумні цифри лякають.  Проте вони - правда життя, яку ми маємо знати і намагатися змінити на краще.

 Мабуть, важко уявити, що люди можуть страждати не лише від хвороб або бідності. Душевний біль може спричинити і холодна байдужість оточуючих, непривітність. І як образливе слово може поранити душу, так привітне слово може зцілити її. 

    1-й учень.   Кажімо більше ніжних слів

                       Знайомим, друзям і коханим.

                       Нехай комусь тепліше стане

                       Від зливи наших почуттів.

                       Нехай тих слів солодкий мед

                       Чиюсь загоїть рану,

                       Чи перший біль, чи то останній,

                        Коли б то знати наперед!

  2-й учень.     Кажімо більше ніжних слів.

                       Комусь всміхаймось ненароком.

                       То не життя людське коротке,

                       Короткі в нас слова черстві!

                        Кажімо більше ніжних слів!

 

Слово вчителя.

  Лікування добротою потребують не тільки фізично немічні або самотні, але й здорові люди, в яких душа черства й глуха до чужого горя. Лікування милосердям потрібне і тим, хто залишається байдужим до несправедливості та чужого горя.

 

3-й учень. Не нарікай на глухість душ людських

                  І не гостри в злобі на них зубів..

                  А ти, що людям доброго зробив,

                  Що вимагаєш доброти від них?

                  Чого мовчиш, подумай і збагни,

                   Але уже з низької висоти.

                   І зваж і переваж, а хто є ти?

                   І зваживши нікого не вини.

                   А сам в своє більмо душі заглянь,

                   Чи там хоч раз добром світила рать

                   І променем світилося святим?

                   І ти збагнеш, що до своїх страждань

                   Не відгукнеться власна глухомань.

                   А ти шукаєш в людях доброти!

 

Слово вчителя.

  У  старовину церковні дзвони використовували не лише для сповіщання прихожан про початок чи закінчення богослужінь. Дзвони збирали громаду. У них били на сполох під час пожежі або ворожого нашестя, збирали місцеву громаду для надання спільної допомоги родині вдовиці або сиріт.

 Сьогодні церковні дзвони також б’ють на сполох, закликаючи нас до Милосердя і Доброти. Бо тільки ці вічні цінності роблять нас справжніми людьми. будьмо милосердні. Озернімось навколо. Поряд з нами мешкають люди, які потребують допомоги. Тож не відкладаймо доброчинність на потім. Нині, сьогодні, саме зараз! Бо завтра, можливо, буде пізно!

 

Творче завдання « Допоможи Каєві».

 Учні пригадують казку Г.Х. Андерсона «Снігова королева». Потім клас поділяється на групи. Кожна група має записати добрі слова, які б розтопили крижинку, що потрапила в око Каєві. Після того, як представники від кожної групи прочитають добрі слова, учні класу разом із вчителем складають із цими словами «Лист доброти» до Кая і Герди.

 

  Заключне слово вчителя.

                                    Навчаймося добра, як вчаться мові діти,

                                    Щоб потім все життя його творить святе.

                                    Плекаймо крізь роки троянди ніжні й жито,

                                    Тримаймо у серцях, як сонце золоте.

                                    Даруймо для людей погожі дні весняні,

                                    Щоб щедрим садом вік святився небокрай,

                                    Щоби беріз пісні лунали до нестями

                                    І повнився добром наш дім і рідний край.      

 

Розробка уроку з математики (6 клас): (Янчук Л.К., 2019-2020 н. р.)

Тема: Коло. Довжина кола

 

Мета: навчальна: Продовжити формувати на наочно-оперативному рівні уявлення про основні геометричні фігури та їх властивості, формувати поняття кола, радіуса, діаметра, взаємозв’язку між довжиною кола і діаметром,  виробити вміння знаходити довжину кола за формулами;

розвивальна: розвивати логічне мислення, математичну уважність, самостійність, активізувати пізнавальну діяльність учнів шляхом проведення експериментів;

виховна: виховувати інтерес до математики, культуру праці, акуратність.

увагу, старанність, здоровий спосіб життя.

Формування ціннісного ставлення: до праці, себе

 

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

Обладнання: епіграф  уроку,  чорна скринька, циркуль, лінійка, нитки,  роздатковий матеріал, таблиці для експерименту.

 

Епіграф уроку: «Найкращий спосіб вивчити що-небудь – це відкрити самому»

Д. Пойя

                                          

 

                                                        Хід уроку

І. Організаційний момент.

Привітання.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Вчитель:

 

Цікаво, що це за чорна скринька лежить на столі?

Так. Умови відкриття скриньки:

Є декілька підказок про предмет, який лежить у скриньці. 

 

      1.  Існує легенда про грецького винахідника Дедала (майстра, який зробив крила Ікару) та його племінника, дуже талановитого юнака, який придумав гончарне коло, першу в світі пилку та те, що  лежить у чорній скриньці. За це він поплатився життям, так як заздрісний дядько скинув його з високого міського молу.

             2.  Самий древній цей предмет пролежав у землі 2000 років.

     3. Під попелом Помпеї археологи знайшли багато таких предметів, виготовлених з бронзи.

    4. За багато сотень років конструкція цього предмета практично не змінилася, настільки була довершеною.

    5.  В Давній Греції вміння користуватися цим предметом  вважалося  верхом досконалості, а уміння розв’язувати задачі  з його  допомогою ознакою високого стану в суспільстві  та великого розуму.

    6.  Цей предмет незамінний в архітектурі та будівництві.

   7.  Цей предмет необхідний для перенесення розмірів з одного креслення на інше, для побудови рівних кутів.

             8.  Про цей предмет є загадка: «Змовилися дві ноги: робити дуги та круги».

 

Так, це

ЦИРКУЛЬ!

 

 

     Вчитель:((історична довідка)  Існує легенда про винахід циркуля: якось після вдалої риболовлі рибалки зварили юшку.   І один з них, з’єднавши дві кістки великої рибини, намалював на піску найдосконалішу лінію - коло.

  Так, за допомогою циркуля будують коло.

 Звідки походить термін «циркуль»?

                   Термін «циркуль» походить від латинського circulus – «коло».

Вчитель: Де вжитті ми зустрічаємося з формами, що дають уявлення про коло, круг?

 

Коло, круг в природі

ID-10045310.jpg           Great_Blue_Hole.jpg           Tumbleweed_038_.jpg      

                                                         

 

Hawk_eye.jpg

      1409main_MM_Image_Feature_05_mm3.jpgID-10065149.jpg

 

Sun_halo.jpg

    

ІІІ. Повідомлення теми, завдань уроку.

Вчитель: Отже, діти, сьогодні на уроці наше завдання:

-         навчитися будувати коло ;

-         вивчити елементи кола;

-         знайти універсальний спосіб для знаходження довжини кола;

-         познайомитися  з  одним дивовижним числом.

Тема нашого уроку: Коло. Довжина кола.  Записуємо тему уроку.

Девізом нашого уроку є слова: «Найкращий спосіб вивчити що-небудь – це відкрити самому» Д. Пойя

 Тому ці формули ви будете відкривати самі.

  

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Вчитель: опрацювавши текст підручника & 29   сторінки 140 -141(абзац 1)

дати відповіді на запитання:

-         як за допомогою циркуля будують коло;

-         яку точку називають центром кола?

-         який відрізок називають радіусом кола?

-         який відрізок називають діаметром кола?

-         у скільки разів діаметр кола довший за радіус?

Вчитель: даний матеріал будете опрацьовувати маркуючи текст.

Учням даються картки з позначками маркування.

     я це знаю ;     + це нова для мене інформація;  - я думав по іншому, це суперечить тому, що я думав;   ?  це мені не зрозуміло, я потребую пояснення.

Перевірка засвоєних знань за готовим малюнком.

 

 

 

 

 

 

 

1.Дати відповіді на запитання:

-         назвати центр кола;

-         назвати радіус кола;

-         назвати діаметр кола;

-         скільки радіусів можна провести в колі?

-         скільки діаметрів можна провести в колі?

2. Виконання письмових вправ № 759, 761

3. Виконати вправу 757, знайти довжину даного кола? Як це зробити?

    

Проведення експерименту. Дослідницька парна робота .

    Ще в далекому минулому було встановлено залежність між довжиною кола та діаметром. Давайте і ми спробуємо її встановити. Для цього ви виконаєте практичну роботу.

       На кожну парту даються по два картонних круги різного діаметру (з позначеним центром), нитки (різного кольору). Учні повинні  виміряти діаметр d і за допомогою нитки – довжину кола С. Дані занести до таблиці:

Практична робота в парах: (Інструкція до виконання)

  1.     Виміряйте за допомогою нитки довжину кола.
  2.     За допомогою лінійки виміряйте довжину нитки.
  3.     Позначте довжину кола і запишіть результат  С =
  4.     За допомогою лінійки виміряйте діаметр кола
  5.     Позначте діаметр d і запишіть результат d=
  6.     Знайдіть відношення  С : d=

Після закінчення роботи учні повідомляють результат вчителю і роблять висновок: відношення довжини кола до його діаметра приблизно дорівнює 3.

 

С

d

С/ d

1.

 

 

 

2.

 

 

 

 

Відношення довжини кола до діаметра вийшло у всіх групах однакове. Тому ми  можемо зробити висновок що ця частка є сталою величиною і позначається грецькою буквою π (пі).

Що це за  пі? І чому воно насправді дорівнює?

Вчитель: Позначення цією літерою не випадкове, бо це – перша літера в грецькому слові «периферія» - коло, круг. Ще у ІІІ столітті до нашої ери великий давньогрецький учений Архімед у праці  «Про вимірювання кола» першим довів, що відношення довжини кола до діаметра у всіх кіл однакове, і приблизно дорівнює 22/7.  Він був великим математиком, видатним інженером, винахідником і талановитим фізиком. У ХVІІІ столітті математики встановили, що число π виражається нескінченним неперіодичним десятковим дробом і дорівнює ≈3.14.

 

                 Вчитель: (записую на дошці!) Використовуючи число π, можна записати формулу для обчислення довжини кола:

                C/d= π,      звідси C= π d.

Оскільки d=2r, то формулу для обчислення довжини кола можна записати у такому вигляді:   C=2 π r- довжина кола

Учні записують формули в зошиті.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

 

  1.                           Усні вправи на готових малюнках:

 

 

 

               5                                                                                  

                                                        20

       r = 5, С=?                      d=20,  С -?                         С = 3,14,   

       d = ?  

 

              

  1.     С = 2 *3,14*5= 31,4(см)
  2.     r=10    С = 3,14*10 =  31,4 (см)
  3.     d = C/3,14= 3,14/3.14 = 1(см)

 

- Опрацюйте картку самоконтролю

Вчитель: Підніміть руки хто повністю виконав завдання.

 

  1.                           Розв’язування завдань письмово з підручника сторінка 142 

 

       VІ. Підсумок уроку. Домашнє завдання

Урок закінчуємо. В робочі зошити покладіть картки самоконтролю з виставленими балами для того щоб я могла оцінити вашу роботу.

Запишіть домашнє завдання: опрацювати &   виконати завдання №

Творче завдання : за допомогою кіл намалюйте тварин

        

                VIII. Рефлексія

На  уроці я : дізнався…

                     зрозумів…

                     навчився….

                     найбільший мій успіх….

                     найбільше  труднощів я відчув…

                     я не вмів, а тепер умію…

                      на наступному уроці я хочу….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка уроку з основ здоров’я (9 клас): (Самчук В.В., 2018-2019 н. р.)

 

Тема: Всебічний розвиток особистості

Мета: сформувати поняття про всебічний розвиток особистості, довести необхідність у всебічному розвитку кожної дитини.

Обладнання: підготовлена дошка, опитувальники

Терміни: особистість, всебічний розвиток особистості, особистісне зростання,

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Обговорення проблемної ситуації.

«Олексій захоплюється комп’ютерами й найкраще в класі знає інформатику. Проте він більше нічим не хоче займатися. Літературу, біологію, фізику він майже не вчить. Фізкультура йому теж не подобається, він часто її прогулює, вважаючи, що краще посидіти в комп’ютерному класі. У чому полягає небезпека такої ситуації?». Учитель вислуховує відповіді школярів і переходить до теми уроку, присвяченого всебічному розвитку особистості.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

1.  Особистість та її розвиток у підлітковому віці.

Вчитель: Слово особистість (англійське — «реrsonalіtі») походить від латинського «реrsonа». Спочатку воно означало маску, яку актори вдягали під час театральної вистави в давньогрецькій драмі. Тоді в поняття «особистість» було включено зовнішній соціальний образ, якого людина набуває, граючи певні життєві ролі. Особистість за первинним значенням — це певна роль або соціальна функція людини. Але поступово поняття особистості набуло нового сенсу.

Сучасні психологи тлумачать особистість як властивий кожній людині унікальний спосіб усвідомлення життєвого досвіду.

Особистістю також називають характерні риси поведінки окремої людини. Людина стає особистістю в соціально-культурному середовищі в ході спільної діяльності та спілкування з іншими людьми. В особистості якнайповніше втілені всі людські якості.

Людина як особистість свідомо обирає ту чи іншу соціальну роль, усвідомлює можливі наслідки власних дій, несе відповідальність за свої вчинки.

У момент народження дитина ще не є особистістю. Вона є лише індивідом. Для формування особистості їй слід пройти певний шлях розвитку. Для цього потрібне соціальне середовище, світ людської культури, з якими індивід взаємодіє. Потрібні родина, школа, друзі, книги й багато іншого, що допомагає дитині стати особистістю.

Розвиток особистості визначається біологічними, соціальними, пізнавальними та іншими особливостями людини.

Робота в групах. Давайте розглянемо фактори, які впливають на формування особистості: (на дошці зображення)

Група 1. Пояснити та навести приклади впливу спадковості на формування особистості.

Група 2. Пояснити та навести приклади впливу виховання на формування особистості.

Група 3. Пояснити та навести приклади впливу соціального середовища на формування особистості.

Група 4. Пояснити та навести приклади впливу власної практичної діяльності на формування особистості.

Бесіда. Як ви розумієте поняття підлітковий вік? Чим він характеризується?

Розповідь вчителя. Підлітковий період — це особливий період у розвитку особистості. Підліток починає порівнювати себе з дорослими й однолітками, усвідомлює свою власну цінність, унікальність і неповторність. Важливо розуміти, що кожна особистість унікальна й неповторна. Унікальним і неповторним є життєвий досвід кожної людини.

У підлітковому віці життя змінюється, воно стає більш насиченим різними подіями, а це означає, що в підлітка з’являється новий життєвий досвід. Саме усвідомлення цього життєвого досвіду й призводить до особистісного зростання. Підліток починає діяти самостійно й відповідально. Наприклад, ви робите домашнє завдання не після численних нагадувань батьків, а самі, розуміючи, що це ваша відповідальність, а батьки тут ні до чого.       Особистісне зростання — це розвиток усіх найкращих людських якостей. Особистісному зростанню сприятимуть:

*  ваш інтерес до навчання, набуття нових знань, розширення кругозору;

* ваша громадська діяльність, участь у житті класу та школи, вміння зорганізовувати однокласників для якоїсь спільної справи;

* ваша відповідальна поведінка, яка свідчить про те, що ви вмієте дотримуватись свого слова й відповідати за свої вчинки;

* ваше вміння відрізняти моральні вчинки від аморальних і поводитися етично;

*  ваше вміння обстоювати власні погляди та принципи й поважати чужі.

Дуже важливо, щоб ви вміли оцінювати свої власні вчинки, свою поведінку, розвивати волю, ставити перед собою мету й досягати її.

Часом про людину говорять, що вона — сильна особистість. Сильна особистість — це моральна людина, здатна до самоствердження, самовизначення й самореалізації. Кожен з вас може стати сильною особистістю, якщо захоче.

Бесіда. Чи має значення всебічний розвиток для формування особистості молодої людини?

Людина може розвиватися в якомусь одному напрямку, не розвиваючись в інших. Наприклад, школяр, котрий захоплюється математикою, може не цікавитися іншими предметами, розвиваючись однобічно. Він легко розв’язує найскладніші задачі з підручника, але не читав і не збирається читати повісті Миколи Гоголя чи байки Григорія Сковороди.

Як ви гадаєте, добре це чи погано?

Особистість має розвиватися гармонійно. Це означає, що в процесі розвитку вона засвоює все розмаїття культури, розкриває не якусь одну свою якість, а безліч якостей. Найчастіше всебічно розвинену особистість можна охарактеризувати як талановиту й різнобічно освічену людину, здатну до універсальної діяльності. А це означає, що й математика, й історія, й література, й інші шкільні дисципліни потрібні вам, аби стати всебічно розвиненою особистістю.

Всебічний розвиток особистості — це повноцінний розвиток усіх здібностей та обдарувань людини. Якщо людина прагне осягнути сенс свого життя, максимально реалізувати себе та свої здібності, то вона поступово переходить на більш високий ступінь особистісного саморозвитку. У неї з’являються такі особистісні якості, як:

  позитивне ставлення до життя;

  доброзичлива співпраця з людьми;

  самоповага;

  прагнення до самовдосконалення та саморозвитку;

  творчий підхід до будь-якої справи;

  конгруентність, тобто збіг думок, слів, дій і бажань людини.

Отже, всебічний розвиток особистості молодої людини — запорука її фізичного, психічного, етичного, духовного здоров’я.

 

ІV. Проходження тесту на визначення особистості. Обробку результатів здійснюють учні, вчитель аналізує результати.

Щоб пройти тест на визначення типу особистості прочитайте наступні твердження в групах «Дослідник», «Будівельник», «Директор» та «Дипломат» і дайте їм оцінки.  Якщо ви категорично не згодні, оцінюєте твердження в 0 балів, якщо не згодні – 1 бал, якщо згодні - 2 бала, якщо абсолютно згодні – 3 бала.

 

 

Опитувальник

Дослідник 

1 - Я люблю непередбачувані ситуації. 

2 - Я часто діють імпульсивно. 

3 - Мене швидко стомлює одноманітність. 

4 - У мене різнобічні інтереси. 

5 - Я більш оптимістична людина, ніж більшість. 

6 - Я творча людина, ніж більшість. 

7 - Я завжди готова спробувати щось новеньке. 

Будівельник 
1 - Мені подобається впорядкованість. 

2 - Я легко дотримуюся субординацію. 

3 - При складанні плану я продумую максимум варіантів. 

4 - Мені подобається планувати поїздки ( туризм та відпочинок ), дозвілля, робочі завдання заздалегідь. 

5 - Я дотримуюся правил. 

6 - Для мене вкрай важливо дбати про своє майно. 

7 - Я вважаю, що люди повинні вести себе виховано і бути більш одухотвореними. 

Директор 

1 - Я люблю суперечки та інтелектуальні розмови. 

2 - Мені цікаві складні системи. 

3 - Я аналітик, логік і матеріаліст. 

4 - Я можу вирішувати проблеми без емоцій. 

5 - Мені легко робити вибір. 

6 - Друзі завжди звертаються до мене за порадою. 

7 - Я часто веду себе зверхньо. 

Дипломат 
1 - Мені подобається знати, що відчувають мої друзі. 

2 - Я високо ціную емоційну близькість. 

3 - Приймаючи рішення, я слухаю своє серце. 

4 - Я часто змінюю свою думку. 

5 - Мені легко знайти спільну мову з ким завгодно, і я часто інтуїтивно розумію, що на душі у людини. 

6 - Після перегляду фільму я ще довго перебуваю під враженням. 

7 - Іноді я проїжджаю свою зупинку, тому що задумалася про щось.  

Обробка та аналіз результатів

Підрахуйте кількість балів у кожній секції. Найбільша цифра і буде вашим результатом тесту тип особистості.

Дослідники

Плюси: дослідники щедрі у всьому, що стосується грошей, часу і ідей. Вони не бояться ризикувати і завжди відкриті до змін. 

Мінуси: безвідповідальні і незібрані. 

Порада: будьте терплячі з будівельником і дайте директору домінувати над вами. Якщо ви зустрічаєтеся з іншим дослідником, постарайтеся внести у ваші відносини щось приземлене. 

Будівельники 

Плюси: на будівельників тримається суспільство. Вони послідовні, мудрі, надійні і високоморальні.

Мінуси: вважають, що знають, як «правильно», і відкидають інші думки. 

Порада: не пригнічуйте дослідника, намагайтеся внести трохи спонтанності у відносини з директором, говоріть про свої почуття з дипломатом. 

Директори

Плюси: незалежні, розумні, завжди домагаються своїх цілей і досягають більшого, ніж задумували. 

Мінуси: авторитарні, іноді до брутальності. 

Порада: насолоджуйтесь відкриттями з дослідником, давайте свободу дипломату, уважно слухайте будівельника. Якщо ви з іншим директором стоп.

Дипломати 

Плюси: добрі, чутливі, доброзичливі. Вміють співпереживати і прощати.

Мінуси: можуть бути схильні до депресії і меланхолії. 

Порада: не сприймайте дослідника всерйоз, поки не переконаєтеся в щирості його почуттів. Пам'ятайте, що своїми коментарями будівельник зовсім не хоче зачепити вас. Виконуйте вказівки директора, а якщо зустрічаєтеся з іншим дипломатом, уникайте нескінченного аналізу відносин. 

 

V. Узагальнення та систематизація знань.

Яким чином можна всебічно розвиватися кожному із категорій директора, будівельника, дипломата і дослідника?

VІ. Домашнє завдання. 

Творче завдання: Пояснити вираз «іти по головам». Описати власне відношення до людей, яких характеризує даний вислів. 


 Висновок

Таким чином можна сказати, що однією з важливих парадигм сучасної освітянської програми України є випереджаючий розвиток системи освіти, орієнтовані на нові потреби суспільства. Вироблення нової системи цінностей у молоді та нових етичних відносин між учнем і учителем.

Формування етичної обумовленої мотивації навчання, яка орієнтована на самоактуалізацію системи індивідуальних цінностей та гуманістичних відносин між учнем і учителем.

Подолання  технократичної природи сучасної освіти через становлення особистості в тісному поєднанні політичних, культурних правових знань та цінностей.

Забезпечення освітнього процесу новими психолого-педагогічними методиками, які б забезпечували гуманістичну орієнтацію професійної підготовки майбутніх професіоналів.

В концепції гуманізації освіти пропонується двоаспектне цілеполагання:  загальнопрофесійний розвиток та професійне самовиховання індивідуально-особистісних якостей. Ці процеси взаємопов’язані, оскільки метою освіти є самоактуалізація і самореалізація особистості. Ведучими компонентами гуманізації сучасної середньої освіти виступають орієнтації на ціннісно-розумовий та морально-естетичний зміст навчання, внесення в освітній процес елементів духовної самобутності та реальної самодіяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Гур'янов Денис
Додано
12 січня
Переглядів
313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку