Дидактичні картки з теми «Біорізноманіття»

Про матеріал

Дидактичні картки з теми «Біорізноманіття» 10 клас

Казмірчук Юлія вчитель біології та екології, вчитель вищої категорії, «учитель-методист» Авіакосмічного ліцею ім.. І.Сікорського НАУ м. Києва.

Гра - це один із стимулюючих факторів для ефективного навчання учнів. Ми часто застосовуємо гру чи її елементи у викладанні предметів для молодших чи середніх школярів та дуже рідко для учнів старшої школи. Не дивлячись на свій вік та бажання бути дорослими, учні 9-11х класів залишаються дітьми, тож завдання вчителів створити елементи гри відповідно до віку, щоб і в старшій школі не втратити ту іскринку захоплення в очах дітей.

Пропоную Вашій увазі дидактичні картки з елементами гри та стимулюючими віршиками - девізами до кожного завдання.

Перегляд файлу

Дидактичні картки з теми  «Біорізноманіття» 10 клас    

Казмірчук Юлія вчитель біології та екології, вчитель вищої категорії, «учитель-методист»  Авіакосмічного ліцею ім.. І.Сікорського НАУ  м. Києва.

Гра  -  це один із стимулюючих факторів для  ефективного навчання учнів. Ми часто застосовуємо гру чи її елементи у викладанні предметів для молодших чи середніх школярів та дуже рідко для учнів старшої школи.  Не дивлячись на свій вік та  бажання бути дорослими, учні 9-11х  класів залишаються дітьми, тож завдання вчителів створити елементи гри відповідно до віку, щоб і в старшій школі не втратити ту іскринку захоплення в очах дітей. 

Пропоную Вашій увазі дидактичні картки з елементами гри та стимулюючими віршиками - девізами до кожного завдання.

Тема «Багатоклітинні еукаріоти».

Вправа «Скрині знань»

 «Поквапся,  лінь відганяй,

попередній матеріал  з легкістю пригадай.

Твердження розбери

та по скринькам розклади»!

 

 

 

 

 

 

                         

 

Ознаки

1. Над плазматичною мембраною розташований глікокалікс.

2. Характерний процес фотосинтезу.

3.Тіло багатоклітинних організмів формується з епітеліальної, сполучної,                   м’язової, нервової тканин.

4.Притаманне автотрофне живлення.

5. До складу клітинної стінки входить нітрогеновмісний вуглевод хітин.

6. Деякі представники належать до міксотрофів.

7. В цитоплазмі розміщенні вакуолі з клітинним соком.

8. В цитоплазмі запасається полісахарид крохмаль.

9. Серед представників царства відомі сапротрофні та  симбіотрофні види.

10. Клітини оточені щільною клітинною стінкою.

11. В цитоплазмі  запасається полісахарид глікоген.

12.  Тіло позбавлене справжніх тканин.

13. Клітини не мають щільної клітинної стінки.

14. Тіло багатоклітинних організмів формується з твірної, провідної, 

      механічної, покривної та основної тканин.

15. Серед представників царства зустрічаються паразитичні форми.

16. Деякі типи клітин здатні до фагоцитозу.

17. До складу  клітинної стінки входить полісахарид  целюлоза.            

 

Тема: «Багатоклітинні організми, що не мають тканин».

Робота з текстом в міні-групах: кожна група отримує текст, у якому пропущені ключові слова. Протягом 5-7 хвилин учні відтворюють текст, використовуючи ключ- підказку. По завершенню роботи  команди розповідають опрацьований матеріал, пояснюючи  свій вибір.

                                              «Кмітливість  миттю проявіть,

       пропущені фрази відновіть.

                                             Тексти проаналізуйте,

                         свій вибір обґрунтуйте»!

Текст №1 «Багатоклітинні гриби»

Гриби — група …орга­нізмів, які ...хлорофілу. Гриби об'єднують в окрему систе­матичну групу —…(поряд з царствами тварин і рослин) Це одноклітинні і багатоклітинні організми.

Гриби займають проміжне положення між …і …оскільки характеризуються рядом ознак, що роблять, їх подібними з одного боку до тварин (в оболонці є…, запас по­живних речовин у вигляді …в результаті обміну речовин утворюється…), а з другого — до рослин (…ріст,… тип живлення, тобто всмоктування). Гриби-сапрофіти живляться мертвими органічними речовинами, а гриби-паразити можуть жити на рослинах, тваринах і людині. Є також перехідні форми грибів (трутовики тощо), які частину свого життя існують як сапрофіти, а іншу частину — як паразити. Гриби-сапрофіти живуть на опалому листі, деревині і перегної.

Багато видів грибів живуть у …з водоростями і вищими рослинами. Взаємовигідне співжиття міцелію грибів з коренями вищих рослин утворює …(наприклад, підберезник з бере­зою, підосичник з осикою тощо). Значна частина вищих рослин (дерева, тверда пшениця та ін.) не може нормально розвиватися без мікоризи. Гриби отримують від вищих рослин …виділення коріння і безазотні сполуки. Гриби «допомагають» вищим рос­линам засвоювати важкодоступні речовини гумусу, активізують діяльність ферментів вищих рослин, своїми ферментами сприяють вуглеводному обміну, фіксують вільний азот і у сполуках переда­ють його вищим рослинам разом з ростовими речовинами, вітамі­нами тощо.

Гриби умовно поділяють на нижчі і вищі. Вегетативне тіло грибів називається …або…, воно складається з окремих ниток —…. Ці нитки знаходяться всередині суб­страту, на якому живуть гриби.

Найчастіше грибниця займає велику територію. Через міцелій відбувається всмоктування поживних речовин осмо­тичним шляхом. Гриби з найпримітивнішою будовою міцелію не мають, їхнє тіло складається з однієї клітини. У грибів із складнішою будовою міцелій часто буває добре розгалужений, одноклітинний, багатоядерний. У вищих грибів міцелій багато­клітинний.

Розмножуються гриби …шляхом: спеціалізованими клітинами —…і вегетативне — частинами міцелію, брунь­куванням. Процесу спороутворення може передувати статевий процес, який дуже різноманітний у грибів. Зигота може утворю­ватися в результаті злиття соматичних клітин, спеціалізованих на гамети, і статевих клітин —…(утворюються в статевих органах—гаметангіях). Утворена зигота проростає зразу або після періоду спокою і дає початок гіфам з органами статевого спороношення, в яких утворюються….Спори різних грибів розповсюджуються комахами, різними тваринами, людиною та повітряними течіями.

 

 

Текст №2 «Багатоклітинні водорості»

Тіло водоростей називається …Серед бурих водоростей відсутні одноклітинні і колоніальні форми, всі особини…. Зустрічаються як однорічні, так і багаторічні види, вік яких може досягати 15-18 років. У бурих водоростей …можуть бути мікроскопічними або досягати декількох десятків метрів. Їхня форма може бути дуже різноманітною. Прикріплення таломів здійснюється за допомогою або підошви. Для утримання в вертикальному положенні у ряду бурих водоростей утворюються, заповнені газом.

Найскладніша будова у таломів ламінарієвих і фукусових. Вони володіють ознаками тканинного зі спеціалізацією клітин. В їх таломі можна розрізнити, що складається з декількох шарів інтенсивно забарвлених клітин та серцевину, що складається з безбарвних клітин, часто зібраних в нитки. У ламінарієвих в серцевині утворюються і трубчасті нитки. виконує не тільки транспортну функцію, а й механічну, так як в ній знаходяться нитки з товстими поздовжніми стінками. Між корою і серцевиною у багатьох бурих водоростей може міститися проміжний шар з великих клітин.

 

 

 

 

 

 

 

Текст №3  «Багатоклітинні тварини, які не мають справжніх тканин»

Гу́бки (Porifera, Spongia) тип примітивних багатоклітинних тварин, які ведуть прикріплений спосіб життя. Вважається, що перші представники цього типу з'явилися ще в протерозойську еру.. Їхні розміри варіюють від 1 см до 2 м. Губки поширені в прісних і солоних водах усіх кліматичних зон, представлені як поодинокими, так і формами. Незважаючи на таку різноманітність, усі губки мають спільні риси:

Будова. У багатьох губок тіло має вид або м'язового мішечка, прикріпленого до субстрату (дна, каменів, черепашок). У верхній частині розташований отвір (оскулум), через яке центральна порожнина губки (атріальна порожнина) сполучається з навколишнім середовищем. Стінка губки складається з двох шарів екто- й ентодерми. В ектодермі містяться плоскі епітеліально-мускульні клітини, які утворюють епітелій. Ентодерма складається з клітин, які мають джгутик хоаноцитів. У занурені опорні клітини, що формують скелет, амебоцити, що мають псевдоподії і беруть участь у травленні, проміжні клітини, які здатні перетворюватися на інші види та статеві клітини. Стінка тіла пронизана численними наскрізними порами, у яких містяться хоати. Скелет складається з безлічі голок (), що мають різноманітну форму та розміри. В утворенні скелета бере участь спонгін — речовина, що ніби цемент скріплює голки між собою.

Життєдіяльність .Живлення, дихання та виділення у губок здійснюються за допомогою безперервного потоку води крізь тіло. Завдяки ритмічній роботі хоаноцитів вода нагнітається в пори, потрапляє в атріальну порожнину і через устя виводиться назовні. Завислі у воді залишки відмерлих організмів і найпростіші захоплюються хоаноцитами, передаються амебоцитам, де перетравлюються і розносяться ними по всьому тілу. Захоплення поживних частинок відбувається шляхом фагоцитозу. Травлення у губок. Неперетравлені залишки викидаються в порожнину та виводяться назовні. Для дихання використовується розчинений у воді кисень, який поглинається всіма клітинами тіла. Вуглекислий газ також виводиться в розчиненому стані. Губки постійно фільтрують воду, очищуючи її від шкідливих речовин.

Розмноження.  Розмножуються губки як статевим, так і нестатевим способом. У разі розмноження зрілий однієї губки виходить з мезоглеї через устя і з потоком води потрапляє в іншої, де за допомогою амебоцитів доставляється до зрілої. Дроблення зиготи та формування личинки, окрім деяких винятків, відбувається усередині материнського організму . ., яка зазвичай не більша 1 мм має війки і зазнає ряд складних змін, виходить через устя в навколишнє середовище, прикріпляється до субстрату й перетворюється на дорослу губку. розмноження здійснюється брунькуванням або фрагментацією. У разі брунькування особина утворюється на материнському тілі і містить, як правило, усі види клітин. Унаслідок тіло губки розпадається на частини, кожна з яких за сприятливих умов дає початок новому організму.

  •  

 

Ключові слова до текстів

гіфів

необмежений

мезоглея

спорами

безстатевим

кисень,

міцелієм

гамет

келиха

абсорбтивний

спори

грибницею

бульбашки

ентодерми

ектодерми

колоніальними

хітин

росли­нами,

диференційовані

мікоризу

не мають

тваринами

сечовина

симбіозі

повітряні

диференціювання

гетеротрофних

глікогену,

талом

кору

безбарвних

царство

багатоклітинні

ризоїдів

ситоподібні трубки

Серцевина

Нестатеве

спікул

джгутиків

фрагментації

порожнину

Личинка

статевого

яйцеклітини

центральну

внутрішньоклітинне

дочірня

сперматозоїд

устя

покривний

травних

мезоглею

 

 

 

 

 

 

 

 

Робота з біологічним словником.  

«Відповідності  знайди,

терміни й  поняття запиши,

власний словник  збагати»!

Мікроскопічна анатомія

наука, що вивчає тканини тварин

Гістологія

органи, що слугують для статевого розмноження

Тканина

частина організму, яка має певну будову, виконує одну або кілька специфічних функцій

Стовбурові клітини

явище, за якого на  ранніх етапах поділу зиготи одні клітини зародка впливають на інші

Ембріональна індукція

наука, що досліджує  мікроскопічну будову тканин рослин

Орган

сукупність клітин, подібних за будовою, функціями та походженням

Вегетативні органи

органи,як виконують спільні функції

Система органів

органи,що беруть участь у вегетативному розмноженні

Генеративні   органи

органи різних систем, що тимчасово виконують спільні функції

Функціональна система

клітини,  що здатні поділятись необмежену  кількість разів, забезпечують відновлення клітинного складу та втрачених функцій

 

Тема  «Тканини рослин та тканини тварин»

«Грона знань»

«Текст  параграфа ти вдало опрацюєш,

 грона знань успішно розкодуєш»!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подібність РОСЛИН та ТВАРИН

Гра «Коректор»

«В гру «КОРЕКТОР» ти пограєш,

всі помилки відгадаєш.

Подібність та відмінність

миттю з’ясуєш

і таблицю скоригуєш»!

Подібність та відмінність ТВАРИН і РОСЛИН

Особливості

ТВАРИНИ

РОСЛИНИ

Структурна одиниця

Клітина

Ядро

Живлення

Автотрофне

Гетеротрофне

Пластиди

Відсутні

Присутні

Вакуолі

Лише у найпростіших

Великі, заповнені клітинним соком

Органи травлення

Травна система, травні вакуолі

Відсутні, надходження речовин – осмотично

Рух

Активний рух відсутній. Види  руху: ростові, тургорні

Активний: амебоїдний, джгутиковий, війчастий, м’язовий

Подразливість

Тропізми

Таксиси, рефлекси

Тканини

Епітеліальна, сполучна, м’язова, нервова

Покривна, основна, провідна, механічна, твірна, сполучна

Запасні вуглеводи

Глікоген

Крохмаль

Клітинна мембрана

Крім клітинної мембрани є товста оболонка з целюлози

Лише клітинна мембрана

 

Тема «Органи та системи органів»

«Характеристику систем розгорни,

за підказкою до КОЛІЗЕЮ зазирни»!

 

Системи органів

Опорно –рухова

покриви

Травна

Дихаль-на

Крово-носна

Виділь-на

Нервова

Статева

Тип

 

 

 

 

 

 

 

Плоскі черви

 

 

 

 

 

 

 

Круглі черви

 

 

 

 

 

 

 

Кільчасті черви

 

 

 

 

 

 

 

Молюски

 

 

 

 

 

 

 

Членистоногі

 

 

 

 

 

 

 

Хордові Класи

 

 

 

 

 

 

 

Кісткові риби

 

 

 

 

 

 

 

Земноводні

 

 

 

 

 

 

 

Плазуни

 

 

 

 

 

 

 

Птахи

 

 

 

 

 

 

 

Ссавці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«КОЛІЗЕЙ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема « Регуляція функцій у багатоклітинних організмів»

Гра «ТАК (+) чи НІ (-)»

«Уважно твердження читай,

вірні знаки проставляй»!

  1. Біологічно активні речовини – це сполуки, що впливають на прояви життєдіяльності організмів.
  2. Регуляторні системи зумовлюють реакції організму на зміни умов лише зовнішнього середовища.
  3. До регуляторних систем у тварин та людини належать нервова, імунна, ендокринна, м’язова.
  4. Нейрогормони – це сполуки, які регулюють життєві функції рослин.
  5. Прикладами фітогормонів є ауксини, цитокініни, гібереліни, абсцизова кислота.
  6. Поділ клітин прискорюють ауксини.
  7. Пригнічують  життєдіяльність інших організмів такі біологічно активні речовини як алкалоїди.
  8. Нервова система регулює життєві функції за допомогою імпульсів.
  9. Гуморальна регуляція здійснюється завдяки білковим сполукам – антитілам.
  10.  Органами імунної системи є червоний  кістковий мозок, тимус, лімфатичні вузли та селезінка.
  11. Клітинний імунітет дослідив український вчений І.І.Мечніков.
  12. Клітинний імунітет полягає у здатності певних груп лейкоцитів до фагоцитозу.

 

 

«Якщо тему уважно ти опрацюєш

в ПОЛЕ ЧУДЕС успішно пограєш.

Всі слова відгадай

та ПЕРЕМОЖЦЕМ ставай»!

  1. Одноклітинні утвори, веретеноподібної форми, що мають у своїх оболонках пори, є компонентами провідної тканини.

Т  *  *  *  *  *  *  *

  1. Система видовжених клітин, по яких рухається сік молочно- білого чи жовтогарячого кольорів, що має назву латекс.

*   *  *  *  *  *  *  *  И

    3.   Водний розчин глюкози чи фруктози, що приваблює  запилювачів –  

          комах і птахів солодким смаком та запахом.

* Е  *  *  *  *

    4.  Нитки скоротливих білків актину та міозину.

*  *  О  *  *  *  *  *  *  *

    5.  Структурно-функціональна одиниця нервової системи.

*  *  *  Р  *  *

    6. Особини статевого покоління у рослин.

*  *  М  *  *  *  *  *  *

    7. Судини, що несуть кров від серця.

*  *  *  Е  *  *  *

    8. Особливі речовини, за участю яких передаються нервові імпульси.

*  *  *  *  *  *  *  *  И

    9. Особливі структури, що забезпечують контакти між двома нейронами.

*  И  *  *  *  *  *

   10. Чужорідні хімічні сполуки.

*  *  *  *  *  *  *  И

    11. Клітини, що виділяють у кров нейрогормони.

Н  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

  12.Здатність організму  забезпечувати несприйнятливість до збудників 

       певних захворювань.

*  *  *  Н  *  *  *  *

 

 

1

 

doc
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
1764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку