Дидактичний посібник для вчителів початкових класів

Про матеріал
Використання здоров'язберігаючих технологій в освітньому процесі початкової школи Дидактичний посібник У посібнику розкрито класифікацію здоров'язберігаючих технологій, а також впровадження їх у навчально-виховний процес. Висвітлено фактори, що впливають на здоров'я, окреслено систему застосування технічних прийомів збереження та покращення здоров'я. Для вчителів початкових класів.
Перегляд файлу

 

Гошівська філія опорного закладу освіти "Овруцький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1»

 

 

 

 

 

Використання здоров'язберігаючих технологій в освітньому процесі початкової школи

 

Дидактичний посібник

https://pp.vk.me/c628618/v628618277/404c1/G01lRJo9aaU.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Овруч - 2020

Тарандюк А.В. Використання здоров'язберігаючих технологій у навчально-виховному процесі початкової школи. Дидактичний посібник.- Овруч, Гошівська філія опорного закладу освіти «Овруцький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У посібнику розкрито класифікацію здоров'язберігаючих технологій, а також впровадження їх у навчально-виховний процес. Висвітлено фактори, що впливають на здоров'я, окреслено систему застосування технічних прийомів збереження та покращення здоров'я.

Для вчителів початкових класів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензент:

Карась Л.В., завідувач  Гошівської філії ОЗО «Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ст. №1»

 

 

 

Схвалено на засіданні методичної ради ОЗО Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ст. №1»,протокол №2 від 25.11.19р.

 

Зміст
Вступ………………………………………………………………………….......4

Здоров'язберігаючі технології - прогресивний метод збереження здоров'я учнів у сучасному освітньому середовищі

Основна частина……………………………………….……….....................…...6

Здоров'язберігаючі  технології - цілісна система навчально-виховного процесу в початковій школі

Класифікація існуючих здоров'язберігаючих технологій.................................6

Фактори, які впливають на здоров'я……………………………………..…......7

Система впровадження здоров'язберігаючих технологій у процес навчання…………………………………………………………………….....….8

Здоров'язберігаючі освітні технології - перша складова здоров'язберігаючого навчання…………………………………………………………………….....…9

Оздоровчі освітні технології - друга складова здоров'язберігаючого навчання……………………………………………………………………..…..11

Технології навчання та виховання культури здоров'я - третя складова здоров'язберігаючого навчання………………………………………………..18

Висновки………………………………………………………………..….........22

Здоров'язберігаючі технології - основа здорового способу життя дитини.

Список використаної літератури…………………………………..……23

Додатки.……………………………………………………………….….24


І. Вступ.

Здоров'язберігаючі технології - прогресивний метод збереження здоров'я учнів у сучасному освітньому середовищі.

Збереження та зміцнення морального, фізичного та психічного здоров'я вихованців, пропаганда та стимулювання у дітей прагнення дотримуватися здорового способу життя є одним із першочергових завдань загальноосвітньої школи. В Національній доктрині розвитку освіти України в XXI ст. зазначається, що пріоритетним завданням системи освіти є виховання людини в дусі відповідального ставлення до власного здоров'я і здоров'я оточуючих, як до найвищої індивідуальної і суспільної цінності. Це здійснюється шляхом розвитку валеологічної освіти, повноцінного медичного обслуговування, оптимізації режиму навчально-виховного процесу, створення екологічно сприятливого життєвого простору.

Держава разом із громадськістю сприяє збереженню здоров'я учасників навчально-виховного процесу, а також проведенню та впровадженню в практику результатів наукових досліджень з проблем зміцнення здоров'я, організації медичної допомоги учням, пропагуванню здорового способу життя та вихованню культури поведінки дітей.

Для досягнення цієї мети необхідно забезпечити:

♦> комплексний підхід до гармонійного формування всіх складових здоров'я;

♦> удосконалення фізичної та психологічної підготовки до активного життя і професійної діяльності на принципах, що забезпечують оздоровчу спрямованість та індивідуальність підходів;

♦> використання різноманітних форм рухової активності та інших засобів фізичного удосконалення

Виконання зазначених завдань дасть змогу досягти істотного зниження захворюваності дітей, підвищити рівень профілактичної роботи, стимулювати прагнення дотримуватися здорового способу життя, зменшити вплив шкідливих звичок на здоров'я дітей.

Процес навчання та виховання як невід'ємна складова освіти забезпечує можливість набуття кожною людиною необхідних знань про здоров'я і засоби його зміцнення, про шляхи і методи протидії хворобам, про методики досягнення високої працездатності та тривалої творчої активності.

Головною проблемою слід вважати існуючий стан здоров'я і спосіб життя дітей. За даними Міністерства охорони здоров'я України нині кожна 5 дитина народжується з відхиленнями в стані здоров'я. У 90% школярів діагностуються захворювання. В середовищі підростаючого покоління різко прогресують хронічні хвороби серця, органів зору, гіпертонія, неврози, остеопороз, артрити, ожиріння тощо.

Навчальний заклад сьогодні має створити оптимальні умови  освітнього середовища для збереження та зміцнення здоров'я учасників навчально-виховного процесу.

Сучасний навчальний заклад покликаний не тільки задовольнити запити суспільства, але й дивитися на крок уперед. Покладені на школу та вчителя такі, здавалося б не властиві, завдання - піклування про здоров'я учнів, зумовлені  наступними причинами.

По-перше, дорослі завжди несуть відповідальність за дітей, які знаходяться під їх піклуванням. Це стосується і здоров'я здобувачів освіти. Тому що в школі, під наглядом учителя, діти проводять значну частину часу і не допомогти їм зберегти здоров'я, було б виявом бездушності і непрофесіоналізму.

По-друге, більша частина бажаних і небажаних факторів, які впливають на здоров'я учнів, відбуваються саме у школі. Виходячи з точки зору, що питанням здоров'я повинні займатися медичні працівники, то до кожного класу потрібно прикріпити, хоча б одного лікаря.

По-третє, сучасна медицина займається не здоров'ям, а хворобами, не профілактикою, а лікуванням. Завдання школи інше - зберегти і зміцнити здоров'я своїх вихованців.

Отже, головною дійовою особою, яка піклується про здоров'я учнів у начальному закладі, є учитель, який впроваджує та використовує у своїй роботі здоров'язберігаючі та здоров'язміцнюючі технології.

Виходячи з виконання пріоритетних завдань нашої школи - «Школи здоров'я - школи радості», вчителі початкових класів впроваджують здоров'язберігаючі технології.

Суть здоров'язберігаючих технологій постає в комплексній оцінці умов виховання і навчання, які дозволяють зберігати наявний стан учнів, формувати більш високий рівень їхнього здоров'я, здійснювати моніторинг показників індивідуального розвитку, проводити відповідні психолого-педагогічні, коригувальні заходи з метою забезпечення успішної навчальної діяльності.

Основна мета цих технологій направлена на збереження, зміцнення, відтворення та передачу здоров'я майбутнім поколінням.

Стрижнем усієї педагогічної роботи у цьому напрямку є особисте ставлення вчителя до збереження та зміцнення здоров'я у школярів і формування у них позитивної мотивації щодо здорового способу життя.

Тому сучасний урок має бути здоров'язберігаючим, здоров'яформуючим, здоров'язміцнюючим, спрямованим на формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя, учити культури здоров'я на засадах розвитку життєвих навичок. Від вчителя залежить, чи впаде зерно турботи про власне здоров'я у душу дитини, як зробити, аби це зерно проросло та в майбутньому дало щедрий врожай.


II. Основна частина.

Діяльність загальноосвітнього закладу щодо збереження й зміцнення здоров'я учнів лише тоді може вважатися повноцінною й ефективною, якщо в повній мірі професійно й творчо в єдиній системі реалізуються здоров'язберігаючі технології.

Під здоров'язберігаючими технологіями вчені (Ващенко О., Свириденко С.) пропонують розуміти:

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз класифікацій існуючих здоров'язберігаючих технологій дає можливість виокремити такі їх типи:

  • здоров'язберігаючі - технології, що створюють безпечні умови для перебування,навчання та праці в школі та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу (з урахуванням вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних норм відповідність навчального та фізичного навантажень можливостям дитини;
  • оздоровчі - технології, спрямовані на вирішення завдань зміцнення фізичного здоров'я учнів, підвищення потенціалу (ресурсів) здоров'я:
  •              фізіотерапія,
  •              ароматерапія,
  •              загартування,
  •              гімнастика,
  •              масаж,
  •              фітотерапія,
  •              музична терапія;
  • технології навчання здоров'ю - гігієнічне навчання, формування життєвих навичок, профілактика травматизму та зловживання психоактивними речовинами, статеве виховання.
  • виховання культури здоров'я - виховання в учнів особистих якостей, які сприяють збереженню та зміцненню здоров'я, формуванню уявлень про здоров'я, як цінність, посиленню мотивації на ведення здорового способу життя, підвищенню відповідальності за особисте здоров'я, здоров'я родини.
  • Знання, володіння і застосування здоров'язберігаючих технологій є важливою складовою професійної компетентності сучасного педагога.
  • Розглянемо фактори, які впливають на здоров'я школярів.


 

 

З'ясуємо причини їх виникнення:

  • незадовільні умови навчання;
  • нераціональна організація навчального процесу;
  • низька рухова активність;
  • невідповідність методик і змісту навчання віковим та індивідуальним особливостям учнів.

З огляду на все вищезазначене можна зробити висновок: щоб усунути негативні фактори та покращити стан здоров'я учнів слід системно і одночасно впроваджувати в навчально-виховний процес здоров'язберігаючі, оздоровчі технології та технології виховання культури здоров'я.

Саме тому пропоную свою систему впровадження здоров'язберігаючих технологій у процес навчання молодших школярів, яка здатна покращити результати стану здоров'я дітей.

Ця система є взаємозв'язком трьох підсистем, які доповнюючи одна одну, сприяють створенню необхідних умов для формування особистості учня, його фізичному та психічному розвитку, тим самим позитивно впливаючи на здоров'я.

 


Впровадження першої складової здоров'язберігаючого навчання - здоров'язберігаючих освітніх технологій

Під здоров'язберігаючими освітніми технологіями в широкому розумінні цього слова необхідно вважати всі педагогічні технології, які не шкодять здоров'ю учнів, створюють їм безпечні умови для перебування, навчання й праці в школі, а також забезпечують:

  •                     сприятливі умови для навчання дитини (відсутність стресових ситуацій, адекватність вимог, методик навчання й виховання);
  •                     оптимальну організацію навчального процесу (відповідно до вікових, статевих, індивідуальних особливостей і гігієнічних норм);
  •                     повноцінний і раціонально організований режим навчання.

Перед тим як впроваджувати педагогічні технології, спочатку треба їх вивчити, проаналізувати та апробувати. Проведена робота дозволила визначити роль педагогічних технологій як відносно функції здоров'язбереження, так і відносно самого процесу навчання.

Навчальна діяльність - основний вид діяльності в освітньому закладі, в даному разі у школі. Це цілісний, багатофункціональний процес, результативність якого залежить від його компонентів: мотиваційного, змістовного, процесуального. Саме від цих компонентів залежить і здоров'язберігаючий аспект навчання.

Звідси можна висунути таку гіпотезу: якщо підвищити мотивацію, удосконалити змістовний компонент відповідно до вікових, індивідуальних особливостей учнів та активізувати процес навчання, то можна створити необхідні умови для збереження здоров'я учнів, і підвищити ефективність навчання.

Для доведення цієї гіпотези і з метою підвищення мотивації, впроваджую в урок (на різних його етапах) ігрові технології. Ігрова діяльність цілком відповідає віковим особливостям молодших школярів, процес навчання для них стає цікавим, зрозумілим і не викликає стресів, а значить, матеріал уроку засвоюється краще. Крім того під час ігор діти рухаються, що допомагає вирішити проблему гіподинамії школярів.

З метою активізації навчальної діяльності та розвитку творчих здібностей учнів, використовую в своїй роботі навчання за персоніфікованими програмами. Це дозволяє залучити до навчальної діяльності всіх дітей у класі. За такої організації начального процесу, учні застосовують набуті знання на творчому рівні, тим самим, удосконалюючи їх. Така діяльність для них близька і цікава, тому що школярі самостійно обирають програми, що відповідають їх інтересам та нахилам. Робота за персоніфікованими програмами сприяє досягненню високих результатів навчання, не викликає негативних емоцій у дітей, дозволяє школярам просуватися за своїм освітнім маршрутом.

Щоб удосконалити змістовний компонент навчальної діяльності використовую блочну систему подачі матеріалу. До блоків навчальної інформації дібрано основний матеріал з теми за принципами системності і послідовності, що сприяє кращому засвоєнню та дозволяє вирішити проблему навчального перенавантаження учнів. Багаторазове повторення блоку навчальної інформації допомагає дітям краще запам'ятати матеріал з теми, тим самим, створює ситуацію успіху і зменшує психічну напругу, пов'язану з опитуванням.

Для реалізації індивідуального підходу до навчання, принципів посильності і доступності, які напряму пов'язані з підвищенням якості освіти, впроваджую технологію диференційованого навчання. Використовую диференційовані завдання під час контролю на уроці, а особливо для домашнього завдання. Це дозволяє знизити навчальне навантаження, уникнути стресів та підвищити рівень успішності учнів.

Такі технології рівнево-диференційованого, особистісно- орієнтованого навчання, ігрові технології, виконують здоров'язберігаючу функцію, їх використання підвищує рівень пізнавальної активності, навчальної мотивації, сприяє кращому засвоєнню знань і розвитку творчості, та в свою чергу, знижує рівень тривожності, зменшує психічну напругу, підвищує рівень успішності в навчанні. Таким чином покращується адаптація дитячого організму до різних факторів зовнішнього та внутрішнього середовища, а значить, підвищується протистояння організму та покращується соматичне і психічне здоров'я дитини, що є однією з умов підвищення якості освіти.

У практичній частині досвіду можна знайти розробки уроків з використанням здоров'язберігаючих освітніх технологій.

Крім цього для реалізації принципів здоров'язбереження доцільно включати до навчально-виховного процесу навчальні казки, інтегровані уроки, нестандартні уроки, інтерактивні форми навчання.

 

 


Впровадження другої складової здоров'язберігаючого навчання - оздоровчих технологій.

Найважливішим та основним формуючим чинником здорового способу життя є оптимальний руховий режим. Його основу складають систематичні заняття фізичними вправами і спортом, ефективні вирішальні завдання зміцнення і збереження здоров'я, розвитку фізичних можливостей дітей та підвищення її працездатності.

Шкільні заняття поєднують в собі психічне, статичне, динамічне навантаження на окремі органи та системи й на весь організм дитини в цілому. Статичне навантаження вступає у протиріччя з фізичним розвитком дитини. Як наслідок - розвиток перевтоми. У дитини знижується працездатність, проявляються негативні емоції, погіршується самопочуття. З метою профілактики стомлення, порушення постави, зору учнів необхідно проводити на уроках руханки, фізкультхвилинки, гімнастики для очей та пальчиків під  час навчання  письму, читанню, математики та ін.

Фізкультхвилинка включає 3-4 простих вправи Вправи мають добиратися таким чином, щоб протягом дня цілеспрямовано навантажувалися і розслаблялися різні групи м'язів дітей, плечового пояса, спини, тазостегнових суглобів. Необхідно включати в комплекс вправи для відпочинку очей, дихальні вправи, вправи на координацію рухів. Кожна вправа виконується 3-4 рази.

Щоб процес виконання фізичних вправ був цікавим для дітей, необхідно час від часу змінювати вправи (кожні 2-3 тижні), виконувати їх під музику, включати танцювальні рухи.

Продовження всього комплексу 2-3 хвилини. Для руханки добирають легкі, ритмічні вправи. Велике фізичне навантаження, або швидкий темп рухів можуть не допомогти, а зашкодити.

Чим більшим є статичне навантаження, тим частіше й активніше потрібно робити фізичні вправи. В першому класі необхідно проводити по дві фізкультхвилинки - на 10-ій і 20-ій хвилині кожного уроку. Але якщо діти швидко стомлюються, можна провести і три фізкультхвилинки протягом уроку (особливо в першому півріччі).

На уроках читання проводжу дихальні вправи: «Повітряна кулька»», «Канатоходець», «Гойдалки». Додаю звукотерапію: учні набирають через ніс максимальну кількість повітря в легені. Видихаючи, промовляють певний звук, або звуки.

  • Звук «о» - оздоровлює серце, печінку, шлунок;
  • Звук «а» - посилює слух та зір;
  • Звуки «о», «у», «м» - посилюють вібрацію мозку, комплексно оздоровлюють всі органи.

Найбільше статичне навантаження припадає на урок мови, тому доцільним є використання вправ для вироблення правильної постави. Учні кладуть на голови мішечки із морською сіллю. Мішечки

забезпечують правильну поставу, зміцнюють м'язи спини та шиї. Морська сіль - оздоровлює органи дихання.

Після письмової роботи пропоную пальчикову гімнастику, вільне струшування плечима й кистями опущених рук. Із задоволенням діти

https://i.gyazo.com/a66aef1e931f14367c85d4295ac762b8.png

виконують вправи, що супроводжуються цікавими віршами. Добираю їх з урахуванням характеру навчальних занять на уроках.

Щоб не допустити перевтоми дітей, проводжу вправи для зняття напруження з очей. Це - теплотерапія. Тепло долонь знімає напругу з очей (діти труть долоні одна об одну, прикладаючи теплі долоні до очей,

 

не торкаючись очних яблук).

https://i.gyazo.com/b61052d5a626ad1720c37dd403ea2f7c.pngТакож велику увагу приділяю вправам за методом Ґеннадія Шичко - Вільяма Бейтса, який полягає в тому, що за допомогою таких вправ знімається напруження м'язів ока, око рухається, тренується, а зір покращується.

До того ж проведення фізкультхвилинок під час уроків, ігор на перервах та     

перед початком занять дозволяє задовольнити потребу дітей молодшого   

шкільного віку у підвищеній руховій активності.

При цьому можна використовувати уявні ситуації, спонукати дітей створювати образи тварин, рослин, води, вітру тощо.

Треба відзначити, що фізкультхвилинки на текстовій основі валеологічного змісту - це ще один спосіб формування у школярів здорових звичок. Велике значення для зміцнення здоров'я дітей та залучення їх до ведення здорового способу життя має проведення спортивних змагань, екскурсій у природу в позаурочний час. І влітку, і взимку ми багато рухаємось на свіжому повітрі, граємо ігри, відпочиваємо. При цьому покращується кровообіг, організм збагачується киснем, під дією сонячного проміння виробляється D-вітамін росту.

Широке застосування ігрового методу під час змагань сприяє формуванню у дітей позитивного ставлення до занять фізичною культурою. Під час спортивних змагань молодші школярі закріплюють навички виконання фізичних вправ, розвивають спритність, сміливість, координац ю рухів Використання стимулів, створення ситуацій успіху, позитивного емоціонального настрою під час змагань допомагає привити дітям стійкий інтерес до фізкультурної діяльності.

Колір - важлива складова в житті людини. Око людини здатне розпізнавати 1.5 мільйона кольорів і відтінків. На сприйняття кольору і зниження його чутливості, помітно впливає вік і стать людини. Важливо знати, що різні поєднання кольорів безпосередньо діють на нашу психіку, настрій і сприйняття навколишнього середовища. Колір пов'язує наші емоції із психічним та фізичним станом.

Російський учений В.М Бехтерєв також займався вивченням питання про взаємодію органів людського тіла й колірних променів. Досліджуючи вплив колірних відчуттів людини на швидкість психічних

процесів, що протікають в організмі, зробив висновки, що жовтий колір не впливає на нашу психіку, зелений уповільнює реакції, фіолетовий гнітить психологічні процеси, блакитний чинить гальмівну дію, рожевий активізує стан людини при пригніченому і психічному пригноблення.

Так як колір впливає не тільки на настрій і психічний стан людини, то приводить до деяких фізіологічних відхилень в організмі. У приміщенні з помаранчевими і червоними шпалерами у людини частішає пульс, підвищується температура. Зважаючи, що кожен з нас багато часу проводить у приміщенні, колір інтер'єру дуже важливий. Зрозуміло, що на вибір кольорів впливають наші особисті уподобання, але слід пам'ятати, що правильно підібраний колір - важливий елемент зміцнення та збереження нашого здоров'я.

Таким чином, поняття кольоротерапії ґрунтується на взаємозв'язку між кольором і емоціями людини. Наші предки широко використовували лікування кольором.

Червоний - дуже потужне джерело енергії, сприяє швидкому виведенню отрути з організму, допомагає знищити різні віруси і значно знижує запалення в організмі. Це колір активного захисту життєвої сили. Однак це не означає, що все слід розфарбувати в червоний колір. Зловживати їм не слід. Колір несе сильний енергетичний заряд, і перебування в кімнаті, де переважає червоний колір, сприяє суперечкам і сваркам.

Хоча протягом півгодини червоний колір і дає величезний заряд енергії - наш мозок активізується, але потім бадьорість змінює стомлюваність і дратівливість.

Помаранчевий - варто бути особливо обережним. Все, що відноситься до червоного кольору, можна віднести і до помаранчевого, тільки енергетичний заряд його набагато сильніший.

Жовтий - вважається вигідним для інтер'єру навчальних приміщень, допомагаючи створювати атмосферу інтелектуальної праці. Він має бактерицидну властивість, стимулює товариськість, несе удачу. Колір багатства, колір сонця.

Білий - створює відчуття простору, але якщо його багато - він негативно діє на людину, може виникнути відчуття самотності. Білий колір повинен розбавлятися яскравими деталями. Цей колір включає в себе всі кольори. Це колір очищення, чистоти і досконалості, дає відчуття чистоти і свіжості.

Зелений - є самим універсальним: різні відтінки якого роблять різний вплив. Світлі відтінки діють заспокійливо, темні створюють відчуття рівноваги та впевненості.

Зелений налаштовує на спокійний лад, дає відпочинок очам, знімає втомлюваність

Чорний - викликає відчуття стабільності, зловживати ним не можна: може виникнути відчуття замкнутості. Чорний - це таємниче і непізнане.

Блакитний - заспокоює, стимулює натхнення на творчість, надає віру. Колір відданості.

Синій - викликає відчуття розслаблення, спокою та прохолоди, сприяє зменшенню апетиту. А коли ви пригнічені або шукаєте шляхи вирішення завдань, слід побувати в приміщенні, де переважають сині тони.

Фіолетовий - заспокоює, умиротворяє, втішає, сприяє розвитку інтуїції, стимулює інтелектуальну діяльність, підсилює енергію.

Саме тому, на уроках математики, де потрібна значна активна розумова діяльність, я й використовую кольоротерапію.

Також таке оформлення нашої класної кімнати сприяє зміцненню здоров'я:

  •     Жовтий колір - допомагає заспокоїтися, активізує розумові здібності, ніколи не стомлює;
  •     Зелений - це колір спокою і відродження. Це єдиний колір, на

який можна дивитися без обмежень.

А ще ми милуємось зеленню кімнатних рослин, яких у нас є багато. Фіалки нас звеселяють, монстера та диффінбахія очищають повітря і випромінюють позитивну енергію, драцена - заспокоює метушливих.

Впровадження третьої складової здоров'язберігаючого навчання - технологій навчання здоров'ю та виховання культури здоров'я.

Сформованість здоров'язберігаючих навичок та умінь у молодших школярів потребує багаторазового повторення - це виходить з психологічних особливостей дитини. Саме тому у своїй роботі я вирішила розглянути можливості введення валеологічної тематики в зміст навчального матеріалу різних предметів у початковій школі.

Насамперед, я відштовхуюсь від теми, яку розглядали на уроці ЯДС.  Протягом тижня у зміст навчального матеріалу кожного уроку вводжу вправи даної валеологічної тематики, цікаві за змістом та кругозором учнів.

Наприклад:

У межах курсу ЯДС для третього класу передбачено вивчення теми «Твоє харчування»:

Під час уроку діти знайомляться з поняттями:

  •          якість їжі;
  •          складові їжі: ( вуглеводи, білки, жири) і їх значення для організму людини;
  •          корисна їжа та їжа, яка шкодить здоров'ю;
  •          значення вітамінів для людини;
  •          роль режиму у харчуванні;
  •          основні страви української кухні.

Після цього уроку з метою кращого засвоєння знань з даної теми та формування навичок та умінь щодо раціонального харчування вводжу в урок української мови (тема: «Споріднені слова») такі вправи:

Вправа 1.

  1.       Добери до слова їжа споріднені слова. Запиши. Визнач корінь. Доведи,що ти не помиляєшся.
  2.       Поясни, що значить корисна їжа.
  3.       Вправа 2.
  1.                  Серед групи споріднених слів знайди „зайве" слово. Запиши споріднені слова. Обґрунтуй своє рішення. Білка, білочка, білок, білченята,білчине.
  2.                  Чим корисні білки? Назви продукти, що містять білки.

Вправа 3.

I. Прочитай загадки. Відгадай їх. Відгадки запиши та добери до них споріднені слова.

  1. Сидить дівчина у коморі, а коса її надворі(Морква
  2. Що ж: то за голова, що лиш зуби й борода? (Часник).

II. Чим корисні ці плоди? Приведи приклади продуктів, багатих на вітаміни.

III. Усно склади загадку з елементами опису плода, що містить вітаміни.

Продовжується почата робота на уроці читання.

Тема: О.Пчілка. Дивна хатка. Морквяний вояк.

  1.                               Під час словникової роботи над текстом, після тлумачення слова «книш» пропоную дібрати слова, близькі за значенням (хліб, бублик, корж, батон) Яких складових елементів їжі найбільше у цих продуктах? (вуглеводнів).
  2.                              Після розбору значення словосполучення «у бездонний глечик клав» - (їв), доречно, запитати: - Скільки разів на день треба їсти? Правильно назвіть кожен прийом їжі.
  3.                          Після читання текстів та роботи над ними, запитую:
  •        Які українські національні страви згадуються у тексті?
  •        Які українські національні страви ви знаєте? Які любите?

                       З яких овочів складався морквяний вояк? Чим вони корисні?

  •          Доберіть риму до цих слів
  •          Вдома спробуйте скласти маленький віршик.

Під час уроку математики, виконуючи арифметичні дії. розв'язуючи задачі, учні теж можуть закріплювати валеологічні знання.

Наприклад:

Тема: Міри ваги. Розв'язування задачі на знаходження суми двох добутків. Розв'язування прикладів на закріплення таблиць множення ^а ділення.

1. Під час виконання практичної роботи визначення ваги, вчитель пропонує зважити 4 пакети, що містить 100 г. 200г, 300г, 500г.  Після того, як діти визначили вагу, даю завдання:

  •             Уявіть, що у цих пакетах продукти харчування.

Розподіліть, будь ласка, який пакет ви оберете на сніданок, який на обід, який на вечерю, який на підвечірок. Поясніть. Чому на сніданок, вечерю не можете вибрати найбільший?

2. При підготовці до розв'язування складної задачі, пропоную розв'язати кілька, простих задач:

а) Петрик дізнався, що білки допомагають рости дитині і з'їв за обідом 6 котлет по 60г кожна. Скільки грамів м'ясної продукції зів Петрик?

Після розв'язування задачі проводжу бесіду:

 б) Взимку лікар Айболить дає всім малюкам по одній вітамінці на сніданок, обід і вечерю. Скільки потрібно вітамінів, якщо всього 7 малюків?

Чому взимку дітям дають вітаміни? Чи можна відразу з'їсти пачку вітамінів?

3. Розв'язування звичайних прикладів можна теж перетворити на роботу з валеологічною спрямованістю.

Наприклад:

Розв'яжи приклад і будеш знати, який продукт зміцнює зуби.

Н  И  Р  О С

15 6 8 1 З

  1. 378-10 =
  2. 870 - 7 =

На основі використання вправ на розвиток уваги, пам'яті та логічного мислення можна повторювати валеологічні знання.

Крім того, що подібні вправи залучають дитину до ведення здорового способу життя, вони допомагають мені мотивувати навчальну діяльність Тому що кожній дитині цікаво пізнавати себе, розв'язувати задачі та виконувати вправи, в яких йдеться про нього, його друзів, батьків, про те, що його оточує.

Також, якщо в новому матеріалі йдеться про те, що знайоме учням, то такий матеріал їм легше зрозуміти, легше і швидше запам'ятати.

Таким чином, введення вправ валеологічної тематики не тільки допомагає привчити дітей до здорового способу життя, а ще й сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу.

Педагогічна практика показує, що успіх валеологічної освіти у школі досягається за рахунок системного підходу до рішення цієї проблеми як

на уроках, так і в позаурочний час, через різні форми позаурочної роботи, а саме:

  •        бесіди;
  •        свята;
  •        спортивні змагання;
  •        конкурси;
  •        ігри.

Під час підготовки до проведення бесіди слід звернути увагу на слова Конфуція:

Те, що я чую, я забуваю.

Те, що я бачу й чую, я трохи пам'ятаю.

Те, що я чую, бачу, і обговорюю, я починаю розуміти.

Коли я чую, бачу, обговорюю і роблю, я набуваю знань і навичок.

Коли я передаю знання іншим, я стаю майстром.

Істотним доповненням до роботи по формуванню здорового способу життя та виховання культури здоров'я у дітей є проведення свят оздоровчого характеру або на валеологічну тематику. Тут доречно опиратися на народні традиції, використовувати високохудожні твори культури українського та інших народів, давати конкретні поради, вводити яскраві, переконливі приклади з літератури та життя.

Для того щоб зробити справжнє свято для дитини, можна заздалегідь оголосити кілька конкурсів на певну тематику:

  •        на кращий малюнок;
  •        на кращий плакат;
  •        на кращий художній виріб;
  •        на кращу пісню, вірш, дібране прислів'я, тощо.

Проведення свят здоров'язберігаючого змісту має на меті не тільки закріплення певних знань, а й сприяє активізації розумової діяльності молодших школярів (пробуджує допитливість, думку, почуття, розвиває творчі здібності) та викликає інтерес до вивчення даного матеріалу.

Інтегративні зв'язки значною мірою сприяють формуванню здорових звичок у дітей, в результаті інтегративних зв'язків валеологічні знання збільшують свою «вагу» не внаслідок надмірного накопичення інформації, а шляхом здійснення аналізу поглядів, ціннісних позицій, почуттів,

Розкриваючи проблему залучення дітей до ведення здорового способу життя, не можна не сказати про велике значення співробітництва школи і сім'ї. Форми взаємодії школи і сім'ї можуть бути різними:

  • організація освіти батьків у даному напрямку;
  • батьківські збори;
  • залучення батьків до підготовки та проведення позаурочних заходів.

Використання таких та інших форм співпраці з сім'єю дають можливість батькам більше спілкуватися з дітьми, жити з ними одним життям, а вчителю - досягти максимальних результатів при вирішенні поставлених завдань.

Слід усвідомити, що якщо ми привчимо дітей до здорового способу життя, го турбота про власне здоров'я стане природною формою їх поведінки. А в майбутньому вони не тільки будуть уміти бути здоровими, а й виховають своїх дітей здоровими.

Ефективність позитивного впливу на здоров'я школярів різних оздоровчих заходів визначається не хаотичністю методів, а системною роботою за всіма напрямками.

Практика показує, що процес формування свідомого ставлення до власного здоров'я потребує обов'язкового поєднання інформаційного й мотиваційного компонентів із практичної діяльності учнів, що сприятиме оволодінню дітьми необхідними здоров'язберігаючими вміннями і навичками.

        Діяльність учителя поурочно повинна бути орієнтована на формування в дітей стійкої позиції, що передбачає визначення цінності здоров'я, почуття відповідальності за збереження й зміцнення власного здоров'я, поглиблення знань, умінь та навичок, пов'язаних з усіма складовими здоров'я (фізична, соціальна, психічна, духовна). Формування в учнів компетентного ставлення до власного здоров'я неможливе без реалізації всіх складових здоров'я. Для роботи у своєї школі ми визначили напрямки через які можлива реалізація кожної складової здоров'я.

Реалізація фізичної складової здійснюється через:

  •          ранкову гімнастику, фізкультхвилинки, рухливі ігри, фізкультпаузи (оздоровчу рухливу діяльність);
  •          контроль та самоконтроль за правильною поставою під час письма, читання, ходіння тощо;
  •          використання вправ щодо профілактики сколіозу, запобіганню гіподинамії;
  •          виконання дихальних вправ;
  •          виконання гімнастики для очей, точковий самомасаж біологічно активних точок обличчя й голови, щоб врешті «розбудити» дітей і створити відповідний робочий настрій на весь навчальний день;
  •          навчання використанню народних засобів оздоровлення та профілактики захворювань;
  •          знання свого особистого рівня здоров'я;

                        навчання правильному та регулярному чищенню зубів.

  •          навчання щодо дотримання режиму навчання, харчування,
  •          праці, відпочинку;
  •          навчання культурі споживання їжі.

Реалізація соціальної складової здійснюється через:

  •          використання засобів, які сприяють інтересу до навчального матеріалу;
  •          створення умов для самовираження учнів;
  •          стимулювання аргументації відповідей;
  •          заохочування ініціативи учнів;
  •          розвиток інтуїції, творчої уяви учнів;
  •          зосередження уваги на якості мовлення;
  •          демонстрація правильного мовлення;
  •          закінчення уроку повинно бути своєчасним;
  •          використання на уроці засобів:
  •     диференційованого навчання
  •     проблемного навчання
  •     діалогового навчання
  •     рефлексивного навчання
  •     колективної розумової діяльності
  •          використання зв'язків з іншими предметами;
  •          використання матеріалу з інших сфер життєдіяльності;
  •          використання дидактичного матеріалу;
  •          надання різнорівневих домашніх завдань.
  •          ініціація різноманітних видів діяльності.

                       здійснення взаємоконтролю;

  •          навчання дотриманню правил спілкування в класі, » громадських місцях, їдальні, громадському транспорті;
  •          навчання вмінню уникати конфліктних ситуацій за алгоритмом «Стій! Подумай! Прийми рішення!»;
  •          навчання гуманному ставленню до людей з фізичними вадами.

Реалізація психічної складової здійснюється через:

  •          створення сприятливого психологічного клімату на уроці
  •          дотримання позитивного мислення;
  •          демонстрацію ненасильницьких засобів навчання;
  •          навчання вмінню керувати своїми емоціями почуттями
  •          навчання підтриманню в собі впевненості у свої/ можливостях, задатків;
  •          здійснення самооцінки, самоконтролю;
  •          здатність аналізувати наслідки дій шкідливих звичок тощо
  •          навчання вмінню відмовлятися від пропозицій, які шкідливі для здоров'я;
  •          навчання вмінню приймати самостійно рішення в різних ситуаціях:
  •          навчання підтримувати дружні стосунки з усіма учнями клас/
  •          музикотерапію
  •          кольоротерапію.

Реалізація духовної складової здійснюється через:

  •          навчання доброзичливому ставленню до товаришів / /гаг до учнів школи, до дорослих;
  •          навчання відповідальності за власні дії та вчинки;
  •        виробляння навичок самообслуговування;
  •          навчання висловлювати свої погляди щодо здорового способу життя;
  •          навчання здатності бачити й сприймати прекрасне в жигп природі, мистецтві, літературі;
  •          навчання вмінню розрізняти зло і добро, духовне і бездуховне, долати прояви зла в собі;
  •          навчання усвідомленню життєвих цінностей

Треба відзначити, що завдяки системності у впровадженні освітніх технологій, які реалізують особистісний підхід у навчанні, обдаровані учні класу приймали участь у різноманітних конкурсах і досягли високих результатів А число хворих дітей зменшилось, а значить, введення в навчальний процес оздоровчих технологій (гімнастики для очей, фізкультхвилинок, динамічних пауз, ранкової гімнастики і тп.) сприяє покращенню стану здоров'я учнів.


III. Висновки.

Моніторинг навчальних досягнень учнів засвідчив, що впровадження системи здоров'язберігаючого навчання позитивно впливає на стан їхнього здоров'я і якість навчання в цілому.

Для забезпечення системного підходу до вирішення цієї проблеми є впровадження здоров'язберігаючих технологій у навчально-виховний процес молодших школярів. Вона представляє собою взаємозв'язок трьох складових, які доповнюють одна одну:

  1. Впровадження здоров'язберігаючих освітніх технологій, які створюють оптимальні умови для збереження здоров'я учнів і сприяють підвищенню результатів навчання.
  2. Оздоровча робота в урочний та позаурочний час забезпечується створенням низки заходів, які сприяють поліпшенню функціонування фізичного та психічного стану організму, підвищенню працездатності, відновлюють тонус м'язів, які підтримують правильну поставу, знімають напругу з органів зору і слуху, втомлених від письма пальців, створюють умови для розвитку фізичних можливостей. Все це відіграє важливу роль у підвищенні якості навчання.
  3. Впровадження технологій навчання здоров'ю та виховання культури здоров'я, які сприяють його збереженню та зміцненню, формуванню уявлень про здоров'я як цінність, посиленню мотивації на ведення здорового способу життя, підвищенню відповідальності за особисте здоров'я, здоров'я родини.

https://i.gyazo.com/97c01385642cfd818def12155c7408a0.pngОтже формування здорового способу життя потребує обов'язкового поєднання інформації і мотивації з практичною діяльністю учнів. Вся робота в даному напрямку повинна проводитись обдумано, ґрунтовно, з врахуванням їх вікових особливостей.

 

Я буду і надалі працювати в цьому напрямку, бо хочу бачити своїх вихованців здоровими, розумними та життєрадісними.

 

IV. Список використаних джерел:

  1. Ващенко О., Свириденко С. Готовність вчителя до використання здоров'язберігаючих технологій у навчально-виховному процесі // Здоров'я та фізична культура. - 2006. - №8. - с. 1-6
  2. Волкова І.В., Марнушкіна О.Є., Покроева Л.Д., Рябова З.В.      

        Становлення шкіл сприяння здоров'ю. - Харків: ХОНМІБО, 2007.

  1. Гонтаровська Н. Інноваційне середовище як фактор розвитку особистості. Директор школи. - 2008. - №9.
  2. Державна Національна програма «освіта» («Україна XXI століття»).
  3. Закон України «Про охорону дитинства».
  4. Інтерактивні технології навчання: теорія, практика, досвід: метод, посіб. авт.. - укл.: О.Пометун, Л.Пироженко. - К.: А.П.Н.; 2002. – 136
  5. Кирилюк Л., Шубіна Т. Школа життєтворчості - шлях до успіху.       

          Завуч. -2006. - №15.

  1. Коменский Ян Амос. Великая дидактика. II Изобр. пед. соч. - М.:     

          Учпедгиз, 1955 -с. 116.

     9. Конвенція про права дитини, 1991 р.

    10. Концепція формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді.

     11. Мельник С. Здоров'я та духовність - через освіту. Директор школи. -   

       2003 - №44

     12. Національна доктрина розвитку освіти України в XXI ст.

     13. Никифоренко О. Школа на шляху до здорового способу життя. Завуч. - 2008. - №19-20.

     14. Освітні технології: Навчально-методичний посібник / О.М. Пєхоти. -     

         К.:А.С.К.,2001. - 256 сПометун О., Пироженко Л. Сучасний урок:     

         інтерактивні технології навчання. - К.:А.С.К., 2004. - 192 с.

      15. Словник основних термінів і понять з превентивного виховання / Під заг. ред. доктора пед. наук, професора Оржеховської В.М. / ТзОВ «Терно-граф»,Тернопіль. -2007, - 200 с. -С 177-179.

      16. Смирнов Н.К. Здоровьясберегающие образовательные технологи в современной школе. - М : АПК и ПРО, 2002. - 121 с.

      17. Таранова О., Челах Г. Здоров'язбережувальний педагогічний процес. Завуч.-2008.№19-20.

      18. Шульга С. Оздоровчі технології. Директор школи. - 2008.

 

 

 

 

 


                                                                                                       «Додаток»

Курс «ЯДС». 1-й клас

Тема: НАСТРІЙ І ЗДОРОВ'Я

Мета: дати учням уявлення про настрій людей, вплив настрою на почуття, Допомогти засвоїти правила ввічливого спілкування; прищеплювати корисні звички у спілкуванні з однолітками, дорослими людьми, членами родини; виховувати життєрадісність, взаємоповагу, доброзичливість, любов до інших людей.

Обладнання: таблиця «Символи настрою», сигнальні картки, кольорові олівці, предметні картинки, прислів'я, великі окуляри для гри.

ХІД УРОКУ

І. Ранкове коло.

  • Доброго ранку! Доброго дня!

Хай плещуть долоньки,

Тупають ніжки,

Працюють голівки

І сяють усмішки.

Доброго ранку, доброго дня!

Бажаєте ви, бажаю вам я!

  • За виразами ваших облич бачу, що у вас усе гаразд і ваш настрій можна зобразити так. (Учитель демонструє дітям смайлик «задоволення» ) Я сподіваюся, що гарний настрій не залишить вас протягом усього уроку.

https://i.gyazo.com/51576aa3e23c2b47638108ef6b9f0be2.png

Протягом уроку навколо смайлика вчитель прикріплює таблички на яких схематично зафіксовані висновки, зроблені в процесі виконання завдань.

II. Актуалізація опорних знань.

Найціннішим для кожної людини є її здоров'я. Коли ви веселі, їсте з апетитом, міцно спите, вдень рухливі — ви здорові й легко впораєтесь із будь-якою справою. Купити здоров'я неможливо, тому його необхідно зберігати й зміцнювати.

Зрозуміло, всім відомо,

Що приємно буть здоровим,

 


Тільки треба добре знати,

Як здоровим тобі стати.

- Як ви гадаєте, що треба робити, аби бути здоровим? (Дотримуватись режиму дня, робити ранкову гімнастику, правильно харчуватися тощо.)

 

Тест «Що ти робиш для того, аби бути здоровим?».

Сигнальними картками діти висловлюють своє ставлення до певного твердження: згоду — карткою зеленого кольору, незгоду — червоного.

  •          Щоденно роблю зарядку.
  •          Допізна переглядаю телепередачі.
  •          Відпочиваю на свіжому повітрі. Г:1МЯИ
  •          Ввічливо спілкуюся з людьми.
  •          Сперечаюсь із друзями, батьками.
  •          Намагаюсь робити добрі вчинки.
  •          Дотримуюсь режиму дня.

III. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми уроку. — Сьогодні ми визначимо, що іще допомагає нам бути здоровими.

Етюд «Комплімент» (робота в парах).

  •          Поверніться один до одного, візьміться за руки, подивіться у вічі й скажіть сусідові, що гарного ви в ньому бачите. (Діти працюють у парах, за бажанням вимовляють компліменти вголос.)
  •          Який у вас настрій від почутих слів? (Гарний, веселий.)
  •          А гарний настрій — це запорука доброго здоров'я.

IV. Сприйняття та засвоєння нових знань.

Пояснення значення поняття «настрій».

  • Спробуйте пояснити значення слова «настрій». (Настрій — це всі переживання, почуття, які виникають у людини протягам дня.)
  • Яким буває настрій?
  • Чи однаковий настрій у вас протягом дня?
  • Що впливає на ваш настрій?
  • Що може зіпсувати вам настрій?
  • Що може поліпшити настрій дорослій людині, а що — дитині?

 

Робота над оповіданням В. Сухомлинського «Скажи людині: «Здрастуйте!».

Учитель читає оповідання. -

Лісовою стежечкою ідуть батько і маленький син. Довкола тиша, тільки чути, як десь далеко стукає дятел та лісовий струмочок дзюрчить у лісовій гущині. Аж тут син побачив; назустріч їм іде бабуся з ціпком. — Тату, куди вона Йде? — питає син.

 


- Зустрічати або проводжати, — каже батько й усміхається. — Ось як ми зустрінемося з нею, ти скажи їй одне-однісіньке слово:

«Здрастуйте!»

  •               Навіщо ж їй казати це слово? — дивується син, — Вежа ж зовсім нам незнайома.
  •               А ось зустрінемось, скажемо їй де слово, тоді й побачиш навіщо. Побачиш, що станеться.

Ось і бабуся.

  •               Здрастуйте! — каже син.
  •               Здрастуйте! — каже батько.
  •               Здрастуйте! — каже бабуся Й усміхається.

І хлопчик тоді здивувався: усе довкола змінилося. Сонце засяяло яскравіше. Верховіттями дерев пробіг легенький вітерець, і листя заграло, затремтіло. В кущах заспівали пташки — раніше їх і не чути було.

На душі в хлопчика легко-легко стало.

  •               Чому це воно так? — питається син.
  •               Бо ми сказали людині: «Здрастуйте!»

 

Бесіда.

  •               Чому довкола все змінилося? (Відповіді дітей.)

Які ще «чарівні» слова, які б могли покращити настрій, ви знаєте? («Будь ласка», «вибачте», «перепрошую», «дякую» тощо.)

  •               Як ви гадаєте, чи поліпшується від гарних слів самопочуття людини?

 

Створення словника «чарівних» слів на дошці.

Висновок На настрій впливають не лише вчинки, а й слова. Гарний настрій можна створити лагідним щирим словом.

 

Робота з підручником.

_ Ми легко помічаємо, який у людини настрій. Усі переживання відображаються у виразі обличчя. Людина може радіти, сумувати, боятися, дивуватися, гніватися. Радість, сум, страх, подив, гнів — це емоції, які відчуває людина.             

 

Розкажіть, який настрій у дітей, зображених на малюнках

підручника. (Відповіді учнів.)

  •              Які емоції покращують наше здоров'я?
  •              Які емоції його погіршують?
  •              Які емоції викликають добрі вчинки?
  •              Якими вчинками можна засмутиш?

 

Гра «Тренуємо емоції».

  •               Покажіть за допомогою виразу обличчя емоції, коли ви:отримали бажаний подарунок;
  •               злякалися чогось, наприклад, собаки;
  •               зустріли друга, якого давно не бачили;
  •               ненароком розбили склянку;
  •               не вивчили урок;
  •               не хочете їсти кашу.

 Висновок. Позитивні емоції піднімають настрій, сприяють зміцненню здоров'я.

 

Фізкультхвилинка.

Учні імітують дії, які згадуються у вірші.

Хмарка сонечко закрила,

Слізки срібнії зронила. .

Ми ті слізки пошукаєм,

У травиці позбираєм.

Пострибаєм, як зайчата,

Політаєм, як пташата.

Потанцюємо ще трішки,

Щоб спочили ручки, ніжки.

Всі веселі? От чудово!

А тепер до праці знову.

Колективна робота.

  •               Нас оточують різні речі, предмети. (На дошці прикріплені зображення різних предметів: тарілки, телевізора, книжки, велосипеда, стільця, м'яча, альбому, іграшки, шафи, зошита, морозива, стола, торта, крейди, цукерки тощо.)
  •               Подивіться на дошку, виберіть предмети, які можуть поліпшити ваш настрій.

Висновок. На наш настрій впливають і деякі предмети, які можуть поліпшувати або погіршувати його.

Робота в зошитах.

Наше здоров'я залежить від ставлення один до одного, до своїх рідних, друзів, знайомих. Розгляньте малюнки у зошитах на сторінці 55. Чи подобається вам така поведінка дітей?

  •               Позначте жовтими квадратиками ті вчинки дітей, які ви схвалюєте.

_ Що потрібно зробити, щоб створити гарний настрій мамі, татові, бабусі, вчителям, друзям?

Висновок. Наш настрій залежить від наших вчинків. Спілкуючись зі старшими і ровесниками, будьте доброзичливими, не псуйте нікому настрій, ні з ким не сваріться.

 


Практична робота «Ігри, які сприяють веселому настрою».

— У народі кажуть: «Якщо дитина бігає та грається, то їй здоров'я посміхається». Гра допомагає стати добрим, чесним, сміливим. Вона вносить у життя людей радість і бадьорість. Рухатися, бігати, гратися — це значить жити. Хочеш бути вродливим — грайся! Хочеш бути щасливим — грайся! Хочеш бути здоровим — грайся!

Гра «Будь ласка».

Учні виконують команду або завдання вчителя лише в тому випадку, коли почули після неї «Будь ласка». Хто помиляється — вибуває з гри.

Гра «Заборонений рух».

Перед початком гри вчитель з'ясовує, який рух буде забороненим (наприклад, однойменними руками доторкнутися до плечей). Діти за командою вчителя виконують всі рухи, крім забороненого.

Гра «Плутанина».

Учитель називає і показує якусь частину тіла, діти повторюють його рухи. В якийсь момент він називає одну частину тіла, а показує іншу. Діти мають показати правильно.

Гра «Чарівні окуляри».

Учитель каже: «У мене є «чарівні окуляри». Крізь них можна побачити тільки хороше». Учні передають окуляри один одному, розказуючи при цьому, що бачать гарного в тих людях, які знаходяться поруч.

Висновок. Гра виховує дружні, товариські стосунки. У грі ми пізнаємо одне одного, знаходимо вірних, щирих товаришів.

V. Закріплення вивченого.

На початку уроку ми зобразили наш настрій. То що треба робити, аби зберегти такий настрій? (Промовляти гарні «чарівні» слова, грати у веселі ігри, частіше посміхатися, робити добрі вчинки.)

https://i.gyazo.com/2533f68696563e43345849b87f10e2b6.png


Послухайте вірш А.Костецького «Як зробити день веселим»:

Ти прокинься рано-рано, '

лиш над містом сонце встане, ^

привітайся з ластівками,

з кожним променем ласкавим.

Сам гарнесенько умийся,

сам швиденько одягнися,

підійди до тата й мами і скажи їм:

  • Добрий ранок! Усміхнися всім навколо: небу, сонцю, квітам, людям, і тоді обов'язково

день тобі — веселим буде!

  • Що радить автор зробити, щоб день був веселим?

 

VI. Рефлексія

  •                  Що цікавого ви дізналися на уроці?
  •                  Що може вплинути на настрій людини?
  •                  Складіть прислів'я зі слів: настрій, половина, гарний, здоров'я. (Гарний настрій половина здоров'я).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                                «Додаток»

Курс  «ЯДС» 2-й клас

Фізичні вправи і загартовування

Мета: формувати у дітей поняття про значення рухового режиму для здоров’я людини, переконати, що рух – це життя; вчити  різноманітним вправам для  щоденного виконання, методам профілактики й способам зміцнення здоров’я. Створити на уроці - тренінгу дружню атмосферу, формувати навички комунікації і групової роботи.

Результати навчання

Наприкінці заняття учні мають уміти:

 розказати як вони піклуються про своє здоров’я

 навести приклад деяких фізичних вправ і процедур загартовування;

 усвідомлювати необхідність вести здоровий спосіб життя

Обладнання і матеріали

 кольорові олівці;

 сигнальні картки;

 малюнки для розфарбовування;

 маски-шапочки каченят;

 сюжетні малюнки для роботи в групах;

 м’ячик.

Що підготувати заздалегідь

Принести малюнки «Ми дружимо із фізкультурою і спортом»

Орієнтовний план уроку

Стартові завдання 2 хв

Інформаційне повідомлення 2 хв

Інтерактивні вправи 5 хв

Практична робота 2 хв

Руханка 2 хв

Конкурс малюнків  6 хв

Робота в групах 6 хв

Практична робота 6 хв

Підсумкове завдання 4 хв

ХІД УРОКУ

І. Стартові завдання (повторити попередній матеріал і перейти до нового)

1. Пригадати вивчене на минулому уроці.

Гра «Червоне-зелене»

- Перевіримо за допомогою сигнальних карток, як ви засвоїли вивчені на попередньому уроці правла харчування. Якщо повідомлення неправильне, покажіть червону картку, якщо правильне – зелену.

* Від їжі залежить ріст і розвиток людини.

*Добре пережована їжа йде на користь.

*Недоїдання корисне для здоров’я.

*Переїдання корисне для здоров’я.

*Що більше вживати солодощів, то краще.

*Необхідно ретельно пережовувати їжу, перш ніж ковтнути.

2. Назвати тему і завдання уроку.

- Ви вже знаєте, що дотримання особистої гігієни, правильне харчування, режим дня – усе це підґрунтя міцного здоров’я. Але для того щоб бути здоровим, людині ще потрібно виконувати різні фізичні вправи і загартовуватись. У людей, що мало рухаються, погіршується робота всіх органів людини. Рух – природна потреба дитячого організму. Ученими доведено, що для хлопчиків і дівчаток шестирічного віку денною нормою є 11-12 тисяч рухів. Така кількість рухів можлива, якщо діти роблять ранкову гімнастику, фізкультпаузи, відвідують уроки фізкультури, беруть участь у рухливих іграх на перервах, відпочивають на свіжому повітрі, загартовуються.

ІІ. Основна частина

1. Інтерактивна гра «Павутинка»

Діти передають м’ячик  (за бажанням), промовляючи при цьому як вони люблять відпочивати.

2. Робота в групах « Пояснити прислів’я»

 Хто спортом займається – той сили набирається.

 Ходи більше – проживеш довше.

 Багато ходити – довго жити.

 Хто із спортом дружить, той ніколи не тужить.

 Хто день починає з зарядки, у того здоров’я в порядку.

3. Практична робота (Підбір вправ для ранкової гімнастики»)

1)Вихідне положення – основна стійка.

На раз, два: руки зімкнуті у вигляді кільця, підняти вгору, встати на носки і потягнутися, вдихнути.

На три-чотири: руки зімкнуті у вигляді кільця, опустити, видихнути.

2)Вихідне положення – стійка «Ноги нарізно, руки на поясі».

На раз: повернути тулуб вправо, праву руку відвести вбік долонею вгору.

На два: вихідне положення.

На три, чотири: те ж саме ліворуч. Ступні від підлоги не відривати.

3)Вихідне положення – стійка «Носки разом».

На раз, два: глибоко присісти, коліна разом.

На три, чотири: повернутися у вихідне положення, вдихнути.

4)Вихідне положення – стійка «Ноги нарізно, руки на поясі».

На раз, два: нахилитися вліво, ліву руку вниз, видихнути, повернутися у вихідне положення, вдихнути.

На три, чотири: так само – праворуч.

5)Вихідне положення – основна стійка.

На раз: підняти руки вгору, плеснути долонями над головою, вдихнути.

На два: опустити руки вниз, плеснути долонями  за ногами, видихнути.

На три, чотири: повернутися у вихідне положення.

6)Вихідне положення – упор «Стоячи на колінах».

На раз – чотири: повертаючи тулуб і голову вправо, підняти праву руку вгору, вдихнути, повернутися у вихідне положення, видихнути.

На п’ять – вісім: так само – ліворуч.

7)Вихідне положення – лягти на спину, руки уздовж тулуба.

На раз, два: зігнути ліву ногу, повернутися у вихідне положення.

На три, чотири: так само – правою ногою, дихати рівномірно.

8)Вихідне положення – ходьба з високим підніманням стегна.

4. Гра «Рух – здоров’я» (якщо я називаю корисні для здоров’я дії – ви плескаєте в долоні, якщо ні – тиша)

- фізкультхвилинка;

- ранкова гімнастика;

- ігри на свіжому повітрі;

- спорт;

- відпочинок на дивані;

- фізична праця;

- ігри за комп’ютером;

- перегляд телепередач, фільмів.

          5. Конкурс малюнків «Ми дружимо із фізкультурою і спортом»

(Учні розповідають про малюнки, які підготували вдома).

6. Робота в групах. Визначте за сюжетними малюнками, які ванни приймають діти.

 Малюнок №1. Діти купаються в морі (водні)

 Малюнок №2. Діти ліплять сніговика (повітряні)

 Малюнок №3. Улітку батьки і діти на морському березі будують фортецю з піску (сонячні)

 Малюнок №4. Хлопчики пливуть наввипередки в басейні (водні)

 Малюнок №5. Сім’я катається на лижах (повітряні)

 Малюнок №6. Гурт дітей бігає на галявині (повітряні)

7. Ігрова вправа « Пантоміма» ( у колі).

Вчитель говорить, а діти виконують дії:

 Ви обтираєтесь махровою рукавичкою, змоченою холодною водою.

 Ви ходити босоніж по землі.

 Ви ходите босоніж по гарячому піску.

 Ви ходите босоніж по камінчиках.

 Ви миєте ноги холодною водою.

 Ви купаєтесь в холодній воді взимку.

8. Читання і аналіз вірша Софії  Майданської « Курчата»

А курчата наші всі

Ходять босі по росі.

Я гадав – нечемні діти

Можуть ніжки застудити.

І прибіг сказати бабці,

Щоб купила курям капці.

А бабуся:

-Любий внуку,

Ти затям таку науку:

По росі, де трави й квіти,

Дуже корисно ходити.

Вчись і ти, як ці курчата,

Свої ніжки гартувати.

Читання вірша  вчителем і аналіз

- Що запропонував хлопчик купити курчатам?

- Що порадила хлопчикові бабуся?

- Що б порадили ви хлопчикові?

           9. Руханка- інсценізація «Ми – каченята» (діти одягають на голови шапочки каченят і імітують їх рухи)

          Один, два – усі пірнають.

(руки з’єднують у замок над головою, імітують пірнання)

            Три, чотири – виринають.

(виконують колові рухи руками, імітують виринання)

          П’ять, шість на воді

          Кріпнуть крильця молоді.

(імітують рухи крил)

        Сім, вісім – що є сили

        Всі до берега поплили.

(виконують плавальні рухи)

        Дев’ять, десять – обтрусились, покрутились.

(обтрушуються, кружляють на місці)

       І розбіглись хто куди.

(розбігаються)

           10.Розфарбовування малюнків.

 - Розфарбувати  малюнки, на яких діти загартовуються, виконують фізичні вправи:

    ІІІ. Підсумкове завдання

1. Продовжити речення: « На цьому уроці я навчився (лася)…»,   «Щоб бути здоровим потрібно ...»


                                                                                            «Додаток»

Позакласний захід

Подорож  у  країну Здоров'я

 Мета: повторити з учнями  гігієнічні правила і способи догляду за шкірою рук і зубами; навчити прийомам зняття напруги очей; пропагувати здоровий спосіб життя.

Обладнання: на дошці вивішується картка країни Здоров'я, на якій позначені зупинки, заплановані під час подорожі, маршрут руху; малюнок автобуса, Знайки, Бабусі-Загадалки, пам'ятка правил збереження здорових зубів.

Заняття проводиться у формі заочної подорожі. Разом з дітьми вибирається вид транспорту, на якому буде здійснено подорож.

Карта країни Здоров'я

1. Станція Руки.

2. Станція Зуби.

3. Станція Очі.

4. Станція Здоровячок.

Хід заняття

Актуалізація знань

Вчитель.

Хто здоровий, той сміється,

Все йому в житті вдається,

Радість б'ється в нім щоднини

Це ж чудово для людини!

Хто здоровий, той не плаче,

Жде його в житті удача.

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

Хто здоровий — не сумує,

Над загадками мудрує,

Він сміливо в світ іде

Й за собою всіх веде.

Бо здоров'я — це прекрасно,

Здорово, чудово, ясно!

І доступні для людини

Всі дороги і стежини!

Діти, сьогодні ми вирушимо у подорож.

Подивіться на карту, як називається країна, в яку ми потрапимо?

Учні.

Вона називається країна Здоров'я.

Вчитель.

Для подорожі нам необхідно вибрати вид транспорту.

Вгадайте, на чому ми поїдемо подорожувати.

По маршруту вас везуть

І квиточки продають.

З вигляду продовгуватий,

 Але зовсім не рогатий.

Учні.

Це автобус.

Вчитель.

Ось на такому веселому автобусі ми з вами відправимося в подорож. (Малюнок автобуса вивішується на дошку.) Займайте місця, від'їжджаємо. (Виконати кілька рухів, що зображують їзду на автобусі.)

Перша станція - Руки.

Хіба ви не бачили на руках бруд? А на брудних поверхнях живуть мікроби, непомітні для очей! Якщо ви, не помивши руки, сіли пообідати, тоді всі вони відправляться до вас в живіт!

Що ж необхідно, щоб такого не сталося?


Учні.

Потрібно мити руки з милом.

Вчитель.

Абсолютно вірно. Потрібно строго дотримувати гігієну рук і нігтів, щоб не заразитися інфекційними захворюваннями, які передаються через брудні руки. Обов'язково мийте руки з милом теплою водою. Якщо шкіра рук суха, то обов'язково змастіть їх кремом.

Оздоровча хвилинка

Вчитель.

Правою рукою помасажуйте кожен палець на лівій руці. То ж зробіть з правою рукою. Намагайтеся приділити увагу кожному суглобчику, ретельно розтираючи його. Пальці рук пов'язані з мозком і внутрішніми органами. Масаж великого пальця підвищує діяльність головного мозку, вказівного - покращує роботу шлунку, середнього - кишечника і хребта, безіменного - печінки, мізинець допомагає роботі серця. Те ж саме робіть будинку зі стопами (масаж).

Догляд за нігтями

Вчитель.

Нігті захищають кінчики пальців від травм. Але вони можуть стати і шкідливими для людини, якщо їх відпустити і не дотримувати чистоту. Тоді під нігтями може скупчуватися велика кількість хвороботворних мікробів.

Нігті слід регулярно стригти. На руках-раз у тиждень, на ногах - раз в 2-3 тижні (ростуть повільніше). Перед процедурою рекомендується потримати кисті і стопи в теплій мильній воді. Нігті розм'якшуються. Утворюються часом біля нігтя задирки слід регулярно зрізати, а місця, де вони були, змащувати йодом. Зріз нігтя повинен бути напівкруглим. Якщо нігті обрізати неправильно, гострі краї можуть врости в шкіру і викликати біль і запалення.

Поїхали на наступну станцію. (Хлопці виконують імітаційні вправи їзди на автобусі).

Наступна станція - Зуби.

Учні.

Щоби зубки чисті були,

Ми їх чистить не забули.

Щіткою туди-сюди,

Чисті зубки в нас завжди.

Чистим зуби двічі ми,

Чистим довго, хвилин три.

Щітка чиста чи нова,

На ній пасточка зубна.

Вчитель.

Щоб їжа краще перетравлювалася в шлунку і кишечнику, вона змочується слиною в роті і подрібнюється зубами. Перші зуби, молочні, з'являються у людини на першому році життя. До 6-7 років їх стає 20. Деякі з них вже випали, на їх місці прорізалися нові, постійні. До 10-11 років зазвичай випадають всі молочні зуби, замінюючись постійними. Якщо людина втратить постійний зуб - новий на його місці вже не виросте.

Вчитель.

Що шкідливо для зубів?

Учні.

Гризти горіхи. Є дуже холодну і дуже гарячу пишу. Є шкідливу для зубів їжу (особливо багато солодкого).

Практикум "Чищення зубів"

(Діти дотримуються порядок чищення зубів.)

1. Зубна щітка розташовується уздовж лінії ясен. Руху зубної щітки - зверху вниз. Ретельно чистити кожен зуб.

2. Очистити внутрішню поверхню кожного зуба. Руху зубної щітки - знизу вгору.

3. Почистити жувальну поверхню кожного зуба. Рухи щітки - вперед-назад.

4. Кінчиком щітки почистити внутрішню сторону передніх зубів круговими рухами.

5. І ось тепер ваші зубки чисті.

Пам'ятка

• Чистити зуби два рази в день - вранці і ввечері.

• Менше їсти солодкого, більше овочів і фруктів.

• Якщо розболівся зуб - треба йти до лікаря.

Вчитель.

Ви все запам’ятали? Які ви молодці, але нам пора вирушати далі. Втомилися в дорозі, давайте розімнемося.

Фізкультхвилинка

Погляділо сонце вправо,

Потім вліво.

Промені свої пустило

І теплом нас всіх зігріло.

А поки ми веселилися, наш автобус під'їхав до наступної станції. Вона називається «Голова».

Прислухаймось, хто це нас тут зустрічає? Та це ж Знайка!

Знайка.

Коли хочуть, щоб річ служила нам без строку,

Недарма люди кажуть: «Бережіть як зіницю ока!»

І щоб очі твої, могли надовго зберегтись,

Ти, мій друже, добре вчись:

Очі поранити дуже просто –

Не грай з предметом гострим!

Очі не три, не засмічуй, бережи,

Щоб не трапилось біди.

Не пиши, схилившись низько,

Не тримай підручник близько!

Телевізор в будинку є дорікати не стану,

Але, будь ласка, не лізь до самого екрану!

Та дивись не все підряд, а передачі  прості,

Що приносять користь.

Зарядка для очей

(Проводить учитель чи Знайка.)

Знайка.  

Хлопці, якщо у вас втомилися очі під час читання книги або підготовки уроків, рекомендую провести зарядку для очей.

Всі встали і вийшли з автобуса.

Подивіться, яка краса навколо (виконуємо кругові обертання очима, то в одну сторону, то в іншу).

А тепер поморгали очима, як метелик крильцями (протягом 1-2 хвилин).

Подивіться вдалину (дивляться в вікно), а тепер близько (вправа «Близько-далеко»).

Закрили свої оченята і постояли з закритими очима, представляючи картину нашої подорожі. Відкрили очі.

Не забувайте ці вправи і мої поради, тоді ваш зір буде відмінним. А я прощаюся з вами. До нових зустрічей!

Вчитель.

Вирушаємо далі.

Наступна станція - Здоровячок.

З кожним роком зростає число хворих дітей. Причиною багатьох захворювань є недотримання режиму дня, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя. Ліки від усіх хвороб заховані в наших загадки, які приготувала для вас Бабуся-Загадалка. (З'являється Бабуся-Загадалка.)

Стиглі, соковиті, різнокольорові,

На прилавках всім помітні!

Ми корисні продукти,

А звемось просто - ...(фрукти).

Щоб справлятися з хворобами

Треба сміливо... (загартовуватися).

Кістяна спинка,

Жорстка щетина,

З м'ятною пастою дружить,

Нам старанно служить. (Зубна щітка.)

Вислизає, як живе,

Але не випущу його я.

Ясна річ цілком:

Нехай відмиє руки мені. (Мило.)

Гумка Акулинка

Пішла гуляти по спинці.

Збирається вона

Вимити спину докрасна. (Мочалка.)

Вафельний і смугастий,

Гладкий і кошлатий,

Завжди під рукою.

Що це таке? (Рушник.)

Я завжди тобі потрібна,

Гаряча і холодна.

Покличеш мене - біжу,

Від хвороб березі. (Вода.)

Не годує, не поїть

А здоров'я дарує. (Спорт.)

Цілих 25 зубців

Для кучериків й чубців.

І під кожним під зубком

Ляже волоссячко рядком. (Гребінець.)

Щоб ми ніколи і нічим не хворіли.

Щоб здоровим рум'янцем щоки горіли,

Щоб ми на п'ятірки уроки вчили,

Щоб у школі і вдома ми бадьорими були,

Щоб було здоров'я у відмінному порядку,

Всім потрібно з ранку займатися...(зарядкою).

Молодці, хлопці, всі мої загадки відгадали. Подружіться з водою, сонцем, зарядкою, спортом і тоді ви будете рости здоровими і веселими. До побачення.

Гра «Погано-добре»

Добре:

1. Мити ноги, руки, приймати душ.

2. Чистити зуби.

3. Провітрювати кімнату.

4. Гуляти на свіжому повітрі.

5. Спати на жорсткому ліжку, на спині.

- Чи сняться вам неприємні сни?

- Як ви думаєте, чому?

Погано:

1. Перед сном багато пити, їсти.

2. Дивитися страшні фільми.

3. Слухати гучну музику.

4. Фізично напружуватися перед сном.

5. Грати в галасливі ігри.

Вчитель. Ну от, хлопці, наш автобус під'їжджає до нашої школи, а подорож закінчилася.

Підведення підсумків

- Що нового для себе ви дізналися з подорожі?

Це цікаво!

- Як ви думаєте, скільки років повинна прожити людина, щоб отримати почесне звання «довгожитель»?

У нашій країні багато людей, чий вік перевалив за сто років. Довгожителі вважають, що є секрети довголіття.

Перший секрет - загартоване тіло.

Другий секрет - хороший характер.

Третій секрет - правильне харчування і режим дня.

Четвертий секрет - щоденний фізична праця.

- Як ви думаєте, чи важко виконувати все це і стати довгожителем?


                                                                                                         «Додаток»

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКИ В ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ

Дихальні вправи

«Повітряна кулька».

Стоячи, плечі розвернути. Підняти руки через сторони долонями всередину до лінії вух, роблячи вдихання повітря. Затримка дихання на рахунок до 5, видих (губи трубочкою), руки вниз з наступним розслабленням тіла, уявляємо, що надуваємо та здуваємо повітряну кульку. Далі так само із затриманням дихання на рахунок вже до 10.

«Канатоходець».

Кладемо мішечки із сіллю, вагою -200 г, на голову та уявляємо, що ліземо вгору (імітуємо). Стати прямо, руки нарізно. Підняти вгору, вдихнути. Опускаємо руки вниз, видихнути. Згинаємо коліна. Повторити вправу 7-8 разів.

«Гойдалки».

Покласти мішечки із сіллю на голову. Стати прямо, руки нарізно, руки на поясі. Гойдаємося, підводячись на носки й опускаючись на п'яти. Рухи повторюємо 10 разів.

«Хто уважніший?»

Діти присідають, коли почують іменники - назви істот, стають прямо, коли почують іменники - назви неістот. (Приклади іменників: сонце, зайчик, квіти, парта, білочка).

Весела каліграфічна хвилинка

Запишемо плечима слово "молодці".

Вправи з мішечками.

Вихідне положення - стійка, ноги нарізно, руки в сторони, мішечок у правій руці

  •             1 - поворот тулуба ліворуч, перекласти мішечок у ліву руку (видих).
  •        2 - вихідне положення, мішечок у лівій руці (вдих).
  •        3 - 4 - в інший бік.

Вихідне положення - основна стійка, мішечок за головою в руках

  • 1 -2 - нахил у перед, руки вниз, торкнутись мішечком підлоги (видих).
  • 3-4 - вихідне положення (вдих).

Вихідне положення - основна стійка, мішечок на голові^

  •        1 -2 - присідання на носках, руки в сторони (вдих).
  •        3-4 - вихідне положення (видих).

Гімнастика для рук і очей, Пальчикова гімнастика.

Гімнастика для рук

Для покращення самопочуття, для розвитку м язів рук, для зниження нервового напруження та втоми, проводиться масаж рук. Натискуючи на активні зони пальців і долонь, ми стимулюємо функції багатьох внутрішніх органів.

Поглажування рук від ліктів до кінців пальців з внутрішньої та зовнішньої сторін (по 3 рази).

«Загострювання олівців».

Вказівним пальцем однієї руки виконуємо поглажування з натиском (наче загострюємо олівець) кожного пальця від долоні до кінця пальця з чотирьох боків (на рахунок 1,2,3, 4).

«Закручування».

Беремо в руку кожен палець по черзі й нібито намагаємось закрутити його, при цьому зсуваємо злегка шкіру на пальці (3 рази).

«Натискання».

Вказівним та великим пальцем натискаємо на кожен палець, починаючи з нижньої та закінчуючи на верхній фаланзі пальців. Спочатку з внутрішньої та зовнішньої сторони пальців, потім по боках (на рахунок 1-8). На верхні фаланги пальців натискуємо по два рази.

«Закручування шурупів».

Великим пальцем робимо точений масаж між кістками руки. Нібито закручуємо шурупи. Долоню стиснуто у кулак. (На рахунок 1,2, 3 ).

«Вилочка».

Вказівний та середній пальці - це вилочка. Захоплюємо вилочкою по черзі кожен палець і намагаємося плавно вивернути його назад.

Вправа для покращення роботи серця.

Вказівним, великим та середнім пальцями правої руки робимо колові рухи, одночасно надавлюючи на ліву долоню по середині горбика біля великого пальця (пальці зібрані разом «пучкою»)(3 рази по 3).

Розтягування великого пальця до руки (до передпліччя)( по 3 рази).

Руки витягнуті вперед, у ліктях не згинати. Пальці разом, прямі, намагатися притягнути до себе. В цей час долоні назовні. Повільні руки долонь по колу, спочатку в протилежні боки, потім одна до одноі.( В перші дні ця вправа проводиться один раз, потім можна збільшити до З разів)

«Замочок». За спиною з'єднайте руки по черзі. Складіть руки за спиною, долонями разом, пальцями вгору. Покладіть руки на груди, напружуючи м'язи шиї, руками створюйте протидію. Підборіддя трохи підніміть.

«Перевіримо» годиннички. Розтирайте зап'ястя обох рук.

Стисніть праву руку в кулак і кісточками пальців промасажуйте долоню лівої руки, а потім правої.

«Привітайтесь» з кожним пальчиком . Натисніть легенько на кінчик кожного пальця.

Гра «Дощик». Імітуйте звичайний дощик, потираючи долоні, а сильний дощик - плескаючи долонями по стегнах , грім чи град - гупайте ногами.

Гра «М'яч». Уявіть, що тримаєте в руках «м'яч пробитий»! При цьому з звуками «с-с- с-с-с» починайте потрохи випускати повітря з легенів, одночасно показуючи руками, як зменшується м'яч. Виграє той хто буде "спускатися" найдовше.

«Плита». Станьте парами, тримаючи один одного за руки. Імітуючи гашення, промовляйте «з-з-з, с-с-с».

«Потягування». Уявіть , що взуття «приклеєно» міцно до підлоги, на руках залізні пластини, а на стелі магніт. Коли останній починає працювати, тягніть руки вгору, не відриваючи п'яти від підлоги.

Підготовчі вправи для пальців рук (15-30 сек):

а) потискування великим пальцем кінців пальців (одне-два потискування кожної «подушечки»), одноразово обидві руки;

б) розтирання великим пальцем останніх;

в) силове натискання великим пальцем (зверху) з'єднання флангів ;

г) «обтирання» пальцями однієї руки почергово цальців іншої.

Гра «Впіймай уявний предмет».

Діти уявіть собі, що в мене в руках : а) куля; б) куб; в) циліндр і я по черзі їх вам кидаю . Покажіть мені за допомогою рук та пальців, що ці геометричні тіла об'ємні і, що ви вловили саме кулю, куб чи циліндр. Якби Ви їх зловили, то як саме утримували б в руках.

Пальчики борються! ( Оперти подушечки пальців лівої руки на пальці правої і по черзі натискати на них).

Гра на фортепіано ( Постукати пальцями по парті).

«Качечки здороваються». (Скласти долоні у вигляді качиних головок і по черзі опускати їх і піднімати)

«Віяло» ( По черзі всі пальці скласти в кулак і навпаки). Лікті на парті, обертати кисті руку різних напрямках.

Над землею сонечко покотилось,

Наче дивне колесо закрутилось.

Але враз за хмароньку зачепилось,

От у другу сторону покотилось.

Так каталось сонечко, так котилось,

Поки натомилось і зупинилось.

Руки витягнути, скласти разом долоні, розводити їх у сторони, не роз'єднуючи зап'ястя рук.

Повернувсь додому із далека,

Прилетів із вирію лелека.

Крильця напружені він складає,

Потім їх у сторони розгортає.

Ось на одну ногу в гніздечку став,

Крильця натруджені разом склав.

Лікті на парті, скласти долоні разом, зводити і розводити пальці, не роз'єднуючи долонь.

Двоє чорних пташенят

Разом у гнізді сидять.

Вони хочуть полетіти,

Хочуть крилонька розкрити.

Розгортатися не хочуть.

Ігри на розвиток моторики верхніх кінцівок

«Врятуй зайчиків» - намальовано 5 зайчиків. Іде вовк пальчиками закрити зайчиків.

  • Зібрати розсипані лічильні палички, сірники, коралі.
  • Переклади палички з однієї коробки в іншу.

«Будівельники» - гра з сірниками. Перенести сірники:

  • користуючись двома пальцями обох рук;
  • користуючись великими пальцями лівої руки;
  • тільки двома пальцями - великими і мізинцем; тільки вказівним і середнім пальцями;
  • двома мізинцями обох рук викласти у 4 сірників парканчик.

Розвиток моторики нижніх кінцівок

«Зайчики» - стрибки на обох ногах на одному місці (тримаючись за руку, за стіл).

Стрибки на правій на лівій нозі почергового на одному місці - тримаючись за руку, -стіл.

Стрибки на лівій, на правій нозі по прямій від стола до дверей і навпаки (самостійно або тримаючись за руки).

  •             «Жабки» - стрибки в коло
  •             «Зайчик» - імітація рухів.

Зайчик біленький сидить

Вушками ворушить.

Йому холодно сидіти

Треба лапки погріти.

Йому холодно стояти

Треба зайцю пострибати.

Вовчик зайчика злякав

Зайчик стриб - і поскакав.

  •        Гра-пантоміма «В ліс по ягоди».

Взяла кошик на ліву руку і пішла в ліс. Збирає ягоди. Загримів грім (постукування руками по столі).

Спалахнула блискавка (сплеск над головою, зажмуритись). Пішов дощ (барабанити пальцями по столі).

Спочатку повільно, потім сильніше, швидше і знову повільно. Перестав падати дощ, виглянуло сонечко (розвести руки в сторони, посміхнутись). Ходити по вузькій дошці поставленій на підлозі. Стрибки через низько натягнуту стрічку.

  •                                                   Підскоки (розвиток координації рухів та ритмічного мовлення).

Дві групи дітей: одна виконує рухи, а друга - промовляє плескаючи в долоні: "Ноги разом, руки в боки, починаємо підскоки. Раз, два. Три, чотири, п'ять, любо в полі нам стрибать".

 

  •            Дощик у лісі. « Крапля раз, крапля два, дощик землю полива. Хай гарненько виростає, після дощику трава. Крап-крап, крап-крал-крап, дощику, ти припускай. Крап-крап, крап-крап-крап парасольки розкривай, (ритмічно виставляючи то праву. То ліву ногу і промовляючи: Дощ іде, ну то й що, гумові в нас чобітки - он які блискучі і прудкі». (Перестрибують через " калюжу" накреслене коло. «У калюжу не впаду - я її перестрибну».
  •                             «Конячки» - Он конячка прискакала - Повезе всіх у садок. Нас дітей отут чимало Кінь копитом цок та цок.
  •                             З метою розвитку ручної моторики використовуються також вправи, які супроводжуються віршами,відомі народні "пальчикові" ігри.

Пальчики у лісі

  •                                                 Діти тримають перед собою ліву ,а потім праву руку долонею до себе.
  •                             Один, два, три, чотири, п'ять, Вийшли зайчики гулять.
  •                             Цей пальчик грибок знайшов. (Загинають мізинчик). Цей пальчик чистити став. (Загинають безіменний пальчик). Цей різав. (Загинають середній пальчик). Цей їв. (Загинають вказівний пальчик).
  •            А цей лише дививсь (Загинають великий пальчик і лоскочуть долоньку).

Драбинка (індійська гра)

  •            До кінчика великого пальця лівої руки прикладається кінчик вказівного пальця лівої руки. Потім кінчик вказівного пальця лівої руки з'єднується з кінчиком великого пальця правої руки. Далі всі рухи повторюються. Рухи починаються на рівні грудей, а потім руки піднімаються все вище і вище. Гру можна проводити також великими і середніми пальцями, великими і вказівними.

Пальчики «вітаються»

  •                             Кінчик великого пальця лівої руки «вітається», по черзі торкається кінчиків вказівного, середнього, безіменного пальців цієї ж руки; та ж вправа виконується пальцями правої руки;
  •            та ж вправа виконується одночасно пальцями правої і лівої руки; пальці лівої руки почергово "вітаються" з пальцями правої руки(великий з великим, вказівний з вказівним і т. д.)


«Додаток»

ЗРАЗКИ РУХОВИХ ФІЗКУЛЬТХВИЛИНОК  ІЗ ЛІЧБОЮ

Комплекс  1 (в.п.  -  вихідне положення)

   Вправа 1.

 В.П.  -  руки на поясі.

1  -  нахил голови вперед,

2  -  в.п.,

3  -  нахил голови  вправо,

4  -  в.п.,

5  -  нахил голови  вліво,

6  -  в.п.,

7  -  нахил голови назад

8  -  в.п. ( повторити 4-6 разів).

   Вправа 2.

В.п.  -  руки на поясі.

1 – руки до плечей,

2 – піднятись на  носки,  руки вгору,

3 – опуститись на всю ступню, руки до плечей,

4 – в.п. 

  Вправа 3.

В.п. – стати прямо.

1. – присіли, руки вперед,

2 -   в.п. ( повторити 4-6 разів).

Вправа4. „ Літають сніжинки”.

В.п.  –руки вперед  - угору,

1-4  -  повільне опускання рук униз із круговими  обертами в суглобах.

КОМПЛЕКС 2.

 Вправа 1.  „Карлики та велетні”.

В.п.  -  стати прямо.

1-2  -  присісти;

3-4  -  встати,  піднятися на носки, руки вгору ( повторити 4-6 разів).

 Вправа 2.

В.п.  -  руки на поясі.

1  -  руки вперед,

2-  -  руки вгору.,

3.  -  руки в сторони,

4.  -  в.п. (повторити 4-6 разів).

Вправа 3. „Годинник”.

В.п.  -  руки на поясі.

Робити нахили тулуба вліво-вправо, уперед-назад, промовляючи: „Тік-так, мов годинники отак, цілий день ось так”.

Вправа 4.

В.п.  -  стати прямо.

1-2  -  підняти ліву ногу, зігнуту в коліні, і  плеснути під нею в долоні,

3-4  -  теж  з правою ногою.

КОМПЛЕКС 3.

Вправа 1.

В.п.  -  стати прямо.

1 -  плеснути в долоні перед собою,

2 -  за спиною,

3 -  над головою,

4 -  в.п. ( повторити 6-8 разів).

Вправа 2. „Вітер ялинки гойдає”.

В.п. -  ноги нарізно, руки в сторони.

1-2  -  нахил вправо,

3-4  -  нахил вліво ( повторити  6-8 разів).

Вправа 3.

В.п. -  стати прямо.

1 – присісти, руки вперед,

2  -  в.п.,

3 – присісти, руки в сторони,

4 – в.п. ( повторити 6- 8 разів).

КОМПЛЕКС 4.

Вправа 1.

В.п. -  стати прямо.

1  -  руки за голову,

2  -  руки за голову, піднятися на носках,

3  -  руки за голову, опуститися на всю ступню,

4  - в.п. ( повторити 6-8 разів).

Вправа 2.

В.п.  -  руки перед грудьми.

1-2 – два ривки зігнутими руками,

3-4  -  те саме, прямими ( повторити 6-8 разів).

Вправа 3.

В.п. –руки до плечей.

1  -  нахили вправо, руки  вгору,

2  -  в.п.,

3-4 -  те саме вліво ( повторити 6-8 разів).

Вправа 4.

В.п. -  руки на поясі.

1-2 – напівприсісти,

3-4 – в.п.,

5-6 – присісти,

7-8 – в.п. ( повторити 4-6 разів).


«Додаток»

РУХЛИВІ ІГРИ ТА ЕСТАФЕТИ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

«Фізкульт-ура» 

Учні розташовуються на одному кінці майданчика, за лінією старту. На протилежному, за 15-20 м, позначають фі¬ніш. Учні говорять, співають куплет з дитячої пісні.

Треба спортом займатися.

Спорт, діти, нам потрібний.

Ми зі спортом міцно дружимо.

Спорт- доровя!

Спорт- гра!

Фізкуль-ура!

Фізкульт-ура!

Після цих слів учні розбігаються і швидко біжать до фінішу. Перема¬гають ті, хто в числі перших перетнув лінію фінішу. Гра повторюється.

Варіанти гри: з гри вибуває тільки учень, який фінішував останній, за другим разом — теж останній. Так визначають переможців гри.

«Хлібчик» (українська народна гра)

Спереду стає хтось один. А за ним — усі парами. Перша каже:

- Печу, печу хлібчик!

- А випечеш? — озивається остання пара.

- Випечу.

- А втечеш?

- Побачу.

І зразу ж біжить, а задня пара його ловить. Хто спіймає, з тим стане в парі спереду. А хто залишиться без пари, «пектиме хлібчик».

«Хто де живе»

Усі гравці діляться на дві команди і стають в колону по одному або в одну шеренгу. Кожну команду вчитель розрахо¬вує по порядку (№1, №2 і т.д.). Між двома командами, на рів¬ній відстані від команд, розміщені три кола (гімнастичні обру¬чі), які символізують «Ліс», «Повітря» і «Воду». Вчитель нази¬ває тварину, птаха або рибу і номер. Наприклад, вчитель голо¬сно говорить: «Вовк, № 5!» З кожної команди гравці, які мають даний номер, біжать до свого кола, де вони «живуть» (в даному випадку до «Лісу»).

Той гравець, що швидше прибіжить, виграє або цій команді нарахо-вується одне очко.

Варіанти гри:

а) гравці біжать, перестрибуючи стрічку, пролізають в гімнастичний обруч, метають малим м'ячем у ціль і т.п.;

б) гравці стрибають на одній нозі.

«Хто далі кине»

Учнів ділять на дві рівні команди. У кожного з грав¬ців — мішечок з піском. Креслять лінію метання, а від неї через кожен метр роблять 10-15 позначок. За сигналом вчителя на лінію метання виходять гравці однієї команди і виконують кидки. Підраховують, скільки мішечків упа¬ло за дані позначки. Очки команди сумують. Перемагає команда, гравці якої набрали найбільшу суму очок.

«Цурки» (українська народна гра)

На кілочок, забитий у землю, ставлять паличку, один кінець якої на землі, другий на кілочку. Це — цурка. Другою палицею вдаряють по тому кінці, який на кілочку. Цурка летить. Той, у кого вона злетить подалі, — переможець.

«Чий віночок кращий»(українська народна гра)

Учні поділені на дві рівні групи. Кожна з них утворює коло. На слова або пісню вчителя:

— Візьмемось за руки,

Підемо на луки,

Там сплетем віночок,

Станемо в таночок.

Учні беруться за руки і йдуть по колу вліво. На останні слова зупиняються, піднімають руки. Вчитель в цей час продов¬жує:

— Чий найкращий вінок.

Той і піде у танок.

Після цих слів учні швидко опускають руки на плечі своїм сусідам. Вчитель зазначає, у якому колі учні швидко поклали руки на плечі і доде¬ржуються форми кола. Ці діти танцюють під будь-яку мелодію, а решта плеще їм у долоні. Гра повторюється.

«Човник»

Учасників ділять на дві команди, які стають по обидва боки від середньої лінії. Команди вибирають капітанів, які по черзі відправляють до неї своїх гравців. Домовляються, що гравці однієї команди стрибатимуть від середньої лінії (на двох ногах) у бік супротивника. Після стрибка першого номера відмічають місце приземлення. Гравець повертається до своєї команди, а з місця його приземлення до середньої лінії стрибає гравець з команди суперників. Якщо останньому гравцеві вдається перестрибнути через середню лінію, його команда перемагає, якщо ні, то програє.

Варіанти гри: стрибають подвійні, потрійні стрибки з ноги на ногу.

«Швидко по місцях»

Усі гравці шикуються в одну шеренгу (між гравцями стандартний інтервал). Шеренга хлопчи¬ків — із правого флангу, шеренга дівчат — з ліво-го. Між хлопчиками і дівчатками інтервал 1-3 м.

За командою вчителя «Побігли!» всі учні розбігаються в різні сторо¬ни. По іншій команді вчителя: «Швидко по місцях» всі учні повинні виши¬куватись на свої вихідні положення зі стандартним інтервалом. Виграє ко¬манда, яка швидше вишикувалась. Варіанти гри:

а) шикування можуть бути у колону по одному, у дві шеренги і т.д.;

б) перед шикуванням гравці повинні (за завданням вчителя) викону-вати якусь рухову дію (стрибати, пролізати .).

«Щуки нападають»

„Щуки” стоять у колі посередині майданчика. „Ри¬бки” у своїх колах (4 кола). Клас ділять на 4 команди і називають їх „карасі”, „лящі” і т.д.). Вчитель називає „рибок”, які бігають навколо „щук”. За сигналом „Щуки нападають!” рибки біжать у свої кола — „хатки”. „Рибки”, до котрих до-торкнулись рукою „щуки”, стають „щуками” і допомагають ловити “рибок”. За сигналом „ри-бок”. За сигналом „Щуки відплили!” „рибки” бігають по всьому майданчику. За сигналом „Щуки нападають!” „щуки” ловлять „рибок”

Виграє та „рибка”, яку „щуки” зловлять останньою.

Ящірка, або „влуч в останнього”

Креслять крейдою коло. Одна команда учнів усередині кола, кожний учасник якої тримається за пояс сусіда спереду (колона по одному). Друга коман¬да з одним волейбольним м'ячем розташовується за колом. Завдання другої команди — кинути м'яч так, щоб влучити в останнього. М'яч можна передавати і виконувати кидки в останнього гравця. Уся колона намагається захистити останнього.

Перемагає команда, яка протримається більше часу або яка влучила у 2-3 останніх гравців в колоні.

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку