Дієвідміни дієслова. Букви -е, -є, -и, -ї в особових закінченнях

Про матеріал
Презентація створена для використання на уроці української мови в 7 класі під час вивчення теми: "Дієвідміни дієслів".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тринадцяте листопада. Класна робота Дієслова І та ІІ дієвідміни. Букви е та и в особових закінченнях дієслів І та ІІ дієвідміни.

Номер слайду 2

Дієвідміни дієслів -уть I 3 особа II -ать -(ють) множини -(ять) -е (є) -и (ї) 3 особа множини. Особові закінчення

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«Коментатор»Переписати, розкриваючи дужки, на місці крапок вставляючи пропущені букви. Виділені слова записати фонетичною транскрипцією. Ма..мо – (не)дба..мо, а втрат..мо – плач..мо. У чужу душу (не)вліз..ш, чужої думки (не)збагнеш. З чужого добра (не)зроб..ш двора. Удень із свічкою (не) знайд..ш. Того мені бажа..ться, чого дома (не)ма..ться. Твоє (не)мел..ться, то й мішка (не)підставляй. Посі..ш вчинок, виросте звичка. Відстан..ш годиною, (не)здож..неш родиною. Що нині ут..че, того завтра (не)злов..ш. На чужий роток (не)накин..ш платок. Народна творчість. 

Номер слайду 5

«Інтелектуали»Переписати, подані в дужках дієслова ставлячи у формі другої особи однини теперішнього або майбутнього часу. Виділити закінчення, пояснити їх написання. Пояснити написання не з дієсловами. Шилом моря не (нагріти). Не (вміти) шити, так і не пори. Не збочуй з дороги, бо (поламати) ноги. (Сказати) гоп, коли (перескочити). Водою воду не (загатити). Щербатого горшка не (поправити). Коли (топитися),то й за соломинку (вхопитися) Народна творчість. 

Номер слайду 6

«Хто швидше?»До поданих дієслів дібрати антонімічні пари. Позначити орфограми, обґрунтувати написання е, и в особових закінченнях. Згадуєш, хвалиш, будуєш, твориш, береш, знаходиш, блищиш, журишся, ненавидиш, радієш, пам’ятаєш.

Номер слайду 7

Робота з підручником. Виконання вправ: 114, 115

Номер слайду 8

Підсумок уроку. Сьогодні я дізнав(ла)ся…Цікавим було…Складним виявилося…

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Вивчити правила на с. 41 Виконати впр. 117

pptx
Додано
14 листопада 2020
Переглядів
3161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку