Диктанти "Особиста гігієна" (попереджувальні, вибіркові, пояснювальні) 2 - 4 клас

Про матеріал

Попереджувальні, вибіркові, пояснювальні диктанти об'єднані за темою "Особиста гігієна" для учнів 2-4 класів.

Перегляд файлу

image

 

Попереджувальні, вибіркові, пояснювальні диктанти

                                                    

                                  Що таке гігієна?

          Гігієна – це наука про здоров’я, його збереження та зміцнення.

Вона вивчає, що для людини є корисним, а що приносить шкоду. Гігієна дає відповідь на запитання: «Як бути здоровим?»           Щоб бути здоровим, потрібно знати і виконувати правила гігієни тіла, одягу, житла і харчування.

         Необхідно стежити за чистотою шкіри. Не рідше одного разу на тиждень все тіло мий теплою водою з милом. А руки мий декілька разів на день – після гри та прогулянки, перед їдою, після спілкування з домашніми тваринами, роботі на городі, після прибирання і відвідування туалету. Перед сном теплою водою з милом вимий ноги. 

Щоб мати завжди охайний і гарний вигляд,                                                         

стеж за чистотою свого одягу і взуття, бережи їх. Одяг і взуття повинні бути різними для школи і дому, для свят і прогулянок, для праці і занять спортом. 

          Харчування – неодмінна умова твого життя. Без їжі людина не може жити. Від того, яку їжу ти вживаєш , залежить твоє здоров’я. А ще здоров’я залежить і від того, як швидко і часто ти їси, наскільки ретельно пережовуєш їжу. 

          Пам’ятай! Чистота і порядок в оселі – запорука здоров’я тих, хто там живе.

Чистота – запорука здоров’я

          Вранці ти чистиш зуби, вмиваєшся, розчісуєшся. Перед тим, як сісти обідати чи вечеряти, миєш руки з милом.

          Увечері, перед сном, мама пропонує тобі вмитись, помити ноги чи прийняти душ. Обов’язково раз на тиждень вся сім’я миється. Для чого це?

image          Виявляється, що в бруді розмножуються збудники різних хвороб. І хто часто миється, стежить за чистотою свого тіла – той захищає себе від хвороб.

           Отже, чистота – запорука здоров’я.   

Догляд за нігтями

        Потрібно систематично зрізати й чистити нігті. Шкоди завдає здоров’ю той, хто відкушує нігті. Адже під ними скупчується бруд,

у якому можуть бути яйця глистів – вони потрапляють до рота, а потім – у кишечник. Глисти виснажують організм і спричиняють головний біль, нудоту.

          Нігті на ногах також потребують догляду, їх треба систематично зрізати, бо довгі нігті можуть спричинити поранення під час ходьби, бігу, занять спортом.

image 

Загартування

          Сонце, повітря і вода допоможуть твоєму організмові загартуватися. Загартування запобігає хворобам і покращує самопочуття.

 

Гігієна носа

image          Носова хустинка – надійний помічник учня у підтриманні вільного носового дихання. Цьому сприятиме також масаж носа.           Коли нежить тільки починається, його можна «злякати». Якщо дитина енергійно потупотить у холодній воді по щиколотки ( у ванній) або мокрій траві, - нежить пройде.           Якщо нежить не «злякався», то його потрібно «вбити» - змастити носові проходи квачиком, змоченим у мильній воді.

 

Догляд за волоссям

          Природною окрасою людини є волосся.

Воно м’яке, має гарний блиск. Але, щоб воно було здоровим і гарним , за ним потрібно ретельно доглядати.

           Головна процедура по догляду за волоссям – миття.  Кожні 5-6 днів рекомендується мити голову шампунем або милом.  Після миття витирай волосся м’яким рушником. Нехай воно сохне при кімнатній температурі. Постійне використання фена робить волосся ламким.             Важливе значення має твоя зачіска. Вона повинна бути такою, щоб за нею було легко доглядати, щоб волосся тобі не заважало.

Хлопчики через 4-5 тижнів мають підстригати волосся, а дівчатка – щодня зачісуватися.

image 

Догляд за шкірою

          Шкіра – це бар’єр для мікробів. Через потові залози виділяються відпрацьовані речовини. Шкіра дихає крізь пори. Щоб вона була здоровою, треба дбати про її чистоту. Відкриті частини тіла: обличчя, шию, вуха – треба мити двічі на день, уранці та ввечері. Руки – щоразу перед харчуванням.  

Якщо шкіра суха, звертаються до лікаря. 

 

Догляд за ногами

          Не можна забувати про  правила догляду за ногами: тримати у чистоті шкарпетки, панчохи, колготи; стежити за чистотою шкіри й нігтів; правильно підбирати взуття. Щоденне миття ніг повинно увійти в звичку, особливо в теплу пору року.

          Щоб уникнути грибкових захворювань стоп, не треба користуватися чужим взуттям, шкарпетками, колготами. Відвідуючи душові, лазні, басейни, необхідно взувати купальні тапочки або пляжні капці.

     

*  *  *

          Якщо не стежити за чистотою рук, не обрізувати регулярно нігті, то на руках і під нігтями скупчуються хвороботворні мікроорганізми та яйця глистів.

          Легковажна звичка гризти нігті може призвести до запального процесу, зараження глистами або іншими небезпечними хворобами.

 

Гігієна зору та слуху

image          Магнітофон, телевізор, комп’ютер давно ввійшли в повсякденне життя. Ці прилади служать людині, але вони можуть бути не лише друзями, а й ворогами. Гучна музика, тривале сидіння перед телевізором чи комп’ютером шкодять здоров’ю і погіршують слух, псують зір. Особливо це небезпечно для дитячого організму. 

                                

* * *

     

image           Як правильно розчісувати волосся? Коротке розчісують від корінці, довге – навпаки, починають з кінців, поступово просуваючись гребінцем догори.

Краще робити це щіткою з натуральної щетини. Дівчатка, у яких довгі коси, мають знати, що шкідливо заплітати їх надто туго, начісувати, тісно вплітати стрічки. Від цього волосся випадає або псується. 

          Ми завжди турбуємося, коли випадає волосся. Але слід знати, що невелика кількість зламаних волосин – за день 50-100 штук – це норма. Восени їх випадає більше.

        Щоб бути завжди охайним, треба вчасно стригтися. Хлопцям – раз у 3-4 тижні, дівчаткам – за необхідністю.

                                                                           

* * *       Не забувай стригти нігті і пам’ятай, що їх у тебе двадцять. Нігті слід обрізати так, щоб їх краї на пальцях рук були округлими, а на ногах – прямими. Чому так? У тісному взутті нігті можуть врости в пальці. Це спричиняє біль під час ходьби або запалення шкіри. Важливо вміти доглядати за шкірою ніг: щодня робити теплі ванни з милом, після чого насухо витирати ноги рушником.

 

* * *

       Чому перші зуби називають «молочними»? Відомий лікар давнини Гіпократ вважав, що перші дитячі зуби утворюються із материнського молока? Всього їх 20. Вино тимчасові і image через 9 років повністю замінюються на 32 постійні.

Пізніше за інших, у віці від 18 до 24 років, прорізаються зуби «мудрості». Вже до своєї появи вони мають неправильне положення тому, що іноді їм не залишається місця у ротовій порожнині; на їх місці не росли молочні зуби, тому їх шлях через ясна дуже важкий. Чи потрібні такі зуби людині? Вчені вважають, що потрібні, бо вони виконують свою важливу роль у жуванні їжі.

 

* * *

image           Здорові зуби – це гарний і приємний вигляд. Вони прикрашають обличчя, забезпечують чіткість вимови, а відтак і культури мови людини. Здорові зуби – це і гарне самопочуття.

 Зуби виконують важливу роботу. Вони кусають,

відривають і перетирають їжу. Щоб зуби були здорові, щоб завжди сяяли світлі посмішки, треба дотримуватися гігієни порожнини рота.             

 

* * *            Зуби механічно обробляють їжу: подрібнюють її і готують до засвоєння організмом. Чим краще пережована їжа, тим швидше вона засвоюється.

           Чистять зуби двічі на день зубною пастою. Після їжі обов’язково прополіскують рот водою кімнатної температури. Необхідно двічі на рік відвідувати лікаря-стоматолога. Від хворих зубів заражаються здорові. Хворі зуби спричиняють захворювання шлунку, а також ангіну, дифтерію тощо.

 

Як зберегти зуби здоровими?

          Лікувати хворі зуби повинен лікар-стоматолог, а берегти їх від цього захворювання повинен кожен особисто, щоб знати, як запобігти карієсу без допомоги лікарів, запам’ятай десять умов збереження зубів здоровими.

  Умова 1. Фізичний розвиток і загартування.

  Умова 2. Активне жування.

  Умова3. Гімнастика для зубів і ясен.

  Умова 4. Раціональне харчування.

  Умова 5. Обмеження у споживанні кондитерських виробів.   Умова 6. Зрошення зубів рідкими харчовими продуктами, здатними зміцнювати емаль.

  Умова 7. Споліскування ротової порожнини.

  Умова 8. Чищення зубів.

  Умова 9. Застосування зубних паст.   Умова 10. Бережливе ставлення до зубів.

 

Дбайте про здоров’я

 

             Скільки є на світі смачних ласощів?! Їх люблять як дорослі, так і діти. Але інколи у хлопчиків і дівчаток починають боліти від солодкого зуби. Що ж треба робити? Невже доведеться зовсім відмовитись від ласощів?

            Їжте на здоров’я! Але після їжі треба обов’язково прополоскати рот водою. Два рази на день слід чистити зуби. Тоді ваші зуби не болітимуть. Смачного вам! ( 60 слів) 

                                               

                                              image                                image 

 

 

                       * * *

          Вода – основний гігієнічний засіб. Велику роль відіграє вона й у загартуванні організму людини. Щоб бути чистим і охайним, слід умиватися вранці, перед сном, після брудної роботи, ігор. Руки треба мити з милом навіть тоді, коли вони здаються чистими, а особливо – після відвідування туалету.   

                    

Обтирання

 

           Бажано робити щоденне ранкове обтирання до пояса. Для цього беруть жорсткий рушник або губку, змочену теплою водою, обтирають   спочатку руки, плечі, а потім груди й живіт, далі спину й поперек. Після цього енергійно розтирають тіло сухим рушником. Обтирання спричиняє очищенню шкіри, загартовує організм і зміцнює нервову систему.

image

imageДуш і ванна

           Ця водна процедура дуже корисна.

Починають приймати душ протягом 2-3 хв з температурою води  25оС. Потім знижують температуру, поступово доводячи її до 1820оС. Не приймають душ одразу після  тренування – це може призвести до тяжкого захворювання.

          Велике значення для догляду за тілом має щотижневе миття у ванні. Після цього обов’язково треба одягати чисту білизну.

 

Лазня

           У древній Греції спартанці    використовували лазні як оздоровниці. Відвідували їх особливо під час застуди, нежиті, кашлю. Прогрівання в лазні добре впливає на весь організм. Благотворний вплив тепла і пітніння заспокоює нервову систему, додає бадьорості, підвищує розумові здібності. Жара-холод – відмінна гімнастика для судин. Парні лазні поділяються на три типи: сухо повітряні (температура повітря 60-120о) сирі (температура 50-70о) і водяні з температурою води до 50о.

          Обов’язковим атрибутом лазні є віник. Це своєрідний ароматизатор і   зцілитель, масажист і косметолог. Він може бути з гілок берези, дуба, клена, горобини, горіха, чорної смородини або гілок хвойних порід. Під час користування віник має бути вологим, ледь торкатися тіла. Якщо в парній  дуже жарко, обмахуватися віником слід обережно, щоб не обпектися. Краще  йти до лазні години через дві після вживання їжі. 

 

* * *           На острові Флорида росте мильне дерево. Якщо дозрілі плоди його розтерти, утвориться мильна піна. Місцеві жителі іншим милом і не користуються. Подібне мильне дерево росте і на західних схилах Анд у Південній Америці. Кора й деревина його містять сапонін. Ця речовина створює звичайну мильну піну. (З кн. «Цікава географія»)  

                                            

Увага: лептоспіроз!

          Захворювання лептоспірозом дуже небезпечне. Ознаки захворювання: висока температура, головний біль, біль у суглобах та м’язах, нудота та блювання.

          Збудниками хвороби є пацюки. Дотримуйтесь таких правил: мийте руки перед їжею з милом, пийте тільки кип’ячену воду та молоко, не купайтеся у ставках, які забруднюються тваринами.                        ( 46 слів )

 

Чхати чи не чхати?  

          Стримуючи чхання, ми шкодимо своєму здоров’ю. Як з’ясувалося, через високий тиск, який виникає в цей момент у голові, армія вірусів направляється у вухо, загрожуючи нам  різними інфекціями.

          Однак бажання стриматися повністю благородне, бо, чхаючи, ми випускаємо віруси з швидкістю 160 км/год. Що ж робити? Найкращий варіант – завжди тримати напоготові носову хусточку. А якщо бажання чхнути застане вас несподівано, потрібно лише натиснути на основу носа над верхньою губою. 

       

 

                                Контрольні диктанти

                                  

Прання без мила

           Стародавні греки замість мила користувалися … звичайною глиною. Вони викопували в глинистому ґрунті канави й зливали водою. Туди складали білизну й топтали її ногами. Глина очищала речі від плям. Потім білизну ополіскували й розстеляли на морському березі. Довершував роботу прибій – тер білизну об прибережне каміння.

          У УІ столітті білизну почали бити дерев’яними паличками, терли щітками. А ще згодом придумали новий спосіб прання. Білизну клали в чан, накривали шматком полотна, засипали попелом й наливали гарячу воду. 

 Сушили випране з давніх-давен на сонці. ( 81 слово)

                                   

* * *            Наші предки дуже шанували воду. Вважалося великим гріхом кинути у річку чи озеро сміття, каміння. Не можна було бити по воді. Вода, вважалося, має велику цілющу силу. Вона миє,очищає. Тому з лікувальною метою збирали росу, а воду брали у річці. І неодмінно – до схід сонця, щоб до цього з неї ніхто не черпав.                                  

( З кн. «Дванадцять місяців») ( 54сл.)          

 

image

pdf
Додано
5 травня 2023
Переглядів
511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку