ДІЛОВА ГРА Круїз "Впевнений старт"

Про матеріал
Тема: «Впевнений старт» - шляхи впровадження освітньої програми з дітьми старшого дошкільного віку». Мета: ознайомитися з концепцією, змістом і методикою роботи за програмно-методичним комплексом «Впевнений старт: старший дошкільний вік»; відпрацювати алгоритм організації життєдіяльності дітей старшого дошкільного віку в умовах закладу дошкільної освіти за програмно-методичним комплексом «Впевнений старт» та отримати методичну допомогу з питань якісної організації освітнього процесу за програмою «Впевнений старт» та програмно-методичним комплексом до неї.
Перегляд файлу

фон границы пляжа полный океан, море, океан, фонC:\Users\1\Desktop\Новая папка\186558513_297791402010870_5384885348431869756_n.jpg

                

 

                            Круїз «Впевнений старт»

                                         Ділова гра для педагогів ЗДО

 

 

Тема: «Впевнений старт» - шляхи впровадження освітньої програми з дітьми старшого дошкільного віку».

                                           

 Організатори : члени професійної мікрогрупи:

                           Людмила Чингаєва, вихователь-методист

                          Тетяна Дяченко, вихователь старшої групи

                         Галина Безхлібна, вихователь старшої групи

 

Ділові ролі :  «Тур - оператор» - Людмила Чингаєва, вихователь-методист

                       «Начальник порту» – Олена Горбачова, директор

                      «Капітан корабля» – Тетяна Дяченко, вихователь

                      «Штурман-машиніст» - Галина Безхлібна, вихователь

                      «Юнги» – всі педагоги

 

Дата проведення : 14 травня 2021 р

 

Місце проведення: Козельщинський ЗДО «Дзвіночок»

 

Тривалість : 2 години

 

Мета: ознайомитися  з концепцією, змістом і методикою роботи за програмно-методичним комплексом «Впевнений старт: старший дошкільний вік»; відпрацювати алгоритм організації життєдіяльності дітей старшого дошкільного віку в умовах закладу дошкільної освіти за програмно-методичним комплексом «Впевнений старт» та отримати методичну допомогу з питань якісної організації освітнього процесу за програмою «Впевнений старт» та програмно-методичним комплексом до неї.

 

Обладнання: фотозона, атрибути для гри «Моряки, комплекти  «Впевнений старт», олівці, клей, ножниці.

 

Етапи проведення:

  •                   Підготовча частина: вибір виду і форми гри, робота над ігровий стратегією, підготовка матеріалів.
  •                   Основна частин: рольове розігрування змодельованої ситуації; введення учасників у ігрову ситуацію ,мобілізація учасників.
  •                   Заключна частина: підбиття підсумків гри й аналіз її результатів.

 

План-конспект проведення гри

 

Підготовча частина

Педагоги виконують вправу «Я прийшов», одягають атрибути для ділової гри і заходять до зали.

 

C:\Users\1\Desktop\Новая папка\187240988_500491114433315_9150354493010385264_n.jpgC:\Users\1\Desktop\Новая папка\186515302_2286495431481156_987638096549160507_n.jpgC:\Users\1\Desktop\Новая папка\186861320_211481370788216_4790166101751139829_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6373.JPG

Туроператор ( вихователь-методист)

 

     Вітаю Вас в тур агенції «Впевнений старт» . Є такі  речі, котрі обов’язково варто спробувати  хоча б раз у своєму житті. До переліку таких справ відносяться й круїзи на кораблях, які є відмінною можливістю  прекрасно відпочити, насолодившись подорожжю по заспокійливій водній гладі, наповненою незабутніми емоціями  та чудовою компанією однодумців.

     Ви все ще не наважилися на довгоочікуваний круїз, тоді запрошуємо вас ознайомитися із спецпроектом «Впевнений старт», який для вас підготувала команда професіоналів. Ми  зробимо все, що це був не лише найкращий відпочинок, а ще й корисний .

Що ж вас чекає під час круїзу:

Мета: ознайомимося   з концепцією, змістом і методикою роботи за програмно-методичним комплексом «Впевнений старт: старший дошкільний вік»; відпрацюємо алгоритм організації життєдіяльності дітей старшого дошкільного віку в умовах закладу дошкільної освіти за програмно-методичним комплексом «Впевнений старт» та отримаємо інформацію щодо умов придбання даних комплектів.

А ще :

-                     Висадка на острови

-                     Прогулянка на берегах де не ступала нога людини

Як щодо умов?

ХАРЧУВАННЯ  5 разів на день за кращими рецептами від шеф-кахарів

Комфортабельні каюти на 4 або дві людини

WI-FI

ФОТОЗОНА

Незабутні краєвиди для фото

Морський  Лайнер готовий до відправлення,  команда на палубі чекаємо лише на капітана.( захід Дяченко Т.М.)

Основна частина ( Виступ вихователя)

C:\Users\1\Desktop\Новая папка\186525580_947170186097688_4366556252769725539_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      1 вересня 2020року я зустріла в команді разом з дітьми та з програмою «Впевнений старт».  Так почалися наші нові пригоди. Мої минулі переконання змінювались щодня в відкриттях та результатах, що ми досягали разом з моїми вихованцями та в команді з їх батьками. Я з радістю ділилась з колегами конкретними прикладами змін у поведінці дітей з однолітками та дорослими, їх ставленням до оточуючого та суспільного життя. Результати річної роботи дійсно перевершили всі мої очікування. Змінився фокус виховання  зовсім на інше: на цінності, що потребує кожна особистість.

І зараз коли закінчується навчальний  рік роботи, я чітко впевнена, що сучасні діти потребують сучасних педагогів, сучасних методів та принципів виховання.

Запрошую вас на  огляд навчально-методичного комплекту.

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6406.JPG 

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6387.JPG 

 

 

 

C:\Users\1\Desktop\Новая папка\IMG_6437.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\1\Desktop\Новая папка\187374270_136285478536195_1125412185838034880_n.jpg 

C:\Users\1\Desktop\Новая папка\186513774_775104420037361_8333767310722627408_n.jpg 

 

 

 

 

 

 Новій редакції програми надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (лист МОН України від 01.08.2017 №1/11-7684).

 

Над освітньою програмою працював авторський колектив: Гавриш Н. В., Піроженко Т. О., Рогозянський О. С., Хартман О. Ю.,  за загальною науковою редакцією професора Піроженко Т. О.


        Це якісно новий документ, розроблений для забезпечення успішного розвитку дитини на передшкільному етапі життя. Основним концептуальним принципом програми є діяльнісний підхід. Матеріал програми узгоджений із положеннями Базового компонента дошкільної освіти, він сприятиме створенню фундаменту успішності дитини в умовах нової української школи та спрямований на реалізацію особистісно - орієнтованої моделі освітнього процесу.
      Головною метою діяльності вихователя визначено змістовну організацію життєдіяльності дошкільників у специфічних видах дитячої діяльності.
Мета програми - спрямована на збагачення досвіду взаємодії дитини старшого дошкільного віку з соціальним та природним оточенням через організацію специфічно дитячих видів діяльності, які формують відповідні життєві компетентності та якості психологічної зрілості. Організація якісного проживання дитинства. Програма допомагає вирішити головне завдання вихователя – забезпечити якісне проживання дитинства! Організовувати життєдіяльність дошкільників за смислами в специфічно дитячих видах діяльності (спілкування, гра, образотворча, художньо-естетична та ін.)

Значні переваги програмно-методичного комплекту «Впевнений старт" зокрема:

-                     цілісність, доступність, естетичне оформлення  навчально-методичного комплекту;

-                     зручність у використанні, оскільки Книга для вихователя є готовим  перспективно-календарним планом роботи з дітьми;

-                     структурованість та сучасність інформації;

-                     можливість працювати педагогам різного кваліфікаційного рівня: від початківця до майстра;

-                     наявність порталу, де розміщуються додаткові навчальні матеріали та  відео-поради  від авторів;

-                     сучасний підбір тем на основі філософського підходу на відміну від традиційного лексичного;

-                     діяльнісний підхід до організації освітнього процесу з дітьми старшого дошкільного віку;

-                     можливість активного залучення до освітнього процесу батьків вихованців

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6395.JPGОновлена програма містить чітко визначені освітні завдання, що структуровані за такими видами дитячої діяльності: комунікативна, здоров’язберігальна й рухова, пізнавально-дослідницька (у світі предметів, у світі людей, у світі природи, елементарні математичні уявлення, досліди та експерименти), мовленнєва, ігрова, господарсько-побутова, художньо-естетична, а також завдання з особистісного розвитку.

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6413.JPGОкремими розділами подані характеристика психологічної зрілості дошкільника, показники засвоєння програми, поради для батьків.  Працюючи за програмно-методичним комплектом «Впевнений старт» ми формуємо у дітей позитивні ровесницькі взаємини, організовуємо спільні конструктивні розмови, ігри, навчаємо вмінню не лише слухати, а чути, співпереживати, включатися, реагувати, запитувати, підтримувати пропозиції однолітків та відстоювати свою особисту позицію. Упродовж дня діти мають можливість не лише брати участь в організованих формах групового навчання, а й самовизначатися в різних видах активності, діючи одноосібно чи в командах. Різні моменти дня наповнені значними для дітей традиціями і ритуалами: «Ранкове коло», «Спільне коло», «Вечірнє коло». Особливе місце займають незвичні та цікаві для дітей соціально-ігрові проекти, де  у вихованців повною мірою можуть розкритися інтереси, таланти і здібності. Специфічні дитячі види діяльності - ігрова, пізнавальна, художньо-образна, надають дітям безцінну розвивальну практику. Програмно –методичний комплект «Впевнений старт» включає в себе оптимальний комплекс

розвивальних, виховних, навчальних функцій і змістових напрямів організації життєдіяльності в межах вікової компетентності дітей старшого дошкільного віку. Насамперед він передбачає свободу професійної діяльності, що надає вихователям широкі можливості у виборі форм, методів, засобів реалізації освітніх завдань та співпраці з батьками. Головне – педагог завжди може вибирати, у якій спосіб реалізувати освітні завдання.

Комплект навчально-методичного забезпечення , що ж сюди входить?

 

Книга вихователя

Книга вихователя містить всі матеріали за тематикою і завданнями споріднені, взаємозв’язані. Ця Книга є навчальним виданням. Подані завдання відображають всі розділи програми.   Результат роботи за даною програмою надає можливість посиленню організації повного інформаційного дня дитини, завдяки спрощеній формі перспективного та календарного планування діяльності вихователя («Книга для вихователя» побудована так само, як «Книга дошкільника», вона містить завдання для педагога, методичні рекомендації виконання освітніх завдань та результат дня).

 

КНИГА ЩОДНЯ

ПОВЯЗАНІ ПО КОЛЬОРАХ ТЕМИ

 

Книга дошкільника

У Книзі дошкільника запропоновані розвивальні, навчальні завдання для дітей, які можуть бути реалізовані і в умовах сім'ї. Тобто використання цієї Книги надасть можливість продовжити інформаційний день вихованця, вона співвіднесена і з матеріалами  книги вихователя.

 Пріоритетними для вирішення освітніх завдань кожного розділу програми є такі форми організації життєдіяльності дітей та засоби особистісного розвитку дітей: заняття: інтегроване, комплексне, предметне; складання карти активностей; підгрупова робота «4х4»; ситуація вибору «Один/два/три +»; «Коло друзів»; проблемна ситуація; активне слухання; активне спілкування: діалог, полілог; виставка-презентація дитиною своїх діяльнісних досягнень; самопрезентація «Хочу сказати»; створення дитячих фільмів та складання книжок.

Автори пропонують Книгу дошкільника використовувати як спосіб активізації батьків. В програмі започаткували п’ятий день, як відкритий день для батьків і кожної п’ятниці пропонується батькам забирати книгу додому. Це дозволить батькам побачити над чим працювала дитина, на скільки успішно виконала ті чи інші завдання і виконати ті завдання, які пропонуються в книзі для виконання з безпосередньо батькам з дітьми вдома. За змістом ці завдання для домашньої роботи відображають сутність того, що відбувалося впродовж тижня в ДНЗ та доповнюють ці завдання. Запропоновані вправи, завдання об’єднані тематичним принципом і кожна тема закінчується такою сторінкою досягнень дитини за темою. Це дуже важливо, оскільки, дитина набуває навички самооцінки власних досягнень. І завдання, яке пропонується полягає в тому, щоб дитина орієнтуючись на те, як вона виконала попереднє завдання вибрала ті які вона вважає або найбільш успішно виконала, або найбільш сподобалося. Також ця книга складається з трьох частин. Вона яскрава, різнокольорова та цікава для дітей

 

 Альбом «Впевнений старт: альбом для художньо-творчої діяльності».

Такий вид діяльності, як художньо-естетична, вимагає особливих умов. Так до науково-методичного забезпечення входить Альбом для зображувальної діяльності. Це видання для кожної дитини. В альбомі безпосередньо дитина може виконувати завдання з малювання, ліплення, аплікації.

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6431.JPG 

 

 

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\187515720_530854988090118_3164061511021822570_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наступна частина комплекту – це  Книга для батьків, видання просвітницького характеру, що сприятиме активній співпраці педагогів і батьків майбутніх першокласників.

В ній висвітлені особливості впровадження освітньої програми «Впевнений старт», як вона побудована, на що вона зорієнтована, які очікувані результати. Надані безпосередньо рекомендації для батьків як працювати з книгою дошкільника, як користуватися порталом, актуальні поточні рекомендації які будуть стосуватися організації життєдіяльності дітей в дитячому садку.

Трикутник ефективної взаємодії: Дитина – Дошкільний заклад – Батьки

 

 

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6434.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

Програмам «Впевнений старт» передбачає активне залучення батьків до освітньої діяльності та їх інформаційну підтримку. На сайті батьки зможуть ознайомитися з програмою; переглянути відеозверення провідних фахівців з дошкільної освіти, отримати поради щодо організації діяльності дітей дома, роботи з книжкою, правильного виконання розвивальних завдань.

Крім того на сайті розміщено картотеку художніх творів, репродукцію картин, музичний репертуар, мультфільми, дитячі кінофільми, аудіо казки – все, що допоможе організувати повний інформаційний день для дитини. Усі ці матеріали відповідають змісту діяльності малюків у дитячому садку. Вихователь інформує батьків над якою темою працювати. 

                              
       Значний інформаційний контент навчально-методичного забезпечення до програми представлено на інформаційному порталі «vstart.com.ua». Автори пропонують два рівні використання програми: наслідування (за принципом «Роби як Я») та творчий (на ньому вихователь за зразком самостійно конструює день дитини, а згодом – карту активностей тижня).
Формат даної програми передбачає співпрацю родини з фахівцями дошкільного навчального закладу.

На сьогодні «Впевнений старт» - це єдина програма, яка повністю співпадає з напрямами реформованої початкової освіти, бо забезпечує наступність між її ланками, дошкільною і початковою. «Впевнений старт» на сьогодні має свої пріоритети, відмінності, свої переваги.

 

Підсумок:
  Я вдячна людям, що створили цю програму,  адміністрації закладу, що довірили мені її впровадження. Я вдячна собі, Галині Петрівні, що  ми зробили крок назустріч програмі «Впевнений старт». Я спробувала і мені трошки  вдалося.  Якби не ситуація в країні. Яка зараз склалася  в країні. ТО ЗРОБЛЕНО БУЛО БІЛЬШЕ. І ДІТИ  ОТРИМАЛИ  ЩЕ БІЛЬШЕ ЗНАНЬ Тісна співпраця всіх служб дошкільного навчального закладу, батьківської громадськості, керівних інстанцій, їх націленість на досягнення спільної мети стане запорукою успішної організації освітньої роботи з дітьми дошкільного віку.

Але нам, як педагогам, ще дуже багато  роботи попереду. 

 Треба пам’ятати просту народну мудрість:

 «Якщо твої плани розраховані на рік – сій жито, якщо на десятиліття – саджай дерева, якщо навіки – виховуй дітей».


Практичний блок ( вихователь Безхлібна Г.П.)

Мета: відпрацювати алгоритм організації життєдіяльності дітей старшого дошкільного віку в умовах закладу дошкільної освіти за програмно-методичним комплексом «Впевнений старт».

Ігрова ситуація «Ранкове коло»  Тема дня : « Обговорюй і переконуй»

-                     Ранкове вітання

-                     Ритуал «Доброго ранку всім людям Землі»

-                     Який день тижня, місяць, число, доведіть?

-                     Закрийте очі і пригадайте, що ви відчували на вулиці, коли йшли до дитячого садка?

-                     Відмітка у календарі погоди

-                     Гра «Переконай мене»( за вікном все засвідчує, що наближається зима, дітям можна водити автомобілі? Чи можна вивчити вірш прослухавши його лише один раз?/ так, якщо супроводжувати рухами/)

-                     Вивчення вірша «Крихітний хлопчик» з використанням рухів.

Ігрова ситуація «Спільне коло»

-                     Проблемні бесіди «Міміка і жести», «Як переконує реклама», «Чи є знання у тварин»

-                     Ігрова вправа «Доторкнись головою до зеленого кольору…»

-                     Перегляд фрагменту та обговорення мультфільму «Малюк і Карлсон»

( хто більш переконливий?)

-                     Гра «Конструктор» ( відтворення рухів на певний колір)

-                     Робота з посібником «Книга дошкільника»

-                     Виготовлення «піци»

-                     Гра «Розфарбуй цифру по колу»

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6442.JPGC:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6447.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6454.JPG 

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6458.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вечірнє коло  ( Чингаєва Л.П., вихователь-методист)

C:\Users\1\Desktop\ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ\ФОТО ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ 21\IMG_6460.JPGНарешті суша під ногами, мандрівка добігає до кінця, можете встати, чи присісти, кому як зручно, щоб насолодитися спогадами про побачене і почуте. Сподіваюся, що їх багато, хто хоче висловитися будемо раді почути.

Поки ви збираєтеся з думками, хочу запропонувати  рекламні флаєри, які до речі уже є і на ваших поштах. Ознайомившись з ними ви зможете отримати додаткову цікаву для вас інформацію щодо Впевненого старту на всі вікові групи.

 

 

                                            

 

 

 

 

docx
Додано
17 квітня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку