Дискусія на тему "Що таке щастя?"

Про матеріал
Дискусія допоможе у роботі класного керівника. Спонукатиме учнів до самовиховання, сформує негативне ставлення до щастя, заснованого на матеріальних цінностях, виховає в учнів високі моральні якості.
Перегляд файлу

Тема: «Що таке щастя?»

Мета: спонукати учнів до самовиховання; сформувати негативне ставлення до розуміння щастя, заснованого на матеріальних цінностях; виховувати в учнів високі моральні якості.

Форма роботи: дискусія

Обладнання: чисті аркуші паперу, ручки або олівці, картки з висловлюваннями на тему «Що таке щастя?».

Хід заняття

Запитання до учнів:

  1. У яких життєвих ситуаціях ви відчуваєте себе щасли­вими? 
  2. Щастя більше залежить від внутрішнього стану люди­ни, чи від зовнішніх обставин?
  3. Чи багато людині потрібно для щастя? Аргументуйте власну думку. Спробуйте дати своє визначення поняттю «щастя».

Тема щастя хвилювала людей у всі часи. Бути щасливим – головна мета кожного з нас. «Прагнення до щастя— це прагнення прагнень», - писав Людвиг Фейєрбах.

Творче завдання: Учитель роздає учням, які діляться на картки з визначенням поняття «щастя». Завдання кожній групі — навести аргументи на захист думки, яка написана в картці. Опонентами групі, що від­повідає, виступають решта учнів. Вони мають ставити за­питання або висловлювати протилежні думки, пропонуючи групі довести свою правоту.

ГРУПА 1 «Найщасливіша та людина, яка потрібна всім»

Якщо людина живе проблемами інших, вона не має часу подбати про власне щастя. Чи можна цей вислів розуміти так: поки інші відчувають у тобі потребу — ти щасливий, коли ж ні — про тебе забувають, і ти втрачаєш щастя? Існує чимало гуманних професій: лікар, вчитель, рятів­ник та ін. Призначення цих людей — рятувати і допомагати іншим, а допомоги потребують постійно. Невже для того, щоб відчувати себе щасливою людиною, достатньо отрима­ти, наприклад, фах лікаря? Одна людина не може допомогти всім, отже не може бути повністю щасливою.

ГРУПА 2 «Щастя—у праці»

Безрадісна, одноманітна праця не може принести щастя. Якщо людина не любить свою роботу — вона нещаслива? Як праця може зробити людину щасливою? Якщо жінка домогосподарка, виховує дітей і не працює, вона не може відчувати себе щасливою.

ГРУПА 3 «Щастя за гроші не купиш»

Чи можна купити дружбу? Чи може людина бути щасливою без грошей і нещасною з купою грошей? Жити в постійному стресі за своє багатство: згорить, вкрадуть, згниє... Хіба цей страх може бути сумісним із щастям?

Так, гроші у житті дуже важливі, але зробити людину щасливою вони не можуть.

ГРУПА 4 «Щастя— у подоланні себе, у самовдосконаленні»

Постійна боротьба із самим собою не може бути приєм­ною, отже, і принести щастя. Що означає перемогти себе? Астрологи свідчать, що характер людини зумовлюють зірки. Отже, «переробити» себе не можливо, тому і щастя недоступне для людини. Перемога над Власними недоліками — найсолодша, адже Людина таким чином відчуває себе вільною і більш сильною морально. Отже, робота над собою, прагнення самовдоско­налення, відчуття власної значимості — в цих факторах теж міститься щастя.

ГРУПА 5 «Якщо хочеш бути щасливим — будь ним»

Чи можна бути творцем свого щастя? Що для цього треба? Чи все залежить від самої людини, щоб бути щасливою? Людина не може бути щасливою за бажанням, адже на її життя впливає чимало зовнішніх факторів (умови життя, рі­вень достатку, соціальні кризи, природні катастрофи та ін.). Людина ніколи не відчує себе повністю щасливою, їй завжди бракуватиме чогось.

Насправді, для того, щоб відчувати себе щасливою лю­диною, не потрібно свідомо домагатися цього. Щастя — це відчуття радості, захоплення, відкриття. Воно доступне лю­дині, яка любить життя, уміє бачити красу природи, серце якої завжди відкрито для добра.

Висновки. Чи змінилась ваша думка після обговорення теми? Чи реалізувались ваші очікування? Що сподобалось, що не сподобалось?

docx
Додано
4 травня 2021
Переглядів
2073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку