Диспут "Ризики і виклики поведінки сучасної молоді"

Про матеріал

Захід з дотриманням 4 наскрізних змістових ліній: здоров'я і безпека, підприємливість і фінансова грамотність, екологічна безпека та сталий розвиток, громадянська відповідальність. Основна мета: формувати критичне мислення, особисту систему цінностей, відповідальне ставлення до здоров'я і безпеки життя, своїх вчинків, навчати економічній грамотності, виховувати екологічну культуру.

Ви завантажуєте архів з розробкою уроку Word + презентацію PowerPoint

Зміст архіву
Перегляд файлу

Краматорська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІ ступенів №10

Донецької обласної ради

 

 

 

 

 

 

Розробка виховного заходу у 7 класі

Диспут «Ризики і виклики
поведінки сучасної молоді»

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\ф\riskmitigation.jpg 

 

     

Вихователь:

    Фоменко Юлія Сергіївна

 

 

 

 

 

 

 

 

2020 рік

Мета: виховна – спонукати формуванню особистої системи цінностей, визначенню життєвої мети, усвідомлюванню цінності здоров’я і безпеки життя, виховувати відповідальність за свої вчинки, екологічну культуру;

 навчальна – формувати критичне мислення, закріпити знання з математики (розрахувати витрати, проценти), сформувати в учнів уявлення про заощадження, продемонструвати негативні аспекти методів самовираження у підлітків, підвести дітей до висновку про існування кращих та ефективніших способів реалізувати свої потреби;

 розвиваюча – сприяти вмінню зв’язано висловлювати думки, аналізувати, систематизувати та узагальнювати свої знання,  прищеплювати навички роботи у групах та самостійно, розширяти власний світогляд, розвивати спостережливість, ініціативність, творчість, бережливе ставлення до навколишнього середовища та до оточуючих.

Наскрізні лінії: здоров’я і безпека, підприємливість і фінансова грамотність, екологічна безпека та сталий розвиток, громадянська відповідальність.

Обладнання: дошка, телевізор або комп’ютер та мультимедійний екран, аркуші для нотаток, шаблони для рефлексії.

Хід роботи:

І. Організаційна частина. Фізкультхвилинка

ІІ. Основна частина

Перегляд короткого відеоряду з фотографіями учнів минулих років.

Слово вихователя: … І ось вам вже 12-13 років. Ви дорослішаєте, змінюється ваша зовнішність і разом з цим змінюється світ навколо і усередині вас самих. Кожного дня щось нове… І скільки ще попереду цікавого, прекрасного, АЛЕ! Чомусь хлопці і дівчата вашого віку нерідко вирішують пізнати щось сумнівне, шкідливе. Як на вашу думку, чому так відбувається? (відповіді дітей).

  •     Колективне складання на дошці асоціативного ряду «Ризики молоді» (паління, алкоголь, наркотики, небезпечні хобі (керування автомобілем, паркур, інші варіанти пошуку екстремальних відчуттів), безглузді вчинки заради самоствердження, отримання популярності в Інтернеті).

Розберемо одразу тему забавок підлітків:

¿ Чи можете ви згадати та навести приклади
з теленовин, газет чи інтернет-ресурсів про небезпечні ігри школярів?

¿ Чим вони обернулися для дітей ?

¿ Хто, окрім них, постраждав від їх витівок ?

¿ Чи стали їх більше поважати після цього ?

¿ Який ви зробили висновок для себе ?

Слово вихователя: Перейдемо до інших пунктів, а саме до шкідливих звичок. Звернемося до офіційних даних (слайди):

 «РБК-Україна повідомляє, що станом на 1 січня 2020 року середня вартість однієї пачки сигарет, яка містить 20 цигарок, становить 45 грн. Соціальні дослідження свідчать про те, що підліток, який курить, викурює кожного дня як мінімум одну цигарку».

¡ Порахуйте, скільки витрачає підліток-курець за місяць, враховуючи що 2 рази на тиждень він може викурити 2 цигарки замість однієї, а ще пригостити двох товаришів !

 «Соціологи визначили, що найпопулярніший алкогольний напій серед підлітків-хлопців – пиво, а серед дівчат – вино. Дослідники зазначають, що діти віком від 11 до 14 років, які вживають алкоголь, роблять це як мінімум раз на тиждень».

¡ Порахуйте витрати на алкогольні напої хлопця та дівчини на місяць, якщо 1 л. бюджетного пива коштує приблизно 30 грн.,
а пляшка більш доступного вина – 60 грн. !

¿ Складіть обидва результати. Який процент від ваших кишенькових грошей складає ця сума?Подумайте, на що краще б було витратити ці гроші. А якщо заощаджувати цю суму кожного місяця, як швидко ви б могли купити бажаний гаджет або щось інше, про що ви мрієте ?

(фізкультхвилинка)

 «Екологами світу доведено, що недопалки розкладаються до 15 років, а бутан, миш’як, метанол, аміак та кислоти, які вони виділяють, наносять значної шкоди оточуючому середовищу, вбираючись у грунт.  Недопалками, які опиняються у водах світового океану, харчуються риби, отруюються та вмирають. Алюмінієва банка з-під пива розкладається 500 років, а скляна пляшка – 1000 років. Через негашені сигарети, а також через скляні пляшки, які залишаються у парках, скверах, лісах, трапляються пожежі, які не тільки дуже швидко ліквідують рослини, а й вбивають тварин, птахів… і людей».

¿ Чи згодні б ви були З’ЇСТИ цигарку? А випити коктейль, який складається з миш’яку, ацетону, свинцю та бензолу? Чому ?

(Звичайно, що ні, бо це отрута.
Так навіщо це вживати і чому це повинна «їсти» наша земля?)

¿ А перетворити хоча б одну з кімнат свого житла на смітник (бо люди нерідко кидають сміття на вулицю або у кущі, замість урни) ?

(теж відповідь очевидна, тому робимо висновок, що планета
це наш спільний дім, і його треба любити і берегти)

 «ЮНІСЕФ оприлюднив результати своїх досліджень в Україні. Близько 50% українських підлітків мають досвід куріння, 86% вживали алкоголь та 18% – наркотики. За даними дослідження досвід куріння мають 54% хлопців і 46% дівчат. Визначено, що кожна десята смерть – через паління. У ХХІ ст. куріння призведе до смерті мільярда людей за даними ВООЗ».

¿ Яким органам завдається шкода від вживання цих речовин ?

¿ Які хвороби провокують тютюн, алкоголь і наркотики ?

¿ Чим це загрожує людині, особливо підлітку ?

 «Один з чинників вживання шкідливих речовин – доступність для підлітків. Більше 60% опитуваних зазначили, що їм легко було дістати цигарки та алкоголь. Основні причини вживання: 40% роблять це для «покращення настрою», 30% таким чином намагаються впоратися з внутрішніми проблемами, 17% відповіли, що «отримують кайф», а 13% роблять це для схвалення іншими».

Отже, тепер, коли ми знаємо, які ризики вас оточують, і розуміємо, з яких причин молодь приймає такий виклик, ми зможемо знайти рішення, як цьому протидіяти. Визначимо основні проблеми, на вирішенні яких ми повинні сконцентруватися. Що запропонувати однолітку замість шкідливих звичок та інших зазначених нами ризиків, якщо:

     ваш одноліток хоче підняти настрій;

     вирішити складну особисту проблему;

     прагне яскравих емоцій у житті;

     хоче залучитися повагою і популярністю серед свого оточення?

     За допомогою жеребкування клас ділиться на 4 групи, кожна з яких протягом
5 хвилин розробляє варіанти реалізації потреб молоді та презентує результат.

ІІІ. Заключна частина. Рефлексія

Слово вихователя: Підведемо підсумки нашої роботи. Після сумісно розробленої стратегії попередження ризиків пропоную вам визначити власних 5 «ЧОМУ НІ» тим ризикам, які ми визначили на початку уроку, якими б ви поділилися з однолітками.

  • по 5 «ЧОМУ НІ» від учнів

У кожного учня є шаблон із запитаннями, який він має заповнити відповідями:

¿ Що я зробив на уроці ?

¿ Наскільки успішно я працював ?

¿ Як цей урок може вплинути на мій успіх у майбутньому ?

¿ Що нового я відкрив для себе?

 

Список використаних джерел:

  1. ukrinform.ua
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РИЗИКИ для сучасної молоді

Номер слайду 2

“14-річний підліток на батьківській машині влаштував ДТП”“На Київщині школяр загинув, намагаючись зробити селфі на даху багатоповерхівки”“Лікарі борються за життя хлопчика, який впав з 4 поверха недобудованого будинка, займаючись паркуром”

Номер слайду 3

ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИПІДЛІТКІВ

Номер слайду 4

Отримане число100%*Ваш бюджет на місяць. Як порахувати процентне відношення?

Номер слайду 5

Цигарка розкладається до 15 р. виділяючібутан, миш’як, метанол, аміак та кислоти. Алюмінієва банка розкладається 500 років. Скляна банка – 1000 років

Номер слайду 6

50% - мають досвід куріння86% - вживали алкоголь18% - спробували наркотики. Статистика. Підлітки. Серед школярів-курців:54% - хлопці 46% - дівчата!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чинники вживання шкідливих речовин підлітками:40% - для покращення настрою30% - вирішення особистих проблем17% - отримують “кайф”13% - для схвалення іншими

zip
Додано
28 серпня 2021
Переглядів
432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку