Діяльнісний підхід у досліді "Цікаве про крохмаль"

Про матеріал
Матеріал використовувала у ГПД у рамках Нової української школи. Застосований діяльнісний підхід у навчальний процес учнів.
Перегляд файлу

Тема: Цікаве про крохмал.

Мета: дослідити наявність крохмалю в овочах та фруктах; формувати навички дослідницької діяльності; розвивати спостережливість, уважність; виховувати бережне ставлення до приладів та приборів.

Обладнання:піпетка, розчин йоду, шматочки сирої картоплі, моркви, яблука, часнику, накрохмалена тканина з бавовни.

Хід досліду

1. Організація заняття

2. Бесіда

- Візьміть у руки крохмаль та спробуйте його на дотик. На що він схожий?

- Крохмаль є у багатьох овочах та фруктах. У деяких більше, а у деяких менше. І сьогодні ми це з’ясуємо. Нам потрібні будуть картопля, часник, яблуко, морква, йод, піпетка. Коли йод та крохмаль вступають у реакцію, то можна спостерігати, зміну кольору. І там де зміна кольору  інтенсивніша,  буде означати більшу концентрацію крохмалю.

- А тепер спробуйте на дотик накрохмалену тканину. Як ви думаєте, для чого це зробили?

3. Дослід

- Беремо піпетку, набираємо у неї розчин йоду. Капаємо розчином почергово на шматок сирої картоплі, моркви, зеленого яблука, часнику. Спостерігаємо реакцію. Діти, що ви бачите?

- Так. утворюються плями синього кольору. А це означає, що чим яскравіша темно-синя пляма, тим більша кількість крохмалю міститься у овочі чи фрукті.

- Давайте заповнимо таблицю. Пронумеруємо овочі та фрукти за порядком зростання в них крохмалю – від найбільшого до найменшого.

Картопля

Яблуко

Часник

Морква

 

 

 

 

- У чому найбільша кількість крохмалу? (У картоплі)

- Обведіть червоним кольором.

4. Підсумок

- Що ми сьогодні досліджували?  До якого висновку ми сьогодні прийшли?

- Найбільша кількість крохмалю міститься у сирій картоплі, саме тому відбувається зазначена реакція.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Довгоброд Любов Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
1682
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку