До дня святкування чаю "Запрошуємо на чай"

Про матеріал
сформувати в учнів пізнавальні інтереси і здібності, потребу глибокого і творчого оволодіння знаннями, прагнення постійно знайомитись з найсучаснішими досягнення кулінарії, розширити знання про чай. Виховувати дружні стосунки в колективі,чемне ставлення учнів одне до одного. Розвивати естетичний смак, пам’ять, ерудицію.
Перегляд файлу

   1

ЗАПРОШУЄМО НА ЧАЙ

(до святкування дня чаю)

 

Мета: сформувати  в учнів пізнавальні інтереси і здібності, потребу глибокого і творчого оволодіння знаннями, прагнення постійно знайомитись з найсучаснішими досягнення кулінарії, розширити знання про чай. Виховувати дружні стосунки в колективі,чемне ставлення учнів одне до одного. Розвивати естетичний смак, пам’ять, ерудицію.

дослідити роль та значення чайної церемонії у житті українців, англійців, японців; розкрити імагологічні аспекти на прикладі зв’язку Україна – Японія  – Англія;  виховувати художньо-естетичні смаки учнів, акуратність, стриманість.

Форма проведення: чайна церемонія.

Епіграф:

Чай – це великий світ,

що може поміститися

у маленькій чашці.

Талбахан Дуругуру

 

D:\робота\виховні заходи\чайна церемонія\Новая папка\ti15.jpgПеребіг заходу

І. Організаційний момент

 

Учитель – Доброго дня , українській землі!

Діти- Гарного дня, дорогі вчителі!

 Учитель – Вдалого дня, тобі друже за партою!

Діти- Будьмо щасливі всі, ми цього варті!

Танцюють під пісню Гайтани «Сонце»

Вчитель: Кожен ранок ми розпочинаємо з вами з перегляду новин,  дізнаємося курс валют, слухаємо свій гороскоп , а також збираючись в школу, на роботу слухаємо прогноз погоди. Дож до слова запрошуємо синоптика (музика)

  • Доброго ранку, доброго дня! У синоптичній обсерваторії вас вітає черговий синоптик  Вероніка. Сьогодні 16 грудня, понеділок, температура повітря- нормальна, стан неба  - … нормальний, опади…. все нормально.
  • Я Вероніка, бажаю гарної погоди у ваших домівках.

У народному календарі 15 грудня –день Авакума. Про середину місяця в народі складено багато прикмет.

Якщо в середині грудня багато снігу, буде багатий врожай трав улітку. ( каркіт ворони)

Ворона каркає – скоро замете хуртовина. Нагадую, до Нового року залишилося 15 днів! Ой, забула….(посміхається)

А ще 15 грудня щорічно за ініціативи Центру Науки та Спілкування планета святкує міжнародний день чаю!  Отож ми раді вітати Вас усіх  у стінах нашої школи і запрошуємо на чай!

Ну а я бажаю вам частіше посміхатись, незалежно від погоди за вікном!(звучить музика 4)

 

Ведучі: Аліна і Павло

1.До речі, це досить молоде свято. Йому лише вісім років.

 

  1. Метою святкування Міжнародного дня чаю було привернути увагу суспільства до проблем продажу чаю, популяризацією цього напою у світі.
  2. Найгучніші святкування відбуваються цього дня в Індії, Непалі, Бангладеші, В’єтнамі, Малайзії, на Шрі-Ланка.
  3. Сьогодні ми, чи не одні  із перших українців святкуємо день чаю у стінах рідної школи.
  4. Довго думали над формою проведення свята, про те не почаювати сьогодні недопустимо. Бо як показали результати опитування продавчинь в наших магазинах, чай – один із улюблених напоїв не лише учителів та школярів, а й наших односельчан. А звідки він до нас прийшов?

Лунає китайська музика №5, на сцені імператор та слуги.(Іван, Юля, Неля)

1 слуга

  • Це в Китаї було в давнину

Цілих 5 тисяч років тому..

2 слуга

  • Імператор Китаю сидів

І від спеки під деревом  млів.

Імператор:

  • Вай, вай, вай, вай-

Хоч бери і від спеки вмирай!

1 слуга

  • Вай, вай, вай, вай-

Не вмирай! Не вмирай!

Не вмирай!

2 слуга

Він за звичай пив китяток,

Раптом впав у горнятко листок

1 слуга

 І змінився і колір і смак

І ожив імператор отак.

Імператор:

  • Вай, вай, вай, вай-

Цей напій ніби сон, ніби рай!

1 слуга

Вай, вай, вай, вай-

Народився отак перший чай

2 слуга

З того часу пройшло скільки літ

А той час п’є уже цілий світ

1 слуга

Памятай , пам’ятай, пам’ятай!

Що його батьківщина Китай! (Лунає музика№6)

Ведучі : Вероніка і Данііл

1. Згідно китайській легенді, п'ять тисяч років назад імператор Шєєн Нунг винайшов чай. Він зробив це відкриття випадково, відпочиваючи під чайним деревом. Декілька листочків, що впало з дерева, опинилися в чаші з киплячою водою. Заварене листя розповсюдило тонкий аромат, а сам напій вельми сподобався імператорові. Так народилася перша чашка чаю!

Батьківщиною чайного дерева вважають Китай. Саме китайці звернули увагу на здатність відвару з листя надавати тонізуючу дію на організм людини і першими почали вирощувати цю рослину. Перші згадки про чай зустрічаються в китайських рукописах, вік яких близько 5000 років. В VIII столітті був створений знаменитий «Трактат про чай». Його автор Лу Юй вважав, що першим гідно оцінив властивості чайного листя предок китайців Шень Нун. Він вивчав різні рослини і приймав безліч отрут, однак один з гірких напоїв був для нього протиотрутою. Цей гіркий настій, який використовував Лу Юй, згодом назвали зеленим чаєм. У старовину китайці вважали його ліками від 72 отрут і застосовували тільки для лікування хворих. Його цінували як лікарську рослину, що допомагає від утоми, хвороби очей, ревматизму. Пізніше почали використовувати листя чайного дерева в релігійних обрядах. Китайці вірили, що відвар допомагає глибше проникнути у внутрішній світ людини, усвідомити місце людства у взаємодії Землі і Неба, Простору і Часу.

2.  Сьогодні відомо багато різних видів чаю: чорний, зелений, червоний, білий, жовтий і синій, ароматизований чай, нечайний чай.

Всього в світі існує декілька тисяч видів чаю, які відносять до основних типів: білий, зелений, жовтий, червоний та чорний., кожен тип чаю відрізняється величезною кількістю відтінків смаку та аромату. Дивовижно, але всі типи чаю походять від однієї рослини - Camellia sinensis, а все це дивовижне розмаїття досягається в процесі обробки чайного листа.

Отже, перш ніж потрапити в чашку, чайне листя проходить довгий шлях, який починається з чайної плантації. Вона звичайно складається з рядів чайних кущів висотою 1-1,5 м. Найбільше листків виростає на чайних кущах до 50-60 років, хоча деякі рослини (наприклад, в індійській провінції Ассам) дають прекрасний врожай до 90-100 років. В сприятливих умовах чай росте досить інтенсивно (до 1 м в рік), але створити такі умови не так просто.

Після того, як чай зібрали, його привозять на чайну фабрику. Чим коротший шлях до фабрики, тим вища якість свіжого листа. Саме тому часто чаєобробні підприємства будують у безпосередній близькості від плантацій.

Не дивлячись на різницю в об’ємах та технологічних рішеннях, виробництво чаю являється універсальним процесом, що включає в себе стандартні етапи обробки зібраного чайного листа. Зразу слід відмітити, що кількість цих етапів та їх специфіка залежать від того, чай якого виду (чорний, червоний, жовтий, зелений) потрібно виготовити. Те, який вид чаю буде отриманий із зібраного листя, цілком та повністю залежить тільки від алгоритму його обробки. Коротко, виготовлення чаїв різних видів складається з наступних стадій:

Білий чай: зав’ялювання + сушка

Зелений чай: зав’ялювання + часткова сушка + скручування + досушування

Жовтий чай : зав’ялювання + скручування + часткова ферментація + сушка

Чорний чай: зав’ялювання + скручування + повна ферментація + сушка

Найбільш повний список етапів виготовлення чаю має такий вигляд:

1) Попереднє сортування чаю

2) Зав’ялювання

3) Скручуванння

4) Ферментація

5) Сушка

6) Остаточне сортування, маркування та упаковка .

Отакий довгий шлях потрапляння чаю до нас в магазин( музика№6, ведучі йдуть)

Звучить музика частівок виходять дівчата і починають співати№7

 

(Юля, Аліна, Неля,  Альвіна, Вероніка)


Ну давай же поскорей

Чай гостям и мне налей.

Собери вокруг стола

Для мира, радости, добра.

 

На столе у нас пирог,

Пышки и ватрушки,

Так споём же под чаёк

Чайные частушки.

 

Выпивая чашку чая,

я обычно не скучаю...

Потому что никогда

Я не пью его одна.

 

 

Подавай мне чашку чая,
Ведь люблю китайський чай.
В чае я души не чаю
Наливай горячий чай.

Лучше доктора любого
Лечит скуку и тоску
Чашка вкусного, крутого
Самоварного чайку!

Самовар пыхтит, искрится
Щедрый, круглый, золотой.
Озаряет наши лица
Он своею добротой.

 

(Дівчата сідають за стіл)


3.  Юля З особливим розмахом чаювання здійснювалося в купецьких будинках: годинами сиділи купці за чайними столами і випивали іноді по двадцять чашок. Якщо, випивши чашок десять, відставляли чашку убік, це ще не був кінець. Аж коли чашку (або склянку) перевертали догори дном і клали зверху залишки цукру, це означало, що з чаєм покінчено. До кінця XIX століття чай почали пити з високих стаканів зі срібними підстаканниками, таким чином, насолоджуючись не тільки смаком і ароматом, але і кольором напою.

Аліна Дворяни, наприклад, майже повністю переймали західну культуру в усіх її проявах. Тому все, що відноситься до чаю, з незначними змінами було запозичене ними у англійців. А міщани суспільний клас взагалі вкрай своєрідний намагалися об'єднати у своїй манері пити чай і «дворянські», і «купецькі» елементи. У бідних людей чай мав особливе значення і служив дешевим приємним частуванням. Було звичним запрошувати на чашку чаю, і в цьому випадку ніхто не очікував багатого столу. Та найчастіше чаюють наодинці, разом із своїми думками.

Неля

 А я випекла пиріг,

Свіжих яблук на обід.

Чай заварим на калині

Завітаєм до вас нині.

(дівчата стають в коло і починають танцювати під пісню №8

Дівчатка-україни з калиновим гіллям в руках співають:


Ой є в лузі калина ,

Ой є в лузі калина ,

Калина, калина,

Комарики -дзюбрики, калина.

 

Там стояла дівчина,

там стояла дівчина

Дівчина, дівчина ,

комарики -дзюбрики,дівчина

Цвіт калини ламала,

Цвіт калини ламала,

Калина, калина,

Комарики -дзюбрики, калина.

 

Та в пучечки в’язала

Та в пучечки в’язала

Вязала, в’язала,

Комарики -дзюбрики, калина.


 

Учитель Доброго дня, мої ясочки, де ж ви барилися?

Дівчина перша. Оце, ходили калину ламати, що б на зиму чай заварювати!

Дівчина друга.  Ой і холодно на дворі, чи можна до вас у світлицю, погрітись ?

Дівчина третя. Заходьте, якраз у печі в горщику запарила гербати із запашних трав, посидимо за чаєм, поговоримо!

Дівчина  четверта. Спасибі!

Дівчина. Прагнення до здорового способу життя таке модне сьогодні, вдало поєднується і з сучасною модою на все екзотичне. Ні для кого не секрет, що чай є дуже корисним, його використовують для очищення організму від шлаків та виведення солей, для схуднення, гарного вигляду шкіри, оздоровлення травної системи, дихальних шляхів, серцево-судинної системи, можна сказати при всіх хворобах!

Дівчина друга.  Сучасна українська поетка Ліна Костенко у збірці «Бузиновий цар» теж лікує свого «соловейка» «гарячим чаєм із медом». (Інсценізація поезії).

Дощик, дощик, ти вже злива!

Плаче груша, плаче слива.

Ти періщить заходився,

Соловейко застудився.

А тепер лежить під пледом,

П’є гарячий чай із медом.

ДІВЧИНА Наша Україна надзвичайно багата на флору і, пошукавши, можна відкрити для себе фантастичні невідомі до того рослини. Адже ще наші пра-пра-прабабусі збирали та сушили трави, знаючи усі їхні цілющі та смакові якості.

Дівчина  четверта. Ось м’ята. Вона вирізняється серед трав свіжим ароматом, містить у собі ментол. Варто пити її, якщо хочеш розслабитись перед сном, хоча на декого впливає бадьоряче. Тут потрібно спробувати і визначити власну дію, але безперечно вона є дуже смачною.

Дівчина перша. Це меліса. Цю рослину також називають «лимонною м’ятою». Адже вона має схожий, тільки слабший аромат ментолу помішаний з лимоном, через що так була і названа. Дуже схожа до мяти на вигляд і має аналогічну лікарську дію.

Дівчина друга.  Ось і чебрець. Ця рослина – «бог» ароматів української флори. Також цікаво те, що в давні часу шамани спалювали його як жертву богам. Запах чебрецю заворожує і дарує затишок, розслабляє і освіжає одночасно. Проте при додавання в чай, потрібно кидати всього декілька листочків, бо напій може стати гірким і надто насиченим.

Дівчина третя.  А це ягоди шипшиниа. Гарний колючий кущ з бурувато-червоними гілками та кораловими ягідками. Збирати плоди потрібно аж восени, і є це досить проблематичним, бо кущ дуже колючий. Але, пожертвувавши декількома краплинками крові, ви отримаєте в результаті смачний напій з кислуватим смаком, дуже корисний людям, котрі мають проблеми з печінкою та послаблений імунітет.

Дівчина  четверта.  Ромашка.  А моя бабуся називає цю рослину рум’янком. Надзвичайно красива рослина, що цвіте білим цвітом та має насичений аромат. Її використовують для оздоровлення всього організму, настоєм ромашки вмивають обличчя, але попри це вона ще є дуже смачною. Додавши до чаю декілька сушених квіточок, отримаєте неперевершений квітковий аромат гербати та приємний смак.

Учитель. Ці рослини є найлегшими у пошуку та найвідомішими. Якщо вам хочеться чогось особливого та нового у смаку свого чаю, додайте сушених яблук, ягід малини, ожини, смородини, горобини та навіть чорниць. Не бійтесь експерементувати! Чай з травами та плодами зібраними власноруч завжди набагато смачніший за куплений.

Виходять хлопці

Учень читає поезію.

  1. І солодкий, і гіркий

Чай духмяний, запашний.

Зцілить Вас, і як на те

Навіть втому прожене.

Сил нових він додає,

Друзів всіх за стіл зове...

І з подякою весь світ

Славить чудо-еліксир!

  1. Хочу вам відкрить секрет і дати пораду:

Коли хворі Ви  – чаєм лікуватися.

Чай у спеку освіжить, а в мороз зігріє,

І від чаю в кожного на душі тепліє…

  1. Чути, як падає роса

Хтось живе тут в гармонії з тишею.

Видніється дим... Заварюється чай...

 

Вчитель Важко знайти місце в світі, де не любили б чай. «ПРИХОДЬ ДО МЕНЕ НА ЧАЙ!» — ця фраза давно означає набагато більше, ніж запрошення на чаювання з чимось смачненьким. Це запрошення до спілкування людей, які близькі та приємні один одному.

Кожен народ має свої традиції приготування та вживання цього дивовижного напою. Чай п’ють за першим сніданком з 7 до 9 години, за ланчем о 13 годині та обов’язково між 17 — 18 годинами («five-o’clock-tea»). У багатьох сім’ях вечірній чай («великий чай») замінює обід. В цьому випадку до чаю подають ще й закуски. До речі, «великий чай» — це традиція шотландських сімей.

— З ЧИМ П’ЮТЬ ЧАЙ?

Більшість людей п’ють чай з цукром. Але цукор знищує деякі вітаміни, від нього псується сам смак чаю. Наші предки пили чай з цукром вприкуску і робили дуже мудро. Інші солодощі (шоколад, цукерки) заглушають аромат чаю.

— ЧАЙ,  ЯК ЕЛІКСИР ЗДОРОВ’Я.

Він дозволяє людині тривалий час переносити відсутність їжі, тому чай — незамінний супутник мандрівників, геологів, моряків. У багатьох арміях чай є обов’язковим продуктом харчування. Сприятливо впливає на функцію нирок, корисний при захворюваннях дихальної системи, нормалізує кров’яний тиск. Багатий на вітаміни, які є незамінними для еластичності та молодості шкіри. Захищає емаль зубів.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ: не міцний чай можна пити всім. Міцний же чай може привести до посилення серцебиття, підвищення кров’яного тиску, посилення нервової збудливості, дратівливості. Особливо шкідливий міцний чай маленьким дітям.

А як правильно пити чай ви дізнаєтесь , переглянувши наше відео.

Відео «Етикет правильного чаювання»

З МІЖНАРОДНИМ ДНЕМ ЧАЮ! ЗАПРОШУЙТЕ ДОБРИХ ЛЮДЕЙ НА ЧАЙ ТА ОТРИМУЙТЕ ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД ЧАЮВАННЯ І СПІЛКУВАННЯ!

 

 

doc
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
1707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку