Додатковий матеріал до теми "Антарктида, якої ви не знаєте"

Про матеріал

Найзагадковіший материк на планеті Земля - Антарктида. Що він являв собою раніше? Яким він був? Що сьогодні є на материку? Як іде час на ньому? Чи є життя у глибинах льодів? Подивимося!

Перегляд файлу

Неймовірно круті факти про Антарктиду, які Ви могли не знати

Що таке Антарктида? Величезний континент, покритий льодом? Так, але не все так просто. У цьому пості ми зібрали 10 по-справжньому цікавих фактів про саме холодне місце на землі, які мало хто знає.
Ці гори називаються Гори Гамбурцева за прізвищем радянського геофізика і академіка Георгія Гамбурцева, чия експедиція в 1958 році і відкрила їх існування. Довжина гірського масиву становить 1300 км, ширина — від 200 до 500 км. Найвища точка — 3390 м. Ну а тепер найцікавіше: все це знаходиться під величезною товщею льоду. В середньому товщина льодового покриву над горами становить 600 метрів, але трапляються ділянки, де товща льоду більше 4 км.

http://cdn.fishki.net/upload/post/2017/01/11/2187818/tn/03.jpg
В озерах Антарктиди під кригою, можливо, існує життя, яке мільйони років еволюціонувало цілком окремо від усієї Землі
Всього в Антарктиді виявлено понад 140 таких озер. Але найвідомішим з них є озеро Восток, розташоване поблизу радянської, а пізніше російської антарктичної станції «Восток», яка і дала озера свою назву. Над озером знаходиться чотирикілометрова товща криги, але саме воно, завдяки розташованих під ним підземних геотермальних джерел, не замерзає. Температура води в глибині озера знаходиться на рівні 10°C. Саме ця товща криги за припущеннями вчених могла послужити природним ізолятором, що зберегло унікальні живі організми, які всі ці мільйони років розвивалися і еволюціонували абсолютно відокремлено.
В Антарктиді відсутні часові пояси
Антарктида є єдиним континентом на планеті, який не розділений на часові пояси і часові зони. Якогось певного власного часу в Антарктиді теж немає. Всі науковці, які живуть там та члени експедицій орієнтуються або на час своєї рідної країни, або на час співробітників, які доставляють їм припаси.
Антарктида містить 70% запасів всієї прісної води на планеті, але при цьому є найсухішим місцем на Землі
Парадоксально, але саме так. Хоча, якщо розібратися, нічого дивного тут немає. Запаси прісної води — це, звичайно ж лід. Ну а з опадами тут справа дійсно кепська: всього 18 мм в рік. Навіть у пустелі Сахара за рік випадає 76 мм опадів.

http://cdn.fishki.net/upload/post/2017/01/11/2187818/tn/04.jpg
В Антарктиді знаходиться море з найчистішою водою на світі
Це море Уедделла і воно по праву вважається найбільш прозорим у світі. Втім, тут теж немає нічого дивного, адже в Антарктиді його просто нікому забруднювати. Вода в морі Уедделла настільки чиста, що в ній можна розглянути об’єкти, що перебувають на глибині до 79 метрів. Це майже відповідає прозорості дистильованої води.

http://cdn.fishki.net/upload/post/2017/01/11/2187818/tn/05.jpg
Антарктичні айсберги можуть бути розміром з ціле місто
І це ще м’яко сказано. Тільки уявіть: найбільший айсберг, що відколовся тут (природно, з тих, що вдалося зареєструвати), мав 295 кілометрів в довжину і 37 в ширину. Ще раз: 295 кілометрів!

http://cdn.fishki.net/upload/post/2017/01/11/2187818/tn/06.jpg
Антарктида має своє доменне ім’я та телефонний код
Незважаючи на те, що в Антарктиді немає постійного населення, цей континент має і власне доменне ім’я .aq, і унікальний телефонний код 672. А ще в Антарктиді є своя, хоч і неофіційна, валюта — Антарктичний долар.
Всупереч поширеній думці, далеко не вся територія Антарктиди вкрита льодом
Для багатьох Антарктида представляється безкрайньої пустелею покритою льодом, де немає нічого, крім снігу і льоду. І по більшій частині це, звичайно, так. Але в Антарктиді є і досить великі безсніжні долини і навіть піщані дюни. Втім, не варто спокушатися, снігу там немає не тому, що в цих областях тепліше, ніж в інших, навпаки, умови там ще суворіші. У сухих долинах Мак-Мердо дмуть жахливі катабатичні вітри зі швидкістю до 320 км/ч. Саме вони викликають випаровування вологи і тому тут немає ні снігу, ні льоду. Умови життя тут настільки наближені до марсіанських, що НАСА навіть проводило в долинах Мак-Мердо випробування спускних космічних апаратів «Вікінг».
В Антарктиді є кілька діючих вулканів
Взагалі Антарктида є досить спокійним місцем з точки зору сейсмічної активності. Хоча, тут теж є свої вулкани і не тільки сплячі, але і цілком активні. Принаймні два з них вивергалися протягом останніх 200 років. А найвідоміший вулкан Антарктиди, який за сумісництвом є і самим активним, носить назву Еребус, його ще часто називають «вулкан, оберігаючий шлях до Південного полюса».

http://cdn.fishki.net/upload/post/2017/01/11/2187818/tn/09.jpg
В Антарктиді знаходиться найбільший з відомих астероїдних кратерів
Цей кратер розташований у районі Землі Улкіса і має діаметр воронки близько 482 км. На думку вчених, він утворився приблизно 250 мільйонів років тому в пермско-тріасовий період в результаті падіння на Землю астероїда розміром не менше 48 кілометрів у діаметрі. Пил, піднятий під час падіння і вибуху астероїда, призвів до багатовікового похолодання і, за однією з гіпотез, загибелі більшої частини флори й фауни тієї епохи, пише джерело.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 липня 2018
Переглядів
1004
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку