Додатковий полегшений матеріал до вивчення творчості Тараса Шевченка для молодших класів.

Про матеріал
Дітям легко буде запам'ятати біографію Тараса Григоровича Шевченка, його життя та творчість. матеріал подається простими розмовними словами
Перегляд файлу

Біографія Тараса Григоровича Шевченка

9 березня 1814 року народився поет в селі Моринцях Звенигородського повіту в сімї селянина-кріпака.

Григорій Іванович Шевченко і Катерина Якимівна Бойко. Батьки були кріпаками у поміщика Енгельгардта. Григорій Іванович (батько) умів читати, стельмахував (робив із дерева вози, колеса). Мати, Катерина Якимівна – лагідної вдачі жінка, працьовита, дбайлива. Письменним був і дід по батькові Іван, розповіді якого дуже любив малий онук Тарас.

Через 1 рік родина переїхала в сусіднє село Кирилівку, де й пройшли дитячі роки Тараса.

У родині було 6 дітей (Катерина, Микита, Тарас, Ярина, Марія, Йосип). Тарас був третьою дитиною в сімї Шевченків. Радощів у Тараса було мало. Батько й мати з дня на день ходили на панщину, жили бідно, в нужді і злиднях.

Тарасик ріс, як билина в полі. Пешим його учителем і наставником було саме життя, сповнене плачу і зойків катованих на панському дворі і в полі. Няньчила Тараса старша сестра Катерина, сама ще тоді дитина. Малий Тарас зростав кмітливим і допитливим, цікавим до всього.

Коли йому виповнилося 8 років, батько віддає його в «науку» до кирилівського дяка-вчителя Павла Рубана. Дяк навчав по церковних книгах і за меншу провину карав учнів різками. Хлопець був охочий до навчання, швидко все запамятовував. Тарас мав феноменальну память.

Світлі дні дитинства були недовгими. У 9 років померла мати. Батько одружився на Оксані Терещенко, яка сиріт не злюбила. В 11 років Тараса спіткало нове горе, раптово, застудившись у дорозі, помер батько. І хлопчина залишився круглим сиротою, беззахисним і недоглянутим.

Дуже рано в Тараса виявилися здібності до малювання. Крейдою чи вуглинкою змальовував все, що бачив. Прагнучи здобути освіту, стає наймитом дяка у школі. Пізніше шукає в сусідніх селах учителя малювання, 13-річним пасе ягнята. Коли ж, врешті, знайшов учителя,зясувалось, що він кріпацька душа і повинен служити панові. Тарас став козачком пана Енгельгардта.

Доля привела Тараса до Петербурга, де він прожив 17 років. Там він познайомився з відомими діячами живопису і літератури, які доклали багато зусиль, щоб викупити Шевченка з кріпацької неволі. Енгельгардт назвав ціну 2500 карбованців. К. Брюлов і В. Жуковський знайшли спосіб зібрати цю суму. І Тарас став учнем К. Брюлова – почав навчатися в Петербурзькій Академії Мистецтв.

За бунтівливі вірші Шевченка жорстоко покарали – 10 років в солдатах, де ослабло його здоровя. Йому забороняли писати й малювати. Але зболена душа не могла мовчати – писав і малював, ховаючи у «захалявні книжечки».

У 1840 році виходить у світ збірка «Кобзар».

Через 10 років поета звільнили, хворим він повернувся у Петербург. Уже будучи тяжко хворим, видав український буквар, планував видати ряд підручників.

Помер Т. Г. Шевченко 10 березня 1861 р. у Петербурзі. Пізніше був перепохований, як і заповідав у місті Каневі на Чернечій горі над Дніпром, яка відтоді називається Тарасовою.

docx
Додав(-ла)
Дукрін Ірина
Додано
26 березня 2019
Переглядів
594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку