Додаток до уроку "А. Чайковський. "За сестрою" Благородство, відповідальність, мужність, вірність, життєлюбство запорозьких козаків

Про матеріал
Додаток-презентація до уроку української літератури у 7 класі "А. Чайковський. "За сестрою" Благородство, відповідальність, мужність, вірність, життєлюбство запорозьких козаків"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звичаї козаків

Номер слайду 2

Запорізька Січ – козацька республіка

Номер слайду 3

Запорізька Січ мала ознаки держави: вона контролювала величезну територію степової України, мала свій уряд, військово-адміністративний устрій, власний суд, будувала самостійні дипломатичні відносини з іншими країнами.

Номер слайду 4

Верховним органом управління Запорізької Січі була загальна військова рада (або коло), котра збиралася щорічно на Різдво, а при потребі і частіше. Вона обирала своєрідний уряд козаків Кіш. Кіш поділявся на 38 куренів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ку́рінь — 1)невелика тимчасова будівля, складена з гілок дерева з листям, чи з жердин і вкрита соломою, сторожка (на городах, баштанах і таке інше). 2) військовий підрозділ

Номер слайду 7

Були в козаків і свої клейноди (символи влади, відзнаки козацького війська) Герб, корогви Булава, бунчук Військова печатка

Номер слайду 8

ЗвичаїУ великій шані в козаків перебувало побратимство. В боях билися поруч й рятували один одного або захищали своїм тілом. Побратимство було однією з таємних причин їх непереможності.

Номер слайду 9

Повернувшись з походу, козаки ділили здобич. Потім починали гуляти. Але вживати спиртне під час військових походів було заборонено. За пияцтво, як і за зраду, передбачалася смертна кара.

Номер слайду 10

Вставали до сходу сонця, йшли на річку купатися, їли житнє борошно з водою і засмаженою олією. Кожен носив свою ложку у халяві чобота. Опівдні на башті стріляли з гармати. Цим пострілом кликали на обід. Тоді ставали всі в коло біля образів і отаман читав їм “Отче наш” і тільки після цього приступали до їжі. Надвечір подавали вечерю. Козацька їжа була невибагливою, але поживною. Вони готували саламаху, тетерю, щербу — варені страви з пшона, житнього борошна й риби, вживали в їжу смажену дичину і в’ялену рибу.

Номер слайду 11

Одяг простих козаків був із домотканого сукна й полотна. Із нього шили широкі шаровари, сорочку, поверх яких одягалися широкополі кобеняки та киреї, що підперізувалися поясом. Взуттям слугували чоботи, а головним убором — шапка.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каракоц Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
1932
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку