Додаток-презентація до уроку української літератури у 7 класі "А. Чайковський. "За сестрою" Благородство, відповідальність, мужність, вірність, життєлюбство запорозьких козаків"
Запорізька Січ мала ознаки держави: вона контролювала величезну територію степової України, мала свій уряд, військово-адміністративний устрій, власний суд, будувала самостійні дипломатичні відносини з іншими країнами.
Номер слайду 4
Верховним органом управління Запорізької Січі була загальна військова рада (або коло), котра збиралася щорічно на Різдво, а при потребі і частіше. Вона обирала своєрідний уряд козаків Кіш. Кіш поділявся на 38 куренів.
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Ку́рінь — 1)невелика тимчасова будівля, складена з гілок дерева з листям, чи з жердин і вкрита соломою, сторожка (на городах, баштанах і таке інше). 2) військовий підрозділ
Номер слайду 7
Були в козаків і свої клейноди (символи влади, відзнаки козацького війська) Герб, корогви Булава, бунчук Військова печатка
Номер слайду 8
ЗвичаїУ великій шані в козаків перебувало побратимство. В боях билися поруч й рятували один одного або захищали своїм тілом. Побратимство було однією з таємних причин їх непереможності.
Номер слайду 9
Повернувшись з походу, козаки ділили здобич. Потім починали гуляти. Але вживати спиртне під час військових походів було заборонено. За пияцтво, як і за зраду, передбачалася смертна кара.
Номер слайду 10
Вставали до сходу сонця, йшли на річку купатися, їли житнє борошно з водою і засмаженою олією. Кожен носив свою ложку у халяві чобота. Опівдні на башті стріляли з гармати. Цим пострілом кликали на обід. Тоді ставали всі в коло біля образів і отаман читав їм “Отче наш” і тільки після цього приступали до їжі. Надвечір подавали вечерю. Козацька їжа була невибагливою, але поживною. Вони готували саламаху, тетерю, щербу — варені страви з пшона, житнього борошна й риби, вживали в їжу смажену дичину і в’ялену рибу.
Номер слайду 11
Одяг простих козаків був із домотканого сукна й полотна. Із нього шили широкі шаровари, сорочку, поверх яких одягалися широкополі кобеняки та киреї, що підперізувалися поясом. Взуттям слугували чоботи, а головним убором — шапка.