Домедична допомога. Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій

Про матеріал
Домедична допомога. Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій 1.Надання допомоги на етапі під вогнем (CUF, Care Under Fire). 2.План дій на етапі під вогнем
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ IX Домедична допомога. Тема 3. Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій

Номер слайду 2

План. Надання допомоги на етапі під вогнем (CUF, Care Under Fire). План дій на етапі під вогнем. Захист Вітчизни. Рівень стандарту: підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Гарасимів, М. М. Фука, Ю. П. Щирба. — Тернопіль : Астон, 2019. § 15.

Номер слайду 3

У червоній зоні й поранений боєць, і боєць, який може надати домедичну допомогу, перебувають під прямим вогнем супротивника, що створює безпосередню загрозу для їх життя і значно обмежує можливості надання домедичної допомоги. Завдання бійців підрозділу під час надання домедичної допомоги в порядку взаємодопомоги на етапі під вогнем — подолати вогонь супротивника.

Номер слайду 4

Допомога переважно складається з використання джгута для зупинки небезпечної для життя кровотечі з ран в області кінцівок і якнайшвидшого переміщення потерпілих у безпечне місце. В умовах бою бути бійцем-рятувальником це вторинна місія. Основна функція — виконати свою первинну місію на полі бою — вести вогонь у відповідь і вбивати ворогів. Надавати допомогу пораненим солдатам, тільки якщо це не заважатиме виконанню первинної місії.

Номер слайду 5

Домедичну допомогу в секторі обстрілу надають тільки за наказом командира, оскільки основним у бою є виконання бойового завдання. В окремих випадках, коли дозволяє тактична ситуація, рішення приймають самостійно.

Номер слайду 6

Наближаючись до пораненого, необхідно постаратись отримати якомога більше візуальної інформації про нього і місце події: чи сталося це на Ваших очах, в якому положенні лежить, які видимі пошкодження, сторонні предмети в тілі, чи є калюжі крові, де його особиста зброя, чи Вам додатково нічого не загрожує (прихована під тілом граната зі знятою чекою і подібне).

Номер слайду 7

Ознаки життя пораненого в секторі обстрілу визначають тільки шляхом усного звертання до нього: «Тебе поранено? Тобі потрібна допомога?» Відсутність відповіді трактують як непритомність і потребу надати домедичну допомогу. Визначати наявність дихання чи пульсу небезпечно, тому цього не слід робити. Якщо під час голосового й візуального контактів поранений не подає ознак життя (не рухається, не говорить, не плаче, не стогне, не рухає кінцівками), до закінчення вогневого контакту йому допомога не надається.

Номер слайду 8

Знімати з пораненого засоби захисту (шолом, бронежилет) не можна, оскільки Ви тим самим піддаєте себе додатковому ризику бути ураженим вогнем противника. Транспортувати пораненого із сектору обстрілу слід тільки в тому разі, коли дозволяє тактична ситуація. У секторі обстрілу можна виконати зупинку зовнішньої кровотечі при локалізації рани в ділянці шиї, рук чи ніг (видима рана, з якої витікає кров, пляма на одежі або калюжа крові під частиною тулуба, рукою чи ногою). Всі маніпуляції необхідно робити максимально швидко з дотриманням правил особистої безпеки (рятувальник не підіймається вище тіла пораненого, який лежить на землі).

Номер слайду 9

Якщо масивна кровотеча з кінцівок або кінцівку ампутовано (незалежно, чи кровотеча продовжується, чи ні), негайно слід накласти джгут, узятий у пораненого, максимально високо на руці або нозі.

Номер слайду 10

На цій стадії не приділяти увагу забезпеченню прохідності дихальних шляхів, оскільки головне завдання полягає в швидкому переміщенні пораненого в укриття.

Номер слайду 11

Якщо тактична обстановка не дозволяє швидке переміщення непритомного пораненого в укриття, слід повернути його на живіт, так як протягом 5-10 хвилин він може задихнутися від западання язика та/або захлинутися рідинами. Якщо поранений непритомний, переміщувати пораненого, зброю та інші важливі речі його боєкомплекту в укриття, враховуючи умови бойової ситуації.

Номер слайду 12

Заспокойте пораненого і перемістіться разом з ним в безпечне місце, де ви зможете надати медичну допомогу у жовтій зоні та зачекати на евакуацію до пункту збору поранених для продовження допомоги у жовтій зоні.

Номер слайду 13

Отже, у червоній зоні під вогнем противника обсяг домедичної допомоги обмежений. Вона переважно передбачає дві основні дії: використання джгута для зупинки кровотечі з ран кінцівок; якнайшвидше переміщення пораненого в безпечне місце.

Номер слайду 14

План дій для етапу «Допомога під вогнем» передбачає:1. Відкрити вогонь у відповідь та знайти укриття.2. Наказ пораненому продовжити (або очікувати від нього) виконання бойового завдання, якщо це можливо.3. Наказ пораненому рухатись в укриття і надати собі допомогу, якщо це можливо.4. Намагатись уникнути значних додаткових травм у пораненого.

Номер слайду 15

5. Витягнути пораненого з автомобіля чи будівлі, які горять, та перемістити у відносно безпечне місце. Після цього зробити усе можливе, щоб припинити горіння на пораненому.6. Зупинити загрозливу для життя зовнішню кровотечу, якщо це тактично можливо. Для цього потрібно:– наказати пораненому самостійно зупинити кровотечу, якщо це можливо;– застосувати турнікети для кінцівок з метою зупинки кровотечі в місцях, які анатомічно доступні для їх використання

Номер слайду 16

7. Забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого краще відкладіть до етапу «Допомога в тактичних умовах».

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Номер слайду 18

Презентацію підготував викладач предмета «Захист України» Дунаєвецького НВК «ЗОШ I-III ст., гімназія» Кам’янець-Подільського району Хмельницької області Свірідов Г. П.

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
1410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку