Презентація "ЗА ЩО, І КОГО НАГОРОДЖУЮТЬ ВИЩИМИ НАГОРОДАМИ"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про державні нагороди України та посилання на державні сайти про нагороджених.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗА ЩО І КОГО НАГОРОДЖУЮТЬ ВИЩИМИ НАГОРОДАМИ

Номер слайду 2

Нащо державі взагалі нагороджувати своїх громадян?Логіка у тому, щоби нагороджені за заслуги перед батьківщиною мотивували інших на таку ж поведінку, пояснює Олександр Сопов. «Нагороди існують не тільки і не стільки для того, щоб відзначити того, хто здійснив героїчний вчинок чи видатне досягнення, скільки щоби надихнути інших, щоб вони теж до такого прагнули», – додає він. Олександр Сопов – член робочої групи Верховної Ради з реформування нагородної системи, автор знаків 10 державних нагород

Номер слайду 3

Лицарі ордену Героїв Небесної сотніВ листопаді 2014 року, в Україні з'явилися лицарі ордену Героїв Небесної сотні. І до сьогоднішнього моменту їх четверо - Михайло Жизневский, Давид Кіпіані, Зураб Хурция, Більчук Тарас. Усі вони нагороджені посмертно. Жизневский, Кіпіані іХурция загинули під час революції Гідності, в най- гарячіші лютневі дні протистоянь з "Беркутом"2014 рік, та Більчук Тарас помер після перенесення струсу мізків під час революції і помер від інсульту в серпні 17 року. 16 лютого 2018 року нагороджений посмертно орденом Героїв Небесної сотні.

Номер слайду 4

Цей орден ввели за ініціативою президента Петра Порошенка. Лицарем ордену можуть стати люди що проявили мужність і патріотизм при відстоюванні принципів демократії. Його також можуть присудити за благодійну або громадську діяльність.  

Номер слайду 5

Герой України. Вcього в Україні можна стати кавалером  дев'яти орденів. А окрім них існує вища нагорода - Герой України. Звання Героя з'явилося 23 серпня 1998  року, і  за цей час його отримали 416 чоловік. Героєві України вручається орден «Золота Зірка» за здійснення визначного геройського вчинку. Орден Держави — за надзвичайні трудові досягнення.

Номер слайду 6

 За 2014 рік Петро Порошенко підписав 110 указів про присудження звання Герой України,107 з них - посмертно. Більше нагород було тільки при Леоніді Кучмі,  який за 10 років присудив це звання 132 рази. Але тоді Героями ставали в основному політики, а в 2014 році - загиблі підчас революції на Майдані і бійці АТО. Серед них генерал Сергій Кульчицкий, журналіст В'ячеслав Веремій, вчений Юрій Вербицький, активіст Сергій Нигоян.

Номер слайду 7

Орден Свободи. Орден заснований 10 квітня 2008 року після указу президента Віктора Ющенка. За цей час його отримали 25 українців. Цей орден можуть отримати іноземці, для них це буде вищою нагородою. На даний момент президенти дали добро на вручення цього ордену десяти іноземним громадянам. Перший з них - король Швеції Карл XVI Густав.

Номер слайду 8

За що нагороджують. За особливі заслуги в затвердженні суверенітету і незалежності України, за розвиток демократії, за консолідацію суспільства, за успіхи в реформах. Що характерно. Орден з'явився на хвилі першого Майдану і став своєрідним символом революції 2004 року. Що дає. Пільг немає.

Номер слайду 9

Орден "За заслуги"Заснований 22 вересня 1996 року. Орден має три міри. Вищою з них – першого  ступеню, нагороджуються президенти, прем'єри, спікери і міністри, а також дипломати, політики, учені, художники, спортсмени, бізнесмени. Кавалерами ордену є, приміром, Борис Патоні, Андрій Шевченко. Всього орден першого ступеня отримали 229 чоловік. А повних кавалерів ордену -99 чоловік, серед яких Ринат Ахметов, Геннадій Москаль, Богдан  Ступка.

Номер слайду 10

За що нагороджують. За досягнення в економічній, науковій, соціально-культурній, військовій, державній, громадській діяльності на благо країни. Що характерно. Цей орден став наступником першої нагороди незалежної України - почесної відзнаки президента. Що дає. Пільг немає.«За заслуги» III ступеня«За заслуги» II ступеня«За заслуги» I ступеня

Номер слайду 11

Орден князя Ярослава Мудрого. Заснований 23 серпня 1995 року указом президента Леоніда Кучми. Цей орден, єдиний з усіх, має п'ять мір і нагородження розпочинається з найнижчої - п'ятої  міри. Першими нагородженими були правознавець Федір Бурчак, музиканти Ольга Басистюк і Анатолій Мокренко. Орден першого ступеня отримували президенти Аргентини, Італії, Литви, Мексики, Франції. Також кавалером ордену був лауреат Нобелівської премії  миру і президент ЮАР Нельсон Мандела. Орден князя Ярослава Мудрого І ступеню

Номер слайду 12

ІІ-ІІІ ступені ІV ступень V ступень За що нагороджують. За видатні заслуги перед державою в області державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету країни, за розвиток економіки, науки, освіти,  культури, мистецтва, охорони здоров'я. Або ж за благодійну, гуманістичну і громадську діяльність. Що характерно. З моменту появи три роки був вищою нагородою і для українців, і для іноземців. Потім його потіснили звання Героя України і орден Свободи. Що дає. Пільг немає

Номер слайду 13

Вручення ордена Ярослава Мудрого королю Саудівської Аравії

Номер слайду 14

Орден Богдана Хмельницького. Напередодні святкування 50-ої річниці Перемоги у ВОВ президент Леонід Кучма заснував цю нагороду. Має три міри, найвища - I. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького іменується лицарем ордену Богдана Хмельницького. Таких лицарів на 2018 рік було - 156. Герб Зиновія «Богдана» Хмельницького, гетьмана України

Номер слайду 15

Єдиний орден Радянського Союзу, підписаний українською мовою. Ним нагороджувалися за мужність з 1943 року партизани та командири Червоної армії. За що нагороджують. За особливі заслуги в захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, зміцненні  обороноздатності і безпеки України. Що характерно. Похорони кавалера ордену Богдана Хмельницького здійснюються з військовими почестями. Повними  кавалерами ордену є всього шість чоловік. Що дає. Може призначатися пенсія за особливі заслуги. Пільги по  оплаті ЖКГ, пільговий проїзд в громадському транспорті.

Номер слайду 16

Орден "За мужність"Нагороду заснував напередодні Дня Незалежності в 1996 році президент  Леонід Кучма. Має три міри, найвища - I ступеню.  Виготовляється з срібла. Таку нагороду мають 137 чоловік. І ступень

Номер слайду 17

ІІ ступень ІІІ ступень. За що нагороджують. За особисту мужність і героїзм, проявлені  при порятунку людей, матеріальних цінностей під час ліквідації наслідків ЧС, у боротьбі із злочинністю, а також в інших випадках при виконанні військового, службового,  громадського боргу в умовах, пов'язаних з ризиком для життя. Що характерно. Нагородженого можуть позбавити ордену, якщо відносно нього буде судовий вирок за тяжкий злочин. Що дає. Усі пільги, передбачені Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

Номер слайду 18

Орден Княгині Ольги "Жіноча" нагорода, заснована ще в 1997 році. Має три міри, найвища - I. Виготовляється з срібла і має форму овалу, сполученого вгорі з декоративною колодкою у вигляді банта. За 18 років нагороду отримали 188 жінок і лише 10 є повними кавалерами ордену.

Номер слайду 19

І ступінь ІІ ступінь ІІІступінь За що нагороджують. За видатні заслуги в державній, виробничій,  цивільній, науковій, освітній, культурній, благодійній і інших сферах  громадської діяльності, вихованні дітей в сім'ї. Що характерно. Нагороджуватися можуть не лише українці, але і іноземці, особи без громадянства. Орден вручають тільки за життя. Нагородження орденом Княгині Ольги наступної міри можливо не раніше трьох років після нагородження орденом попередньої міри. Що дає. Може призначатися пенсія за особливі заслуги.  

Номер слайду 20

Орден Данила Галицького Орден заснований 20 лютого 2003 року. Вручається військовослужбовцям, правоохоронцям, держслужбовцям. Першим нагородженим був афганець Сергій Червонопиский. На сьогодні є 27 кавалерів ордену Данила Галицького. 

Номер слайду 21

За що нагороджують. За значний особистий внесок у розвиток України, добросовісне і бездоганне служіння українському народу. Що характерно. Одна з найрідкісніших в Україні  наго-род. Їм нагороджуються виключно громадяни України. Нагорода має свій девіз:  "Батьківщина і честь". Що дає. Пільг немає.

Номер слайду 22

Нагородний список Зеленського. Далі буде…В Україні чинний єдиний базовий закон про державні нагороди, який Верховна Рада України прийняла ще за Президента Леоніда Кучми в березні 2000-го. До нього вносили багато змін. Останні – у квітні 2022-го – щодо соціальних гарантій для ветеранів (адже такі нагороди та відзнаки – не просто визнання на найвищому державному рівні, а й численні довічні пільги та гарантії). У законі прописані види державних нагород, премій і відзнак голови держави. За що саме присвоюють ту чи іншу відзнаку розписано в загальних фразах. У 2003-му Президент Кучма видав Указ «Про Порядок представлення до нагородження та вручення державних нагород України». Ним він доручив органу – Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України — «затвердити у місячний строк новий зразок бланка нагородного листа для представлення до відзначення державними нагородами України». Саме ця Комісія є сьогодні дорадчим органом при Президентові, який «здійснює нагляд та контроль за нагородною справою в Україні». За різних голів держави цей орган, як правило, очолював керівник Офісу, Секретаріату чи Адміністрації. За Володимира Зеленського традиція не змінилася. Зі самого початку її головою був Андрій Богдан, нині – Андрій Єрмак. Також у самому Офісі Президента є Департамент державних нагород. Цей орган також не визначає конкретних людей, а займається перевіркою поданих документів.

Номер слайду 23

Від початку повномасштабного вторгнення Росії за хоробрість у боях нагороджені понад 32 тисячі українців та українок, 4950 з них - посмертно.“Вічна памʼять усім, чиї життя забрала російська агресія! Слава всім, хто здобуває перемогу для України! Я дякую кожному й кожній, хто допомагає нам і працює заради держави!” Зеленський В. О..

Номер слайду 24

Через масштабне військове вторгнення Росії на територію України список нагороджених Героїв нашої держави та представників інших держав, що підтримали у важкий для нас час, буде збільшуватися.

Номер слайду 25

Презентацію підготувала вчитель Захисту України Чкаловського опорного ліцею Лебедин Наталя Володимирівна. Матеріали: Радіоефір «Радіо Свобода» https://www.radiosvoboda.org/a/details/28470411.html. Закон України Про державні нагороди України https://ips.ligazakon.net/document/view/t001549?an=140&ed=2008_04_10 https://www.nas.gov.ua/stateawards/UA https://lb.ua/news/2022/09/05/528360_nagorodniy_spisok_zelenskogo.html. Створено: жовтень 2018 року. Оновлено: жовтень 2023 рік

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
607
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку