Домедична допомога. Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій

Про матеріал
Домедична допомога. Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій. 1.Ознаки зовнішньої кровотечі, що загрожує життю. 2. Застосування турнікетів для кінцівок. 3.Само- і взаємодопомога
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ IX Домедична допомога. Тема 3. Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій

Номер слайду 2

План1. Ознаки зовнішньої кровотечі, що загрожує життю.2. Застосування турнікетів для кінцівок. 3. Само- і взаємодопомога. Захист Вітчизни. Рівень стандарту: підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Гарасимів, М. М. Фука, Ю. П. Щирба. — Тернопіль : Астон, 2019. § 17.

Номер слайду 3

1. Ознаки зовнішньої кровотечі, що загрожує життю. Кровотечу, яка загрожує життю людини, називають масивною, або критичною. Вона може бути артеріальною, венозною або з одночасним ушкодженням артерій і вен. Для масивної кровотечі властива наявність хоча б однієї із зазначених нижче ознак:

Номер слайду 4

■ пульсуючий характер і постійне витікання крові з рани

Номер слайду 5

■ калюжа крові , що швидко збільшується на поверхні, де лежить постраждалий;

Номер слайду 6

■ інтенсивне просякання кров’ю одягу або пов’язки в ділянці рани

Номер слайду 7

Ймовірними факторами масивної кровотечі вважають: ■ частковий або повний відрив кінцівки (ампутацію)■ наявність помірної кровотечі в непритомного пораненого

Номер слайду 8

Варто пам’ятати, що на полі бою критична кровотеча під час поранень кінцівок є основною причиною смертіТому в небезпечних умовах критичну кровотечу з кінцівок зупиняють накладанням турнікета (джгута) максимально високо на руку або ногу

Номер слайду 9

Послідовність дій пораненого на полі бою. У зоні обстрілу, кожен військовослужбовець зобов’язаний самостійно зупинити критичну кровотечу під час поранення кінцівки, якщо стан його здоров’я дозволяє це зробити. Він повинен накласти собі турнікет або джгут на поранену руку або ногу (самодопомога).

Номер слайду 10

Кровоспинний джгут Есмарха-Лангенбека. З кінця ХIX століття для зупинки сильних артеріальних кровотеч використовували гумовий джгут, що носить ім'я їх розробників - джгут Есмарха - бинт Лангенбека. Август фон Есмарх (1823-1908) був одним із основоположників медицини критичних ситуацій та медицини катастроф. Джгут застосовували на етапі лікарської допомоги, що наступала після доставки пораненого в польовий шпиталь

Номер слайду 11

Джгути турнікети. Наприкінці 90-х років ХХ століття були запропоновані перші прототипи сучасних джгутів-турнікетів, а в 2004 році, після масштабних досліджень і польових випробувань, проведених Військовим інститутом хірургії США (USAISR), рекомендовані до використання в армії і рятувальних службах.

Номер слайду 12

СAT Tourniquet виробництва NA Rescue (США)CAT (Combat-Application-Tourniquet) - компактний і легкий, турнікет повністю зупиняє артеріальну або венозну кровотечу в екстреній ситуації. CAT запобігає крововтраті, перекриваючи канал виходу крові шляхом прикладання тиску на постраждалу кінцівку. Він містить саморегулюючу систему натягу і стійку до ривків пряжку. Його можна використовувати навіть однією рукою завдяки фірмовому кріпленню.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

SOFT Tourniquet виробництва Tac. Med. Solution (США)Sof Tactical Tourniquet, також відомий під скороченнями SOFT і SOFTT, це спеціальний медичний джгут-турнікет для перетягування кінцівки і зупинки кровотечі. Його відмінною рисою є металевий вороток для затягування і її механізм фіксації в формі трикутника.

Номер слайду 15

SWAT Tourniquet виробництва TEMS Solutions (США)Турнікет SWAT поєднує в собі відразу три предмети: Турнікет, Еластичний Бинт і тугу пов'язку Завдяки еластичності матеріалу, турнікет SWAT може розтягуватися - в цьому плані він схожий з традиційними медичними джгутами типу Есмарха або Бубнова (Альфа).

Номер слайду 16

Переваги C. A. T. турнікета над джгутом Есмарха:- швидко та надійно накладається;накладається самостійно в т.ч. однією рукою;може послаблятися та знову затягуватися;може накладатися, як на одяг так і на голе тіло;при однаковій тривалості накладення викликає менші побічні ушкодження м’яких тканин в зоні розташування;не рветься при затягуванні;не псується при зберіганніДжгут Есмарха дуже легко і швидко псується під дією погодних умов та від зберігання в розтягнутому стані. Тому джгут, що був накручений на приклад автомату, не врятує від кровотечі, так як він розірветься в момент спроби його використання.

Номер слайду 17

Унікальність турнікету CAT Дозволяє зупинити артеріальну кровотечу без лишнього тиску. Липучка, з якої зроблений турнікет, надійно липне сама до себе, незалежно від сторони та обраного діаметру застосування. Вільний кінець протягується у пряжку, що забезпечує максимальну фіксацію і блокує об’єм турнікета навіть за умови потрапляння піску чи снігу. Універсальна закрутка закріплюється у скобах для фіксації та дозволяє за необхідності послаблювати турнікет. Матеріал, з якого виготовлений CAT, дозволяє застосовувати його навіть у холоді. Турнікет має передбачене місце для зазначення часу накладання та яскраво-червону позначку на кінці.

Номер слайду 18

Кожному бійцю бажано мати 2 джгути (турнікети) – один в аптечці, інший – на амуніції, у однаковому місці, визначеному для всіх бійців підрозділу.

Номер слайду 19

Анатомія кінцівок. Анатомічна будова нижньої та верхньої кінцівки має ті ж правила: стегно і плече - одна кістка з великою (дуже великою) кровоносною судиною; гомілка та передпліччя - дві кістки з дрібнішими кровоносними судинами між ними. Тому притискання кровоносної судини до кістки буде набагато успішніше, швидше і ефективніше в плечовому відділі руки та гомілці.

Номер слайду 20

Місця накладання турнікета Кровоспинні турнікети використовуються для зупинки критичної кровотечі з кінцівки. Існують 4 основних місця накладення турнікета: -плече - проксимально (якомога вище на кінцівці); - стегно - проксимально. Накладання турнікета на черепі, шиї, грудях, животі - недоцільне і неефективне. У деяких ситуаціях допустиме накладання другого турнікета на кінцівку

Номер слайду 21

Загальні правила накладення джгутів1. Джгут накладається тільки в разі крайньої необхідності у таких випадках, коли існує реальна загроза життю постраждалого від значної крововтрати з ран кінцівок

Номер слайду 22

2. Джгут накладається на 2-3 дюйми або 5-8 (до 10) см вище місця поранення на плече, передпліччя, стегно або гомілку.

Номер слайду 23

3. В умовах обстрілу, якщо локалізація місця поранення точно не відома, припускається накладати джгут максимально високо на кінцівках – верхня третина стегна або плеча (чотири точки).

Номер слайду 24

4. Переконайтеся, що джгут не накладається на суглоб, на місце перелому кістки. Намагайтеся не накладати джгут у середній третині плеча та в області підколінної ямки – тут більш вірогідне ушкодження нервів.

Номер слайду 25

5. При правильно накладеному джгуті кровотеча припиняється і дистальний пульс (на зап’ястку на руці або знизу-позаду внутрішньої лодижки на нозі) не виявляється. Кінцівка не має набрякати та набувати синюшного відтінку.

Номер слайду 26

6. Якщо кровотеча зупинилася, проте ви все ще відчуваєте пульс, не затягуйте джгут сильніше, а накладіть другий над першим, щоб зменшити ушкодження м’язів та нервів. Також використовуйте додатковий джгут, якщо з часом кровотеча відновилася.

Номер слайду 27

7. Запишіть час накладення джгута на ньому чи на видимій частині тіла пораненого. Перед часом напишіть велику літеру „Т” (турнікет, time), яка є сигналом персоналу, що пораненому накладено джгут.

Номер слайду 28

8. Стежте за пораненими – часто вони намагаються послабити джгути, які викликають дуже сильний біль. Введіть знеболювальне.

Номер слайду 29

9. В більшості випадків відносно безпечним є накладення джгута протягом двох годин.

Номер слайду 30

10. Якщо кровоспинний джгут знаходився на місці накладення більше 2 годин, не робіть спроб його зняти! Зняття джгута після 2 годин з моменту його накладення має бути виконане медичними працівниками.

Номер слайду 31

11. Не розташовуйте турнікет (джгут) безпосередньо над кобурою або заповненою кишенею, яка містить громіздкі предмети

Номер слайду 32

12. Якщо кровотеча не зупинена, а джгута або турнікета немає, треба накласти джгут-закрутку з підручних засобів.

Номер слайду 33

13. У холодну пору року, коли для зігрівання пораненого вкривають термопокривалом (ковдрою, курткою), необхідно прикріпити мітку — клаптик бинта, змоченого кров’ю, або написати маркером на видному місці (лобі) літеру Т (від слова турнікет)

Номер слайду 34

Накладення джгута двома руками на нижню кінцівку. Просунути червоний кінчик стрічки джгута через внутрішній проріз карабінної пряжки і туго затягнути стрічку джгута. Просунути червоний кінчик стрічки джгута через зовнішній проріз карабінної пряжки. Карабінна пряжка зафіксує джгут на місці.

Номер слайду 35

Накладення джгута двома руками на нижню кінцівку. Затягнути стрічку дуже туго і міцно зафіксувати її за допомогою липучки на зворотному боці. Повернути важіль двома руками для того, щоб затягнути стрічку джгута. Як правило, достатньо не більше трьох півобертів важелю.

Номер слайду 36

Накладення джгута двома руками на нижню кінцівку. Вставити важіль в затиск, що блокує його і не дозволяє жгуту послабитися. Якщо артеріальна кровотеча відновилася або прощупується дистальний пульс, накласти другий джгут близько до першого. Не знімати перший джгут.

Номер слайду 37

Накладення джгута двома руками на нижню кінцівку. Зафіксувати важіль і стрічку джгута за допомогою фіксуючої стрічки. Записати незмивним маркером час накладення джгута. Тепер C. A. T. ТУРНІКЕТ накладено належним чином і поранений готовий до транспортування. Якщо пораненого не транспортують відразу, періодично перевіряти стан джгута. Дуже важливо мати в аптечці незмивний маркер. Рекомендації писати час кров’ю на чолі пораненого не надійні, так як подібні написи легко втратити

Номер слайду 38

Помилки при накладанні турнікету: Накладання його при мінімальній кровотечі. Накладання його нижче (дистальніше) місця кровотечі. Не послаблення його, коли це потрібно за часом, щоб дозволити крові надходити в пошкоджену кінцівку. Зняття його, якщо поранений без свідомості, чи коли є швидка евакуація. Не щільне накладання – турнікет повинен виключити периферичний пульс. Не використовується другий турнікет, якщо потрібно Довго чекають, щоб накласти його.

Номер слайду 39

Якщо джгут накладено правильно, то: - кровотеча з рани припиняється;- кінцівка стає блідою та холодною;- пульс нижче накладання джгута не визначається.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Послідовність накладання собі турнікета однією рукою на верхню кінцівку

Номер слайду 42

Перед тим як наблизитися до постраждалого, санітар має оцінити тактичну ситуацію, повідомити командира підрозділу про необхідність вогневого прикриття свого пересування, установити голосовий контакт з пораненим, попередити його про свою присутність. Залежно від тактичної ситуації наблизитися до пораненого можна переповзанням по-пластунськи або короткими перебіжками, пригинаючись.

Номер слайду 43

Послідовність дій стрільця-санітара взводу на полі бою

Номер слайду 44

Отже, надаючи само- і взаємодопомогу на полі бою на етапі «під вогнем» основним завданням вважають зупинку масивної (критичної) зовнішньої кровотечі з ран верхньої і нижньої кінцівок за допомогою турнікета або джгута так, щоб уникнути повторного ураження противником.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Техніка накладання турнікета (джгута-закрутки) з підручного матеріалу. Для накладання закрутки використовують підручні засоби: смужки тканини, поясні паски, носові хустинки, косинки тощо, а для закручування — палки, гілки, металеві стержні, шматки товстого дроту.

Номер слайду 47

Дякую за увагу!

Номер слайду 48

Презентацію підготував викладач предмета «Захист Українини»Дунаєвецького НВК «ЗОШ I-III ст., гімназія»Кам’янець-Подільського району Хмельницької областіСвірідов Г. П.

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
1052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку