Доповідь "Діти та Інтернет"

Про матеріал

Вдосконалення інформаційних технологій створює умови для ефективного розвитку сучасного суспільства. Комунікаційні засоби стали невід'ємною складовою життя людей у всіх сферах діяльності. Мобільні телефони, комп'ютери та інтернет, розширивши комунікаційні, просторові й часові межі, розкрили нові можливості для спілкування, освіти, праці, відпочинку та творчої самореалізації особистості.

Перегляд файлу

 

 «Діти та Інтернет»

 Вдосконалення інформаційних технологій створює умови для ефективного розвитку сучасного суспільства. Комунікаційні засоби стали невід’ємною складовою життя людей у всіх сферах діяльності. Мобільні телефони, комп’ютери та інтернет, розширивши комунікаційні, просторові й часові межі, розкрили нові можливості для спілкування, освіти, праці, відпочинку та творчої самореалізації особистості.

1,8 млрд. людей у світі підключені до Мережі інтернет. З кожним днем ця кількість зростає. Інформаційний світ захоплює не тільки дорослих, а й дітей. 96% дітей користуються Інтернетом.

Активність виходу дітей в мережу Інтернет, %

 

 

Щодня

3 рази на тиждень

1 раз на тиждень

10-11 років

10%

75%

15%

12-13 років

22%

67%

11%

14-15 років

34%

54%

12%

16-17 років

65%

24%

11%

 

Завдяки інтернету діти та підлітки шукають необхідну інформацію для занять, завантажують музику та фільми, переглядають пошту, спілкуються з іншими користувачами Інтернету. Інтернет-технології стали природною складовою життя дітей і сучасної молоді. Комп’ютер є не тільки розвагою, але й засобом спілкування, самовираження та розвитку

особистості

 

http://konf.koippo.kr.ua/blogs/img/pict_bobur2.jpg

 

Інтернет-технології стали природною частиною життя дітей і сучасної молоді. Невміння працювати з комп’ютером і орієнтуватися в інтернет-просторі в сучасному суспільстві можна порівняти з невмінням писати й читати. Комп'ютер є не тільки розвагою, але й засобом спілкування, самовираження та розвитку.

 

Чим приваблює інтернет дітей і підлітків?

  • Різноманітне спілкування.
  • Утамування інформаційного голоду.
  • Пошук нових форм самовираження.
  • Анонімність і віртуальна свобода.
  • Відчуття спільності та приналежності до групи.

Діти засвоюють нові цифрові технології та вчяться вільно орієнтуватися в інформаційному просторі. Вони виявляють підвищену зацікавленість усім новим, найбільше піддаються впливу зовнішнього середовища. Тому увага батьків до інтернет-безпеки дітей є дуже важливою.

Але діти не можуть реально оцінювати рівень достовірності й безпеки інформації, що містить інтернет-простір.

 На сьогоднішній день понад 60% дітей та підлітків щодня розмовляють в інтернет-чатах. Троє з чотирьох дітей, що працюють в режимі онлайн, готові поділитися приватною інформацією про себе і свою сім'ю в обмін на товари і послуги. А кожна п'ята дитина щорічно стає мішенню зловмисників. Доступність інтернет-ресурсів для неповнолітніх диктує підвищені вимоги до якості, достовірності та безпеки інформації, що міститься в Мережі.

Незважаючи на загальні норми мережевого етикету, межі вседозволеності в інтернет-просторі ще достатньо широкі. Порушення соціальної адаптації та недостатня увага з боку батьків роблять віртуальний світ найбільш бажаним для дитини. Надання переваги віртуальному світу перед реальним справляє негативний вплив на психіку і здоров’я дитини та може погіршити не тільки зір, поставу та сон, але й викликати тривожність, дратівливість, соціальну де адаптованість і узалежнено поведінку.

Тільки 24% дорослих перевіряють, які сайти відвідує їх дитина. При тому, що 87% батьків вважають, що повинні навчати дітей правилам безпечного користування мережею. Лише 11% батьків знають про такі онлайн-загрози, як “дорослий” контент, азартні ігри, онлайн-насилля, кіберзлочинність.

Інститут соціології НАН України нещодавно провів дослідження про те, наскільки серйозними є загрози, які підстерігають українських дітей в Інтернеті. Адже хоча рівень комп'ютерної грамотності зростає, багато батьків просто не розуміються на підводних каміннях мережі для їх чад: 76% батьків навіть не цікавляться, які Інтернет-сторінки відвідує їх дитина . Батьки досить спокійно спостерігають неконтрольовані візити дітей в Інтернет. І наслідки такої поведінки вже є.

 

Ризики та небезпеки користування Інтернетом

 

Ризики онлайн-спілкування

Кіл-сть дітей (%)

1.

Побачивши в інтернеті рекламу алкоголю чи тютюну, хоча б раз спробували їх купити

28%

2.

Готові переслати свої фотографії незнайомцям в Мережі

28%

3.

Періодично потрапляють на сайти для дорослих

22%

4.

Без вагань погоджуються повідомити інформацію про себе і свою сім’ю

17%

5.

Відправляють платні SMS за бонуси в онлайн-іграх, не звертаючи уваги на їх вартість

14%

6.

Намагалися купити наркотики

11%

 

Слід також відмітити, що 79% дітей впевнені у тому, що вони достатньо інформовані про ризики в Інтернет та 67% навіть повідомили, що їм розповідали правила роботи в мережі. Основними інформаторами, за словами дітей, є батьки (59%), друзі (37%) та на останньому місці — вчителі (33%).

Особливу небезпеку незахищений інформаційний простір приховує для дітей. Інтернет може містити інформацію агресивного чи соціально небезпечного змісту. А надання переваги віртуальному світу перед реальним справляє негативний вплив на психіку і здоров’я дитини та може погіршити не тільки зір, поставу та сон, але й викликати тривожність, дратівливість, соціальну дезадаптованість і узалежнену поведінку. Для когось інтернет може бути єдиним джерелом спілкування, але слід враховувати те, що віртуальна реальність ніколи не замінить гармонійних взаємин і повноцінного спілкування між людьми.

Наше завдання як дорослих і батьків - навчити дітей використовувати інтернет правильно. Так само, як ми вчимо дітей безпеки в реальному житті - на вулиці та дорозі, нам необхідно навчити їх безпечній поведінці у віртуальному житті - в інтернеті. 

Інтернет загрози для дітей

 

Діти, як найбільш активна й допитлива аудиторія, часто першими знайомляться з новими технологіями, такими як інтернет, випереджаючи в технічній освіченості батьків. У цьому є позитивний бік: підвищення рівня ерудиції, формування навичок спілкування з людьми.

Але є й негативний: відсутність життєвого досвіду, як правило, підвищує ризик

  • зіткнутися з онлайн- загрозами:
  • онлайн- насилля;
  • шахрайство;
  • порнографія;
  • отримання особистої інформації метою злочинного використання

 

Тривожна статистика:

 

Понад  28% опитаних дітей готові надіслати свої фотокартки незнайомцям у Мережі; 17% без вагань повідомляють інформацію про себе і свою родину – адресу, професію, графік роботи батьків, наявність цінних речей у домі…

Навіщо незнайомцям така інформація, діти, як правило, не замислюються.

  • 22%дітей періодично потрапляють на сайти для дорослих.
  • 28%дітей,побачивши в Інтернеті рекламу алкоголю або тютюну, хоча б один раз спробували їх купити,
  • а 11%− спробували купувати наркотики.
  • близько 14% опитаних час від часу відправляють платні SMS за бонуси в онлайн-іграх і лише деякі звертають увагу на вартість послуги.

Дослідження «Київстар» також виявило: 87% батьків вважають, що саме вони повинні навчати дітей правилам безпеки користування інтернетом. Однак лише у 18% випадків дорослі перевіряють, які сайти відвідує дитина. Причини різні – хтось не знає, які ресурси можуть бути небезпечними, а хтось не вміє користуватися журналом відвідування сайтів. Третина батьків (32%) – стурбовані тим, що у дитини погіршується зір від роботи з комп’ютером, тому зазвичай обмежують дитині час користування Мережею. Тільки 11% батьків знають про такі онлайн-загрози, як «дорослий» контент, азартні ігри, онлайн- насилля, кіберзлочинність.

 

За статистикою:

 

  1. Школярів цікавлять такі ресурси Мережі, як YouTube, Google и Facebook, Wikipedia, MySpace, а також фан-сайти.
  2. Хлопчики легше сприймають інформацію, що несуть зображення, а дівчата надають перевагу текстам.
  3. Для дівчаток найбільша складність – це навігація сайтів і особливості користування ресурсами інтернет.
  4. Хлопчики швидше орієнтуються в ресурсах сайтів і в навігації.
  5. Дівчата під час роботи з комп’ютером звертаються за допомогою до дорослих, а хлопчики намагаються самостійно розібратися у проблемі та знайти її розв’язання.
  6. Хлопчики віддають перевагу інтернет-магазинам, іграм і «дорослим» ресурсам, а дівчата – музичним сайтам, розважальним ресурсам і сайтам, присвяченим відомим особистостям.

До соціальних мереж хлопчики і дівчата виявляють однаковий інтерес. Хлопчики частіше за дівчат відвідують порнографічні сайти і сайти з еротичним змістом 

 

П’ять основних правил онлайн – поведінки

1. Усвідомити важливість захисту своєї та чужої приватної інформації та не розповсюджувати конфіденційну інформацію у мережі; 

2. Поводитися в інтернеті так само, як у реальному житті, зокрема, слідувати етичним нормам та правилам; 

3. Не надто довіряти незнайомим людям у Мережі - віртуальний співрозмовник може видавати себе за іншого;

4.Пам’ятати, що віртуальні покупки коштують реальних грошей;

5. Звертатися за порадою до батьків у будь-якій неоднозначній або незрозумілій ситуації.

 

Головні ознаки початку залежності:

 

  • небажання залишити роботу або гру на комп'ютері;
  • роздратування через вимушені відво­лікання;
  • нездатність або небажання сплану­вати заздалегідь кінець роботи або гри на комп'ютері;
  • надмірні грошові витрати на постійне оновлення програмового забезпечення та пристроїв комп'ютера;
  • забування про домашні справи, на­вчання, домовленості, зустрічі тощо упродовж роботи або гри на комп'ютері;
  • нехтування власним здоров'ям, гігієною й сном на користь спілкування з комп'ютером;
  • готовність задовольнятися нерегу­лярним, випадковим харчуванням, не за­лишаючи комп'ютера;
  • відчуття емоційного піднесення під час роботи або гри на комп'ютері;
  • зловживання кавою та іншими пси­хостимуляторами;
  • обговорення комп'ютерної тематики з усіма, хто хоча б трохи розуміється на цьо­му.

Отже, на сьогоднішній день Інтернет-залежність не визнається особливим захворюванням. Не існує психологічного чи психіатричного діагнозу: «Інтернет-залежність».  

У порівнянні із залежностями від алкоголю і наркотиків, залежність від Інтернету в меншій мірі шкодить здоров'ю людини, не руйнує його мозок, і, здавалося б, достатня безпечна.

Але іноді надмірне захоплення Інтернетом дійсно стає причиною серйозних проблем серед яких є:

  • неможливість особистості продуктивно функціонувати в реальному житті; втрата соціального статусу;
  • наявність сімейних проблем; знецінення взаємин, що мають місце за межами медіа простору; хронічна втома;
  • девіантна та делінквентна поведінка, й навіть суїцидальні прояви.

На мій погляд, для того, щоб запобігти більшості з негативних ефектів, необхідно проводити планомірну та послідовну підготовку підлітків до оволодіння новим світом та інформаційною культурою Інтернету. Все сказане змушує задуматися, адже від того чим займається підліток у вільний час, як організовує своє дозвілля, залежить подальше формування його особистісних якостей, потреб, ціннісних орієнтацій, світоглядних установок, а в цілому зумовлює його положення в суспільстві.

 

docx
Додав(-ла)
Негуляєва Ю.О.
Пов’язані теми
Інформатика, Інші матеріали
Додано
3 листопада 2018
Переглядів
1630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку