Доповідь "Дослідження зубної пасти та стан зубів" Робота в рамках Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт із природознавства (9 – 11 років) «Юний дослідник»

Про матеріал
Приклад доповіді з якою приймали участь у рамках Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт із природознавства (9 – 11 років) «Юний дослідник»
Перегляд файлу

1

 

Відділ освіти

Куп’янської міської ради Харківської області

Куп’янський навчально-виховний комплекс №2

Куп’янської міської ради

Харківської області

 

Дослідження зубної пасти та стан зубів

 

Робота в рамках Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт

із природознавства (9 – 11 років) «Юний дослідник»

 

Напрям: «Охорона здоров’я»

Тематика: «Охорона здоров’я»

Роботу виконав:

*****

учень 4-Б класу

Куп’янського навчально-виховного комплексу №2

Куп’янської міської ради

Керівник:

 Саличева Юлія Геннадіївна

вчитель початкових класів

Куп’янського навчально-виховного комплексу №2

Куп’янської міської ради

 

Куп’янськ

2019

ЗМІСТ

 

ВСТУП……………………………………………………………………………………..3

 

Розділ 1. Що таке «зуби» і для чого вони нам?................................................................4

  1. . Види зубів……………………………………………………………………………..4
  2. . Будова зуба……………………………………………………………………………5
  3. . Що робити аби зуби були не хворіли?.......................................................................6

 

РОЗДІЛ 2.  Основні відомості про зубну пасту  ………………………………………..8

 

  1.        Історія виникнення  зубної пасти……………………………………………….8

 

    2.2.  Класифікації зубних паст та їх склад…………………………………………….9

 

  1. . Вплив зубних паст на зубну емаль та ясна……………………………………..10

 

Висновки………………………………………………………….....................................13

Список використаної літератури……………………......................................................14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Сучасне життя людини важко уявити без засобів особистої гігієни. Ми починаємо свій ранок з умивання, чищення зубів. Товар для догляду за зубами достатньо багато, які допомагають підлікувати ясна, зміцнити зубну емаль, видалити зубний камінь, відбілити зуби. Однак серед усього цього розмаїття, найбільш часто використовується це, звичайно, зубна паста. Вона підходить для щоденної боротьби з карієсом, на думку багатьох. Проте варто все ж відмітити, що успішна профілактика захворювання ротової порожнини передбачає регулярне проводення необхідних гігієнічних процедур, чищення зубів за допомогою щітки і пасти, використання лише правильну техніку в догляді. Адже навіть найкращий засіб не в змозі запобігти захворюванню, якщо не правильно видалити зубний наліт. Завдяки систематичності процедур, видаленню залишків їжі, мікроорганізмів з ротової порожнини можна сприяти кращому фізіологічному дозріванню емалі, підтримувати баланс мінералів чи значно знизити бактеріальне навантаження на тканини пародонту. Перший крок, що дозволити досягти поставленої мети – це щоденний догляд, а другий – вибір найбільш підходящого засобу для чищення.

Мета: проаналізувати роль зубної пасти на стан здоров’я зубів;

Завдання:

  • вивчити анатомічну будову зуба і зубного ряду;
  • вивчити історію виникнення, складові компоненти і вплив пасти на емаль зуба;
  • проаналізувати основні різновиди зубних паст;
  •  зробити висновки на основі отриманих даних.

   Об'єкт дослідження: зубна паста та стан зубів.

   Проблема: не кожна людина знає, яку зубну пасту підбирати для щоденного користування, щоб це не зашкодило загальному ротової порожнини.

 

 

 

 

Розділ 1. Що таке «зуби» і для чого вони нам?

1.1. Види зубів

Зуби - це тверді, вкриті емаллю кісткові утворення в ротовій порожнині у хребетних тварин і людини, що служать для пережовування їжі. За своєю природою зуби надзвичайно тверді і мало піддаються стиранню, адже вкриті емаллю -  найтвердішою речовиною, яка є в людському тілі. Однак для того, щоб вони були міцними, не боліли і не руйнувалися, а були здоровими їх слід регулярно чистити та берегти. Найдоступнішим і актуальним методом профілактики є чищення зубів двічі на день.

Декілька цікавих фактів про зуби у тварин:

  • хижаки мають гострі зуби, за допомогою яких розтирають волокна м'яса і розрізають кістки;
  • бивні африканського слона найбільший різці, які зустрічаються у тварин;
  • в змій зуби загнуті назад, щоб допомогти їм проштовхнути здобич у горлянку;
  • в іклах павука є протоки, якими отрута з отруйних залоз проникає в тіло жертви, паралізуючи її;
  • зуби в акули нагадують зазубрені. Випадаючи вони тут же замінюються новими.

У людському організмі є чотири основних види зубів, які мають різне призначення. Передні зуби – різці -  за формою нагадують стамеску. Вони слугують для відкушування їжі. За різцями йдуть більш довгі і загострені ікла. Ним розрізають тверду їжу. Премоляри і моляри, розміщені в задній частині рота, - зуби з широкою поверхнею. Вони призначені для пережовування їжі.

 Протягом життя набір зубів у людини повністю змінюється. Перший набір - це дитячі або молочні зуби. Їх буває до 20 штук. Перші молочні зуби починають з'являтися на шостому-сьомому місяці життя дитини. А останні -  до трьохрічного віку. Набір молочних зубів складається з двох різців, одного ікла та двох пре молярів, як з лівого, так і з правого боку верхньої щелепи. Такі самі зуби виростають і в нижній щелепі. Починаючи з п'ятирічного віку молочні зуби поступово розхитуються і випадають. Їх місце займають 32 постійних зуби. У кожній половині обох щелеп виростає по 2 різці, одному іклу, 2 премоляри і 3 моляри. Задні моляри -  зуби мудрості - з'являються згодом.

1.2. Будова зуба

Усі зуби мають практично ту саму будову. Верхня частина зуба  - коронка - виступає з ясен, а корінь його розміщений у кістці щелепи. Біля основи коронки м'яка тканина ясен з'єднується з шийкою зуба. Всередині зуба є порожнина, заповнена зубною м'якоттю пульпою. Її пронизують крихітні кровоносні судини, які живлять зуб і нерви, що реагують на дотик та температуру. Через крихітний отвір кореневий канал судини і нерви проходять у кістку щелепи. При огляді зубного лікаря діагностується захворювання зубів і ясен, а за необхідністю - їх лікуються. Саме тому регулярне відвідування дантиста, а також методи профілактики допомагають своєчасно уберегти зуби від захворювань.

  1.        Що робити аби зуби були не хворіли?

Здоров’я людини залежить від стану організму в цілому, навіть від зубів. Пародонтоз може бути наслідком виразкової хвороби шлунка. Адже саме при таких процесах відбувається надмірне відкладання зубного каменю, що призводить до руйнування оболонки зуба. Вчені відзначають особливий тісний зв'язок між властивістю закарбовувати в пам’яті інформацію і станом ротової порожнини: чим менша кількість зубів, тим менша здатність людини до процесів швидкого запам’ятовування. Також проведені дослідження, які підтверджують факт, що ризик захворювань серцево-судинної системи зростає на 70% при недотримання гігієни порожнини рота. Отже, це дає підставу зробити висновки про вплив на здоров’я людини стану зубів. Саме тому необхідно стежити за їх станом кожен день, проводити необхідні гігієнічні процедури, підібрати відповідну пасту. Адже звичайні профілактичні моменти, ретельне чищення зубів два рази на день допоможуть уберегтись від хвороб і продовжити тривалість життя на 10 років, а то і більше!

Стан зубів і ротової порожнини впливає на все організм у людини. Насправді ж наслідки, що виникають в результаті недостатнього догляду, не такі уже і безневинні. Тому кожен повинен пам’ятати просту істину: «При виявленню перших маленьких проблем із зубами і яснами, слід звертатися до фахівця, який допоможе і порекомендує найкращу профілактику для Вас – зубну пасту».

Якісний засіб для чищення зубів має багато властивостей, які визначаються завдяки його складу. Основним з показників є наскільки легко і швидко усувається зубний наліт і протягом якого часу він не з’являється знову. Ми купуємо пасту, щоб зміцнити наші зуби, відбілити їх чи позбутися неприємного запаху. Однак не існує універсально і ідеального засобу в природі. Річ у тім, що не завжди виникає необхідність поєднувати усі ці властивості в одному «флаконі». У кожного є свої індивідуальні потреби при щоденному догляді за ротовою порожниною, тому і засіб слід підбирати індивідуально, щоб не тільки вирішити свої проблеми, а й не спровокувати виникнення нових.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ

Основні відомості про зубну пасту

  1. Історія виникнення  зубної пасти

Історії про виникнення засобів для догляду за зубами – зубної пасти – налічують уже не одне століття. Перші згадки про такі методи гігієни відносять ще до часів фараонів у Стародавньому Єгипту. При розкопках, археологами було знайдено ряд джерел, котрі розповідали про спеціальних засіб, який потрібно втирати в зубну емаль та ясна, аби стежити за гігієною тіла. Проте склад цієї суміші кардинально різниться від сучасного. В давнину в основу входили спалені нутрощі биків, шкаралупу із яєць і пемзу.

В буддистів також можна знайти згадки про спеціальну паличку, подаровану від бога Сакка, якою користувався сам Будда для чищення зубів.

Проте технології йшли вперед, а відповідно змінювалися засоби для особистої гігієни, в тому числі і склад зубної пасти. До їх складу стали додавати ароматичні масла, щоб надати приємний запах. Проте тільки у ХVІІІ столітті з’явилися зубні пасти та порошки, які дуже близькі за своїм складом до сучасних аналогів. Аристократи користувалися спеціальним щітками для чищення зубів, тоді як менш заможні люди – власні пальці. Однак не дивно, що згодом щітки для зубів, так само як і інші засоби, стали доступні широкому загалу.

Паста для догляду за ротовою порожниною має консистенцію стабільної та однорідної суспензії, що складається з порошкоподібних часточок, які перебувають у безперервній рідкій фазі. Усі речовини, наповнювачі перебувають у дисперсній фазі – гелі, який містить особливі біоактивні компоненти, ароматизатори та інші добавки. Саме середовище із цієї фази відповідає за очищення поверхні зубів і «транспортування» поживних речовин у внутрішнє середовище ротової порожнини.

На сьогодні існують компанії, які займаються виготовленням зубних паст, що не подразнюють ясна, слизову оболонку в роті, мають приємний запах і смак, а також дозволяють запобігти виникненню захворювань при регулярному щоденному користуванні.

  1. Класифікації зубних паст та їх склад

Зубна паста – це спеціальний пастоподібний засіб, який дозволяє доглядати людині за ротовою порожниною, підтримувати і запобігати виникненню буд-яких стоматологічних проблем, підходять для систематичного щоденного використання. Такий засіб досить компактний, пластичний, зручний у використанні, завдяки герметичному пакуванню довше зберігає властивості, досить приємні на смак та запах. Завдяки своїй консистенції, є можливість ввести більшу кількість домішок, що мають лікувальну і профілактичну дію.

Вибір зубної пасти, яка підходить конкретній людині, досить відповідальне завдання. Проте різні виробники пропонують широкий товарний ряд продукції цього типу, що буває достатньо складно зорієнтуватись і зробити правильний вибір, аби уберегти власне здоров’я від негативних наслідків впливу речовин. Тому варто розглянути основні види зубних паст:

  1. Гігієнічна паста – це, в основному, дитячі засоби для догляду за ротовою порожниною малюків.
  2. Лікувально-профілактичні – найбільша категорія паст, до яких відносять засоби інтенсивного впливу на порожнину рота, ясна (наприклад, гігієнічна паста для дорослих).
  3. Засоби професійного медичного застосування – використовуються тільки за призначенням лікаря-стоматолога з лікувальною метою, адже мають відповідний активний компонент, що впливає на певний процес у роті.

Як уже відмічалось вище, зубна паста -  це досить багато компоненто місткий засіб, що застосовують для профілактики та лікування захворювань порожнини рота та зубів. Кожен із цих елементів має відповідне завдання, тому жодна складова відіграє важливу роль. Проте склад може відрізнятися, в залежності від види засобу.

Обов’язковими компонентами для більшості зубних паст є:

  • абразивні компоненти, що м’яко очищають зубну поверхню;
  • зволожуючі речовини – перешкоджають висиханню засобу;
  • в’яжучі добавки виконують функцію руйнуванню нальоту на поверхні зуба, без шкоди для емалі;
  • піноутворюючі компоненти дозволяють пасті рівномірно розподілятись на поверхні зуби під час механічного впливу щіткою;
  • консерванти – перешкоджають розмноженню в суспензії шкідливих мікробів під час її активного використання;
  • ароматизатори – надають приємний аромату та смак пасті;
  • вода – основна дисперсна фаза, що позволяє поєднати інші компоненти і надати їм однорідної консистенції;
  • лікувальні та профілактичні інгредієнти спрямовані на руйнування зубного нальоту та каменю, мінералізацію тканин, знижують чутливість зубів.
    1. Вплив зубних паст на зубну емаль та ясна

Одним із основних ворогів зубів являється цукор. Завдяки взаємодії цукру та інших вуглеводів з бактеріями карієсу виникають кислоти, що руйнують активні речовини, завдання яких полягає в захисті та твердості зубної емалі. В наслідок цих процесів покриття зубів стає м’якшим, що призводить до його подальшої руйнації. Так і виникає всім відомий карієс! Пародонтит найчастіше виникає в середовищі, виникнення якого спровоковане бактеріями, завдяки наявності цукру. Проте виникнення захворювання все ж таки залежить від частоти, а не кількості вживання солодкого. Тому не дивно, що чим частіше людина вживає солодощі, тим швидше виникає руйнування оболонки зуба в результаті впливу кислоти. Баланс мінеральних речовин не встигає відновлюватись і «підліковувати» зубну емаль.

Другий головний ворог зубів – це лимонна кислота. Вона додається в напої або готові продукти харчування, щоб продовжити терміни зберігання продукції. Як і у випадку з цукром, кислота, окислюючись в ротовій порожнині під дією ферментів слини, вливає на емаль, розм’якшує її. Результатам цього процесу і є ерозії, тріщини. Тому наші зуби потребують постійного захисту і правильного щоденного догляду.

Купити необхідний товар сьогодні не складає великих труднощів. Більшість продуктів популяризуються завдяки засобам масової інформації, рекламі. Проте при виборі зубної пасти, як і іншої продукції, потрібно враховувати індивідуальні показники, щоб не сталося жодного лиха в результаті. Самолікування шкідливе в будь-якому випадку! Не слід, наприклад, купувати лікувальну пасту проти кровоточивості ясен без явних показників або консультації стоматолога.

Завдяки дослідженням, які проведені спеціалістами із Швейцарського та Бразильського університетів, було виявлено, що жодна з паст для попередження ерозії емалі, не справилися з поставленою перед ними задачею. Це призводить до надмірної чутливості зуба та руйнування його цілісною структури. Дантисти зазначають, що зростає кількість пацієнтів, які звернулися на консультацію до спеціаліста, з пошкодженою або зруйнованою емаллю на зубі та надмірно чутливим дентином.

Зубна паста не є «панацеєю» від усіх хвороб в порожнині рота, проте можуть стати відмінною профілактикою і вирішити якусь конкретну проблему: усунення нальоту з емалі, потемніння зубів, неприємного запаху і багато іншого. Адже тут не йдеться про якусь хворобу, а лише про бажання працювати на результат. Проте є такі пасти, які не варто використовувати протягом довготривалого періоду. Наявність фтору у складі таких засобів, призводить до виточення зубної емалі, руйнування мікрофлори в роті. Тому все ж таки варто періодично чергувати засоби з різним змістом від декількох торгових марок.

Уберегти зуби від можливих проблем допоможе дотримання трьох простих істин:

  • вчасно відвідувати стоматолога;
  • регулярно дотримуватись гігієни ротової порожнини;
  • повноцінне харчування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

 

 

   1. Зуби – це тверді кісткові утворення в ротовій порожнині, які виконують функцію подрібнення твердих часток їжі. Захищені вони найміцнішою речовиною в організмі – емаллю.

   2. Засоби для щоденного догляду за ротовою порожниною – зубні пасти – використовуються не тільки для профілактики можливих захворювань, але і в косметичних цілях (запах, відбілення, хімічне очищення зубної емалі від нальоту і т.д.). Сучасні засоби мають різний склад компонентів, які підійдуть як для комплексного захисту ротової порожнини, так і профілактики від конкретного захворювання.

   3. Правильний догляд ротової порожнини та захист зубів залежить від вірно підібраної зубної пасти, тривалості її використання. Всі засоби спричинюють довготривалий вплив завдяки активним компонентам, які можуть призвести до зворотного ефекту.

   4. Лише систематичні гігієнічні процедури двічі на день та правильна техніка чищення зубів допоможуть запобігти розвитку захворювань зубів.

Щоденні гігієнічні процедури запобігти  виникненню і  перешкодять  розвитку стоматологічних захворювань.

   5. Дотримуйтесь повноцінного раціонального харчування, овочі та фрукти вживайте замість солодощів.

  6. Систематичний догляд та відвідування спеціаліста допоможе зберегти красу ваших зубів та посмішки на довгий час.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. Вороненко В.І. Хімія щодня. Це треба знати кожному.- К. :Шк. Світ, 2011.;
  2. Домашня Медична Енциклопедія. Москва «Медицина» 1993 р.;
  3. Енциклопедія дівчат. Санкт- Петербург «Золотий вік»;
  4. Журнал «Здоров'я»   №11- 1995; № 5 – 1998; №10- 1994; №9- 1996; №1-1996;   11- 1986;
  5. Кунин А.А. зі співавт.//Клінічна стоматологія, № 4 (36) 2005: 60-63;
  6. Федоров Ю.А., Сто сім питань до стоматолога. СПб: «Невський проспект» - 2000; 128 стор.;
  7. Чернін Л. С. «Біохімія порожники рота»;
  8.  http://www.pohlyad.com/zhyttya/n/4626;
  9. http://teethadvice.info/2015;
  10. 10. http://np.pl.ua/2014/09/chym-nebezpechna
  1. zubna-pasta-fakty-yakyh-vy-ne-znaly/;
  2.  http://www.znayyak.org/yak-viznachiti-naturalnu-zubnu-pastu/.

 

 

docx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
1312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку