Доповідь про шкідливі звички

Про матеріал
Доповідь на тему “Проблеми СНІДу, пʼянства, наркоманії,тютюнопаління в учнівському середовищі”
Перегляд файлу

 

Доповідь на тему

 “Проблеми СНІДу, пʼянства, наркоманії,тютюнопаління в учнівському середовищі”

 

Нині алкоголізм, тютюнопаління і наркоманія є суттєвою соціальною та психолого-педагогічною проблемою, яка згодом може перерости у більш серйозну проблему Віл-інфекції та СНІД.

 Підлітковий вік особливий у фізіологічному та соціальному плані. Інтенсивний ріст і статеве дозрівання, певна психологічна неврівноваженість й емоційність поєднуються з прагненням стати дорослішими, самоствердитися, бути прийнятими у своєму оточені .Особливо гостро це проявляється серед дітей і підлітків із різноманітними вадами розвитку та сімейними проблемами.

 Порівняння різновікових груп показує,що чим старші учні тим більш вагомими чинниками , що спонукають їх до зловживань виступають - вплив однолітків, друзів, компанії. Рейтинг причин, які спонукають  учнів до зловживань;

  1. Брак знань про шкоду цигарок, алкоголю, наркотиків.
  2. Вплив друзів.
  3. Прагнення пережити нові враження, емоції.
  4. Почуття самотності,відсутність уваги і допомоги з боку оточення.
  5. Вплив телебачення, реклами, інтернету.
  6. Вплив батьків та інших дорослих.

Отже шкідливі звички в учнівському середовищі  це надзвичайно велика та досить поширена проблема, яка потребує серйозного вирішення. Першим кроком до вирішення цієї проблеми є просвітницька робота.

Просвітницьку  роботу щодо тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотиків потрібно розпочинати у молодшій школі оскільки виявилося, що частина молодших школярів вже спробували алкоголь, цигарки та наркотики.

 Під час організації просвітницьких заходів необхідно враховувати, що у молодшому шкільному віці учні найбільш сензитивні до таких каналів інформування як батьки,вчителі, у старшому підлітковому віці це психологи,одноклассники, друзі, у юнацькому віці медичні працівники та психологи.Одним із засобів підвищення ефективності виховної роботи може бути запровадження відповідної інформаційної кампанії на сайті навчального закладу на сайті навчального закладу, організація випуску тематичних шкільних газет.Основною умовою ефективної виховної роботи виступає залучення  та стимулювання до активної участі у профілактичній роботі самих учнів. Також потрібно проводити спільно з лікарями-наркологами,соціальними педагогами, практичними психологами різноманітні лекції, бесіди наприклад на такі теми як “Профілактика тютюнопаління та наркоманії”, “Я обираю здоровий спосіб життя”.

 і як підсумок хочеться сказати, що життя та здоровʼя нашого майбутнього покоління залежить від нас дорослих і від того наскільки відповідально ми будемо ставитися до вирішення даної проблеми.

docx
Додав(-ла)
Грищук Людмила
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
12 лютого
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку