Досконалість композиції. Наслідуючи природну красу. Мистецтво 5 клас НУШ.

Про матеріал

Презентація до уроку образотворче мистецтво, 5 клас НУШ. Розроблено до підручника "Мистецтво" 5 клас НУШ, автори: Рубля Т. Є, Мед І. Л., Наземнова Т. О., Щеглова Т. Л.

Перегляд файлу

Досконалість композиції.

imageНаслідуючи природну красу.

Мистецтво, 5 класПідготувала вчитель мистецтва

Людмила Попова

image

image

В основу твору будь­якого виду мистецтва покладена композиція. Саме вона надає йому виразності, єдності, довершеності. Оригінальне композиційне рішення привертає нашу увагу і допомагає краще зрозуміти авторський задум.

image• Композиція — поєднання усіх частин твору, гармонійне розташування їх на площині, у просторі (образотворче мистецтво, архітектура) або втілення змісту за певним порядком частин (музичне мистецтво, література).

image

image

image

image

image

Форма — засіб виразності архітектури

Архітектура створює простір, у якому перебуває людна. Якщо для музики визначальним є звук, для живопису — колір, для скульптури — об’єм, то для архітектури — простір.

Форма — це зовнішній вигляд, обрис речі або предмета.

image Як і будь­який інший твір мистецтва, архітектура також створює художні образи, що мають вражати нас. Композиційне рішення будівлі може бути простим (наближеним до однієї геометричної форми) або складним (поєднувати кілька форм). Також важливу роль відіграють матеріали (камінь, цегла, метал, мармур та ін.), з яких зведена будівля, її пропорції (поєднання частин, різних за розміром).

image

image

image

image

image

image

Природа — геніальна архітекторка!

         У пошуках натхнення людина завжди зверталася до природи — геніального художника, дизайнера й архітектора. Будь­яке її творіння вирізняється красою, надійністю і міцністю.

Архітектори Давньої Греції та Давнього Єгипту у своїх роботах дотримувалися природних форм. Вони вважали: якщо за спорудження будівель використовувати природні форми як зразки, то споруди будуть міцними і довговічними.

imageКожний архітектурний твір обов’язково відповідає трьом умовам: будівля або споруда має бути міцною за конструкцією, зручною у користуванні та гарною. Природні форми — це невичерпне джерело для творчих ідей. Запозичення та відтворення їх у вигляді архітектурних будівель і споруд називають біонікою. Біоніка — архітектурний стиль, що наслідує все найкраще від природи: рельєфи, форми, оздоблення.

Біонічна архітектура гармонійно поєднує природнє середовище із середовищем, створеним людиною. Це не просто будівлі, що набули дивовижних форм, подібних до квітки, мушлі, бджолиних стільників або гірських уступів. Це найбільш зручні, надійні та надзвичайно гарні середовища для перебування людини.

Трансформація — зміна, перетворення виду, форми, істотних властивостей чогонебудь.

image

image

image

image

image

image

pdf
Додано
8 грудня 2023
Переглядів
204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку