Дослідницька робота "Дослідження та вивчення лікарських рослин"

Про матеріал
Життя людини тісно пов’язане з навколишньою природою. Цей зв’язок існує з часу виникнення людини. Життя на Землі стало б неможливим, якби не було безперервного процесу фотосинтезу, що відбувається в зелених рослинах. Вони беруть участь в утворенні корисних копалин, ґрунтів, захищають ґрунти від руйнування потоками води і вітром, від засипання піском. Ще в сиву давнину люди помітили, що багато рослин мають цілющі властивості, і почали застосовувати їх для лікування різних захворювань.
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ДЕРГАЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

ДЕРГАЧІВСЬКИЙ БУДИНОК ДИТЯЧОЇ ТВОРЧОСТІ ДЕРГАЧІВСЬКОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ

ДЕРГАЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «РУСЬКО-ЛОЗІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ»

ДЕРГАЧІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Номінація «Охорона здоровʼя»

 

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ВИВЧЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН

 

 

 

 

Роботу виконав:

Лавров Арсеній Євгенович

учень 4-Б класу

КЗ «Русько-Лозівський ліцей»

Дергачівської міської ради

Харківської області

 

Науковий керівник:

Аксьонова Марина Олексіївна

вчитель початкових класів

 

 

2021

«Дослідження та вивчення лікарських рослин».

Напрям: «Охорона здоровʼя»:

Лавров Арсеній Євгенович учень 4-Б класу Комунального закладу «Русько-Лозівський ліцей» Дергачівської міської ради  Харківської області. Науковий керівник вчитель початкових класів Аксьонова Марина Олексіївна.

Проблеми охорони здоровʼя в умовах сьогодення набувають особливого значення. Метою було дослідження та вивчення цілющих властивостей лікарських рослин, одержання даних лікарських рослин села Руська Лозова. Завдання, які ставилися на початку роботи - це зʼясувати ареал лікарських рослин села Руська Лозова, дослідити їх лікувальні властивості;визначити заходи щодо охорони і збереження лікарських рослин;узагальнити результати спостережень за лікарськими рослинами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

І

Вступ

4

1

Дослідження та вивчення лікарських рослин

5

2

Правила збору лікарських рослин

6

3

Лікарські рослини

7

3.1

Буркун лікарський

7

3.2

Меліса

8

3.3

Чебрець

8

3.4

Пустирник

9

3.5

Чистотіл звичайний

9

3.6

Глід

10

3.7

Безсмертник

11

3.8

Звіробій

12

3.9

Деревій

12

3.10

Мʼята

13

ІІ

Висновок

14

ІІІ

Список використаних джерел

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


І. ВСТУП

Життя людини тісно пов’язане з навколишньою природою. Цей зв’язок існує з часу виникнення людини. Життя на Землі стало б неможливим, якби не було безперервного процесу фотосинтезу, що відбувається в зелених рослинах. Вони беруть участь в утворенні корисних копалин, ґрунтів, захищають ґрунти від руйнування потоками води і вітром, від засипання піском. Ще в сиву давнину люди помітили, що багато рослин мають цілющі властивості, і почали застосовувати їх для лікування різних захворювань.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Дослідження та вивчення лікарських рослин.

Життя людини тісно пов’язане з навколишньою природою. Цей зв’язок існує з часу виникнення людини. Життя на Землі стало б неможливим, якби не було безперервного процесу фотосинтезу, що відбувається в зелених рослинах. Рослинність- основний стабілізатор вуглецево-кисневого балансу повітряного басейну.Значення рослинності в житті людини дуже велике. Рослинність формує середовище, необхідне для життя людини і розведених нею організмів, є невичерпним (при розумному використанні й охороні) джерелом різноманітних харчових продуктів, технічної і лікарської сировини, будівельних матеріалів. Рослини - основний корм для домашніх тварин, використовуються людиною в різноманітних технологічних процесах. Рослини беруть участь в утворенні корисних копалин, ґрунтів, захищають ґрунти від руйнування потоками води і вітром, від засипання піском.

Ще в сиву давнину люди помітили, що багато рослин мають цілющі властивості, і почали застосовувати їх для лікування різних захворювань. В Україні виявлено багато лікарських рослин, які стали основою для розвитку народної медицини.

Лікування рослинами ґрунтувалося на уявленнях про "чудодійну" силу трав. Люди збирали рослини у певний день і час (на свято Івана Купали, при повному місяці тощо). Віру людей у цілющу силу рослин використовували знахарі, ворожбити, ченці, які знали особливості лікарських трав.

У наш час лікарські рослини широко використовуються у медицині: сушені трави, настоянки, таблетки і мікстури.

Мандруючи луками, болотами та лісами свого рідного села Руська Лозова їх можна знайти усюди. І ти навіть не здогадуєшся, що під ногами справжній скарб, здатний дарувати людині здоров'я. Тому треба знати лікарські рослиниі вміти розумно їх використовувати. Саме в цьому питанні мені допоміг розібратися мій дудусь. Він давно вже займається збиральництвом трав.

  1. Правила збору лікарських рослин

До збору лікарських рослин варто готуватися і спостерігати за фазами місяця. А ще памʼятати правило, що на кожний квадратний метр обовʼязково потрібно лишити три - пʼять рослин. При збиранні рослин необхідно знати:

  • які частини того чи іншого виду лікарської рослини мають застосовуватися;
  • в який час повинен проводитися збір і як саме технічно він виконується;
  • як повинна сушитися рослина;

Кількість діючих речовин, що містяться в лікарських рослинах, в різні періоди росту та розвитку буває неоднаковою і коливається, тому час збирання лікарських рослин залежить від часу найвищої концентрації вмісту в них діючих речовин. Так, якщо потрібна вся рослина, її збирають на початку цвітіння, у такий же час збираються і рослини, від яких вживаються всі надземні частини - трава. Збір листя здійснюється, як правило, перед цвітінням, за винятком "мати-й-мачухи" яку збирають після цвітіння. Корені, кореневища та бульби збирають восени, коли в рослині припиняється сокорух або ранньою весною до початку його. Насіння і плоди - у період їх повного дозрівання, за деякими винятками. Збір надземних частин рослини, особливо квітів, має здійснюватись у суху погоду і по висиханні роси, бо тільки так вдається при сушінні зберегти у частин рослини їх природний колір.

Перед сушінням сировину сортують, видаляючи частини інших рослин. Розкладають рослини тонким шаром, премішують 3-4 рази на день (крім квіток). Сировина повинна зберігати зелений колір, не пересихати. Сушку закінчують, коли листя і квіти легко розтираються в порошок, стебла ламаються з характерним тріском, коріння ламаються, але не гнуться, ягоди при стисканні в руці розсипаються.

Суху сировину зберігають в мішечках з тканини, паперових пакетах, коробках, банках. Пахучі лікарські рослини потрібно зберігати окремо від непахучих. Сухі ягоди краще тримати в сухому місці на протязі в паперових пакетах.

Сировина повинна перебувати окремо від речовин зі специфічними запахами-гасу, нафталіну тощо. Зазвичай термін зберігання квітів, трави та листя не перевищують 1-2 років, а коренів, кореневищ, кори – 2 – 3 років.

  1. Лікарські рослини

 

Буркун лікарський (мал.3.1)

Препарати буркуну лікарського мають пом'якшувальні, відхаркувальні, знеболювальні, заспокійливі. Вони посилюють кровообіг, зменшують набряки.
У народній медицині рослину використовують при кашлі, безсонні, гіпертонічній хворобі, а також для збільшення лактації (виділення молока у матерів-годувальниць).
Зовнішньо траву буркуну призначають у вигляді припарок для прискорення дозрівання фурункулів, при герпесі та тріщинах заднього проходу.
Використовують буркун і як харчову рослину: свіже молоде листя кладуть у супи та салати, а суміш сухих розтертих листків разом з квітками додають як оригінальну пряну заправку до перших і других страв.

Буркун лікарський: ліки, медонос і зелене добриво            Донник цены, купить в Украине — Agro-Ukraine

Мал. 3.1.Буркун лікарський (фото зліва буркун сушений)

 


Меліса (мал. 3.2)

За мелісою міцно закріпилася назва «лимонна м'ята», завдяки її м'ятним і цитрусовим ароматам. Насправді з м'ятою вони не найближчі родичі, просто відносяться до одного сімейства . 

Що це таке, меліса? У народному фольклорі - жіноча трава, в поданні лікаря і філософа Авіценни - «насолода серця». Назву свою рослина отримала від імені німфи Мелісси , яка вважається прародителькою бджільництва. І не випадково: меліса - чудовий медонос, без неї не обходиться жодна пасіка. Крім того, ця рослина - лікарський, і одне з найпопулярніших його використань - в цілющих чаях, в якості добавки або основного інгредієнта.

ᐉ Меліса лікарська • Київоблбджолопром

Мал. 3.2. Меліса

Чебрець (мал. 3.3)

Чебрець має відхаркувальні властивості, посилює активність миготливого епітелію верхніх дихальних шляхів, збільшує секрецію бронхіальних залоз. Розріджує мокротиння і прискорює її евакуацію. Надає обволікаючу дію на слизові оболонки. Має антибактеріальну активність. Флавоноїди забезпечують здатність знімати спазм бронхів.

Найбільш широко використовують при захворюваннях органів дихання: бронхітах, трахеїтах, ларингіті, ларинготрахеїтах, бронхопневмонії. Також застосовують при захворюваннях шлунку, що супроводжуються зниженням шлункової секреції, метеоризмі, атонії або спазмі кишечника. Застосовують в полосканнях при запальних захворюваннях порожнини рота і глотки. Ванни з чебрецем і примочки застосовують при захворюваннях шкіри.

Чебрець Маршалла — Вікіпедія

Мал. 3.3. Чебрець

Пустирник (мал.3.4)

Серед лікарських властивостей пустирника зазначено, що він допомагає знизити артеріальний тиск, позитивно впливає на силу і ритмічність скорочень серця, а також робить позитивний вплив на центральну нервову систему. Трава допомагає позбутися від судом і знімає спазми, знижує рівень холестерину, глюкози, деяких видів кислот, а також ліпідів, що містяться в крові, нормалізує обмін жирів і вуглеводів.

Рослина пустирник набуває свої корисної властивості, коли цвіте. Використовуються її верхні частини, жорсткі нижні частини не застосовують

Пустирник: вирощування з насіння, садіння і догляд у відкритому грунті

Мал. 3.4 Пустирник

 

Чистотіл звичайний (мал. 3.5.)

Настойку, сік і кашоподібну масу рослини використовують для припалювання бородавок, кондилом, при псоріазі, екземі, червоному вовчаку, для лікування папіломатозу гортані у дітей, пародонтозу, поліпозу товстого кишечника, поліпів прямої кишки, при захворюваннях печінки, жовчного міхура і протоків. Чистотіл звичайний широко використовують у народній медицині, гомеопатії, ветеринарії, а також для фарбування вовни у різні відтінки жовтого кольору. 

Чистотіл: лікувальні властивості та протипоказання - «Слобідський край»

Мал.3.5. Чистотіл звичайний

 

Глід (мал. 3.6)

Препарати на основі глоду застосовуються не лише в фітотерапії та народній медицині. Настоянка глоду знайшла широке використання і у офіційній медицині. Лікарі назначають ліки на основі глоду при деяких патологіях, зумовлено це хімічним складом лікарської рослини.

Препарати на основі глоду володіють кардіотонічною дією. Саме тому кардіологи та ревматологи досить часто виписують своїм пацієнтам настоянки, настої та відвари на основі цієї рослини.

Як ми знаємо, серцевий м'яз працює невтомно, без перерв. Високий тиск, порушення обміну речовин, порушення водного балансу, супутні захворювання - все це негативно впливає на міокард. Сполуки, що містяться у глоді здатні нормалізувати роботу серця та попередити його перевтому.

Також, глід додають у різні трав'яні збори, де він хоч і не виконує основну функцію, але гармонійно доповнює дію інших рослин.

Глід колючий | Лікуюча природа                

Мал. 3.6. Глід (фото зліва глід сушений )

Безсмертник (мал.3.7)

Безсмертник піщаний має багато лікувальних властивостей, які дозволяють використовувати його в лікуванні та профілактики деяких хвороб. Він може служити жовчогінним та спазмолітичним засобом, стимулювати роботу шлунка, посилювати секрецію жовчі і знижує рівень в’язкості. Крім цього, він піднімає артеріальний тиск, має бактерицидну і протизапальну дію, тонізує організм в цілому.

Бессмертник: посадка и уход, виды, лечебные свойства                     

Мал. 3.7. Безсмертник (фото зліва-сушений безсмертник)


Звіробій (мал. 3.8.)

Трава звіробою успішно використовується у фармакології. Вона входить до складу протизапальних та протимікробних препаратів, а також зборів, що покращують роботу травної та серцево-судинної системи.

Частіше за все звіробій вживається внутрішньо у вигляді настоїв. При інфекції порожнини рота та застуді настоєм зі звіробою полощуть рот, а при шкірних запаленнях його використовують для примочок і компресів. Для маленьких дітей настій звіробою додають при купанні у ванну. Настоянка звіробою ефективна як зігріваючий компрес при суглобових і м'язових болях.

Лікарські рослини

Мал. 3.8. Звіробій

 

Деревій (мал. 3.9.)

Рослина має бактерицидну, протизапальну, заспокійливу і в'язку дію. Тонізує шкіру і знімає роздратування, кориснийпри пітливості і для зміцнення волосся. Вітамін K, який міститься в рослині, підвищує міцність капілярів, сприяє зупинці кровотеч і крововиливів, загоєнню виразок і ран. Велика кількість каротину, що входить до складу трави деревію, усуває ламкість нігтів і волосся, сухість, лущення та ороговіння шкіри, протидіє появі зморшок і вугрів.

Деревій підсилює жовчовиділення, стимулює функцію печінки і апетит, покращує травлення і прискорює всмоктування речовин.

 

Деревій звичайний — Вікіпедія                   

Мал. 3.9. Деревій (фото зліва –сушений деревій)

Мʼята (мал.3.10)

Користь м’яти для серцево-судинної системи доведена вже давно і перевірена часом, також м’яту з успіхом вживають при лікуванні захворювань дихальних шляхів.

М’ята – незамінний засіб при застуді, головних болях і запамороченнях, при відсутності апетиту теж приймають м’яту. М’ята відмінно стимулює і налагоджує роботу печінки і жовчного міхура. Якщо запор або навпаки пронос, здуває живіт, нудить, то теж допоможе м’ята. Вона відмінно відновлює роботу кишечнику. М’ята – відмінний розслаблюючий і протизапальний засіб.

Листя м’яти допоможуть знизити біль при ударах, синцях і розтягненнях, а при незначних травмах зовсім позбавити від нього.

М'ята — лікувальні властивості | Cам собі агроном

Мал. 3.10. Мʼята

ВИСНОВКИ

Отримані результати досліджень свідчать про те, що на території села Руська Лозова лікарські рослини ростуть на полях, луках, болотах,  деякі рослини люди розводять вдома.Цілющі властивості  використовуються при лікуванні різних захворювань. Практично здоровій людині трави допоможуть зберегти бадьорість і працездатність.Людина має бути освіченою з питань навколишнього середовища, знати шляхи примноження лікарських рослин, усвідомлювати потребу дотримуватися правил поведінки в природі.

Дослідження по даній темі вимагають додаткового уточнення та продовження досліджень у майбутньому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Вернадський В. І. Роздуми натураліста.- М.: Наука, 1996.

2. Доброчаєва Д. М., Заверуха Б.В. У царстві Флори.-К.:Нау. думка, 1978.

3. Никитин О.В.,Новиков Ю.В. Окружающая среда и человек.- М., 1997.

4. Одум Ю. Основы экологии.- М.: Мир, 1985.

5. Кудинов В. А. Проблемы экологии и основные пути их решения.- К., 1993.

6. Книга для чтения по ботанике / Сост. Д. И. Трайтак.- М.: Просвещение,      1978.

7. Під редакцією Г.К. Смик, Б.М. Гурьянов «Целебные растения в нашей жизни».

1

 

docx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
2072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку