Презентація з природознавства "Тварини водного середовища" 4 клас

Про матеріал
Презентація "Тварини водного середовища" доповнює урок з природознавства у 4 класі яскравими візуальними прикладами, що сприяє більш кращому сприйняттю матеріалу учнями. Презентація є, як доповненням до уроку, так і може використовуватись для самостійного вивчення матеріалу вдома, бо містить пояснення та приклади з візуалізацією матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тварини водного середовища

Номер слайду 2

РибиІз тваринних організмів водного середовища зазвичай першими згадуємо риб. І справді, все їх життя проходить у воді. Вони можуть швидко переміщуватися в ній на великі відстані. Риби дихають киснем, розчиненим у воді. Вони вбирають його за допомогою зябер. Окунь і короп – мешканці наших річок. Яскраві коралові рибки та мешканці водних глибин. Деякі з них мають світні органи

Номер слайду 3

Риби. Це – найбільший мешканець хижак, що живе в наших річках. Він більшу частину життя проводить на дні, тому його колір – буро – зелений. Харчується рибою, молюсками та іншими річковими мешканцями, за якими полює вночі. Має вуса, що є органами дотику. Взимку соми впадають”у сплячку”, а навесні відкладають ікру близько до поверхні води, з ікринок за кілька днів з’являються мальки. Сом - найбільша риба, що живе в наших річках

Номер слайду 4

Мешканці водного середовища. Мешканці водного середовища — раки, краби, морські зірки — не лише переміщуються у воді, а й можуть пересуватися по дну. Восьминіг і рак самітник зі своєю актинією на мушліМорські зірки, голотурії та молюски пересуваються по дну. Серед мешканців морів є істоти, які швидше нагадують рослини, наприклад корали. Вони прикріплюються до дна водойми.

Номер слайду 5

Водне середовище життя організмів. Він живе – на дні водойм, має сіро-зелений твердий панцир, для захисту внутрішніх органів. На череві у рака є кінцівки, які допомагають плавати. Також він має гострі клешні для добування їжі та захисту від ворогів Вуса дозволяють йому знаходити їжу і оцінювати її. Рак може пересуватися задом-наперед. Річковий рак

Номер слайду 6

Теплокровні мешканці водойм Кити і дельфіни живуть постійно у воді, але дихають атмосферним повітрям. Для цього час від часу тварини виринають із води, щоб вдихнути повітря. Тюлені, моржі перед зануренням у воду роблять глибокий вдих, набираючи в легені повітря.

Номер слайду 7

Дельфіни Немає жодних сумнівів, що дельфіни є одними з найцікавіших водних тварин.  Існують 32 види морських дельфінів і чотири типи річкових.  Дельфін єдиний ссавець, який народжується вперед хвостом. Акули бояться дельфінів, оскільки останні здатні їх убити. Деякі види дельфінів можуть затримувати дихання на 30 хвилин. Молоді дельфіни залишаються з матір'ю протягом 2 або 3 років.

Номер слайду 8

Теплокровні мешканці водойм У прісних водоймах України мешкають бобри і видри. Їхня густа шерсть вкрита непроникною для води речовиною. Ондатра болотяна - напівводна тварина родом з Північної Америки, що була завезена до Європи, Азії та Південної Америки. Хутро ондатри складається з грубого остевого волосся і м'якого підшерстку. Хутро дуже густе, щільне і пишне, що обумовлює його водонепроникність. Ондатра постійно стежить за своїм хутром: змащує жировими виділеннями і розчісує.

Номер слайду 9

Мешканці водойм Жаби дихають легенями на суходолі і шкірою — у воді. Крокодили, морські і болотяні черепахи, морські змії теж дихають легенями. Морські змії зустрічаються у відкритих тропічних водах морів, дотримуються берегової зони. Зустрічаються серед рифів. Добре плавають, пірнають. Можуть пірнати на глибину до 180 м і перебувати там до 2 годин.

Номер слайду 10

Крокодили Крокодил населяє береги річок і озер. Ніч він проводить у воді, а до сходу сонця виходить на берег. У період дощів крокодили переби-раються у інші, іноді дуже віддалені місця, а після спаду води повертаються на свою территорію. Крокодили лежать на мілині, після появи жертви миттєво атакують її і, міцно тримаючи у пащі, тягнуть її ко дну. Крокодил не вміє жувати, тому відразу не з’їдає, а затаскує її у хащу.

Номер слайду 11

Водоплавні птахи. Пір’я водоплавних птахів вкрите шаром речовин, що не змочуються водою. У пінгвінів тіло обтічної форми. Невеликий розмір голови і ніг запобігає найменшій втраті тепла в холодних умовах Антарктиди. Оперення на спині чорне, а на грудях біле, що робить його у воді менш помітним для ворогів.Імператорські пінгвіни можуть місяцями жити в океані і припливати до берега лише, щоби відпочити

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Дуже класна презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
5597
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку