Дослідницька робота "Гарний у спорті - кращий у житті"

Про матеріал
Метою роботи є: пропаганда гирьового виду спорту й оздоровчої фізичної культури; залучення молоді до соціально корисного і раціонального проведення дозвілля; покращення соціально-психологічного клімату в учнівських колективах; підвищення комунікабельності учнів, сприяння їх об'єднанню під час сумісної підготовки та участі у змаганнях; встановлення особистих та колективних рекордів; пошук талантів - резерву спорту вищих досягнень.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ  УКРАЇНИ

 ДЕПАРТАМЕНТ НАУКИ І ОСВІТИ  

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ОБЛАСНИЙ КОНКУРС

«ВАЛЕОЛОГІЧНА КУЛЬТУРА – ВИБІР ХХІ СТОЛІТТЯ»

 

ГАРНИЙ У СПОРТІ - КРАЩИЙ У ЖИТТІ

C:\Users\Администратор\Desktop\фото максим\IMG-d47212ca01c7b8228cec3d4e3ae68de0-V.jpg

Виконав Улько Максим Юрійович

          учень 10 класу Чернещинського навчально-

          виховного комплексу «загальноосвітній навчальний

          заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»

          Зачепилівського району Харківської області, 

          член гуртка «Юний еколог»

          Зачепилівського БДЮТ 

          Керівник: Лис Ольга Анатоліївна, 

          вчитель біології, спеціаліст вищої категорії

          Чернещинського навчально – виховного комплексу

          «загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів –

          дошкільний навчальний заклад», 

          керівник гуртка «Юний еколог»

          Зачепилівського БДЮТ

2020

 

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. ЗНАЧЕННЯ ГИРЬОВОГО СПОРТУ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я …………………4

1.1. Відомості про гирьовий спорт та його сучасні проблеми………………………4

1.2. Розвиток  фізичних якостей засобами гирьового спорту……………………….8

РОЗДІЛ 2. ГИРЬОВИЙ СПОРТ У МОЄМУ ЖИТТІ……………………………….13

2.1. Рівняння на кращих………………………………………………………………13

2.2. Гирьовий спорт у моєму житті………………………………………………….25 

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………………..28

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА…………………………………………………………30 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 Заняття улюбленим видом спорту сприяє зміцненню здоров'я, підвищенню рівня фізичної підготовленості, розвитку позитивної мотивації та стійкої потреби до занять фізичними вправами та спортом.             

 Гирьовий спорт є одним із засобів фізичного виховання молоді, покращення її здоров'я, підготовки до майбутньої професійної діяльності. Завдяки широкій різноманітності   силових засобів, які становлять його зміст, а також великому виховному, оздоровчому і прикладному значенню гирьовий спорт входить до програм спортивних змагань міського, обласного, всеукраїнського, європейського і світового масштабів.

 У складній структурі олімпійських і неолімпійських видів спорту гирьовий спорт посідає особливе місце. З одного боку, це доступний для всіх засіб всебічного фізичного розвитку і допоміжний засіб розвитку фізичних якостей в інших видах спорту, з іншого боку - гирьовий спорт споріднений з мистецтвом (жонглювання, оригінальні та екстремальні вправи з гирями), є вражаючим і неперевершеним засобом популяризації силових видів спорту і пропаганди здорового способу життя. Разом з тим, це самостійний вид спорту, який має свої керівні органи - міжнародну і національні федерації, свою структуру змагань і характеризується фізичними і психічними навантаженнями з великими затратами енергії, притаманними таким видам спорту, як лижний спорт, веслування, велоспорт тощо.

 Систематичні заняття гирьовим спортом розвивають силу, швидкість, силову витривалість, гнучкість, координацію рухів.

 Метою роботи є:  пропаганда гирьового виду спорту й оздоровчої фізичної культури; залучення молоді  до соціально корисного і раціонального проведення дозвілля; покращення соціально-психологічного клімату в учнівських колективах; підвищення комунікабельності учнів, сприяння їх об'єднанню під час сумісної підготовки та участі у змаганнях; встановлення особистих та колективних рекордів; пошук талантів - резерву спорту вищих досягнень.

 

РОЗДІЛ 1

ЗНАЧЕННЯ ГИРЬОВОГО СПОРТУ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я

 

1.1.Відомості про гирьовий спорт та його сучасні проблеми

 Гирьовий спорт - один з видів спорту, історична спадщина якого входить до скарбниці культури українського народу, пов'язаної з культом сили. В усіх народів є легенди та перекази про людей, які наділені надзвичайною силою. Богатирів та їх подвиги обожнювали завжди, тому що вони були захисниками вітчизни, прикладом для юних поколінь.

 Гирьовий спорт сьогодні - це самостійний популярний вид спорту, який активно розвивається більше ніж у сорока країнах світу. В Україні гирьовий спорт включено до більшості комплексних спортивних заходів. За статистичними даними, в Україні гирьовим спортом займається понад 10 000 осіб, 1000 - представниць слабкої статі, серед яких 21 заслужений майстер спорту (18 чол., 2 жін.), понад 60 майстрів спорту міжнародного класу та близько 600 майстрів спорту України.

 На сьогоднішній день ще не існує єдиної точки зору щодо організації тренувального процесу та підготовки спортсменів. Одні фахівці спираються на особистий спортивний досвід, інші використовують методичний потенціал важкої атлетики, треті знаходя ться у пошуку оптимальних засобів і методів тренування.

 Більшість фахівців «прийшли» саме з важкої атлетики, що й стало початком їх діяльності на терені гирьового спорту. Відомо, що з метою розвитку фізичних якостей та вдосконалення техніки класичних вправ у тренуванні штангістів широко застосовуються вправи з гирями. Очевидно методичний прийом фахівців важкої атлетики у використанні допоміжних снарядів підійшов і гирьовикам, тому більшість з них для розвитку необхідних якостей та оволодіння технікою гирьового спорту рекомендує застосовувати вправи зі штангою (P.M. Баймахуметов, 2003; С.Л. Борисевич, 2005).

 Найбільшого розвитку гирьовий спорт досягнув у силових структурах України та у ВНЗ. Про це свідчить значна кількість учасників змагань різного масштабу - військовослужбовців, курсантів та студентів ВНЗ. Серед них є і члени збірної команди України, і рекордсмени України та світу, і чемпіони та призери чемпіонатів світу. Сьогодні  організовуються гуртки та секції гирьового спорту, збільшується кількість бажаючих займатись гирьовим спортом, проводяться змагання різного рівня, розширюється їх географія.               Протягом багатьох десятиріч широко розвивається гирьовий спорт серед сільських спортсменів, особливо в аграрних навчальних закладах, де проводяться свої універсіади.

 Аналіз існуючих навчальних посібників і книг з гирьового спорту показує, що практично за всі роки до їх змісту вводився матеріал з окремих питань підготовки спортсменів-гирьовиків, існує досить багато протиріч у їх підготовці, немає єдиної науково обґрунтованої системи підготовки.               Найбільшого розвитку гирьовий спорт набув у Росії, Україні, Білорусії, Казахстані, Латвії. В останні роки гирьовий спорт отримав визнання в Італії, Греції, Німеччині, СІІІА та інших країнах.

 На найпрестижніших змаганнях з гирьового спорту за всю історію незалежності збірна команда України ставала багато разів чемпіоном світу, а саме: двоборство - чоловіки - 8 разів (2004, 2006-2012), юніори - 7 разів (2006-2012); довгий цикл - чоловіки - 8 разів (2006-2013), юніори - 7 разів (2006-2008, 2010-2013); ривок - жінки та юніорки - 7 разів (2006-2012), юнаки до 18 років - 8 разів (2006-2013), дівчата до 18 років - 7 разів (2006-2009, 2011-2013).

 Недостатня кількість наукових досліджень з проблем гирьового спорту змушує багатьох тренерів спиратися на особистий практичний досвід або «копіювати» програми підготовки спортсменів у важкій атлетиці, спиратися на методики циклічних видів спорту, однак їхні програми не публікуються та не мають широкого практичного застосування.

 Вправи з гирями як засіб всебічного фізичного розвитку та вдосконалення фізичних якостей протягом віків застосовувалися багатьма людьми: першими олімпійцями, козаками Запорізької Січі, військовими, атлетами цирку, а також багатьма видатними діячами науки та мистецтва.

 Разом з тим гирьовий спорт переживає часи становлення та розвитку, що супроводжуються постійними змінами та вдосконаленням програми, правил змагань, розрядних нормативів. Це призводить до підвищення вимог до всіх сторін підготовленості гирьовиків та вимагає вдосконалення організації та методики проведення занять у секціях з гирьового спорту.

 Узагальнення передового досвіду підготовки та участі гирьовиків у змаганнях різного рівня свідчить про постійне зростання конкуренції як на вітчизняній, так і на міжнародній спортивній арені, що ставить все вищі вимоги до підготовки спортсменів. Незважаючи на популярність спорту, якість побудови тренувального процесу гирьовиків різної кваліфікації залишається на недостатньому рівні, оскільки у практичній діяльності майже відсутні науково обґрунтовані програми підготовки до змагань. Існуючі публікації з гирьового спорту більшою мірою основані на особистому тренерському або спортивному досвіді авторів або на науковому потенціалі важкої атлетики. До того ж більшість наукових досліджень з проблем гирьового спорту с застарілими, оскільки проводились у 80-90-х роках минулого століття і не враховують змін, що відбулися у гирьовому спорті в останні роки, а отже й не відповідають фундаментальному принципу підготовки спортсменів - взаємозв'язку структури змагальної діяльності та структури підготовленості.

 За даними низки вчених (М.М. Линець, 1997; Л.ГІ. Матвєєв, 1991; В.М. ГІлатонов, 2004 та ін.), з метою досягнення високої спортивної майстерності у тренувальному процесі варто застосовувати принцип пріоритетного розвитку тих фізичних якостей, які обумовлюють ефективність змагальної діяльності та надійність виступу спортсменів у ній.

 Аналіз спеціальної літератури (В.Я. Андрейчук, 2007; Л.В. Вальков, 1999; В.І. Воропасв, 1995; А.І. Воротинцев, 2002; В.Н. Гомонов, 1998; В.Ф. Пилинко, 2003; М.Ф. ГІічугін, Г.ТТ. Грибан, В.М. Романчук, 2011 та ін.) свідчить, що у фахівців гирьового спорту немає єдиного підходу щодо питань, пов'язаних з визначенням першочерговості розвитку найвагоміших фізичних якостей гирьовиків у підготовчому періоді. Так, в одних спортивних школах перевага надається розвитку силових якостей, в інших - силовій витривалості, але запропоновані комплекси тренувальних завдань не дозволяють досягти значних успіхів на змаганнях (В.М. Романчук, C.B. Романчук, В.В. Пронтенко, К.В. Пронтенко, 2008, 2009; В.В. Пронтенко, 2010).

 У широкому загалі науково-методичної літератури не достатньо розробленими залишаються також питання, що стосуються визначення відмінностей у рівні розвитку фізичних якостей спортсменів різної кваліфікації; не розроблено модельних характеристик фізичної підготовленості гирьовиків високої кваліфікації; методики розвитку фізичних якостей побудовані без урахування вагових категорій гирьовиків; існують протиріччя у визначенні раціональної техніки змагальних вправ гирьового спорту тощо.

 Працездатність гирьовиків відповідає рівню розвитку її у веслярів, колишні веслярі набагато швидше досягають успіхів у гирьовому спорті, ніж колишні штангісти. У зв'язку з тим, що за 10 хв, відведених регламентом, провідним гирьовикам країни лише в одній вправі - поштовху двох гир - вдасться підняти до 10 тонн, то за енерговитратами їх роботу можна прирівняти до проходження дистанції 10-15 км у лижних гонках. Наведені обставини свідчать, що гирьовий спорт ставить високі вимоги до розвитку кардіореспіраторної системи. У дослідженнях (В.І. Воропаєв, 2002; В.В. ПІевцов, 1993) підкреслюється, що приріст результатів у гирьовому спорті знаходиться у кореляційних співвідношеннях із показниками степ-тесту, проби Штанге та бігом на 3 км. Це свідчить, що заняття гирьовим спортом позитивно впливають на розвиток не тільки силових якостей, а й витривалості.

 Аналіз планів підготовки найсильніших гирьовиків світу, заслужених майстрів спорту України Р.В. Михальчука, В .Я. Андрейчука, В.В. Бондаренка показав, що, окрім застосування допоміжних вправ зі штангою, кросова підготовка посідає чільне місце у їх тренувальному процесі.

 Порівнюючи техніку гирьового спорту з іншими силовими видами спорту (важка атлетика, пауерліфтинг), необхідно вказати на особливості дихання під час виконання вправ. Вправи важкоатлетів виконуються із затримкою дихання, у гирьовому спорті навпаки - постановка ритмічного дихання є першочерговим завданням навчання, обов'язковою умовою досягнення високих спортивних результатів.

 Характерною особливістю гирьового спорту також є незначна залежність результату спортсмена від особистої ваги. Причому чим менша вага гир, тим менша різниця у результатах між легкими та важкими категоріями спортсменів. Це підтверджує тезу, що гирьовий спорт належить до видів спорту, пов'язаних із розвитком фізичної витривалості.

 Важливим питанням є також рівень травматизму у даних видах спорту. Приріст результату у важкій атлетиці залежить від ваги штанги, тоді як у гирьовому спорті, де вага снарядів постійна, - від кількості підйомів за 10 хвилин. Відповідно навантаження на хребет і суглоби спортсмена-гирьовика незмінне, тому й рівень травматизму у гирьовому спорті, на відміну від інших силових видів спорту, нижчий.

 Таким чином, сучасний гирьовий спорт має ряд особливостей та відрізняється від інших силових видів специфічним характером спортивної діяльності. Молоді люди, які займаються гирьовим спортом, мають високий рівень розвитку основних фізичних якостей (силових якостей, витривалості, гнучкості), високу працездатність та значні функціональні можливості кардіореспіраторної системи.

1.2. Розвиток  фізичних якостей засобами гирьового спорту 

 Останнім часом значного поширення серед  молоді набули силові види спорту. Т.Ю. Круцевич, Л.ГІ. Пилипей (2006) зазначають, що сучасні, відносно нові серед молоді, силові види спорту, такі як бодибілдинг, пауерліфтинг, гирьовий спорт, армрестлінг, атлетизм, шейпінг, які характеризуються тренувальною роботою, що має силову спрямованість, користуються високою популярністю серед сучасної молоді. Понад 20 % молоді бажають займатися силовими видами спорту.

 Силові вправи сприяють: підвищенню рівня здоров'я; естетичному самовдосконаленню через пропорційність і симетрію м'язів та загальний гармонійний розвиток всіх м'язових груп; корекції тілобудови, включаючи усунення в ній недоліків, відновлення після травм, підвищення працездатності; формуванню гармонійної статури. Так, С.А. Глядя (2005) та A.M. Чух (2003) встановили, що неврози, психоемоційні перевантаження, труднощі в адаптації до умов професійної діяльності у людей зі слабкою фізичною силою виникають у п'ять разів частіше, ніж в осіб із добре розвиненою м'язовою системою.

 Далі вчені стверджують, що оптимальний рівень розвитку сили є дієвим чинником запобігання цим захворюванням і забезпечення локомоторної та енергоутворювальної функцій організму.

 Не менш важлива причина надання молоддю переваги силовим видам спорту, на думку А.Н. Зянкіна (2011), зумовлена прагненням юнаків мати хорошу будову тіла. Автор зазначає, що саме цей естетичний мотив є значно дієвішим стимулом до систематичних занять силовими видами спорту, ніж навіть міркування щодо міцного здоров'я. В.В. Баранов (2002, 2003) упевнений, що пошук нових засобів і методів організації навчального процесу з фізичного виховання повинен враховувати потреби молоді до активних форм діяльності і стимулювати розвиток не лише традиційних, але й нових видів спорту, таких як гирьовий спорт.

 Питання використання засобів гирьового спорту з метою розвитку фізичних якостей, покращення працездатності розглядались В.І. Воропаєвим (1988), В.А. Головченко, (2009), І.В. Гольшою (2007), К.В. Пронтенком (2003, 2008), М.Ф. Пічугіним, Г.П. Грибаном, В.М. Романчуком та ін. (2011), А.І. Тарасовим (1998) та іншими вченими, дослідження щодо вдосконалення тренувального процесу гирьовиків проводились В.Я. Андрейчуком, В.Ф. Пилипком, В.В. Пронтенком.

 Проведення змагань з гирьового спорту на обласних, всеукраїнському рівнях; чемпіонатів Європи, світу з гирьового спорту - факти, які підтверджують високу популярність вправ гирьового спорту серед молоді.

 A.B. Магльований, І.М. Шимечко, О.М. Боярчук, О.Ю. Іваночко (2011) стверджують, що заняття гирьовим спортом сприяють розвитку сили, загальної та силової витривалості, гнучкості, координації рухів, підвищенню фізичної працездатності, формуванню морально-вольових та психологічних якостей молоді.

 А.І. Воротинцев (2002) зазначає, що велика кількість вправ з гирями виконується з нахилом та випрямленням тіла. Таких нахилів з різною амплітудою за одне заняття може виконуватись від 200 до 500 разів, що значно сприяє зміцненню м'язів спини, плечового поясу, ніг, черевного пресу,  формуванню м'язового «корсета».

 В.I. Гомонов (2003) із співавторами підкреслюс, що позитивна відмінність гир від інших спортивних снарядів полягає у зміщенні центра ваги відносно місця їх утримання, що надає змогу поряд із загальноприйнятими вправами виконувати інші, нетрадиційні вправи, які мають вплив практично на всі м'язові групи.

 У дослідженнях О.В. Зелешока, A.B. Викової, Ю.В. ІЦербини та інших науковців (2009) встановлено, що регулярні заняття гирьовим спортом сприяють підтриманню високої працездатності, ефективному розвитку сили, загальної та силової витривалості, статичної витривалості м'язів тулуба, координаційних здібностей, здійснюючи при цьому позитивний вплив на кардіореспіраторну систему та емоційний стан тих, хто займається.

  В.В. Василевський (2004) підкреслює, що оптимальне поєднання у тренувальному процесі засобів гирьового спорту та загальнорозвиваючих вправ, спрямованих на розвиток загальної витривалості, підвищує рівень загальної витривалості та працездатності молоді.

 Досліджуючи вплив занять гирьовим спортом на функціональний стан організму спортсменів, P.A. Хайруллін та співавтори (2003) виявили, що частота серцевих скорочень (ЧСС) у спокої у гирьовиків високої кваліфікації знаходиться у межах 56,7/6,65 за 1 хв, що свідчить про позитивний вплив занять з гирями на серцеву діяльність.

 В.І. Воропаєв (1995) зазначає, що внаслідок систематичних занять з гирями поступово збільшується об'єм серцевого м'яза, збільшується мережа судин, що його живлять; відбуваються зміни і у складі крові (збільшується кількість еритроцитів, гемоглобіну); збільшується обхват грудної клітки, життєва ємність легенів; поліпшується діяльність центральної нервової системи, розумова працездатність; підвищується інтенсивність і концентрація уваги.

 Результати досліджень В.В. Шевцова (1993), який вивчав функціональні можливості серцево-судинної системи (ССС) гирьовиків, свідчать, що заняття з гирями сприяють зниженню ЧСС та стабілізації артеріального тиску.

 Заняття гирьовим спортом сприяє усуненню різноманітних дефектів будови тіла, формує правильну поставу, покращує функціональний стан опорно-рухового апарату і кардіореспіраторної системи, надає впевненості, бадьорості, оптимізму, сприяє гарному настрою.

  А.І. Воротинцсв підкреслює, що нахили відмінно «прокачують» кров навколо хребта, що оздоровлює всі внутрішні органи, функціонування яких знаходиться у прямій залежності від стану хребта.

  Дослідженнями доведено, що під час виконання як фізичної, так і розумової праці, стомлення у гирьовиків настає значно пізніше, ніж у їхніх однолітків. У дослідженнях З.Й. Кульчицького (2011) та інших учених указується, що систематичні заняття з гирями підвищують впевненість у своїх силах, розвивають такі морально-вольові якості, як, сміливість, рішучість, наполегливість, цілеспрямованість, витримка, воля до перемоги, підвищується почуття колективної відповідальності, взаємодопомоги.

 С. І. Косьяненко (2001) стверджує, що під час занять з гирями відбувається виховання сили волі, терпіння, самовідданості.

 За даними В. А. Головченко зі співавторами (2009), у процесі занять з гирями відбувається формування стійкої мотивації у учнівської молоді до занять фізичним вихованням і спортом, до фізичного самовдосконалення, здорового способу життя, здобувається особистий досвід творчого застосування засобів фізичного виховання.

 Таким чином, можна визначити низку переваг занять гирьовим  спортом. Серед них: доступність і простота, змістовність, оздоровча спрямованість та економічна ефективність. Заняття з гирями можуть організовуватись як у спортивному залі, так і на відкритому повітрі, поодинці і групою.

 Вправи з гирями прості й доступні, засвоюються легко і швидко, при цьому широкий вибір вправ дозволяє  проводити заняття з високою щільністю, покращувати здоров'я, фізичну підготовленість, функціональний стан та працездатність, розвивати всі групи м'язів, ефективно вирішувати задачі формування та корекції тілобудови, формувати морально-вольові якості, підвищувати спортивні показники.

 Отже, заняття гирьовим спортом дозволяє розвивати силу, витривалість та функціональні можливості молоді, покращити стан  здоров'я, розумову та фізичну працездатність, сприяє формуванню психологічних та морально-вольових якостей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2

ГИРЬОВИЙ СПОРТ У МОЄМУ ЖИТТІ

2.1. Рівняння на кращих

 З раннього дитинства усіх нас привчають до ранкової гімнасти­ки, влаштовують фізкультхвилинки, у вихідні намагаються виїха­ти разом з нами на природу,  щоб провести час в активних іграх. А чому? Звісно, не тому, що їм просто так хочеться! Адже спорт відіграє велику роль у нашому житті.               Людина, яка не займається спортом, частіше хворіє, виглядає слабкою. У такої людини часто поганий настрій, немає бажання щось робити. Люди, які ведуть пасивний спосіб життя, часто гладкі, мають некрасиву фігуру. І навпаки, спортивні люди завжди підтягнуті, стрункі, веселі. Вони сповнені енергії та сил, тому можуть зробити багато корисних справ. До того ж це приносить їм задоволення.

 Я давно зрозумів велику користь від спорту. І моє спортивне життя не обмежується лише ранковою гімнастикою. Мені дуже подобається гирьовий спорт. Два роки тому я записався у спортивну секцію, яка працює в селі Климівка Карлівського району Полтавської області. Тренує  нас заслужений майстер спорту України, 4-разовий чемпіон України серед юніорів, 2-разовий чемпіон світу серед юніорів, 8-разовий чемпіон України серед дорослих, чемпіон світу 2011 року, срібний призер чемпіонатів світу серед дорослих 2012-2014 років Олег Коломієць і за цей час вже багато чого навчив нас, школярів 12-14 років. Мені дуже подо­бається вивчати нові вправи, працювати над своїми вміннями. Та більш за все мені подобається відчувати неймовірну легкість після тренувань, веселий настрій.  Я повертаюся додому дуже задоволений.

 Крім того, коли я почав займатися гирьовим  спортом, я май­же перестав  хворіти на застуду. А після важкого дня у школі зовсім не відчуваю втоми, як бувало раніше. Навпаки, мені хочеться щось зробити. Я дуже швидко виконую домашнє завдання, а потім гу­ляю з друзями. А ввечері обов’язково допомагаю мамі у домашніх справах. І не тому, що мене хтось змушує, а тому що мені самому хочеться це робити. І в мене залишається багато сил для цього.

 Мій тренер для мене є взірцем, я хочу досягти високих результатів у гирьовому спорті. Для цього потрібно ставити для себе мету і крок за кроком йти до неї, працюючи над своїм тілом і духом.

 Чемпіон світу 2016-го року Олег Коломієць, вже не просто спортсмен, він  тренує дітей у рідній Климівці (Карлівський район) і розвиває свій непопулярний,  проте улюблений вид спорту.

 Ось про що розповів Олег Коломієць у своєму інтерв'ю газеті «Полтавщина. Спорт»

-Олеже, на світі існує багато силових видів спорту - важка атлетика, пауерліфтинг, воркаут, стронгмен тощо. Серед них є олімпійські види, є такі які мають більшу популярність. Гирі ж для більшості спортсменів є просто своєрідним тренажером, як гантелі. Проте Ви обрали саме гирі і зробили їх справою свого життя. Що Вас спонукало до цього?

- Спочатку я просто підтримував форму на турніку. Займався тим, що нині називають воркаутом. Мене примітив вчитель фізкультури, побачив, що я маю певні задатки. У нього були гирі, і він мені їх запропонував. Сказав, спробуй для себе позайматися. Я був тоді у восьмому класі. Як зараз пам’ятаю, осінь,  холодно, а я їду не велосипеді за тими гирями на інший край села і ще й везу друга на рамі. Взяв дві «вісімки» і почав сам для себе їх штовхати. Все робив неправильно, але ж тоді цього не розумів. Витиснув сто разів «вісімки», перейшов на вагу 16 кг, витиснув сто разів цю вагу - перейшов на 24 кг. А ось тут вже виконати сотню не вийшло.  Пізніше, коли я вступив до Полтавського нафтового геологорозвідувального технікуму, то потрапив до секції гирьового спорту до тренера Олега Мороза. Тоді ця секція була дуже популярною, нас тренувалися десь 150 чоловік і тренер навіть не всіх пам’ятав на ім’я. А, стоп... це я трохи забіг наперед. Поворотний момент стався раніше. Ще в школі я побачив на телеканалі «Лтава» сюжет про те, що полтавські гирьовики стали чемпіонами світу. Саме це мене й «запалило».

- Цікаво. І от Ви потрапили до секції...

- Так, нас було дуже багато і Олег Арсентійович декого просто не помічав. Тут ходили  здорові, габаритні хлопці, які володіли гарними даними і на них робилася ставка. Я поставив собі за мету своєю  роботою досягти того, щоб тренер мене помітив. Це сталося через рік. Я виграв змагання серед технікумів, Арсентійович до мене підходить і запитує: «Ти хто?» (сміється). Далі встановлював нові планки -Майстер Спорту, чемпіонство і т. д.

- Ви за освітою бурильник. Коли прийшов час вибирати між спортом і професією, не вагалися?

- Анітрохи. По-перше, мне підтримали батьки, які сказали, мовляв, займайся гирями, адже в тебе це добре виходить. По-друге - робота помбура не потребує великих зусиль, і до неї можна стати хоч у сорок років, а професійний вік спортсмена значно коротший і ним треба дорожити. Розумієте, гирі виховують терпіння і наполегливість. В нашому виді спорту треба вміти терпіти. Люди без характеру швидко ламаються.  Це  ж на все життя. Може це прозвучить дивно, але я закоханий в гирьовий спорт.

- Більшість спортсменів на все життя запам’ятовують свій міжнародний дебют. Ви свій пам’ятаєте?

- Так, звісно. Мої перші міжнародні змагання були у 2011-му році. Це був чемпіонат світу у Греції. Тоді я серед юніорів став першим, а серед дорослих третім. Мене ще дужче завело, і зараз я вже перекрив рекорди тодішнього чемпіона.

- Ви зараз фактично чемпіон всього на світі. Яка наступна планка? Всесвітні Ігри?

-Звісно хотілося б, щоб наш спорт таки потрапив у програму Всесвітніх Ігор. Але річ  не в цьому. Тепер мені потрібно тримати марку і збільшувати свій результат. Інакше мене просто переможуть. Ви знаєте, зараз я вже приходжу на змагання в статусі лідера, але до  кожного турніру намагаюся готуватися так, наче він у мене вперше. Колись перед чемпіонатом України я отруївся і приїхав на турнір до Одеси з температурою. Але на морально-вольових витягнув і виграв чемпіонат. До того ж я мрію в майбутньому стати тренером, так що зупинятися точно не буду, та й не маю права.

opq2y8gj4du.jpg

- Ви зараз не лише спортсмен, але й тренер і навіть функціонер. Скажіть з чим Ви пов’язуєте той факт, що доволі видовищний вид спорту не є масовим та прибутковим?

- Ну якщо розібратися, то в нас популярні лише футбол і бокс, і лише тому, що ці два види спорту наразі є комерційними.

- Чи не вважаєте Ви, що в принципі кожен вид спорту для того щоб стати популярним і масовим має бути в якійсь мірі комерційним?

- Тут я з Вами згоден. Але на все це потрібні кошти, ентузіасти і  підтримка спорту від держави.

- Ви маєте на увазі «Закон про меценатство»,  проект якого давно чекає своєї черги?

- Хоча б його.

- Чому всі чекають допомоги від держави замість того, щоб брати популяризацію своєї справи в свої ж руки?

-Зараз поясню, про що я. Зараз всі говорять про те, що треба абстрагуватися від держави, починати все з себе і т. д. Це все вірно, але є речі, які дійсно залежать від держави. - Ви десь бачили рекламу чи пропаганду спорту і здорового способу життя? Раніше спортивні новини були на всіх загально-доступних каналах - зараз переважно на нішевих, яких одиниці. І головне - держава потроху прибирає спорт з шкільної навчальної програми. Таке враження, що нам здорова нація не потрібна. А потім ми стикаємося з тим, що дитина на уроці фізкультури в школі не виконує жодних фізичних навантажень, відсиджує шість уроків математики, фізики, хімії, а потім приходить у спортзал, починає займатися і втрачає свідомість. Так не має бути, це ненормально.  І  це компетенція держави.

- У гирьового спорту на Полтавщині є майбутнє?

-Звісно, у нас зараз підібралася гарна команда функціонерів, і якщо їм не заважатимуть працювати,  все буде добре.

- У Полтаві будуть масово ходити на змагання з гирьового спорту і платити за це кошти?

- Думаю, що прийде час і так, будуть. Все-ж таки ми не стоїмо на місці. Наприклад деякий час тому в Україні ніхто не чув про кросфіт, а зараз він повсюди. Гирьовий спорт теж буде розвиватися.

gmicyjemukk.jpg

- Дозвольте кілька питань від Познера-Пруста?

- Будь-ласка. 

- Яку рису Ви найбільше не любите в собі?

- Відкритість. Я буваю занадто відкритим до всіх людей і занадто всім довіряю. Іноді мені це шкодить.

- Якби у Вас була можливість поспілкуватися з будь-якою людиною з нині живих чи вже померлих, хто б це був?

 - Важко сказати. Напевно поговорив би з прославленим богатирем Іваном Шемякіним.

- Хто Ваші улюблені літературні герой та героїня?

- Наталка Полтавка і Вакула.

-Уявіть, Ваше життя закінчилося і Ви стоїте перед Богом. Що Ви йому скажете?

- Подякую за те, що Він дав мені все те з чим я жив.

 Наведу деякі фрагменти із спортивного життя мого тренера.

Олег Коломієць установив новий рекорд України!

https://sport.pl.ua/uploads/2015/03/2015-03-02/gurya.jpg

Олег Коломієць (у центрі) - рекордсмен України

 У Нікополі відбувся Кубок України з гирьового спорту-СГСУ (Союзу гирьового спорту України), за підсумками якого чоловіча збірна Полтавщини завоювала перше місце у командній першості.

 В особистій першості героєм турніру став Олег Коломієць із села Климівка Карлівського району - він встановив новий рекорд України у двоборстві серед чоловіків вагової категорії до 85 кг - 212 пунктів: він здійснив 118 ривків і 188 поштовхів двох гир протягом 10 хвилин.

Троє полтавських гирьовиків стали срібними призерами Чемпіонату Світу у двоборстві

https://sport.pl.ua/uploads/2017/11/2017-11-17/kolomiets--gavryshko-sushko.jpg

 Олег Коломієць, Ігор Гавришко та Ярослав Сушко привезуть додому медалі світової першості

 У корейському Сеулі триває Чемпіонат Світу з гирьового спорту. У першості приймають участь спортсмени з 33-х країн світу. У складі збірної України змагаються спортсмени з Полтавщини і троє наших земляків вже вибороли срібні нагороди.

 Полтавські гирьовики завоювали вісім медалей на турнірі в Харкові.

https://sport.pl.ua/uploads/2018/02/2018-02-01/giri.jpg

 В активі наших спортсменів чотири «золота», три «срібла» і одна «бронза»

 Днями у Харкові відбувся Відкритий чемпіонат SK YOD з гирьового спорту. У змаганнях брали участь полтавські спортсмени і восьмеро наших гирьовиків привезли з Харкова медалі різного гатунку.

27459287-185616522036788-848345551055512

 Всіх полтавських спортсменів до змагань готував полтавський тренер Олег Мороз.

 Гирьовики з Полтавщини вибороли п’ятнадцять нагород на Всеукраїнському турнірі ім. І. Кожедуба

https://sport.pl.ua/uploads/2017/12/2017-12-18/gyryovyky.jpg

В активі наших спортсменів вісім «золотих» нагород

  У Харкові відбувся Всеукраїнський турнір з гирьового спорту ім. І. Кожедуба. У змаганнях взяли участь понад сто спортсменів з різних областей України. Традиційно на турнірі виступала команда з Полтавщини. 15 наших спортсменів поїхали з Харкова з нагородами.

 

mia3ijtjj1w-0.jpg    Олег Коломієць

 

Гирьовики з Полтавщини стали чемпіонами Європи у естафеті

 

https://sport.pl.ua/uploads/2017/05/2017-05-17/gurya.jpg

 На п'єдесталі - українські естафетники

Українська команда привезла «золото» з європейської першості.

 10-15 травня у латвійському Даугавпіслі відбувся Чемпіонат Європи з гирьового спорту серед дорослих та юніорів до 22 років. У складі збірної України змагалися спортсмени з Полтавщини. Наші земляки вибороли індивідуальні нагороди, а також допомогли збірній України стати кращою у загальнокомандній естафеті.

Олег Коломієць: «Для гирьового спорту головне характер» 

https://sport.pl.ua/uploads/2017/01/2017-01-05/kolomiyets-.jpg

 

 Побажання молодим спортсменам: «Не падати духом, тренуватись вірити в себе, у свої сили, удосконалювати техніку, ставити для себе ціль  та впевнено йти до неї».

 

 

УХ ТИ! ОДНЕ З ПРИЗОВИХ МІСЦЬ ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ – ІГОРЕВЕ!

ЯКІ ЛЮДИ ПОРЯД З НАМИ!

 Гадаю, будь-хто погодиться: вибороти у 22 роки призове місце на чемпіонаті світу та ще й серед майже 600 спортсменів з понад 30 країн планети – це вже величезний життєвий здобуток. Моєму земляку, майстру спорту Ігорю Кривенку з Новоселівки піддалася і ця висота в боротьбі за нагороди найвищого ґатунку: із світових змагань з гирьового спорту, які проходили з 05 по 11 листопада 2019 року у північній столиці Сербії, місті Нові-Сад, він повернувся, здобувши третє місце серед юніорів. «Мені так і хотілося, - піти з молодіжної збірної України – красиво» - як би то ненароком злетіло від нього одне з одкровень. В його розумінні «красиво», то значить – подарувати рідній команді ще один успіх. Йому, тепер, ми знаємо, це вдалося – спортивна юність Ігоря завершилася медаллю, без перебільшень, «планетарного» масштабу. – Що ж потрібно звершити, щоб випередити суперника? «– У такі вирішальні хвилини все відіграє важливу роль – настрій, воля до перемоги, навіть дихання» - говорить Ігор.

 У 2019 році Ігорю присвоєно звання майстра спорту, він став студентом двох престижних вишів – Полтавського технічного університету і Київського військового університету. Ігор Кривенко в усьому намагається спробувати свої сили, свої можливості. Крок за кроком долучається до тренерської роботи, самоудосконалюється, перевіряє на міцність вже отримані результати, будує плани на майбутнє. Він твердо впевнений, що для людини важливий характер, витривалість, наполегливість, самодисципліна. Доводить це своїми особистими вчинками, виснажливими тренуваннями.

 

G:\Ольга А\FB_IMG_1579596774887.jpg

 

 

 

 

G:\Ольга А\FB_IMG_1579596726037.jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\AirBrush_20180701114938.jpg Для мене прикладом для наслідування є також  17-річна Анжеліка Жожома, дворазова чемпіонка України. Дівчина тренується вже п’ять  років й жодного разу не поверталася зі змагань без медалі. Нині активно готується до нових виступів.

 Анжеліка проживає в моєму рідному селі Новоселівка Зачепилівського району Харківської області. Її віра в себе, у свої сили, досягнення своїх цілей надають і мені впевненості у собі, у своїх можливостях.

 

Всеукраїнський турнір з гирьового спорту ім. І. Кожедуба – Імісце

 

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\20171216_101617(0).jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\IMG-ec97466b8ca37b4ae0aeeb573099de86-V.jpg

Чемпіонат Європи в Ірландії, ІІ місце

 

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\AirBrush_20180702101935.jpg

10-15 травня у латвійському Даугавпіслі відбувся Чемпіонат Європи з гирьового спорту серед дорослих та юніорів до 22 років. ІІ місце у Анжеліки Жожоми.

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\20181014_174717.png

 

«Найголовніші мої наступні змагання - це чемпіонат України. Я хочу ще раз його виграти та поїхати на чемпіонат Європи», - зізнається спортсменка.

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\B612_20170723_162142.jpg

 

 

 

 

 Чемпіонат України

з гирьового спорту, 2018 рік,

І місце

 

 

2.2. Гирьовий спорт у моєму житті

 У секцію з гирьового спорту я прийшов, коли мені було 13 років. Займаюся два роки, маю певні здобутки.  Чому обрав гирьовий спорт?  Тому що нічого іншого обрати не міг, оскільки живу в селі. А спортом займатись хотілось, і в мене це виходило. Якоїсь миті зрозумів, що це - моє. Але головне, що збагнув, займаючись гирьовим спортом, - у спорті, власне, як і в будь-якій іншій справі, щоб чогось досягти - потрібно працювати, не шкодуючи сил.

 Найголовнішим завданням, яке ставить переді мною тренер -опанування техніки, адже, роблячи акцент суто на м’язову силу, годі сподіватися на якісь вагомі здобутки. Я тренувався наполегливо  у секції, прагнув досягти бодай краплини того, що вдалося зробити Олегу Коломійцю та решті іменитих гирьовиків. Пам’ятаю, дивився на стенд, де були розписані нормативи, які необхідно виконати, щоб здобути відповідні звання: кандидата у майстри спорту, майстра спорту… і мені здавалося, що це -неймовірні висоти. Поступово я почав їздити на змагання. Спершу місцевого, згодом обласного рівнів,  прийшли перші перемоги.

 Спорт, передусім, гартує характер. Навчившись перемагати на спортивній арені, перемагатимеш труднощі й у житті. Особисто мене спорт формує  як особистість і відкриває  дорогу в життя. Я вдячний долі за те, що на моєму шляху зустрілись такі люди, як Олег Коломієць, мої друзі Анжеліка Жужома, Євген Остапчук.  Перефразую відоме прислів’я: у спорті один - не воїн. Тому намагаюся  мати  якнайбільше друзів-однодумців.

 Вчителі, однокласники, друзі ставляться до моїх занять гирьовим спортом позитивно.              Завжди цікавляться, куди їду, як виступив, вітають мене на шкільних лінійках. Батьки пишаються, підтримують в усьому. Тато хвилюється дуже, а мама завжди вірить у мене та тримає кулаки.

 На мою думку, гирьовий спорт тільки зміцнює організм людини. Звісно, за весь час я підкачав собі ноги, руки, спину, але все у розумних межах. Мені подобається.

 Щоб здобути перемогу потрібно систематично відвідувати тренування. Відлучився на неділі дві від спорту - все, починай заново напрацьовувати результат.

 У тренувальному процесі завжди дотримуюсь правила - якісна розминка. Так привчив тренер із самого початку. Не можна «вичахати» перед підходами, завжди треба морально бути настроєним, не жаліти себе, працювати до кінця.

C:\Users\Администратор\Desktop\фото максим\IMG-d47212ca01c7b8228cec3d4e3ae68de0-V.jpg

 

Мої перші перемоги – ІІІ місце районної Спартакіади серед сільських колективів фізкультури  Карлівського району Полтавської області на Кубок голови районної ради; І місце у чемпіонаті Полтавської області з гирьового спорту; І місце у чемпіонаті Дніпропетровської області з гирьового спорту.

 

м.Дніпро,  Чемпіонат Дніпропетровської області, 2018 рік

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\IMG-bf07f379236dd835a533ba5fc6d09ffc-V.jpg

 

с.Чкалово, Нікопольський район, Дніпропетровська область, 2018 рік

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\IMG-9b49c6a46acafe779934b21349a975b7-V.jpg

с.Хомутець, Миргородський район, Полтавська область, 2018 рік

C:\Users\Администратор\Desktop\фото сарики\IMG-973041c7008cb8fc5cefc19f675c7ae4-V.jpg

 У Миргороді  у 2019 році відбувся Чемпіонат України з гирьового спорту серед юнаків та школярів. У змаганнях брали участь спортсмени з Полтавщини, і наші земляки завоювали 28 медалей різного гатунку.

1 місце

  • Максим Улько (двоборство) - юнаки 2003-2004 р. н. - вагова категорія до 68 кг
  • Максим Улько (довгий цикл) - юнаки 2003-2004 р. н. - вагова категорія 68 кг
  • Максим Улько (довгий цикл) - школярі 2003 р. н.  - вагова категорія 63 кг
  • Анжеліка Жужома (жінки ривок) - вагова категорія 63 кг

 

 

https://sport.pl.ua/uploads/2019/05/2019-05-22/gyri.jpg

2019 рік Чемпіонат                        Дніпропетровської області

з гирьового спорту, 2019 рік

G:\Ольга А\FB_IMG_1579596608142.jpg

Моє досягнення!

C:\Users\Администратор\Desktop\IMG_20200116_110753_1.jpg

ВИСНОВКИ

 

 

 Отже, гирьовий спорт в Україні давно зберігає національні традиції. У багатьох містах святкування не обходяться без виступів гирьовиків. На жаль, популярність гирьового спорту серед населення є ще недостатньою, преса і телебачення не завжди добре висвітлюють цей вид спорту. Не входить він до багатьох програм з фізичного виховання як один з основних видів розвитку фізичних якостей учнівської  молоді.

 Доступність вправ з гирями для молоді з різним фізичним розвитком дозволяє ефективно вирішувати завдання формування тіла, корекції статури, зміцнення опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи і системи дихання.

 Вартість гир порівняно незначна, а термін використання необмежений.

Різноманітність вправ з гирями і широкі можливості змінювати фізичне навантаження дозволяють успішно використовувати їх у заняттях з молоддю різної статі та підготовленості. Більшість вправ є нескладними за своєю структурою і технікою виконання, простими у навчанні і можуть виконуватися на простих майданчиках, на місцевості й обмежених у просторі приміщеннях.

 Систематичні заняття з гирями сприяють розвитку сили, загальної та силової витривалості, статичної витривалості м'язів тулуба, координації рухів; сприяють зростанню впевненості у своїх силах, вихованню таких морально-вольових якостей, як наполегливість, витримка, самовладання, цілеспрямованість, які є необхідними у навчанні та трудовій діяльності.

  Спорт є хорошим засобом для виховання особових якостей. Роль спортивної діяльності у формуванні характеру полягає в тому, що утворюються ті своєрідні потенційні основи дій, в яких виражається характер людини, його індивідуальні особливості, воля. Спортсмен проявляє бійцівський характер і здатний здійснювати вчинки без тривалого роздуму і коливань, що часто є вирішальним в досягненні успіху.

 Я впевнений, що усім цим маю завдячувати спорту. Без нього моє життя не було б таким радісним і насиченим. Тому я раджу усім своїм друзям обов’язково обрати для себе улюблений вид спорту і приділяти йому якомога більше часу. Адже спорт - це не лише радість, це наше здоров’я!

Кожна людина може бути спортсменом, причому спортсменом різностороннім. Саме така наша людська суть. Але ми забуваємо часом про неї, ми мало рухаємося, ми ледарюємо і вважаємо за краще, щоб за нас рухалися інші, хоча рух - це життя. Отже кожна людина - спортсмен, тільки багато хто протягом всього життя навіть не знає про це. «Гарний у спорті - кращий у житті», коли-небудь - сподіваюся, що достатньо скоро, - це стане аксіомою.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

1. Ануров Л.В. Гирьовий спорт - жонглювання на початковому етапі занять гирьовим спортом // Шляхи розвитку інноваційних спортивно-оздоровчих програм в сфері дозвілля дітей та молоді: Збірник тез. конф. - М.: Радянський спорт,2000.-С.39-40. 
2. Архангородский В.С. Гирьовий спорт. - К.: Здоров'я, 1980. - 52 с. 
3. Богатирські забави // Спорт у школі. - 1997. - № 4. - С. 14-15. 
4. Бухаров А.В. Гирьовий спорт. - М.: Фізкультура і спорт, 1939. - 129 с. 
5. Гирьовий спорт. Всеукраїнський альманах №1, 2017/ за заг.ред. К.В.Пронтенка.- Житомир: «Полісся», 2017.- 52с.

6.Грибан Г.П., Пронтенко В.В., Пронтенко К.В. Гирьовий спорт у вищих навчальних закладах. Навч.пос., Житомир, «Рута», 2014.

7. Грибан Г. II. Вплив фізичних вправ на розумову та інтелектуальну діяльність студентів / Г. П. Грибан. - Житомир : Вид-во «Рута», 2008, 122с.

8. Грибан Г. П. Життєдіяльність та рухова активність студентів / Г.П. Грибан. - Житомир : Вид-во «Рута», 2009. - 594 с.

9.Грибан Г. П. Фізичне виховання і воля / Г. П. Грибан. - Житомир : Вид-во «Рута», 2008. - 168 с.

10. Динаміка показників витривалості та працездатності у гирьовиків різної кваліфікації / [В. М. Романчук, Д. В. Бойко, О. С. Мягченко та ін.] : збір. тез IV міжн. (інтернет) наук.-практ. конф. «Актуальні проблеми розвитку традиційних і східних єдиноборств». - Харків : Акад. ВВ МВС України, 2011. - Вин. 5. - С. 169-174.             

11. Дутчак М. В. Спорт для всіх у світовому контексті / М. В. Дутчак. - К. : Олімпійська література, 2007. - 111 с.

12. Захаріна Є. А. Формування мотивації до рухової активності у процесі фізичного виховання студентів вищих навчальних закладів : автореф. дис. канд. наук з фіз. вих. і спорту : спец. 24.00.02 «Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення» / Є. А. Захаріна. - Київ, 2008.-22 с.

13. Кириченко Т. Г. Історія гирьового спорту: павч. посібник / Т.Г. Кириченко, К. В. Пронтенко, В. В. Пронтенко. - Житомир : Полісся, 2006. 181 с.

14. Опанасюк Ф. Г. Основи розвитку фізичних якостей студентів/ Ф. Г. Опанасюк, Г. П. Грибан. - Житомир : Вид-во «Державний агроекологічний університет», 2006. - 332 с.

15. Пронтенко В. В. Сучасна історія гирьового спорту / В. В. Пронтенко, Т. Г. Кириченко, К. В. Пронтенко // Фізична культура, спорт та здоров'я нації : зб. наук. пр. - Вінниця : ВДПУ ім. М. Коцюбинського, 2006. - C. 37-11.

16.Романчук В. М. Ефективність програми проведення снортивно-орієнтованої форми фізичного виховання студентів з використанням засобів гирьового спорту / В. М. Романчук, В. В. Бойко, К. В. ГІронтенко // Вісник Кам'янедь-ГІодільського національного університету імені Івана Огіснка «Фізичне виховання, спорт і здоров'я людини». - Кам'янець-ІІодільський : ЮШУ ім. І. Огієнка, 2012.-Вип. 5. - С . 210-219.

17. Семенова Е. А. Гиревой спорт как средство воспитания здоровой молодежи и профилактики социальных заболеваний / Е.А. Семенова // Гиревой спорт как средство физического воспитания, спортивной подготовки и рекреации : матер. 5-й междунар. науч.-практ. конф. - Керчь : МФГС, 2009. - С. 22-25.

18. Щербина К. В. Гирь восхитительный полёт / Ю. В. Щербина. - К.,1998.-118 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

docx
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
1009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку