Мета: довести негативне впливу газованих напоїв на організм людини через дослідження їх кислотних властивостей.
Гіпотеза дослідницької роботи: Газовані напої можуть містити різні штучні добавки (барвники, кислоти та ін.), які можуть негативно впливати на здоров'я людини, порушувати мікрофлору кишечника, викликати захворювання шлунка і руйнувати емаль зубів. Чи можна вважати їх частиною здорового раціону харчування?
Відділ освіти молоді та спорту Новгород-Сіверської міської ради
Новгород-Сіверська гімназія №1 ім.Б.Майстренка
Дослідницька робота
на тему:
«Газовані напої: користь чи шкода?»
Роботу виконала:
Мельник Дарина
учениця 6-Б класу
Керівник :
Ковальчук Людмила Михайлівна
вчитель основ здоров’я
2021 рік
ЗМІСТ
Вступ 3
Розділ1. Літературний огляд
1.1. Історія створення газованих напоїв 6
1.2.Хімічний склад газованих напоїв 9
1.3. Вплив газованих напоїв на здоров'я 12
Розділ 2. Дослідницька частина
2.1. Соціологічне опитування 13
2.2. Експеримент 14
Висновки 18
Література та Інтернет-ресурси 19
Додатки 20
Сучасна людина живе зовсім не так, як жили наші діди і прадіди. Ритм життя змінився. Ми всі кудись поспішаємо, в школу, на роботу. Всі зайняті, на приготування домашньої їжі не вистачає часу, і тому їжа, яку ми їмо, теж змінилася. Ми частіше стали їсти їжу швидкого приготування. Швидко, смачно, красиво. В останні роки зросла популярність і газованих напоїв. Реклама продуктів харчування і популярних газованих напоїв також впливає на наш вибір на їхню користь.
Якщо у вас запитають - ваш улюблений безалкогольний напій дитинства - багато з нас, не замислюючись, дадуть відповідь - газована вода.
Для старшого покоління - це скляні стаканчики з газованою водою за копійку і лимонадом за три. Для сучасного покоління - це скляні пляшечки з кока-колою ... Діти п'ють різнокольорову шипучку літрами. Чи так це безпечно, як здається - і для дітей, і для дорослих?
Звернемося до середньостатистичного складу газованого напою. 600-мл пляшка газованого напою містить: газовану воду, натуральні або штучні ароматизатори, кофеїн та 17 ч.л. цукру. 300-мл пляшка містить 30-60 мг кофеїну (добова норма 150 мг!), який є психостимулятором. Згідно результатів досліджень, які оприлюднені наприкінці 2002 р. журналом американської медичної ассоціації, 24% підлітків випивають щонайменше 0,7 л газованих напоїв щодня. Згідно даних корпорації маркетингу безалкогольних напоїв, в средньому за рік споживається більше 2,5 млрд літрів цієї продукції.
В останні роки спостерігається стійка тенденція до погіршення показників здоров'я людей. Особливо катастрофічним є стан здоров'я дітей. Воістину страшні цифри видає нам неупереджена статистика. Тільки 5% випускників шкіл сьогодні є практично здоровими, 50% мають морфофізіологічні відхилення, понад 70% страждають різними нервово-психічними розладами. Йде деградація молодого покоління!
Може, однією з причин погіршення стану здоров'я людей є наслідки негативного впливу речовин, які були спожиті разом з великою кількістю газованих напоїв? Давайте розберемось!
Дуже часто від батьків ми чуємо такі слова: «Газована вода шкідлива, пити її не можна». Чому ж в магазинах продають газовану воду? Чи всі люди думають так само, як наші батьки? А може бути, вони просто не хочуть нам її купувати? Всі ці питання напевно не раз задавали своїм батькам діти. Ми вирішили перевірити, чи шкідлива газована вода насправді.
Деякі любить чай, хтось сік, хтось каву або просто воду. А ось в нашій гімназії виявилося дуже багато любителів газованої води, особливо коли учні йдуть в похід, що краще може бути цього напою ....
В даний час так часто говорять про здоровий спосіб життя, про правильне харчування, введення в раціон здорових напоїв і натуральних продуктів і споживання їх у свіжому вигляді, так як в них міститься багато мінеральних речовин, мікроелементів, вітамінів, необхідних для росту молодого організму.
Я вважаю, що дана тема дуже популярна і актуальна. Багато дітей дуже люблять чіпси, газовану воду і готові є це дуже часто. Потім часто хворіють, і не знають причини своїх хвороб. Можливо, коли я поділюся результатами свого дослідження, хтось задумається, чи варто вживати газовану воду так часто, як йому хочеться.
Загальновідомо, що наш організм складається на 80% з води, запас якої ми поповнюємо щодня. Тільки ось як ми це робимо? Вірніше, «правильну» чи рідина ми вливаємо в себе, щоб забезпечити нормальну життєдіяльність? Чай, кава, соки, компоти або ж просто вода - мова піде не про них. А про газованій воді.
Кілька років тому газована вода в нашій країні була очищену через фільтри воду, яку після насичували вуглекислим газом. Сьогодні на прилавках магазинів існує безліч видів газованої води, однак, що насправді про неї нам відомо? Що ж означає слово газована? Ми подивилися значення цього слова в тлумачному словнику Ожегова. «Газовані напої - це напої, насичені вуглекислим газом, що відрізняються своєрідним приємним смаком».
Проблема: у дітей недостатньо знань про те, що газовані безалкогольні напої негативно впливають на здоров'я людини.
Мета: довести негативне впливу газованих напоїв на організм людини через дослідження їх кислотних властивостей.
Завдання:
Предмет дослідження: газовані напої (кока - кола, спрайт, лимонад, фанта, газована вода)
Методи і прийоми роботи: пошуковий, аналітичний, експериментальний, статистичний, описовий. Дослідження проводилися протягом 1 року.
Гіпотеза дослідницької роботи: Газовані напої можуть містити різні штучні добавки (барвники, кислоти та ін.), які можуть негативно впливати на здоров'я людини, порушувати мікрофлору кишечника, викликати захворювання шлунка і руйнувати емаль зубів. Чи можна вважати їх частиною здорового раціону харчування?
1. Літературний огляд.
1.1. Історія створення газованих напоїв.
Як часто в жаркий літній день, відчуваючи болісну спрагу, ви зупиняєтеся перед вітриною з газованою водою? Або купуєте запітнілу пляшечку «Коли»? А на кожному розі продають з бочок холодний квас ... І рука без вашої волі вже тягнеться за склянкою цілющої вологи.
Про цілющі властивості мінеральних вод з газом знали вже чотири тисячі років тому в Стародавній Греції і Стародавньому Римі. Великий вчений Гіппократ у своєму трактаті "Про повітря, води і місцевості" пише про те, що хворих лікували в купелі при храмах. Грецькі жреці суворо охороняли свої таємниці, оберігаючи цілющу силу мінеральної води ...
Відкриття секрету газованої води було таким же несподіваним, як і більшість великих відкриттів. У 1767 році англійський хімік Дж. Прістлі винайшов насос, який насичував воду газом, що утворюється при бродінні пива. Промислове виробництво таких насосів почав Якобб Швепп. І тому першою компанією, яка випустила в широкий продаж газовані напої, була «Schwepp & Co», заснована Якоббом Швеппом, надалі почала випускати води з фруктовими і ягідними сиропами. Оскільки натуральні сиропи коштували дорого, то їх почали замінювати кислотами і есенціями. Першою була виділена лимонна кислота і лимонад став в 1833 році лідером фруктових газованих у всьому світі, а «Lemon's Superior Sparkling Ginger Ale» - першої зареєстрованим товарним знаком безалкогольного напою. А в 1770 р шведський хімік Т. У. Бергман (1735 +1784 рр.) винайшов сатуратор, за допомогою якого можна було виробляти газовану воду в досить великих кількостях. У 1870-х роках почався випуск брендів Tonic Water і Ginger Ale. Популярності першого чимало посприяла геополітична ситуація. Великобританія володіла безліччю колоній в самих різних частинах світу, і тамтешні військові нерідко страждали від малярії. Хорошим профілактичним засобом вважався хінін, але в чистому вигляді він неприємний через гіркий смак. У Schweppes придумали змішати хінін, апельсини і цукор в одному напої. Тонік сподобався військовим, особливо в Індії, оскільки чудово тамував спрагу і одночасно захищав від малярії. Надалі процес винаходу нових смаків і напоїв придбав лавиноподібний характер, причому законодавцями моди найчастіше ставали аптекарі і фармацевти. У 1875 році американський фармацевт Ч. Хайрс познайомився з напоями, що виготовляються з коренів деяких рослин. Пізніше він почав продавати бутильоване безалкогольне "кореневе пиво" (за смаком нагадує настойку алтейного кореня).
У 1886 році вперше були випущені в продаж і нині існуючі - Coca-Cola і Dr. Pepper. Спочатку Coca-Cola вироблялася з настойки листя коки і горіхів кола. Аптекар Дж. Пембертон придумав рецепт сиропу, призначеного для лікування головного болю і простуд і здогадався розбавити її газованою водою.
«Dr. Pepper» також був плодом фантазії фармацевта В. Моррісона і хіміка Р. Лезенбі. «Dr. Pepper», створений на основі вишневого сиропу, спершу виробляли в аптеці (Вако, Техас), продаючи його під слоганом "Король Напоїв Без Кофеїну"(кофеїн був доданий пізніше).
У 1929 році був винайдений лимонад Lithiated Lemon, який нині відомий під маркою 7Up. Після закінчення "сухого закону" його виробники почали рекламувати лимонад, як чудовий засіб для створення алкогольних коктейлів - завдяки цьому цей 7Up пережив найважчі роки.
Надалі в справу включилися винахідники: вони вдосконалили процес змішування сиропу та газованої води (першими, в 1922 році, це зробила Coca-Cola), налагодили контроль за якістю продукції (до цього напої, що продаються під однією маркою, але вироблені в різних містах, були часто різного смаку), а також створили фірмові упаковки (пляшки).
Напій Фанта з'явився на світ в 1940 році в нацистській Німеччині в роки Другої Світової війни. Через накладеного антигітлерівської коаліцією ембарго була припинена поставка в Німеччину сиропу, необхідного для виробництва Кока-Коли. Тоді Макс Кайт, який відповідав за роботу підрозділу Кока-Коли в Німеччині в роки Другої Світової війни, прийняв рішення створити новий продукт на основі інгредієнтів, які були доступні в Німеччині в цей час. Основними компонентами нового напою став яблучна макуха і молочна сироватка. Напій був жовтого кольору і сильно відрізнявся за смаком від апельсинової «Фанти», яка зараз найбільш поширена (в 160 країнах світу).
1950-ті роки стали початком нової ери - появи "здорових" напоїв. Спершу, калорійний і неприйнятний для певних категорій хворих цукор почали заміняти штучними підсолоджувачами.
У 1952 році невелика нью-йоркська компанія Kirsch Beverages випустила перший лимонад, призначений для діабетиків - No-Cal Ginger Ale (в ньому сахарин замінив цукор). У 1962 році на всій території США були початі продажі Diet-Rite Cola , в якій був підсолоджувачем цикламат.
У 1963 році з'явилася Coca-Cola Tab, а в 1965 році - Diet Pepsi. Велика хімія внесла значний вклад і в цей бізнес. У 1980-і роки виробники почали масово використовувати аспартам (проводиться під маркою Nutra-Sweet), а в кінці 1990-х років - сукралозу (продається під маркою Splenda).
На початку третього тисячоліття законодавці мод у цій сфері - компанії Coca-Cola Co і PepsiCo, а також їх численні конкуренти - запустили низькокалорійні газовані води. Багато в чому цей крок пояснювався колосальною популярністю Дієти Аткінса, суть якої полягає у відмові від вуглеводів.
У 1960 році з'явився новий клас напоїв - "спортивні". Піонером став Gatorade, рецептура якого була розроблена Університетом на замовлення тренерів університетської футбольної команди Gator.
Цей і подібні напої не містили газу, натомість вони були насичені вітамінами і іншими речовинами, які, як передбачається, допомагають спортсменам втамовувати спрагу і покращувати результати.
У 1980-ті роки з'явилися напої, що не містять кофеїну. Спочатку це робилося для того, щоб залучити певні групи населення США, які з різних причин не могли застосовувати традиційні кофеїновмісні лимонади – дітей, гіпертоніків або адептів певних релігійних культів.
Одночасно проводилися напої з підвищеним вмістом кофеїну - їхні творці розраховували залучити студентів, бізнесменів і всіх людей, кому терміново потрібно підбадьоритися (відомо, що в чашці кави міститься удвічі більше кофеїну, ніж в звичайному безалкогольному напої. Новї версії лимонаду, зокрема, Jolt Cola, знищували цю перевагу кави).
У 1990-ті роки з'явилося логічне продовження - "енергетичні напої" (піонером став Red Bull), які містили кінські дози кофеїну та інших речовин, що бадьорять, і були призначені для відвідувачів дискотек і спортсменів.
В 1990-і роки в США намітилася ще одна тенденція: споживачі стали більше уваги приділяти сокам і напоям на їх основі, а також більш "натуральним" напоям на основі чаю, кави, овочевих соків і природних стимуляторів.
Проте, за даними Американської Асоціації Виробників Напоїв American Beverage Association, незважаючи на велику кількість доступних смаків і рецептів, найбільш популярною в США залишається традиційна газована вода, на частку якої припадає понад 73% від загального обсягу продажів, на другому місці - негазовані солодкі напої ( 13.7%), на третьому - бутильована вода (13.2%).
1.2. Хімічний склад солодких газованих напоїв
Перш ніж зрозуміти, чи шкідливі газовані напої, з'ясуємо, що за речовини в них містяться. За етикетками найбільш поширених газованих напоїв можна вивчити їх склад. Виявилося, що до складу входять: вуглекислий газ, лимонна і ортофосфатна кислоти, штучні смакові добавки, ароматизатори, барвники, які можуть бути причиною серйозних захворювань.
Аналіз газованих напоїв по етикетці (обрані згідно опитування)
В ході аналізу етикеток газованих напоїв отримали наступні дані:
Кока-кола: підготовлена артезіанська вода, цукор, діоксид вуглецю, барвник цукровий колер ІV(карамель), регулятор кислотності ортофосфатна кислота, ароматизатори натуральні, кофеїн. (без консервантів) ТУУ 14342901.012-2000
Пепсі-кола: вода, цукор, вуглекислий газ, Е150d - Цукровий колір 4, Е388 - ортофосфатна кислота, Е150а - барвник, регулятор кислотності Е338, кофеїн, натуральні ароматизатори і екстракти.
Фанта: вода, вуглекислий газ, лимонна кислота, цитрат натрію, стабілізатори (гуміарабік, сахарози ацетат-ізобутірат), консервант бензоат натрію, барвники, ароматизатори натуральні і ідентичні натуральним.
Вуглекислий газ (Діоксид вуглецю). Добре розчинний у воді. Використовується як консервант. На упаковці продукту він позначається Е 290. Сам по собі він нешкідливий. Але його присутність у воді збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність шлункового соку і провокує метеоризм - рясне виділення газів.
Цукор. Міститься майже в усіх газованих водах, в дуже великих кількостях. Від 3,5 до 6 шматочків цукру на склянку. Тамуючи спрагу на кілька хвилин, така дуже солодка вода змушує людину пити набагато більше, ніж потрібно. Тому такою водою напитися неможливо. І ще, цукор, що міститься у воді може руйнувати зуби.
Аспартам. Підсолоджувач Е-951 - аспартам - генетично модифікований нейротоксин, застосовується як штучний замінник цукру. Аспартам приблизно в 200 разів солодше цукру, але в порівнянні з ним не містить вуглеводів і калорій. Деякі дослідники відзначають хімічну нестабільність аспартама. За їх словами, після кількох тижнів в жаркому кліматі або при нагріванні до 300С основна кількість аспартама в газованій воді розпадається на формальдегід, метанол, фенілаланін і інші речовини. Вчені заявили, що аспартам може викликати рак нирок і периферичних нервів. Безумовним ознакою наявності аспартама є попередження: «Містить фенілаланін» або якщо на упаковці згадується фенілкетонурія - вроджене порушення обміну фенілаланіну в організмі, що приводить до розумової відсталості.
Бензоат натрію. Консервант Е-211 бензоат натрію, бензойну кислоту Е210 і бензоат калію Е-212 вводять в напої як бактерицидні і протигрибкові засоби, що дозволяє збільшити термін зберігання харчових продуктів в кілька разів. Продукти, що містять бензоати натрію і калію, не рекомендується вживати астматикам і людям, чутливим до аспірину. У поєднанні з вітаміном С він виділяє бензол, який є канцерогеном.
Лимонна кислота Е-330- додається найчастіше в газовані напої, призводить до подразнення слизової оболонки шлунка, це може привести до розвитку гастриту.
Ортофосфатна кислота Е-338 сприяє вимиванню кальцію з кісток, нестача кальцію може стати причиною розвитку остеопорозу.
Якщо напій пройшов всі рівні сертифікації, то, швидше за все рівень вмісту кислоти не перевищує допустимого і не представляє небезпеки.
Кофеїн. Він ставитися до м'яких стимуляторів нервової системи. Діти, які споживають багато кофеїну, більш неспокійні, погано засинають, часто страждають від головного болю. У них може порушуватися здатність концентрувати увагу. Кофеїн викликає залежність.
Барвники використовують для того, щоб вид напою був більш красивий і викликав бажання його купити і випити. Барвники, що використовуються в напоях, бувають натуральними і штучними. Найбільш поширеним з натуральних барвників є цукровий колер E-150, тобто палений цукор. Штучні фарбники - це хімічні речовини з певними, далеко не корисними властивостями. З особливою обережністю потрібно ставитися до тих фарбників, які містять азот (Е-102, Е-110, Е-123, Е-124, Е-133, Е-151).
Ароматизатори. Це те саме, що змушує нас повірити в те, що ми п'ємо щось апельсинове, яблучне, вишневе, грушеве. Здебільшого ароматизатори є штучними хімічними речовинами, хоча випускаються напої і на рослинній сировині.
Отже, вся цінність газованого напою, який випускається під десятками торгових марок, полягає в воді і вуглекислому газі, а вся привабливість - в ароматизаторі і барвнику.
1.3. Вплив компонентів газованих напоїв на здоров'я.
Найбільш серйозними наслідками регулярного і частого вживання газованих напоїв є захворювання органів травлення; ожиріння, цукровий діабет і карієс; діатез і сечокам'яна хвороба; алергія. Дошкільнятам і дітям, які страждають будь-яким видом гастритів, гастродуоденіт, які мають схильність до цукрового діабету або сечокам'яної хвороби, вживання газованих напоїв абсолютно протипоказано. Категорично не можна пити газовану воду натщесерце. Краще замінити її молочними продуктами, натуральними соками. Цукор і інші хімічні речовини, що входять до їх складу, «обманюють» мозок, доставляючи йому задоволення, позбавлене користі. Зайвий цукор спалює додаткову кількість вітамінів групи В і призводить до ожиріння і діабету. Але не це головне, адже солодких продуктів багато. Солодкі шипучки містять лимонну, яблучну або ортофосфорну кислоту, яка пошкоджує слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, а також поступово розчиняє емаль зубів, вимиваючи з неї кальцій. Такі ж процеси відбуваються в кістках. Тому тривалий регулярне вживання солодких газованих напоїв може стимулювати розвиток остеопорозу. Більшість газованих напоїв, на жаль, спрагу не втамує, а, навпаки, збуджує. Це пов'язано з тим, що всі вони містять або дуже велика кількість цукру (від 10 до 15 г на 100 мл), або його замінників (аспартам, цикламат, сахарин). І цукор, і харчові добавки - підсолоджувачі залишають нудотний присмак, яке доводиться запивати знову і знову. Якщо дитина часто п'є газовану воду, значно підвищується навантаження на підшлункову залозу, що згодом може привести до такого захворювання, як цукровий діабет[9]. Крім солодких добавок до багатьох шипучі напої входить кофеїн (близько 10 мг на 100 мл) і хінін, а також лимонна кислота (Е 330) і ортофосфатна кислота (Е 338). Солі фосфору, що містяться в газованій воді, утворюють нерозчинні сполуки з кальцієм,які не засвоюються і швидко виводяться з організму. Це несприятливо позначається на формуванні кісткової тканини дитини. Недолік кальцію може проявлятися також підвищеною збудливістю, безсонням, дратівливістю, хворобливістю ясен, уповільненням зростання. У всіх газованих напоях обов'язково присутні консерванти, бензоат натрію (Е 211) або сорбіт калію (Е 202), а також барвники та ароматизатори. Всі ці речовини, а також самі гази, несприятливо впливають на слизову оболонку всього травного тракту. Вміщені в забарвлених солодких газованих напоях барвники, консерванти, ароматизатори та інші добавки також негативно впливають на здоров'я дитини. Крім алергічних реакцій, вони можуть приводити до так званого «синдрому гіперактивності і зниженого уваги». Дітям з таким синдромом важче вчитися. Таким чином, зрозуміло, що газовані напої, якщо їх дуже часто вживати, можуть чинити негативний вплив на здоров'я. Тому невеликі запобіжні заходи не завадять.
Розділ2. Дослідницька частина
Мета:
• Провести соціологічне опитування для виявлення популярних газованих напоїв;
• Визначити наявність барвників у складі даних газованих напоїв;
• Визначити кислотність напоїв;
• Визначення змін в складі слини, шлункового соку;
• Визначити вплив напоїв на органічні речовини, на живі тканини і організми
2.1. Соціологічне опитування
Для виявлення того, які газовані напої найбільш вживані і з'ясування обізнаності споживачів про склад цих напоїв і вплив його на організм, було проведено анкетування серед учнів гімназії. Всього опитано 157 дітей.
Питання анкетування і варіанти відповідей надано в Додатках.
За даними анкетування були обрані для подальших випробувань газовані напої різних виробників: Кока-Кола, Пепсі-кола, Спрайт, Фанта (Діаграма 2).
Як показало анкетування, більшість респондентів знають про наявність шкідливих речовин в солодких газованих напоях(96%) (Діаграма 5), але, судячи з всього, не зважають на цей факт.
2.2. Експеримент
Метою експерименту є дослідження властивостей газованих напоїв і з'ясування ступеню їх негативного впливу на здоров'я людини; підтвердження або спростування висунутої робочої гіпотези: чи можна вважати газовані напої, які містять різні штучні добавки, частиною здорового раціону харчування?
Дослід №1 «Визначення наявності барвників в газованих напоях і їх вплив на яєчну шкаралупу».
Матеріали для дослідження: газовані напої, яєчна шкаралупа. Час дослідження: 30 хвилин.
Хід роботи: а) У стаканчики із зразками газованих напоїв помістити яєчну шкаралупу, зуби і залишити на 30 хвилин. Спостерігати за зміною забарвлення шкаралупи і емалі та її руйнуванням
Таблиця №1. Результат дії барвників на яєчну шкаралупу
Напій |
«Спрайт» |
«Фанта» |
«Пепси-кола» |
«Кока-Кола» |
Колір шкаралупи |
зеленкуватий |
інтенсивний помаранчевий |
темно- коричневий |
темно-коричневий |
Яєчна шкаралупа інтенсивно забарвлюється в розчинах «Фанта», «Кола» і «Пепсі - кола» вже через 30 хвилин.
Висновок: Зміна забарвлення яєчної шкаралупи підтверджує присутність в досліджуваних напоях барвників. Фарбування шкаралупи показує, що зуби також можуть фарбуватися при вживанні цих напоїв. Дані барвники можуть змінювати забарвлення зубів.
|
|
Дослід №2 «Вплив кислого середовища розчинів газованих напоїв на крейду».
Матеріали для дослідження: газовані напої, крейда.
Результат: спостерігається виділення газу і розчинення карбонату кальцію. У звичайній воді крейда розчинилася не відразу і вода залишилася прозорою.
Висновок: отримані результати підтверджують присутність у складі досліджуваних напоїв вуглекислого газу.
|
|
Дослід №3 «Вплив кислого середовища розчинів газованих напоїв на тваринні білки».
Матеріали для дослідження: газовані напої, шматочки ковбаси. Час дослідження: 3 години.
Результат: у газованих напоях ковбаса, як ніби трохи сварилась та змінила колір. Висновок: речовини, зокрема барвники, що містяться в напоях, негативно діють на органічні речовини, тобто на білки, отже також можуть мати шкідливий вплив і на організм.
|
|
Дослід №4 «Вплив кислого середовища газованих напоїв на іржу».
Матеріали для дослідження: металевий гвіздок, забруднений іржею, напій Coca-Cola.
Хід роботи. У стаканчик, де знаходиться металевий гвіздок, забруднений іржею, наливаємо напій Coca-Cola. Ми залишаємо на 2 години.
Результат. Через 2 години відбувається розчинення іржі.
Висновок. Даний напій містить речовини, що сприяють розчиненню іржі.
|
|
Дослід №5 «Вплив газованих напоїв на жуйку».
У чашки налили воду: 1) кока-кола, 2) спрайт, 3) фанта, 4) лимонад. У кожну з чашок поклали жувальну гумку «Орбіт». Через 15 хвилин жувальна гумка поміняла колір, і цукрова оболонка розчинилася.
Висновок: У газованій воді кока-кола і фанта міститься багато невідомих мені речовин, які можуть згубно впливати на емаль зубів.
|
|
Дослід №6 «Визначення наявності газу в напої».
Матеріали для дослідження: повітряна кулька, пляшка з газованою водою (закрита).
Хід роботи: На закриту пляшку газованої води надягаємо повітряну кульку, щільно його фіксуємо, потім починаємо відкручувати кришку.
Результат: при відкриванні пляшки газ, що міститься виходить в навколишнє середовище, наповнює кулька, він надувається.
Висновок. У пляшці з газованою водою міститься газ.
|
|
Висновки.
Отже, вивчивши склад і деякі властивості газованих напоїв, і проаналізувавши результати соціологічного опитування, можна зробити наступні висновки:
• всі досліджувані солодкі напої містять велику кількість вуглекислого газу;
• мають підвищену кислотність;
• всі досліджувані напої містять штучні барвники та ароматизатори;
• учні при виборі газованих напоїв орієнтуються на органолептичні властивості (смак, аромат, колір), вартість і найменше на утримання етикетки.
Моя гіпотеза отримала підтвердження. Пропоновані виробниками напої за рахунок вмісту в них шкідливих добавок, можуть бути причиною серйозних захворювань, тому перш ніж вживати напій, слід звернути увагу на його склад. З висновками і результатами дослідницької роботи я планую ознайомити учнів школи. Я думаю, що вони в подальшому будуть більш уважні до того, що вживають в якості напоїв. Я вважаю, що моя робота буде цікава не тільки учням, а й їхнім батькам, тому, що дбайливе ставлення до свого здоров'я необхідно формувати, починаючи саме з дитячого віку.
В результаті проведеної дослідницької роботи ми переконалися в агресивному і шкідливому характері всіх представлених газованих напоїв, в їх негативному впливі на здоров'я людини. Я вважаю, що в їх вживанні немає необхідності. Сподіваюся, що мій дослідницький проект допоможе зробити вам правильний вибір на користь здорового способу життя.
Література і інтернет-ресурси
Додатки 1
Анкетування. Аналіз даних.
Для виявлення того, які газовані напої найбільш вживані і з'ясування обізнаності споживачів про склад цих напоїв і вплив його на організм, було проведено анкетування серед учнів гімназії. Всього опитано 157 дітей.
Питання анкетування і варіанти відповідей:
1. Чи любиш ти солодкі газовані напої? а) так б) ні
Діаграма 1
2. Які газовані напої ти п'єш найчастіше?
Діаграма 2
3. Як часто ти п'єш газовані напої?
а) кілька разів на день б) кожен день
в) через день г) раз на тиждень д) рідко
Діаграма 3
4. Чому ви вживаєте газовані напої?а) смачно б) втамовують спрагу в) просто так
Діаграма 4
5. Чи знаєте ви про те, що в даних напоях містяться речовини які шкодять вашому організму? а) так б) ні в) все одно.
Діаграма 5
6. Чи бентежить вас колір напою?
а) так б) ні в) не думав
Діаграма 6
Аналіз результатів опитування:
1. Більшість учнів (78%), які беруть участь в опитуванні, люблять газовані напої. Учні 5-х класів п'ють солодку воду значно менше (45%), але тільки тому, що не купують батьки, а смак газованих напоїв їм дуже подобається і вони хотіли б її пити частіше. Старшокласники п'ють газовану воду значно частіше(91%), хоча знають про можливий шкідливий вплив цих напоїв.
2. Більшість опитаних учнів (96%), знають про небезпеку вживання газованих напоїв від батьків, вчителів, із засобів масової інформації, але не надають цій інформації великого значення і тому вживають газовані напої.
3. Учні середніх класів найбільшу перевагу віддають газованій воді «Фанта», старші – «Кока-Кола». На вибір напою впливають реклама, смак. Багатьох не бентежить яскравий колір напою, а тільки привертає.
Додаток 2
Рекомендації по вибору безпечних напоїв
Необхідно уважно читати етикетку.
Відмовляйтеся від газованих солодких напоїв, краще купуйте негазовану воду або пийте приготовані вами соки.
Якщо ж ви не можете відмовитися від солодкої газованої води, то дотримуйтесь рекомендацій:
Корисні поради
1