Дослідницька робота "Карнавал Бушоярош"

Про матеріал
У світі немає жодного народу, який не мав би своїх традицій і звичаїв, що передають новим поколінням його досвід, знання й досягнення. Традиції, звичаї й обряди відіграють важливу роль у відтворенні культури і всіх сфер духовного життя людини. В Угорському місті Могач щорічно у лютому проходить карнавал Бушояраш. Що таке Бушояраш? Про це можна дізнатися в представленому матеріалі.
Перегляд файлу

Farsang_1 «

 

Карнавал Бушояраш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………..3

Анотація ………………………………………………………………………4

Карнавал Бушоярош……….………………………………………………….5

Висновки………………………………………………………………………6

Список джерел інформації…………………………………………………...7

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

У світі немає жодного народу, який не мав би своїх традицій і звичаїв, що передають новим поколінням його досвід, знання й досягнення. Традиції, звичаї й обряди відіграють важливу роль у відтворенні культури і всіх сфер духовного життя людини. Звичаї - це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах. Звичаї - це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю. Вони забезпечують наступність нового і старого, сприяють гармонійному розвитку суспільства й особистості.

Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається і Богом, і людьми. Він блукає по світу, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку.

Звичаї, обряди, традиції в певному значенні регламентують життя дітей, додають йому як би ґрунтовність, стабільність. Вражаюча живучість звичаїв, обрядів - у їх органічності, природності, у розкритті глибинних сторін буття людей, потрібності людям і обов'язковості в прикрасі життя людини. Саме тому у кожного народу, соціальної групи є свята, які обов'язково підносять  його над буденністю.

Масові свята займали величезне місце в житті найширших народних мас античності. З виникненням і становленням християнства зароджувалися нові свята, пов'язані зі священними подіями нової релігії. Кілька сторіч паралельно розвивалися дві лінії театралізованих свят: народна, балаганна, карнавальна стихія, що живе на майданах, ярмарках, вулицях.

Сьогодні в світі є традиція святкувати міжнародні свята. Більшість цих свят з'явилися порівняно недавно з ініціативи таких організацій, як ООН і ЮНЕСКО. Міжнародні свята, безперечно, мають загальносвітове значення, оскільки їх святкують всім світом, незалежно від громадянства, національності і релігійних переконань.

Ці свята в одних країнах відзначаються з розмахом, а в інших же - вельми скромно, практично непомітно. Але від цього значення їх не втрачає своєї важливості.  Свята об'єднували і об'єднують людей, стираючи межі культурних відмінностей,  даруючи масу позитивних емоцій та гарного настрою.

Якщо ви бажаєте незабутніх вражень, то вам варто відвідати деякі країни світу саме тоді, коли там проходять цікаві національні свята, а вони бувають на скільки незвичайні і оригінальні, що навряд чи вам доводилось раніше бачити щось подібне.

АНОТАЦІЯ:

  • назва країни проведення свята: Угорщина;
  •  назва свята: Карнавал «Бушояраш»;
  • проводиться:  щорічно триває шість днів зазвичай протягом лютого; місцевий рівень проведення;
  • організатори: громада міста Могач;
  • кількість учасників: всі охочі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАРНАВАЛ БУШОЯРАШ

В Угорському місті Могач щорічно у лютому проходить карнавал Бушояраш. Що таке Бушояраш? Слово «карнавал» утворилося від словосполучення «carne vale», що перекладається як «прощай м’ясо». Це пов’язане з тим, що практично всі подібні заходи відбуваються напередодні Великого посту. Люди, перед тривалим періодом утримання від спокус, влаштовували собі свято веселощів та розваг. На вулицях угорської Могача, відоме тільки в цьому місті, свято Бушояраш знаменує перехід від м’ясопусного тижня до Великого посту.

Витоки свята Бушояраш беруть початок у ХVІ столітті, коли Угорщина потрапила під іго Османської імперії. Вигадали це свято хорвати-шокці, які декілька століть назад, рятуючись віл наступаючих на Європу турок, переселилися в ці місця. Карнавал проводиться в кінці місячного сезону карнавалів – Фаршанга. З  2009 року це свято занесене до Світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Бушояраш є щорічним святкуванням останніх днів м’ясопусту (угорською Farsang). Особливості святкування Бушар: люди, одягнені в традиційні маски, народна музика, переодягання, паради і танці. Бушояраш триває шість днів зазвичай протягом лютого. Він починається після Жирного четверга на «малому» карнавалі в п’ятницю, потім М’ясопустну неділю (угорською Farsang vasárnap) – сьому неділю перед Великоднем; і закінчується похоронами м’ясопуста (угорською Farsangtemetés) в Жирний вівторок.

Карнавал розпочинається з ходи Бушар. Бушари – ряджені люди в масках чудовиськ, в овечих шкурах, які кілька днів танцюють  і розважають перехожих. Костюм могачського бушара незмінний з давніх пір – це вивернута хутром коротка овеча шуба, білі лляні штани, кольорові, плетені з овечої шерсті, панчохи, бочкори (шкіряне взуття) і найголовніше – традиційна маска, виготовлена і розфарбована за давніми звичаями. Крім бушар в ході ще є янкелі, роль яких полягає  у тому, аби тримати подалі глядачів, особливо дітей. В давнину попелом, борошном, тепер тільки тирсою або ганчір’ям наповнені їхні матерчаті мішки, якими вони лупцюють  усіх підряд. Ще є просто маскарадна масовка – жінки з закритими обличчями чи масках, також вдягнуті у весільних женихів та сватів чоловіки. Хода гудить, калатає, тріщить, шумить, йде від хати до хати, проводить обряди, приймає дари у вигляді їжі та алкоголю.

Головне завдання свята – прогнати зиму, домовину якої і спалюють наприкінці карнавалу.

За однією з версій, страшними масками і криками бушари одного разу прогнали турків зі свого міста.

ВИСНОВКИ

Культурна спадщина, у наш час має велике значення, адже саме вона відображає реальне життя людини протягом багатьох століть розвитку народу. Різноманітна історико-культурна спадщина, втілюючи досвід, норми, цінності різних поколінь, відтворює багатовікову історію розвитку країни. У результаті взаємовпливу різних культур впродовж тривалого історичного часу утворилося неповторне історико-культурне середовище — все, що оточує нас та є надбанням нашого минулого — архітектура, мистецтво, релігія, побут, народні традиції та звичаї.

Культурна спадщина дозволяє розкрити істинну сутність того, що відбувалося в минули часи, підвищити духовний рівень суспільства, покращити соціальні умови і зберегти культурні цінності народу. Значна частина багатокультурного надбання була втрачена внаслідок війн, цілеспрямованого винищення в часи імперської політики, тоталітарного режиму, в умовах занепаду культури під тиском ідеології і політичних репресій.

Угорщина є країною з надзвичайно багатою народною спадщиною. Народна культура існує не тільки в музеях - традиції живуть у багатьох маленьких селах, містах Угорщини, підтримувані місцевими громадами, і навіть сучасні міські мешканці роблять речі, що можуть вас вельми здивувати!

Для всебічного занурення у звичаї угорського народу на пару сотень років назад, вирушайте до одного з багатьох невеликих містечок Угорщини – Могач, яке розташоване на на правому березі річки Дунай. Тут  ви станете частиною карнавальної ходи Бушояроша.

Аби відчути атмосферу свята в центрі міста працює ярмарок, де ви можете придбати, в першу чергу, сувенірні вироби присвячені карнавалу: баранячу шкіру, дерев’яні вила, булави, мечі, посохи, трещітки. Карнавальні маски бушаров мають величезне різноманіття кольорів та форм. Серед них є ті, що викликають жах, але є і такі, які можна назвати «симпатичними». Якщо ви відвідаєте карнавал Бушояроша, впевнені, враження залишаться на все життя!

Схожі на Бушояраш традиції є й у інших народів і відноситься до природних свят прощання з зимою, зустрічі весни, ворожіння на плодючість та урожайність року. В Україні спорідненим святом є проводи зима – Масляна.

 

 

СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

  1. https://www.youtube.com/watch?v=RD_bUFtH8k4
  2. https://mila-hunguide.livejournal.com/52100.html
  3. http://ru.euronews.com/2017/03/01/hungary-scares-away-last-days-of-winter
  4. https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/1603741
  5. https://www.my-vengria.ru/2016/02/14/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%B1%D1%83%D1%88%D0%BE%D1%8F%D1%80%D0%B0%D1%88-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%BB%D0%B0%D0%B4/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

Додаток А

Busojaras2 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото №1 Карнавальна хода

Busojaras7Додаток Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото №2 Спалювання домовини

1

 

docx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку