дослідницька робота "Життя без сміття"

Про матеріал

Дослідницька робота "Життя без сміття" . Метою проекту було :

- вивчення проблем забруднення навколишнього середовища, викликаних ТПВ;

- розвиток умінь і навичок громадянської активності,

- усвідомлення важливості ролі кожного в житті суспільства, місцевої громади.

Перегляд файлу

Черкаська ЗОШ I-III ступенів № 1

Черкаської селищної ради

Слов’янського району Донецької області

 

 

 

 

 

 

 

 

Дослідницька робота

«Життя без сміття у селищі Черкаське»

 

 

 

 

                           Роботу виконала:

                                                                учениця  6 класу Хорошева Єлизавета

              Керівник:

                                                    вчитель математики Іваніна О.В.

 

 

 

 

 

смт.Черкаське

2018 рік

 

ЗМІСТ

1. Вступ

2. Основна частина

3. Висновки

4. Список використаних джерел

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.ВСТУП

       Спеціалістами було підраховано -  якщо не знищувати сміття, то через 10 – 15 років воно вкриє нашу планету шаром  завтовшки 5 м. Сміттєзвалище – найкраще місце розмноження мух, тарганів, пацюків, мишей, які є переносниками збудників  важких інфекційних захворювань. Природа, у якій  нам доводиться жити, забруднюється, піддається руйнуванню, знищується.  Наше майбутнє може стати жахливим, якщо не почати негайно лікувати цю проказу.   Настав час діяти!

Об´єкт дослідження :

  • побутові відходи

Мета проекту :

- вивчення проблем забруднення навколишнього середовища, викликаних ТПВ;

- розвиток умінь і навичок громадянської активності,

- усвідомлення  важливості ролі кожного в житті  суспільства, місцевої громади.

Завдання проекту:

- Вивчення проблем забруднення навколишнього середовища, викликаних ТПВ

Методи дослідження: аналіз стану забруднення навколишнього середовища ТПВ

 

2. ОСНОВНА ЧАСТИНА

Селище Черкаське  є адміністративним центром  Черкаської об´єднаної  територіальної громади і знаходиться на перехресті залізничного та автомобільних шляхів. Це невеличке,  але мальовниче селище, яке зручно примостилося на березі річки Сухий Торець. Це частина моєї рідної Вітчизни, покровителька батьківського роду, моя відрада і надія, мої сподівання і звертання. Село добрих і працьовитих людей, які прагнуть зробити його зручним і впорядкованим. Протягом останніх десятиліть в Україні, як і в інших державах світу, продовжує відбуватися прогресуюче накопичення твердих побутових відходів, не винятком є і наше село. Незважаючи на роботу комунальної служби Черкаської ОТГ, проблема несанкціонованих сміттєвих звалищ залишається дуже актуальною  та вимагає негайного рішення.  І метою моєї дослідницької роботи стало вивчення ступеня забруднення нашої місцевості, впливу несанкціонованих звалищ сміття на здоров’я мешканців , пошук способів переробки сміття для зменшення навантаження на довкілля. Я обрала цю тему тому, що бачу, як навколишня природа задихається від відходів, які виникають у процесі життєдіяльності людини.  Моя сім´я полюбляє активно відпочивати і фотографуючи пейзажі, перед нами часто виникає проблема вибору місця зйомки незабрудненого поліетиленом, або іншим сміттям. Це і спонукало мене більш детально вивчити питання екологічного стану  нашого селища.

І,  перш за все, я вирішила дослідити територію свого селища на наявність несанкціонованих сміттєвих звалищ.  Звичайно, фотографування сміття -  неприємне заняття, яке викликає здивовані і зацікавлені погляди у місцевих жителів. Та я поставила собі за мету не лише виявити наявність проблемних місць, а й зробити аналіз якісного складу, площі, розміщення щодо житлових будинків, організацій та навчальних закладів, виявити відношення місцевого населення до стану навколишнього середовища , створити листівки які , стимулювали б людей до елементарної природоохоронної діяльності , дотримання екологічних правил поведінки і, звичайно, активна участь у природоохоронних заходах.

Зробивши аналіз я встановила  такі закономірності :

1. На дослідженій території виявлено 2 великих сміттєвих звалища та багато забруднених місць.

2.  Сміття( в основному) має побутове походження.

3. Сміттєві звалища утворюють у ярах та поблизу річки, на околицях селища.

4. Сміттєві звалища утворюють поблизу місць де проживають люди.

6. Забрудненні території знаходяться у чагарниках, на  спустошених територіях.

 

 

 

 

Досліджена територія селища

 

 

 

 

 

 

Несанкціоновані сміттєві звалища мають негативний вплив на навколишнє середовище. В результаті гниття органічних відходів виділяється енергія, що призводить до того, що навіть взимку, від смітників іде дуже неприємний запах, який поширюється на досить велику площу. Влітку це може призводити до самозаймання. В середовищі смітника створюються умови для розвитку і поширення збудників різних інфекційних хвороб. Такі тварини як миші, криси поширюють хвороби. Тут знаходять собі притулок покинуті тварини коти, собаки.

/Files/images/7.JPG

 

 

Вони на смітнику живуть, харчуються, утворюють великі групи, розмножуються. Це створює небезпеку для людей. Вони голодні і агресивні, тому можуть бути небезпечними. Собаки розтягують сміттєві пакети, забруднюючи ще більше прилеглу територію.

Часто, особливо після дощу сміття попадає у воду і течією розноситься далі по річці, струмку, що спричиняє забруднення не тільки берегів, а й водного плеса річки. Особливо весною, після танення льоду сотні поліетиленових пляшок і пакетів несе течія річки в інші населені пункти. Окремо я би  зупинилася на забрудненні поліетиленом. Про це багато пишуть, що поліетилен може пролежати в грунті сотні років, і я вирішила з´ясувати (наскільки це можливо) причини такої стійкості .

Для цього я провела дослідження фізичних властивостей поліетилену. І я виявила, , що поліетилен водо - і повітронепроникний, стійкий до дії низьких температур, при нагріванні плавиться, або загорається . Поліетилен також стійкий до дії хімічних речовин, таких як кислоти.

Саме такі властивості цієї полімерної сполуки забезпечують особливу популярність виробів із поліетилену, що використовуються в різних галузях: в тепличному та сільському господарстві, для виробництва деталей поливних систем, створення пакувального та електроізоляційного матеріалів тощо. Про популярність виробів із поліетилену можна роботи висновок і по сміттєвих відходах. І це дійсно велика проблема, адже поліетилен не піддається дії бактерій, маючи таку хімічну та біологічну стійкість він не вступає в природний коло обіг речовин. Отже, ця речовина дійсно забруднює нашу землю на сотні років.

Інколи люди спалюють сміття , що робити категорично заборонено, адже при згоранні поліетилену утворюються речовини, що стимулюють розвиток ракових клітин, появу депресивних станів, безпліддя.

Проблеми, що мають місце в сфері поводження з побутовими відходами, потребують невідкладного розв’язання та фінансування заходів як на державному так і на місцевому рівні.

Виникають запитання «Як реально можна вирішити проблему несанкціонованих сміттєвих звалищ ? Як вирішується ця проблема у нашому селищі?» 

Якщо проаналізувати в загальному стан боротьби з несанкціонованими звалищами сміття у нашому селищі , то слід відмітити, що проводяться системні заходи наслідком чого є і облагороджені території і нові насадження.

Проте всі ці заходи потребують постійного фінансування, і звичайно розуміння людей. Адже чисто не там де прибирають, а там де не смітять. Проблема вирішується:

1.   Встановлюються урни для сміття.

2.   Регулярно здійснюється вивезення сміття .

3. Проводиться робота з населенням, щодо прибирання територій прилеглих до вулиць проживання

4.  Розприділені території для прибирання між навчальними закладами, підприємствами та організаціями.

5. Традиційним стало проведення «Весняної толоки», учасниками якої стають  жителі міста.

6. Проводиться просвітницька робота у дитячих садках та школах.

Складнощі, які виникають  у вирішенні проблеми:

1. Недостатній рівень екологічної свідомості населення.

2.  Недостатня кількість техніки.

3. Недостатня кількість контейнерів.

4. Не проводиться розділення відходів.

 

 

Ще я провела анкетування серед учнів 7-11класів  нашої школи.

Анкетування учнів

 Прийняли участь -  81 учень.

1. Які види сміття ви зустріли прямуючи до школи?

   - 81 учень відповів – побутове сміття.

2.  Хто (чи що) стало причиною появи сміття?

     - а) мешканці селища – 74

     - б) важко відповісти – 7

3. Як можна припинити чи зменшити засмічення території?

     - а) частіше прибирати – 21;

     - б) поставити додаткові ємкості для сміття – 17

     - в) викидати сміття в відповідному місці – 43

4. Чи погодишся ти вийти на прибирання території масиву від сміття?

     - а) так – 71;

     - б) ні – 10

3. ВИСНОВКИ:

     Як тільки людина винайшла так звані зручні створені нею речі, то разом з тим вона винайшла собі нову проблему, серйознішу за природні катаклізми та катастрофи. І назва їй побутові відходи. І все одно  що це - чи поліетиленовий пакет, чи непотрібний папірець, чи зламані меблі, чи відпрацьована техніка ми викинемо їх в сміттєве відро або на звалище.  При цьому, ми реально собі не усвідомлюємо що далі з ними буде.
      На жаль, на сьогоднішній день в нашому селищі  не використовується роздільне сортування побутового сміття, сміття просто звалюється на землю, створюючи несанкціоновані звалища.

 Природі  потрібні будуть роки, навіть сотні років, щоб переробити цю величезну кількість сміття  та твердих побутових відходів, яку ми їй «даруємо» щодня. Але відходи к кожним роком все накопичуються і накопичуються, що робить цей процес ще складнішим і набагато довшим.
        Тому потрібно вжити, як можна скоріше, нових дієвих заходів щодо вирішення проблеми ТПВ, з найменш можливим ризиком для навколишнього природного  середовища,  допоки планета Земля  не перетворилась на величезне звалище сміття та всіх можливих категорій відходів. Зараз проблема побутових відходів є однією з найголовніших проблем у світі. З кожним роком відходів стає все більше і більше. Склад їх ускладнюється, отже, збільшується токсичність таких відходів. Але головною проблемою є не збільшення кількості відходів та не підвищення їх токсичності, головною проблемою є розміщення побутових відходів, простіше кажучи, проблема полягає в смітниках і в їх розміщенні. В результаті цього в світі гостро постало питання про «кризу звалищ», який полягає у відсутності землі під складування відходів. Щоб якось вирішити цю проблему, люди стали придумувати різні способи утилізації відходів, наприклад такі, як спалювання сміття на сміттєспалювальних заводах, зливання відходів у водойми, захоронення сміття і багато інших. Але кожен з цих видів утилізації має свої недоліки. Наприклад: спалюючи сміття, в результаті ми отримуємо великий викид в атмосферу діоксинів та кілька кілограм високотоксичного золи, а, зливаючи сміття в водоканали, ми забруднюємо воду. Внаслідок цього, я вважаю, що найбільш прийнятний спосіб утилізації - вторинне використання, яке допомагає не тільки зменшувати кількість сміття, але і зберігати ресурси.

                                «Екологічна пам'ятка»

1.Заощаджуй прісну воду:

 - умиваючись, регулюй краном витікання води; приймай душ, а не ванну;

 - добре закривай кран;

 - при пранні повністю завантажуй пральну машину;

 - охороняй кожний струмок, не давай йому забруднитись!

2. Дотримуйся основних правил поведінки на природі:

 - не викидай сміття;

 - не спричиняй пожежі;

 - не зривай рослин;

 - не галасуй;

 - не тривож тварин;

 - не забруднюй водойм;

 - не збирай неїстівні гриби;

 - навчіться правильно збирати лікарські рослини. Пам'ятайте, що їх запаси не безмежні.

3.Щоменше користуйся аерозолями, які порушують озоновий шар планет.

4.На присадибній ділянці, щонайменше ядохімікати та мінеральні добрива.

5. Саджайте дерева, висаджуйте квіти.

6. Задумайтесь над кількістю сміття, яке викидає кожен. Купуйте якомога менше товарів в одноразовій упаковці: можливо деякі речі, які ви збираєтесь викинути, ще можна використати.

7. Якщо ви використовуєте батарейки, спробуйте змінити їх на акумуляторами, що перезаряджаються.

8. Намагайтесь економно використовувати папір. Не викидайте аркуші, які були використовані тільки з однієї сторони. Друга сторона може знадобитись як чернетка.

9. Не викидайте склотару. Здаючи її, можна зберегти гроші та зменшити сміття.

10. Замість поліетиленового пакету купуйте суму, яку можна буде використовувати декілька разів.

11. Бережіть енергію та тепло! Утепляйте на зиму вікна.

12. Намагайтесь використовувати в побуті відбілювачі, що не вміщують хлор. Це шкодить навколишньому середовищу та Вашому здоровю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Список використаних джерел

1. Євген Рихванов. Екологічний журнал "Хвиля" №18(1), 1999. Тверді побутові відходи.

http://www.recyclers.ru/modules/section/item.php?itemid=189

2. Акімова Т. А., Хаскін Ст. Ст. Екологія: підручник для вузів. - М: ЮНИТИ, 1999.

3. Коробкін в. І., Передельский Ст. Л. ЕКОЛОГІЯ. Конспект лекцій. Ростов н/Д: Фенікс, 2004.

4. Протасов В. Ф. Екологія, здоров'я та охорона довкілля Росії. Навчальний і довідковий посібник. - М: Фінанси і статистика, 1999.

5. Утилізація відходів. http://pererabotka-musora.ru/.shtml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Ivanina Elena
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
1892
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку