Дослідницький міні - проект «Писанки – які вони?»(Додаток 2)

Про матеріал
Додаток до уроку "Писанкарство як вид декоративно-прикладного мистецтва" В рамках виконання проєкту "Писанка" у 6 класі розширюємо і поглиблюємо уявлення дітей про історію походження писанки, про народну символіку; ознайомлюємо із традицією описування писанки як оберегу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанки - які вони? Котилася писаночка з гори на долину, Прикотилась простісінько до нас у гостину. А за нею йде Великдень, несе білу паску, Дзвонить в дзвони, розсипає радощі і ласку.

Номер слайду 2

Українські писанки - це шедеври мініатюрного живопису, у яких народ виявив свій мистецький хист, свою здатність до творчого осмислення, художнього узагальнення навколишнього світу.

Номер слайду 3

Крапанки За технікою виконання писанки поділяються на "галунки", "крапанки" (з різними кольоровими плямами на тлі чорного, зеленого або якогось іншого кольору)

Номер слайду 4

Писанки Писанки, розписані восковою технікою декоративним орнаментом.

Номер слайду 5

Крашанки Крашанки – це пофарбовані ("красити" – фарбувати) у різні кольори відварені курячі (інколи, гусячі) яйця. Основний крашанковий колір - червоний, він символізує радість життя; жовтий колір уособлює місяць і зорі, а також - врожай; блакитний – здоров’я; зелений - щорічне воскресіння природи; чорний з білим – пошану до духів.

Номер слайду 6

Мальованки Яйця розмальовані вільно пензлем від руки.

Номер слайду 7

Дряпанки Виходячи з цієї дещо смішної назви, такі великодні яйця виготовляються шляхом видряпування візерунку на пофарбованій поверхні яйця. Вони є унікальним феноменом писанкарства.

Номер слайду 8

Наклеянки. Інша справа – наклеянки. Цей вид декору пасхальних яєць виник порівняно недавно і не є класичним, але заслуговує на існування. На білі або пофарбовані яйця наклеюються різноманітні прикраси: блискітки, мереживо, кольорові скельця, навіть, ґудзики. Це можуть бути пофарбовані крупи або, навіть, яєчна шкаралупа іншого кольору.

Номер слайду 9

Бісерки Сире яйце видувають, просушують і натирають восковою свічкою. Потім запалюють свічку, підчіплюють голкою бісеринку та, потримавши секунду-дві над полум’ям, швидко прикладають до яйця. Нагріта бісеринка надійно приклеюється до воску. Такі бісерки називають іще восківки. Зараз частіше бісеринку просто приклеюють до яйця клеєм.

Номер слайду 10

Вишиванки Маловідомий, незвичайний, але дуже цікавий, хоч і складний, спосіб прикрасити великоднє яйце – вишити його. Так само, як вишивають рушники чи серветки звичайними нитками для вишивання, за допомогою звичайної голки. Але яєчна шкаралупа – матеріал крихкий, тому будь-який неточний рух руки призводить до непоправного пошкодження виробу.

Номер слайду 11

Писанки - орігамі Писанки виготовленні з маленьких паперових різнокольорових трикутників – модулів.

Номер слайду 12

Тож пишімо, малюймо, крапаймо, привчаймося до вікових традицій рідного народу!!!

ppt
Додано
12 березня 2021
Переглядів
703
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку