Дослідницький міні - проект «Чому писанка кольорова»(виконаний у вигляді статей до стаціонарної газети «Берегиня»)(Додаток 3)

Про матеріал
Додаток до уроку "Писанкарство як вид декоративно-прикладного мистецтва" В рамках виконання проєкту "Писанка" у 6 класі розширюємо і поглиблюємо уявлення дітей про історію походження писанки, про народну символіку; ознайомлюємо із традицією описування писанки як оберегу.
Перегляд файлу

Символіка кольорів писанки

Найдавнішими вважаються крашанки - це писанки одного кольору. Згодом виникли багатоколірні писанки, в яких застосовувались різноманітні природні барвники. Такі фарби, на відміну від сучасних, мали приємні м'які відтінки. Але колір в писанці з'явився не лише заради краси, а й отримав своє символічне значення, походження якого не випадкове.

 Жовтий, золотистий, оранжевий кольори писанки впливають на людину подібно до сонячного проміння, дають радісний, світлий настрій. В писанці означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарстві.

Червоний колір на писанках мабуть є найбагатозначнішим. Недаремно в народній мові він зблизився з поняттям красивого, слова "красний" - "гарний" стали взаємовідповідними. Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню.

Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на гарний врожай.

Блакитний - небо, повітря, а також здоров'я.

Коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.

Чорний колір - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту.

Темні писанки писали на проводи, як вираз поваги до тих, хто відійшов у інший світ.

Барвники для писанок

Фарби, які використовуються для забарвлення писанок, можуть бути як природного, так і синтетичного походження. Колись наші бабусі та прабабусі користувалися тільки природними барвниками з рослинної сировини.

Наприклад, жовтий колір виготовляли з кори яблуні-дички, яку відварювали і настоювали. Таку фарбу називали «яблінкою», або «жовтилом». Жовтий колір можна отримати також з гречаної соломи, а з гречаної полови — бурий. Зелений колір добували з полови конопляного насіння. Чорний колір діставали з лушпиння соняшника. Брунатний з лушпиння цибулі або з настою дубової кори, а також з кори вільхи. Червоний — з настою звіробою. Але вже ближче до наших часів червону фарбу виготовляли з червоного або сандалового дерева, яке привозили з Бразилії українські емігранти. Трісочки цього дерева запарювали гарячою водою і отримували гарну червону фарбу, яку називали «бразолія». До природних барвників обов'язково додавався галун (алюмокалієві квасці), для кращого зафарбовування. Тому в деяких місцевостях України писанки називалися галунками. Фарбовані у таких барвниках писанки не боялися світла і мали гарні ніжні відтінки.

    Та в наш час писанкарі щораз менше користуються природними барвниками, надаючи перевагу синтетичним кислотним аніліновим фарбам.

 

Послідовність нанесення кольорів:

а) білий --- жовтий --- жовтогарячий ---- червоний ---- коричневий

б) білий ---- голубий ---- синій ---- фіолетовий

г) білий --- жовтий --- зелений --- коричневий

Як виготовити натуральні барвники

Краще всього обрати для фарбування яєць натуральні барвники! Пропонуємо декілька рецептів для їх приготування.

Шпинат Щоб крашанки отримали глибокий зелений відтінок, відвари їх разом із подрібненим шпинатом.

Капустяне листя Красивий синій відтінок ти отримаєш, якщо дрібно наріжеш червонокачанної капусти та звариш її з додаванням 6 столових ложок 9-відсоткового оцту.

Виноградний сік Ніжно-синій колір ти отримаєш, якщо покладеш охолоджені варені яйця у злегка підігрітий виноградний сік.

Куркума Куркума надасть яйцям золотистого кольору. Для цього в гарячій воді скип'яти 2-3 столових ложки куркуми, виклади туди яйця і звари їх. Що довше крашанка проведе в розчині цього натурального барвника, то інтенсивнішим буде колір.

Буряковий відвар Вимитий, але нечищений буряк поріж і відвари. У холодний буряковий відвар викладай яйця і фарбуй їх у фіолетовий колір.

Кава Якщо ти хочеш, щоб яйця були світло-коричневими, помісти їх в охолоджену каву.

Змішування кольорів:

а) жовтий + червоний = жовтогарячий

б) жовтий + синій = зелений

в)  червоний + синій = фіолетовий

г)  червоний + зелений = коричневий

д) фіолетовий + жовтий = коричневий

е)  коричневий + синій = чорний

docx
Додано
12 березня 2021
Переглядів
467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку