Дослідницький практикум "Мистецтво і мода"

Про матеріал
Розробка містить результати досліджень, що проводили учні досліджуючи моду на літературу, музику, танці, фотографію і одяг.
Перегляд файлу

Камяне – Случанська ЗОШ І-ІІ ступенів

 

 

Технологія

формування ціннісного

ставлення до мистецтва

 

 

Дослідницький практикум

«Мистецтво і мода»

 

C:\Users\user\Desktop\Без названия (1).jpg

 

 

 

 

Підготувала:

класний керівник 8 класу

 Сергійчук Г.П.

2019 р

 

Тема: Дослідницький практикум « Мистецтво і мода»

Мета: показати учням взаємозв’язок між мистецтвом і модою, довести, що твори мистецтва викликають емоційні враження і створюють відповідні почуття, що ведуть до твердих переконань, розкрити, в чому полягає таємниця сили впливу мистецтва. Вчити учнів сприймати прекрасне в навколишньому світі, красу скульптури й живопису, художнього слова й музики,танцю, донести до присутніх, що мода – нетривале панування певного смаку в одязі та інших сферах життя. Розвивати в учнів здатність висловлювати власне ставлення до моди в мистецтві, потребу у спілкуванні з сьогоденною « модою». Виховувати шанобливе ставлення до культурно-мистецької спадщини рідного народу та людства.

Очікувані результати: формування потреби у спілкуванні з мистецтвом як основи естетичного виховання і художнього сприйняття дійсності, розвиток вміння радіти , вміння давати оцінку значенню мистецтва у моді, сприймання естетичних цінностей оточуючого світу, виховання прагнення до творчої діяльності.

Методичне забезпечення:відео записи, презентації, колекції одягу, буклети мода 2020, бонбоньєрки з солодким подарунком і написом Коко Шанель.

Хід заняття

Вчитель. Все пливе, все міняється…Змінюються люди, світогляди, бачення та вподобання. Найперше бачимо ці зміни у мистецтві: кожна епоха, і не завжди по роках, несе за собою певний стиль мистецтва, свою моду.

Ведучий 1. Сьогодні ми вас запрошуємо поговорити про вічне, тобто про моду і не просто про моду , а про моду і мистецтво.  До речі, як ви думаєте, що означає латинське слово мода?

Ведучий 2. Мода – це образ, міра, спосіб. Образ чогось нового, цікавого, свіжого. мода охоплює усі ділянки життя, від найвищих — як література, мистецтво, архітектура, — до найпростіших — як одяг, хатня обстановка, товариські звичаї, спорт і т. д. Кристалізуючись та видозмінюючись, мода витворювала стилі різних епох. А що ж таке мистецтво? Мистецтво- це вираження творчості в різних суспільствах і культурах.

Ведучий 3. А чи впливає мода на мистецтво і мистецтво на моду? Сьогодні ми спробуємо дати відповідь. Ми проводили дослідження про моду в таких складових мистецтва : літературі, музиці, танцях, живописі, фотографії, одязі.

Ведучий 4. Кожен вид мистецтва має свою власну мову, свої засоби впливу на людину.

Вчитель. Телеканали «завалені» передачами про моду, модний одяг масштабно «захопив» світ. Але це лише верхній шар змін. Десь нижче є й так звана мода на літературу.

Ви ніколи не помічали , що з часом оточуючі читають літературу однакового жанру чи авторства? Або що в один період люди не читають взагалі, а згодом трапляється «літературний»бум? Справді літературі теж притаманна така характеристика як «модність».

Підсумки соціологічного дослідження « Читати модно, читати престижно»

      Презентація  « Мода в літературі»

Виконуючи дослідження ми  дійшли висновку, що кожна епоха в силу свого духовного розвитку диктувала свою моду і стилі в літературі, тематику авторам. Починаючи з 19 століття, література несе естетичну, пізнавальну, виховну, проповідницьку, морально-етичну функції. З того часу і до сьогодні формувалися нові стилі, на гребінь популярності піднімалися різні теми, автори, що і зумовлювало їх визнання як „модної літератури”. На сьогодні у кожного читача, в силу власних духовності і інтелекту також є свої уподобання в літературі. Але, разом з тим, загальнолюдські цінності повсякчас повертають нас до читання класичної літератури.

   Відео-інтерв’ю з  публічно-шкільним  бібліотекарем  Л. Савіною.

 

Презентація «Мода в музиці»

    Вчитель.Мода на музику існувала завжди. В той або інший час люди воліли різну музику, і зараз один стиль, інший виходить на перший план.
Мода на музику – невід’ємна частина ринку, якщо продукт не має популярності, то вигоди від цього продукту можна не чекати. 

Деякі пісні вже забуті, деякі не модні, але залишились пісні , які будуть постійно в тренді.

Список  музикантів, стиль яких вплинув на моду серед чоловіків -  Боб Ділан, Боб Марлі, Девід Боуї, Кіт Річардс, Мік Джагер, група Ramones, Beastie Boys, Елвіс Преслі та інші.

Флеш-моб пісень « 100 років музичних шедеврів».

Інтерв’ю з односельцями  « Яку сучасну пісню ви знаєте?»

Презентація «Мода в фотографії».

Фотоколаж « Сімейні фешн-фото»(кожен бере різні роки)

Майстер-клас створення фото з ефектами.

 

Презентація-відео « Мода в танцях»

Сучасний танок.

Презентація «Мода в одязі»

Мода та мистецтво невпинно крокують разом. Переплітаючись у гармонійних поєднаннях, вони відтворюють настрій, світовідчуття та задану художником і модельєром концепцію.

Презентація «Історія української моди»

Відео-інтерв’ю « Модні тенденції однієї сім’ї»

Презентація « Стилі одягу»

Презентація «Мода 2020»  і фешн-показ колекції одягу.

 

Підсумок.

Вчитель.Мистецтво кожної доби найкраще віддзеркалює її темпи, розмах та характер. Так само й мода. Коли порівняємо музику Шуберта, та одяг 19-го століття, з одягом наших днів та сучасною музикою і мистецтвом, ми ясно відчуємо різницю у цілях та темпі цих двох епох. Уявіть собі даму в пишному платті 17-го століття, яка сідає на літак, або керує автомобілем або навпаки — сучасну панянку у короткій міні-спідниці, що танцює придворний менует давно пройдешніх часів. Я не можу собі цього уявити, адже у кожної епохи своя мода, так було, так є і так буде завжди. А ще дуже цікаво якою буде мода прийдешніх поколінь, скажімо, у що вдягатимуться наші нащадки?      Про це дізнаємось хіба в наступному житті.

 

 

docx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
1090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку