Дослідження на тему: «Спостереження за змінами у природі». (виконується протягом року)

Про матеріал
Дане дослідження виконується протягом року і вимагає велику кількість часу та постійних спостережень.Його метою є: навчитися визначати висоту сонця над горизонтом за гномоном, простежити за її зміною протягом певного часу; формувати навички учнів керуватися методами пізнання природи в повсякденному житті та для отримання нових знань; вдосконалювати вміння вести власні географічні спостереження та оцінювати значення проведення власних спостережень у природі; формувати вміння оформляти результати спостережень, аналізувати дані спостережень за змінами у природі, користуватися метеорологічними приладами; розвивати спостережливість, увагу, комунікативність; формувати вміння і навички безпечного користування вимірювальними приладами; виховувати любов до довкілля, бажання його пізнавати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження на тему: «Спостереження за змінами у природі». (виконується протягом року) «Найдивовижнішою властивістю нашого світу є те, що його можна дослідити». Альберт Ейнштейн

Номер слайду 2

Метанавчитися визначати висоту сонця над горизонтом за гномоном, простежити за її зміною протягом певного часу; формувати навички учнів керуватися методами пізнання природи в повсякденному житті та для отримання нових знань; вдосконалювати вміння вести власні географічні спостереження та оцінювати значення проведення власних спостережень у природі; формувати вміння оформляти результати спостережень, аналізувати дані спостережень за змінами у природі, користуватися метеорологічними приладами;розвивати спостережливість, увагу, комунікативність; формувати вміння і навички безпечного користування вимірювальними приладами;виховувати любов до довкілля, бажання його пізнавати.

Номер слайду 3

Використання приладів:гномон;шнур; термометр; флюгер; рулетка; компас; транспортир;календарі погодиметеорологічні прилади (термометр, опадомір, флюгер)

Номер слайду 4

План дослідження. Спостереження за висотою Сонця над горизонтом 2. Метеорологічні спостереження (за погодою)3. Фенологічні спостереження ( за сезонними змінами у природі).

Номер слайду 5

1. Спостереження за висотою Сонця над горизонтом

Номер слайду 6

Пригадайте. Як змінюється кількість сонячного світла і тепла протягом доби і року?Якими приладами ви користувалися, спостерігаючи за погодою?Що таке гномон?

Номер слайду 7

Гномон  (сонячний годинник) - жердина заввишки 1м, за допомогою якої визначають довжину тіні та висоту Сонця над горизонтом. Гномон є одним із найпростіших географічних приладів.

Номер слайду 8

Завдання 1. Спостереження за висотою Сонця над горизонтом проводять у 20-х числах кожного місяця. Приблизно о 12-год. Вимірюйте довжину тіні, яку кидає гномон (він має бути встановлений строго вертикально!). Результати вимірювань записуйте в таб.1.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Місяці Показники В Ж Л Г С Л Б К Т Ч Л СДовжина полуденної тіні, см 105 130 190 200 190 150 105 61 43 39 46 60 Висота Сонця над горизонтом, град. 49  38 28 25 28 37 49 60 67 71  69 61 Таблиця 1.

Номер слайду 9

Завдання 2. Визначте величину кута між лінією полуденної тіні та відрізком, що з'єднує її кінець і вершину гномона. Для цього на місцевості можна скористатися шнуром, який з'єднає кінець тіні та вершину гномона, та великим транспортиром. Або можна на папері відкласти у масштабі висоту гномона і довжину полуденної тіні та виміряти кут звичайним транспортиром (мал.1).(таблиця 1)

Номер слайду 10

За довжиною та напрямом тіні від стрижня гномона визначають висоту сонця над горизонтом. Для цього виконують такі дії: на рівній сонячній ділянці чітко вертикально встановлюють стрижень гномона в точці А; близько 12 години дня відмічають кінець тіні кілочком в точці Б; в цей час тінь є найбільш короткою й вказує напрям на північ; біля точки Б записують дату та час спостережень; вимірюють довжину тіні (відрізок А – Б) й з’єднують шнуром точку Б з вершиною стрижня гномона (точкою В);  за допомогою великого транспортира визначають величину кута між напрямом тіні (відрізок Б – А) та відрізком, що з’єднує кінець тіні з вершиною гномона (відрізок Б – В). Це є кут, під яким сонце знаходиться над горизонтам в даним день. Як правило, такі вимірювання проводять у 20-х числах кожного місяця. 

Номер слайду 11

Мал.1

Номер слайду 12

Завдання 3. Як щомісяця змінюється довжина полуденної тіні гномона. Як це пов’язано зі зміною висоти Сонця над горизонтом? Мною було доведено: Чим вище Сонце над горизонтом (чим більший кут), тим тінь коротша. Чим довша тінь, тим Сонце над горизонтом нижще.

Номер слайду 13

2. Метеорологічні спостереження (за погодою) Метеорологія - наука про будову і властивості земної атмосфери та фізичних процесів, що в ній відбуваються. 

Номер слайду 14

Метеорологíчна стáнція — станція для проведення спостережень за погодою. Складена з метеомайданчика, на якому розташована більшість приладів, що фіксують метеоелементи, та ведеться обробка спостережень

Номер слайду 15

Метеорологічні прилади

Номер слайду 16

Завдання 1. Пригадайте, якими приладами: Вимірюють температуру повітря термометром. Визначають напрямок вітру флюгером. Вимірюють кількість опадів опадоміром. Вимірюють вологість повітря гігрометром

Номер слайду 17

Завдання 2. Протягом кожного місяця щоденно спостерігайте за основними показниками погоди вашої місцевості та ретельно записуйте результати у таблицю. Показники термометра та флюгера знімайте в один і той же час доби. Найкраще це роботи зранку перед виходом в школу. За хмарністю та опадами спостерігайте протягом дня. Відмітки про них у таблиці здійснюйте відповідними умовними знаками.

Номер слайду 18

Умовні позначення календаря погоди

Номер слайду 19

Колесо погоди. Завдання 3. За результатами спостережень протягом одного дня спробуйте створити «Колесо погоди». У частинах круга, які відповідають 2-год. проміжкам часу дня, позначте своїми власними символами погоду, яку ви в цей час спостерігали.

Номер слайду 20

3. Фенологічні спостереження ( за сезонними змінами у природі). Явища природи, які настають періодично, в залежності від умов природи, називаються сезонними явищами, а спостереження за ними – фенологічними.  Наука, яка вивчає сезонні явища природи, називається фенологією. Термін “фенологія “  був введений бельгійським ботаніком Моргеном в 1840 році. Це слово утворене з двох грецьких слів: феномен – явище і логос – наука (вчення), тобто наука про явища.

Номер слайду 21

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дата. Сезонні зміни уживій природіСезонні зміни унеживій природі23 вересня. Частина листя жовтіє, опадають окремі листки. Середньодобова температура повітря різко знижується23 жовтня. Листя жовтієЗ’являються нічні заморозки23 листопада. Масовий листопад, відліт перелітних птахів. Нічні заморозки, інколи мороз22 грудня. Завершення листопаду, зміна хутра тварин. Нестійка холодна погода зі зниженням середньомісячної приблизно до 0о. С22 січня. Рослини в стані спокою, тварини пристосувалися до морозів. Стійкий льодостав на водоймах22 лютого. В кінці місяця з’являються весняні ознаки в житті організмів. В кінці місяця температура повітря починає підвищуватися21 березня. Рух соку в рослинах, поява першоцвітів. Руйнується крига на водоймах, тане сніг21 квітня. Прилітають перелітні птахи. Крига і сніг повністю тануть. Середньодобова температура вище 0о. С21 травняІнтенсивний ріст рослин, розмноження тварин. Заморозки можливі лишена початку місяця22 червняІнтенсивний ріст і розмноження організмів. Сонце на небі і тривалістьдня максимально високі22 липня. Дозрівання певних видів рослин, масова поява нового покоління у різних видів тварин. Суходіл і вода максимально прогріваються, на початку місяця в період збору перших зернових часто зливи22 серпня. Масове дозрівання овочевих і баштанних культур. В другій половині місяця ночі стають більш прохолодними

Номер слайду 22

Підсумок. Під час даного дослідження мною було доведено:що Земля, обертаючись навколо своєї осі й рухаючись навколо Сонця, постійно змінює своє положення відносно небесного світила. Тому змінюється і кут падіння сонячних променів. Цей кут буде різним упродовж року у вашій місцевості, а також різним в один і той самий час у різних місцях земної кулі. Найвищу висоту над горизонтом щодоби в кожній місцевості Сонце має опівдні. Саме тому найвища добова температура буває після 12-ї години. Найвища висота Сонця над горизонтом протягом року буває влітку (наприкінці червня – на початку липня), а найнижча – взимку (в кінці грудня – на початку січня). Фенологічні (сезонні) спостереження – це спостереження за змінами стану водойм, у житті рослин і тварин, у господарській діяльності людей.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Антонюк Ліана Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балжі Ірина Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 листопада 2020
Переглядів
11478
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку