Дослідження на тему: "Унікальність економічної системи Китаю"

Про матеріал
Додатковий матеріал до теми: "Китай. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в МПП. Господарство Китаю".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальність економічної системи Китаю

Номер слайду 2

Економічний розвиток Китаю починаючи з 1978 року, початку реформ, викликає науковий інтерес як в українських науковців так і в зарубіжних, оскільки за такий короткий термін Китаю вдалося досягти значних економічних успіхів.

Номер слайду 3

Світ змушений говорити про "китайське економічне чудо", і, як це робиться завжди, шукати причини його появи. Зміст "чуда" полягає в тому, що КНР, починаючи з кінця 70-х років, демонструє надзвичайно високі темпи розвитку економіки, які у 2 рази переважають темпи промислово розвинутих країн.

Номер слайду 4

Свідченням великих досягнень китайської економіки стало те, що по окремих базових показниках КНР наближається до рівня США та Японії, а по деяких навіть перевищує їх.

Номер слайду 5

Економічний розвиток Китаю можна розділити на два періоди:1) 1949-1978 роки – розвиток командно-адміністративної планової економіки;2) 1978-2014 роки – економічні реформи.

Номер слайду 6

З 1978 року в Китаї проводилась економічна реформа, яка охопила три етапи: 1) сільську лібералізацію (передачу земель в оренду і вивільнення цін на власницьку ініціативу фермерів),2) відкриття економіки для міжнародної торгівлі,3) розширення самостійності промислових підприємств

Номер слайду 7

За два десятиліття послідовно вступали в силу три економічні лозунги, які відповідали трьом основним етапам реформи. На першому етапі (грудень 1978 р. – вересень 1984 р.) діяла формула «планова економіка – основа, ринкове регулювання – доповнення».

Номер слайду 8

Для другого етапу (жовтень 1984 р. – грудень 1991 р.) використовувався лозунг «планова товарна економіка».

Номер слайду 9

Третій етап проходив під лозунгом «соціальна ринкова економіка».

Номер слайду 10

Четвертий етап реформи, який почався у 2003 році, визначався як «етап вдосконалення соціалістичної ринкової економіки».

Номер слайду 11

Загальний підхід китайського керівництва до проведення реформи, що забезпечує поступовий перехід до ринку без «шокової терапії», при послідовному підвищенні рівня життя населення виправдав сподівання покладені на нього.

Номер слайду 12

Серед факторів, що зумовили швидке економічне зростання КНР, китайські вчені та політики виокремлюють передусім наступні. По-перше, економічну систему соціалізму, в термінології "соціалізм з китайською специфікою".

Номер слайду 13

В основі економічної системи КНР лежить державна, колективна, приватна та індивідуальна власність на засоби виробництва. Іншими словами, тут має місце багатоукладність, яка, як відомо, властива кожній країні, що здійснює перехід від капіталізму до соціалізму. Державна власність представлена великими та середніми підприємствами промисловості, транспорту, зв'язку, сільського господарства, а також фінансовими установами.

Номер слайду 14

Державна власність представлена великими та середніми підприємствами промисловості, транспорту, зв'язку, сільського господарства, а також фінансовими установами.

Номер слайду 15

Колективна власність представлена дрібними підприємствами у місті і на селі, великими колективними підприємствами з високим рівнем усуспільнення і чисельністю зайнятих понад тисячу осіб, виробничо-кооперативними групами.

Номер слайду 16

Приватну власність представляють дрібні підприємства, на яких працюють більше 7-8 найманих працівників. Їх нараховується близько 300 тисяч. Вони забезпечують порівняно незначну частку доходів державного бюджету.

Номер слайду 17

Індивідуальну власність репрезентують підприємства, що базуються на праці власників та членів їх сімей. Ці підприємства найбільш поширені в сільському господарстві, побутовому обслуговуванні населення, будівництві, культурі, роздрібній торгівлі тощо.

Номер слайду 18

По-друге, фактором, що зумовив швидкий економічний розвиток КНР, виступає ефективна економічна політика держави.

Номер слайду 19

Про це переконливо свідчить аграрна політика Китаю.

Номер слайду 20

Ефективною виявилась економічна політика і щодо розвитку промисловості країни.

Номер слайду 21

Не менш ефективною в умовах перехідного періоду від капіталізму до соціалізму є зовнішньоекономічна політика китайського керівництва.

Номер слайду 22

По-третє, фактором, що зумовлює стабільне економічне зростання КНР, на думку тамтешніх вчених і політиків, є марксистська економічна теорія, передусім політична економія, творчо застосована до китайської дійсності.

Номер слайду 23

По-четверте, швидкому економічному зростанню сприяли також такі фактори, як відносно висока політико-економічна стабільність суспільства, така ж висока виконавська дисципліна виробничого персоналу, розміри та можливості національної економіки, залучення політико-економічного потенціалу китайської діаспори для розвитку країни, створення привабливого клімату для іноземних інвестицій

Номер слайду 24

Особливістю економічної системи Китаю є сполучення планових важелів управління (директивне планування) з ринковими. Держава здійснює регулювання на макрорівні, ринок – на мікрорівні.

Номер слайду 25

У процесі реформування китайської економіки здійснено ряд розмежувань, зокрема:1. Відокремлено право власності від права господарювання. 2. Відокремлення державних функцій від функцій підприємств і перетворення останніх у самостійні суб’єкти ринкової економіки, які працюють на принципах: самогосподарювання, самоокупності, саморозвитку, самоконтролю.

Номер слайду 26

З метою подолання труднощів у державному секторі економіки було вирішено суттєво розширити права державних підприємств щодо виходу їх на ринок. Активізувалася структура ринку: розширилася мережа товарних і фондових бірж.

Номер слайду 27

Впродовж реформ державна та колективна форми власності широко представлена у складі різноманітних змішаних форм власності, на основі яких виникли інші сектори економіки, побудовані на акціонерному, акціонерно-колективному, іноземному, іноземно-вітчизняному капіталі. Тобто форми державної власності продовжують посідати провідне місце у сукупних суспільних фондах.

Номер слайду 28

Висновки з даного дослідження і перспективи подальших розвідок у даному напрямку.

Номер слайду 29

Китайський досвід організації змішаного типу економічної системи характеризувався обов’язковим дотриманням наступних правил:– під час реформування економіки враховувалися духовні, культурні та історичні традиції розвитку власного народу, а не копіювалися моделі інших країн;– реформи проводилися послідовно і комплексно, здійснюючи “прориви у найбільш важливих напрямках ”;– реформування китайської економіки орієнтувалося на розвиток продуктивних сил;

Номер слайду 30

– дотримання обов’язкової плановості економіки із запровадженням елементів реалізації приватної ініціативи;– додержання підконтрольності Народного банку Китаю (центрального банку) Держраді КНР (уряду);– здійснення жорсткого валютного контролю;– орієнтація на інноваційно-інвестиційний розвиток народного господарства.

Номер слайду 31

Всі визначені особливості організації змішаного типу економічної системи Китаю надихають на пошуки альтернативних заходів та інструментів трансформації економічної системи України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Агафонова Елена
    Презентація відмінна. Все зрозуміло та доступно. Дякую за Вашу працю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня 2020
Переглядів
38008
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку