Дослідження "Розвиток Західної Австралії в контексті зростання глобального попиту на природні ресурси"

Про матеріал

Дослідження на тему "Розвиток Західної Австралії в контексті зростання глобального попиту на природні ресурси." Додатковий матеріал до вивчення теми "Австралія. Виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни."

Перегляд файлу

Тема. Розвиток Західної Австралії у контексті зростання глобального попиту на природні ресурси.

 

Мета: закріпити й поглибити знання про особливості економіки Австралії; виявити особливості географічного положення та дізнатися про запаси мінеральних ресурсів Західної Австралії; обґрунтувати збільшення значення Західної Австралії в умовах зростання глобального попиту на природні ресурси.

 

                                           План дослідження.

  1. Пригадайте особливості економіки Австралії як високорозвиненої країни, що належить до підтипу переселенських.
  2. Поясніть значення природних чинників. що визначають місце країни в міжнародному поділі праці.
  3. З’ясуйте особливості  географічного положення Західної Австралії.
  4. Зберіть дані й розкажіть про ресурсозабезпеченість району окремими видами мінеральних ресурсів.
  5. Зробіть висновок про збільшення значення Західної Австралії в умовах зростання глобального попиту на природні ресурси.

 

Опис презентації окремими слайдами.

 

Слайд 1

 

Розвиток Західної Австралії у контексті зростання глобального попиту на природні ресурси.

 

 

 

 

 

Слайд 2

Австралія є однією з високорозвинутих країн. Це 14-та за розмірами ВВП економіка світу й 13-та - за ВВП на душу населення. Протягом останніх років за індексом людського розвитку (ІЛР) Австралія є першою у світі, посідаючи найвищі позиції за якістю життя, охорони здоров’я, економічної свободи, захисту громадянських свобод і політичних прав. Австралія є регіональним лідером, очолюючи організацію Форум тихоокеанських островів. Австралія надає допомогу багатьом країнам, що розвиваються. Уряд Австралії виступає за підтримку добросусідських відносин з іншими країнами-регіональними лідерами: Китаєм, Японією, Індонезією. Посилюються зв'язки з країнами АСЕАН та Новою Зеландією. Пріоритетними залишаються стосунки з традиційними союзниками країни - США та Великою Британією.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слайд 3

Сучасна Австралія виникла трохи більше 200 років тому, як так звана "біла переселенська колонія" Великобританії. Зараз це цілком самостійна країна, але формально її главою залишається англійська королева.

Австралія й нині живе, наче озираючись на Велику Британію. Проте поступово Австралія торує свій особистий шлях, позбуваючись колишніх традицій. Так, у країні відбувся перехід від британської системи мір та вагів до метричної, здійснено заміну австралійського фунта на австралійський долар, а британського гімну «Боже, бережи королеву!» власним австралійським «Вперед, прекрасна Австраліє!».

Слайд 4.

 Сучасна Австралія має одну з найбільш розвинених економік світу й належить до інноваційних та високотехнологічних держав. Уміння вдало використовувати всі наявні ресурси, можливості та конкурентні переваги зробило Австралію одним із ключових гравців не лише в регіоні, а й у сучасному глобальному світі.

Слайд 5.

За багатьма економічними показниками Австралія входить до групи найбільш розвинених країн світу.

Серед головних чинників, що сприяли прискореному розвитку економіки Австралії, є: 1) наявність значних мінеральних і земельних ресурсів;

Слайд 6

2) державна політика, спрямована на приплив іноземного капіталу та кваліфікованих мігрантів;

 

 

 

Слайд 7

3) розташування країни поза межами військових конфліктів.

Слайд 8

Австралія — високорозвинена індустріально-аграрна країна ринкової економіки. За абсолютними розмірами свого ВНП вона входить до групи перших 15 країн, а в розрахунку на одного жителя стоїть на рівні колишньої метрополії - Великобританії. Водночас у світовому поділі праці Австралія має аграрно-сировину спеціалізацію.

За специфікою економічного розвитку Австралію відносять до розвинених переселенських країн. Відмінною рисою таких країн, як правило, є особливе місце добувної промисловості в їхній економіці. Саме цей сектор промисловості визначає роль Австралії в МПП й забезпечує основну частку її національного доходу. Приклад Австралії свідчить, що сировинна спеціалізація — це не обов’язково ознака відсталості. Важливо, що Австралія має високорозвинену обробну промисловість та сферу послуг, яка є найбільшою за внеском у ВВП.

 

Слайд 9

Роз­винена чорна і кольорова (рафінована мідь, цинк, алюміній) мета­лургія. Австралійська сира нафта покриває потреби країни на 70 %. Частково Австралія навіть експортує свою нафту. Існують підприємства нафтопереробної та нафтохімічної галузей промис­ловості.

Слайд 10

Фахівці вважають, що в Австралії порівняно добре розвинене машинобудування, виробляють електротехнічні, радіоелектронні вироби, верстати і локомотиви. Продукція обробної промисло­вості Австралії використовується переважно на внутрішньому ринку. Рівень її дещо нижчий від аналогічної продукції інших розвинених країн. Позиції обробної промисловості Австралії недостатньо сильні, щоб конкурувати з продукцією азіатських сусідів Австралії.

Слайд 11

Хімічна промисловість Австралії виробляє сірчану кислоту, су­перфосфат, синтетичний каучук і пластмаси.

Слайд 12

Продукція харчової промисловості (м'ясо, борошно, молочні консерви, масло, сир, цукор та ін.) іде переважно на експорт.

 

 

 

 

Слайд 13

Сільське господарство. Сільськогосподарські угіддя Австралії становлять приблизно дві третини її площі. Періодично трапляються посухи. Абсолютна більшість сільськогосподарських угідь використовується для по­треб тваринництва (луки і пасовища). Близько двох третин вартості продукції сільського господарства забезпечує тваринни­цтво.

Землі, що обробляються, займають приблизно 6 % території Австралії. Половину орної площі відводять під пшеницю, її зби­рають майже по тонні на душу населення. Країна вважається виробником пшениці світового значення.

Розвинене садівництво і виноградарство. Австралія є відомим у світі виноробом.

У жодній з країн світу немає такої кількості овець, як в Австра­лії, їх приблизно 150 млн голів, тобто на одного австралійця припадає 8-9 овець. Настриг вовни щороку перевищує 1 млн тонн. Серед поголів'я овець переважають мериносові породи. Розвинене морське рибальство, основна риба - тунець.

 Слайд 14

Чинники, що визначають місце Австралії у міжнародному поділі праці

Слайд 15

Економіко-географічне положення. Австралія - єдина в світі держава, що займає цілий однойменний материк і ряд сусідніх островів. Через те країна має лише морські кордони. Особливістю ЕПГ країни є її значна віддаленість від усіх регіонів світу, що в минулому ускладнювало зв'язки з більшістю держав. Біля її берегів починаються найдовші морські траси: Мельбурн - Санкт-Петербург (22,5 тис. км), Сідней - Лондон (21 тис. км), Сідней - Нью-Йорк (18 тис. км). Нині віддаленість від Європи та Америки перестала бути вирішальним чинником географічного положення країни. Технічний прогрес на транспорті та в засобах зв'язку наблизив Австралію до інших регіонів світу.

Слайд 16

Історичний чинник. Незважаючи на світове лідерство за багатьма критеріями, Австралія залишається за своєю спеціалізацією переселенською країною. Країна має подвійний характер економіки. З одного боку, як високорозвинута країна вона вирізняється високим рівнем розвитку економіки. З іншого, - має аграрно-сировинну спеціалізацію.

Слайд 17

Природно-ресурсний потенціал. Природні умови Австралії достатньо одноманітні. У рельєфі переважають рівнини. Низькі давні гори - Великий Вододільний хребет займають лише 5 % території на сході.

Слайд 18

Клімат країни дуже посушливий та жаркий. Близько 40 % площі займають пустелі. Ділянки з достатнім зволоженням займають лише незначні території на південному сході та південному заході. Це головні райони концентрації населення та землеробства країни.

 

 

Слайд 19

Основне природне багатство Австралії - її мінеральні ресурси. Забезпеченість Австралії корисними копалинами у 20 разів вища від середньосвітового показника.

З паливних корисних копалин держава має великі поклади якісного кам'яного вугілля коксівних та енергетичних сортів. За запасами кам'яного вугілля Австралія посідає 6-те місце в світі. Геологічні дослідження виявили в надрах материка та на шельфі значні родовища нафти та природного газу. їх басейни розміщені у багатьох частинах країни: на Центральній низовині, у Бассовій протоці, на шельфі біля північно-західних берегів.

Австралія має унікальні запаси рудних ресурсів. їх родовища пов'язані з магматичними породами фундаменту давньої Австралійської платформи. За покладами залізних руд країна не має собі рівних у світі. Основні райони залягання залізних руд розташовані у штатах Західна Австралія та Південна Австралія. Країна посідає 2-ге місце в світі (після Гвінеї за покладами алюмінієвих руд бокситів. На країну припадає третина світових запасів бокситів. Австралія також є світовим лідером за покладами уранових руд (1/3 світових запасів), що розміщені на півночі країни. Також є значні поклади мідних та поліметалічних, марганцевих, нікелевих руд. Країна посідає 4-те місце в світі за покладами золота й срібла. Родовища золота сконцентровано у штаті Західна Австралія.

 

 

Слайд 20

Водні ресурси Австралії характеризуються обмеженістю поверхневих і багатством підземних вод. Єдина річка, що не пересихає протягом гору, - Муррей. Гірські витоки Муррею багаті на гідроенергоресурси. Найбільш розвинута річкова мережа на острові Тасманія. Річки там повноводні протягом року, мають великі запаси гідроенергії. На материковій частині Австралії для потреб сільського господарства широко використовуються артезіанські басейни.

Нині у багатьох частинах Австралії склалася напружена ситуація з прісною водою. Через те в країні існують офіційні обмеження на використання води. Наприклад, у сухі місяці заборонено мити автомобілі зі шланга (дозволено лише з відра), наповнювати басейни, поливати асфальт або газони в певні години доби. У штаті Південна Австралія споруджуються крупні водоопріснювальні споруди для забезпечення водою столиці штату

.

 

 

 

 

 

 

Слайд 21

Родючі червоно-бурі та коричневі ґрунти розміщуються на південному сході та південному заході материка.

Більша частина країни вкрита тропічними пустельними ґрунтами. Австралія вирізняється багатством кормових ресурсів більшої частини країни, які стали основою для розвитку вівчарства.

Слайд 22

Країна має багаті рекреаційні ресурси. Природні ландшафти та чудові пляжі східного узбережжя країни є основою для розвитку екологічного, рекреаційного, спортивного (дайвінг, віндсерфінг) та пригодницького (яхтинг, риболовля) туризму.

Слайд 23

Працересурсний потенціал. Для демографічної ситуації країни характерний І тип відтворення населення. Рівень народжуваності в Австралії дещо вищий, ніж у більшості країн Європи, але один з найнижчих в Океанії й становить 12,1 осіб/тис.

Він має тенденцію до зменшення. Рівень смертності низький - 7,2 осіб/тис. Природний приріст невисокий: 4,9 осіб/тис.

Кількість дітей на одну жінку становить 1,9 дитини, що більше, ніж у Європі. Наслідком І типу відтворення населення є «старіння нації». Середній вік населення Австралії становить 38,6 року. Тривалість життя в країні висока - 82,15 року.

Демографічні прогнози Австралійського бюро статистики показують, що продовження спадання рівня народжуваності в поєднанні зі зростанням рівня смертності через «старіння населення» призведуть до від'ємного природного приросту в середині 30-х років XXI ст.

Австралія - однонаціональна країна, 3/4 її населення становлять англоавстралійці, решта - іммігранти останньої хвилі. Корінні жителі країни - аборигени Австралії становлять 2,5 - 5,0 % населення, вони й нині живуть племенами та ведуть кочовий спосіб життя.

Окремі райони Австралії відчувають нестачу трудових ресурсів. До 60-х рр. XX ст. імміграційні служби проводилі політику «білої Австралії», що обмежувала в'їзд до країни кольорового населення.

Зайнятість економічно активного населення у господарстві Австралії розподіляється таким чином (мал. 120): у первинному секторі (аграрне, лісове і рибне господарства, добувна промисловість) - 5,6 %; обробна промисловість і будівництво - 19,1 %; сфера послуг - 75,3 %. Рівень безробіття становить 6,2 % працездатного населення.

Слайд 24

Західна Австралія (англ. Western Australia) — штат, що займає всю західну третину Австралії. Він межує з Індійським океаном на півночі та заході, Великою Австралійською затокою та Південним океаном на півдні, Північною територією на північному сході та Південною Австралією на південному сході. Західна Австралія є найбільшим штатом в Австралії з загальною земельною площею 2,5 млн. км2, тобто 1/3 континенту і з найбільш відокремленою його частиною, яку інколи називають "Австралійським Далеким Заходом" (від Перта до Сіднея 3250 км) , а також другою за величиною адміністративною одиницею, однак значна її частина є малонаселеною.

 

Слайд 25

Населення штату становить близько 2.5 мільйони людей (близько 11 % від загального населення країни) і 92 % з населення штату живе в південно-західному куті штату, в

 околицях столиці і єдиного мегаполісу Західної Австралії – Перта. Інші міста меншого розміру і розкидані по величезній території

Слайд 26

Першим європейцем, що відвідав Західну Австралію був голландський дослідник Дірк Хартог, який відвідав узбережжя Західної Австралії в 1616 році. Британці встановили військовий форпост біля сучасного Олбані в 1826 році, після чого була заснована колонія Суон-Рівер та столиця Перт в 1829 році.

Європейці почали прибувати на постійне проживання в 1826 році, коли Олбані було взято під контроль Великої Британії, щоб попередити французькі претензії на західну третину континенту. Перт був заснований як колонія Суон-Рівер в 1829 році британськими та ірландськими переселенцями. Західна Австралія досягла самоврядування в 1890 році, а потім з іншими британськими колоніями Австралії в 1901 році.

 

Слайд 27

Західна Австралія не отримала значних потоків мігрантів з Великої Британії, Ірландії чи інших регонів Британської імперії, однак на початку 20 століття були створені проекти, які заохочували фермерів до міграції в західну третину Австралії.

 

Як наслідок, повільний розвиток Західної Австралії. Найпомітнішим етапом її історії став "мінеральний бум" у 60-70-х роках XX ст. Світової слави набули залізорудний басейн Пілбара і родовище алмазів Арґайл.

 

Слайд 28

В Західній Австралії знаходиться друга (менша) пшенично-вівчарська зона країни.

 

 

Слайд 29

Індустріальний район, який утворився навколо Перта, включає чорну металургію, нафтопереробку, судно- та автомобілебудування, деревообробну промисловість.

 

 

 

 

 

Слайд 30

Економічне ядро штату - південно-західний кут континенту. Це сухі субтропіки з дуже сприятливим для життя людини кліматом. Але територія, яка отримує достатню кількість опадів досить мала. Взагалі, регіон різноманітний по клімату: на його території є як пустелі, так і місця, де випадає багато опадів, переважно дощів. Напівпустелі і пустелі, в свою чергу, вкрай мало заселені, тут в основному ведеться видобуток корисних копалин.

Слайд 31

Більша частина території штату — низьке плато з середньою висотою близько 400 м, дуже низький рельєф, і відсутнє поверхневе водовідведення.

 

 

 

 

Слайд 32

 Економіка

Сьогодні в Західній Австралії економіка переважно покладається на гірничодобувну промисловість, сільське господарство та туризм. На штат припадає 46 % експорту Австралії. Західна Австралія є другим за величиною виробником залізної руди в світі.

Штат багатий на природний газ (на північно-західному шельфі) і нафта (басейн Каннінг), залізо (Пілбара), мідь, нікель, уран, золото, алмази, срібло, вугілля, свинцеві руди, марганець, пірит, азбест.

Слайд 33

Основна галузь сільського господарства — екстенсивне вівчарство (15,7 млн голів). В більш зволожених південно-західних районах — посіви зернових, картоплі, тютюну. Садівництво і виноградарство.

Виробництво: пшениця, свіжі і сушені фрукти, м'ясо і молочні продукти.

 

Слайд 34

Промислові центри: Перт, Фрімантл, Калгурлі. 8,2 тис. км залізниць. Основний порт — Фрімантл, Банбері, Джеральдтон, Калгурлі-Боулдер, Олбані.

Слайд 35

Перт — столиця штату, головний діловий, торговий, адміністративний, промисловий та культурний центр штату. Місто було засноване 1829 року на березі річки Суон за 20 км від узбережжя Індійського океану. Перт — друге (після Гонолулу на Гаваях) велике найбільш ізольоване місто у світі, найближче місто з населенням більше 100 тис. осіб (Аделаїда), знаходиться на відстані 2130 км. Забудова центральної частини міста зберегла вікторіанський стиль. Широкі вулиці прикрашають барвисто квітучі дерева. Ділова частина міста із залізобетонних хмарочосів розташована на північному березі річки Суон. Окрасою міста слугує королівський парк з ботанічним садом. У місті діє 2 університети, ряд спеціалізованих коледжів, науково-дослідних інститутів та бібліотек. Промисловість міста представлена підприємствами харчової, транспортної, машинобудівної, деревообробної галузей.

Слайд 36

Австралійський штат Західна Австралія, який претендує стати головним космічним штатом Австралії, бачить Україну серед своїх можливих партнерів.

 

Слайд 37

Цікаві факти про найбільший штат в світі

Факт №1. В Перті проживає 75% населення всієї Західної Австралії, а також він займає 9 місце серед найбільш зручних для життя міст світі.

Факт №2. Перт — самий ізольований мегаполіс у світі.

Найближчий великий місто знаходиться більш ніж в 2 тисячах кілометрів. Це Аделаїда, адміністративний центр Південної Австралії.

Слайд 38

Факт №3. Західна Австралія має просто величезну берегову лінію — понад 12 500 кілометрів. Це означає, що під час відпочинку ви однозначно не наступите на чий-небудь рушник на пляжі.

Факт №4. Якби Західна Австралія була країною, то за розмірами вона займала 10 місце. Порівняйте, вона трохи менше Казахстану (2,7 млн квадратних кілометрів), який займає 9 позицію по своїй площі.

Слайд 39

Факт №5. У Басселтоне, одному з міст регіону, знаходиться найдовший дерев'яний причал. Його довжина становить 1,8 кілометра. Тут навіть ходить... трамвай!

Факт №6. В Західній Австралії самий довгий прямий відрізок залізниці в світі.

Слайд 40

Факт №7. У регіоні можна побачити найбільших риб у світі, а також поплавати з ними. Так, наприклад, на берегах океану можна познайомитися з китовою акулою, яка досягає 15 метрів в довжину.

Факт №8. Недалеко від міста Калгурлі знаходиться найбільше родовище золота, де видобуток ведеться відкритим способом.

Слайд 41

Факт №9. Найстаріші живі організми живуть в Західній Австралії. Це строматоліти, щось на зразок коралів або губок.

Факт №10. В Західній Австралії знаходиться найстаріший у світі кінотеатр під відкритим небом — Sun Pictures у місті Брум. Він був відкритий 16 грудня 1916 року.

Слайд 42

           Висновок

  • Це найбільший штат країни, древній і малонаселений край, зберіг багато в чому свою первісну дикість. Тут легко уявити, як Австралія виглядала в минулому, до початку колонізації континенту
  • Штат відрізняється різноманітністю природи: тут тепло і сонячно, багато місць, незайманих людиною, найбільш чисті і красиві пляжі і, звичайно, сучасні міста. Цей регіон є досить бурхливо розвивається, тому приваблює мандрівників, які шукають екзотичні і незвичайні місця.
  • Основна маса населення живе в околицях столиці і єдиного мегаполісу Західної Австралії – Перта. Інші міста меншого розміру і розкидані по величезній території. Офіційно штат складається з міста Перта і 9 регіонів.

 

 

 

 

 

 

Слайд 43

Часто про Західній Австралії говорять, що рівень життя тут приблизно такий же, як у Швейцарії та Сінгапурі. Воно й зрозуміло: тут активно видобувають нафту і руду, золото і алмази тому рівень ВВП тут значно перевершує інші штати.

.Подорожуючи по віддалених районах штату, відчуваєш себе відважним піонером. Головні визначні пам'ятки тут природні: незліченні пляжі, стародавні скелі з відбитками доісторичних тварин, химерні ущелини, коралові рифи, рожеві озера, дерева-гіганти, багата фауна і флора. 

 

  • Штат не зіпсований масовим туризмом, адже всі знамениті австралійські міста знаходяться на протилежному узбережжі. Але люди, хоч раз потрапили на захід материка, назавжди запам'ятають красу цієї землі.
  •  

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
4.3
Загальна:
4.2
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Марченко Виталий
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Haidash Kirill
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    3.0
  3. Крюкова Александра
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
27 січня 2020
Переглядів
22957
Оцінка розробки
4.2 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку